Book holder
Home
Blog
Auto leasen als zzp'er: zijn die kosten aftrekbaar?
Home
Blog
Auto leasen als zzp'er: zijn die kosten aftrekbaar?

Auto leasen als zzp'er: zijn die kosten aftrekbaar?

Gewijzigd, 11 februari 2022
Gewijzigd, 11 februari 2022
article-hero

Bekijk ook:


Beste Laadpas
Beste Tankpas


Een auto leasen als zzp'er? Dankzij lease hoef je niet meteen het volledige bedrag voor de auto af te rekenen, maar zitten er ook nadelen aan? Wij zetten het voor je op een rij, zodat je goed weet hoe je als zzp'er een auto kunt leasen en wat dat betekent. Is jouw leaseauto bijvoorbeeld aftrekbaar en kun je altijd profiteren van de beschikbare belastingvoordelen? We zetten financial lease en operational lease naast elkaar, omdat het belangrijk is om die goed uit elkaar te houden.

We leggen je uit hoe je een leaseauto kunt rijden, wat daar de voordelen en de kosten van zijn. Op die manier ontdek jij of een auto leasen een goed alternatief is voor het kopen van een auto. Dat hangt namelijk af van een aantal belangrijke voorkeuren, bijvoorbeeld als het gaat om flexibiliteit, risico’s, kosten en fiscale voordelen. Lease voor zzp'ers kan heel interessant zijn, maar houd er wel rekening mee dat het kan gaan om grote bedragen.

Twijfel je of een leaseauto voor jou een goede keuze is? Neem contact op met een onafhankelijk adviseur. Zij helpen zzp'ers de beste keuze te maken voor hun bedrijf, ook als het gaat om de (bedrijfs)auto die je wilt rijden.

Wat is leasen voor zzp'ers?

Leasen is een vorm van financieren, waarmee je voorkomt dat je nu het volledige bedrag voor de aankoop moet betalen. Je spreekt met de leasemaatschappij of financierder en termijn af, waarin je op basis van lease gebruik maakt van de auto.

Tip: stem de periode voor de lease af op de tijd waarin je de auto verwacht te gebruiken. Je voorkomt daarmee dat je nog betaalt voor een auto waar je inmiddels al geen gebruik meer van maken.

Je hebt de keuze uit twee vormen van lease voor zzp'ers

  • Operational lease
  • Financial lease

We zetten de beide manieren van lease voor je op een rij, zodat je die makkelijker met elkaar kunt vergelijken. Met de beide vormen voorkom je dat je nu het volledige bedrag voor de auto moet betalen. Wil je een (bedrijfsauto) van bijvoorbeeld €30.000 rijden? Met lease kun je voorkomen dat je dit bedrag nu dient uit te geven. Het bedrag blijft beschikbaar als werkkapitaal binnen je bedrijf, zodat je daarmee andere investeringen kunt doen of de lopende kosten kunt betalen.

Financial lease of operational lease

Financial lease en operational lease zitten op een heel andere manier in elkaar. Het is belangrijk om de beiden goed uit elkaar te houden. In de praktijk bedoelen de meeste mensen operational lease als ze het hebben over ‘zzp lease’. Toch kan financial lease een interessant alternatief zijn, daarom leggen we ze je beiden voor je uit.

Financial lease

Financial lease is er op twee verschillende manieren. Je kunt als zzp'er zowel economisch als juridisch eigenaar worden van de auto, terwijl je daar niet meteen voor hoeft te betalen. Als je gebruik maakt van het alternatief word je wel economisch eigenaar, maar juridisch nog niet. Pas na betaling van het laatste termijnbedrag ben je ook juridisch eigenaar.

Het belangrijkste eigendom voor jou als zzp'er is het economische. Daarmee zorg je ervoor dat de auto bij jou op de balans komt te staan. De auto behoort vanaf dat moment to het eigen vermogen, waardoor je recht kunt hebben op investerings-, afschrijvings- en renteaftrek. Het zijn de belastingvoordelen die gelden voor financial lease, al is het verstandig om dit vooraf te controleren bij je boekhouder of accountant.

Tip: financial lease is bij zzp'ers populair voor zowel auto’s en bedrijfsauto’s, net als voor machines waarin zij willen investeren. Je hoeft daar op die manier niet meteen het volledige bedrag voor over te maken.

Operational lease

Operational lease werkt heel anders, omdat je geen economisch en juridisch eigenaar wordt van de auto. In plaats daarvan gaat het om een zakelijke vorm van huren. De auto staat niet bij jou op de balans, je betaalt maandelijks een vast bedrag om er gebruik van te kunnen maken. Bij full operational lease heb jij geen omkijken naar de bijkomende kosten. Aan de andere kant kun je geen gebruik maken van de belastingvoordelen die er voor zzp'ers beschikbaar zijn.

