Book holder
Home
Blog
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering advocaat
Home
Blog
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering advocaat

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering advocaat

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering online regelen
alt
Populair in 2022
alt
beroeps­aansprakelijkheids­verzekering snel regelen 4,7 op Trustpilot
4.7/5
blue-tick
Doe het helemaal zelf
blue-tick
Jouw verzekering op maat
blue-tick
Dagelijks opzegbaar
Informatie

Heb jij al eens een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een advocaat overwogen af te sluiten? Als advocaat of bijvoorbeeld jurist loop je verschillende risico’s. Een verkeerd gegeven advies kan grote gevolgen hebben voor je klanten. De immateriële die als gevolg hiervan ontstaat wordt kan op jouw bedrijf verhaald worden. Het is om deze reden belangrijk dergelijke risico’s af te dekken. Het afdekken van zo’n risico doe je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, vaak afgekort tot BAV. In sommige gevallen is het interessant om een BAV te combineren met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Op deze pagina lees je meer over de voordelen van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor advocaten en juristen. Is het afsluiten van een dergelijke verzekering verplicht? Hoe zorg je dat je profiteert van een scherpe premie voor deze verzekering? Enzovoorts.

 

👋  Voordat je verder leest...

Advocaat of jurist als zzp'er en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig? Via Insify sluit je online ene beroepsaansprakelijkheidsverzekering af

 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering goed regelen als jurist

Het is belangrijk om de beroepsaansprakelijkheidsverzekering goed te regelen als jurist. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een hoge, vaak onverwachte kostenpost. Het herstel van schade als gevolg van een beroepsfout loopt vaak al snel in de (honderd)duizenden euro’s, afhankelijk van het type fout. Zoals eerder aangehaald werd, dekt een BAV voor advocaten slechts de immateriële schade. Eventuele materiële schade die is aangericht wordt gedekt vanuit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Voor juristen en advocaten is dit type verzekering vaak minder interessant en noodzakelijk.

In Nederland is het niet bij wet verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering als advocaat of jurist af te sluiten. Het wordt echter wel sterk aangeraden. Daarbij verplichten de meeste beroepsverenigingen binnen deze branche de verzekering wel. Zonder verzekering is het niet mogelijk om bij deze groepen aan te sluiten. Daarbij sluit je de verzekering voornamelijk af om jezelf te beschermen tegen de kosten voor het herstel van immateriële schade.

Welke beroepen in de juridische markt maken gebruik van een BAV?

In de basis wordt het iedere partij binnen de juridische markt aangeraden om voor het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te kiezen. Het kan gaan om een juridisch medewerker, maar bijvoorbeeld ook om een advocaat, een fiscalist en bijvoorbeeld een notaris. Stel je voor, dat je als notaris een fout maakt bij het opstellen van een testament, een hypotheekakte, enzovoorts. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn, evenals de kosten voor het herstel van een dergelijke fout. Voor geen van deze beroepen is het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij wet verplicht. Net als voor een advocaat geldt wel, dat het sterk aan te raden is om de verzekering af te sluiten.

Je hoeft slechts een beroepsaansprakelijkheidsverzekering per onderneming af te sluiten. Deze verzekering dekt vervolgens alle beroepsfouten die door jezelf of door een van je medewerkers gemaakt worden.

 

Verzekeringen vergelijken en afsluiten

Een BAV vergelijken als advocaat of jurist is heel eenvoudig. Maak gebruik van een online tool, waarin je een aantal gegevens over je onderneming invoert. Denk aan de omzet van je bedrijf en de sector, in dit geval de juridische, waarbinnen je bedrijf haar diensten aanbiedt. Op basis van de ingevoerde gegevens vergelijkt de tool vervolgens verzekeringen van verschillende verzekeraars. Het helpt je een keuze te maken, wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een advocaat.

Bij het invoeren van deze gegevens bepaal je vaak ook welke dekking je wenst. De dekking wordt uitgedrukt in de vergoeding die een verzekeraar per case aanbiedt. De vergoeding loopt doorgaans uiteen van enkele tonnen tot meer dan een miljoen euro. Probeer vooraf uit te rekenen wat de maximale kosten zullen zijn voor het herstel van immateriële schade dat door je bedrijf is aangericht. Voorbeelden van casussen op internet kunnen je hierbij helpen. Informeer ook eens bij andere bedrijven binnen de branche.

Niet alle verzekeraars bieden een BAV voor advocaten

Houd er bij het vergelijken van beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor advocaten rekening mee, dat deze niet bij iedere verzekeraar worden aangeboden. Sommige verzekeraars weren advocaten, juristen en partijen met een vergelijkbare dienstverlening uit hun klantenbestand. Vaak vind je deze informatie op de website van de verzekeraar zelf. Overigens worden niet alleen advocaten en juristen geweerd. Ook zzp’ers uit andere beroepsgroepen worden lang niet altijd geaccepteerd door een verzekeraar.

Premie BAV verlagen met hoger eigen risico

Er zijn verschillende manieren waarop je de premie voor een BAV voor advocaten iets kunt verlagen. Kies bijvoorbeeld voor het vrijwillig verhogen van het eigen risico van deze verzekering. Zeker wanneer je net gestart bent, is het interessant om het eigen risico te verhogen. De kans op een conflict over aangerichte immateriële schade is in de eerste fase van je bedrijf immers relatief klein. Het aantal klanten en medewerkers zal nog beperkt zijn. De besparing die het verhogen van je eigen risico oplevert loopt al snel op tot circa vijf à tien euro per maand.

Veelgestelde vragen over beroepsaansprakelijkheidsverzekering van een advocaat

Er worden regelmatig vragen gesteld over het onderwerp beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een advocaat. Kijk hieronder eens naar de antwoorden op de vragen die het meest gesteld worden. Staat de vraag waarmee jij zit hier nog niet tussen? In dat geval kun je deze onder dit artikel in de reacties stellen.

 

Heeft een advocaat een BAV nodig?

Een advocaat kan een BAV nodig hebben om zichzelf te beschermen tegen de hoge kosten voor het herstel van aangerichte immateriële schade. Op deze pagina lees je alles over het nut van een BAV voor een advocaat.

 

Hoe duur is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een advocaat?

De kosten voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor advocaten zijn afhankelijk van de gewenste dekking, Lees op deze pagina de impact van bv. het gekozen eigen risico en een collectiviteitskorting.

 

Wat is een BAV voor een jurist?

BAV is een afkorting van beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Met een BAV kan een jurist zich indekken tegen de kosten voor het herstel van aangerichte immateriële schade door hemzelf of medewerkers. Op deze pagina lees je wat een BAV verder betekent.

 

Is voor een jurist een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan te raden?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is ten zeerste aan te raden. Veel beroepsverenigingen laten advocaten niet toe, als zij geen BAV hebben afgesloten voor hun advocatenkantoor. Lees hier waar je allemaal aan moet denken.

 

Moet ik beroepsaansprakelijkheid indekken als advocaat

Het is sterk aan te raden om beroepsaansprakelijkheid in te dekken als advocaat. Dit doe je door een BAV, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, af te sluiten. Lees op deze pagina welke dekking deze verzekering voor immateriële 

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?