Aan het eind van de afgesproken periode heb je over het algemeen drie mogelijkheden:

  • Auto inleveren (en een nieuw model uitzoeken)
  • Contract voortzetten voor een scherp maandbedrag
  • Auto overnemen voor restwaardebedrag

Bijtelling leaseauto

Een ondernemer die een zakelijke leaseauto neemt en jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt moet bijtelling gaan betalen, welke wordt opgesteld bij de winst van het bedrijf. Als we het over bijtelling hebben zijn er twee verschillende tarieven te onderscheiden, namelijk 4% en 22%. De hoogte van de bijtelling hangt af van de CO2 uitstoot van de leaseauto. Hoe hoger de CO2 uitstoot, des te hoger het tarief van de bijtelling. Een zzp’er die meer dan 500 kilometer gaat rijden per jaar kan beter gaan voor een leaseauto met een lage CO2 uitstoot vanwege de bijtelling. Als de ondernemer een private lease neemt, dan is er overigens geen sprake van fiscale bijtelling.

Het percentage van 4% geldt voor auto’s die volledig elektrisch zijn, met een maximum van €50.000. Het tarief van 22% heeft betrekking op alle overige auto’s. Denk hierbij ook aan hybride voertuigen. Het is de bedoeling dat de zzp’er dit percentage gaat vermenigvuldigen met de aanschafwaarde van de auto en dit bij het inkomen van de onderneming optelt. Over het totaalbedrag betaalt de zzp’er vervolgens belasting.

Verplichte rittenregistratie voor een leaseauto

Een zzp’er is verplicht om een nauwkeurige rittenregistratie bij te houden voor de kilometers van de leaseauto, zowel voor privé als zakelijk gebruik van de leaseauto. De rittenregistratie dient ter voorkomen van het moeten betalen van bijtelling. Elke zzp’er moet immers kunnen aantonen hoeveel van de gereden kilometers zakelijk zijn geweest en hoeveel kilometers aan privé ritten zijn gebruikt. Een ondernemer mag geheel zelf bepalen op welke manier de rittenregistratie bij wordt gehouden, met verschillende mogelijkheden als optie waaronder het gebruiken van Excel, via software, een boekhoudpakket of een GPS of kilometerregistratiesysteem. Een zzp’er die jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt met de leaseauto is niet verplicht om een rittenregistratie bij te houden.

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de voor- en nadelen van zakelijk leasen?

Een ondernemer die zakelijk een auto gaat leasen kan de btw over het totaal leasebedrag fiscaal aftrekken, maar de ondernemer moet hierbij wel rekening houden dat er bijtelling betaald moet worden als de leaseauto jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt.

Wat zijn de voor- en nadelen van private leasen?

Als een ondernemer een auto voor de zaak privé gaat leasen, dan is er in dat geval geen sprake van de bijtelling. Helaas zijn de autokosten dan ook niet fiscaal aftrekbaar aangezien de leaseauto niet op naam van de onderneming staat.

Zijn de kosten van een leaseauto van een zzp’er aftrekbaar?

Ja, de zakelijke kosten van een leaseauto zijn wel degelijk aftrekbaar. Als de leaseauto naast privé ook zakelijk wordt gebruikt door de zzp’er, dan mag er €0,19 per zakelijk gereden kilometer af worden getrokken van de winst van de onderneming.

In hoeverre is de btw van een leaseauto fiscaal aftrekbaar?

Als de lease auto privé bezit is van de zzp’er, dan is de betaalde btw niet fiscaal aftrekbaar aangezien het niet om een zakelijk contract gaat maar een persoonlijk contract. De btw is aftrekbaar als het om een zakelijke leaseauto gaat.

Auto leasen of kopen: de mogelijkheden

Zowel financial lease als operational lease zijn goed geschikt om een auto te leasen als zzp'er. Je kunt de auto leasen in plaats van kopen, waardoor je daar niet meteen het volledige bedrag voor hoeft af te rekenen. Houd er aan de andere kant rekening mee dat je een verplichting voor langere tijd aan gaat. Het is verstandig om daar goed naar te kijken, zowel naar de kosten nu als die voor de rest van de looptijd.

Een erkend adviseur kijkt graag met je mee naar de mogelijkheden. Ze beoordelen jouw situatie en kunnen je aangeven wat de kosten zullen zijn voor een auto of een bedrijfsauto. Twijfel je over de juiste vorm van lease of ben je benieuwd of een auto leasen voor jou aantrekkelijker is dan het kopen daarvan? Het zijn vragen waar een adviseur je goed mee kan helpen, zodat je uiteindelijk de juiste keuze maakt.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?