Book holder
Home
Blog
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering ICT
Home
Blog
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering ICT

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering ICT

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

Als zzp’er in de ICT-sector wil je jezelf goed beschermen tegen de hoge kosten voor het herstel van schade. Denk bijvoorbeeld aan een systeem dat opgeleverd is, maar waarin nog enkele gaten blijken te zitten. Via deze gaten kunnen kwaadwillende mensen proberen geheime of privacygevoelige data van een klant te stelen. Een klant kan je hier als ICT’er voor verantwoordelijk houden en een hoge claim bij je bedrijf neerleggen. Door voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ICT-bedrijven te kiezen, voorkom je dat je zelf opdraait voor deze kosten. De verzekeraar beschermt je!

Op deze pagina vind je meer informatie over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ICT. De verzekering wordt vanzelfsprekend niet alleen voor partijen in deze sector aangeboden. Ook zzp’ers in andere sectoren kiezen voor het afsluiten van deze verzekering om zich te beschermen tegen onbewust aangerichte immateriële schade. Het afsluiten van een BAV voor ICT is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Je zou deze verzekering kunnen combineren met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Soms wordt gedacht dat dit dezelfde verzekering is, maar dat is onjuist. Er zitten grote verschillen in de dekking van beide soorten verzekeringen.

 

👋  Voordat je verder leest...

Zzp'er in de ICT en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig? Via Yezzer (tip!) vind je de laagste BAV premies en kan je het volledig online regelen! [showmodule id="250388"]

 

Beroepsaansprakelijkheid als ICT’er

Als ICT’er ben je beroepsaansprakelijk. Dit betekent dat een klant mag verwachten, dat je er vanuit je achtergrond en expertise alles aan doet om een systeem of bijvoorbeeld app volledig naar wens van de klant en de laatste veiligheidsrichtlijnen oplevert. Het bewust slecht beveiligen van zo’n systeem kan grote gevolgen hebben voor de klant. Zelfs met deze beroepsaansprakelijkheid kan het voorkomen dat er per ongeluk een foutje in de code achter een systeem of app sluipt. De gevolgen van zo’n foutje hoef je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers in de ICT niet zelf te bekostigen.

Voor een bedrijf in de ICT heb je slechts één beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Deze verzekering dekt vervolgens jouzelf, maar ook je medewerkers. Het maakt hierbij niet uit, dat deze medewerkers mogelijk verschillende rollen hebben. De een zal een ontwikkelaar zijn, terwijl de ander adviseert over het gebruik van SAP of een vergelijkbaar systeem.

Een BAV als zzp’er in de ICT?

Zoals eerder op deze pagina al vermeld werd, is het voor ICT’er niet verplicht om een BAV af te sluiten. Toch wordt sterk aangeraden dit wel te doen! Met een BAV voor ICT’ers ben je voor diverse vormen van immateriële schade gedekt. Denk bijvoorbeeld aan contractbreuk, niet alleen door een fout in het opgeleverde product, aan onzorgvuldigheid, aan schending van de geheimhoudingsplicht, aan een inbreuk op intellectueel eigendom, enzovoorts. Het kan immers voorkomen dat je bij de ontwikkeling van een website of applicatie een afbeelding gebruikt waarop een intellectueel eigendomsrecht rust.

De houder van dit recht kan een flinke claim bij je bedrijf neerleggen, wanneer blijkt dat je dit recht misbruikt hebt. Wanneer dit onbewust gebeurd is, zal de verzekeraar de claim op zich nemen. Op deze manier blijven de gevolgen beperkt. Ook een overtreding van het merkenrecht of bijvoorbeeld auteursrecht ligt op de loer, bij de ontwikkeling van een website of applicatie.

Kosten voor beroepsaansprakelijkheidsverzekering ICT

Verschillende factoren bepalen hoe hoog de premie is voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een zzp’er in de ICT. Maak gebruik van een online tool om de verzekeringen van verschillende partijen met elkaar te vergelijken. Zo vind je binnen enkele minuten een verzekering die het beste past bij jouw situatie. Let hierbij niet alleen op de premie, maar kijk ook goed naar de dekking die geboden wordt. Soms is het aantrekkelijk om direct meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten, om te profiteren van een korting. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van een BAV voor ICT’ers en een rechtsbijstandsverzekering.

Heb je een geschikte beroepsaansprakelijkheidsverzekering gevonden? In dat geval kun je deze over het algemeen direct afsluiten vanuit de tool. Wel zo makkelijk! Daarbij garandeert dit dat je de verzekering afsluit tegen de met de tool gevonden premie.

Kies voor een hoger eigen risico

Wanneer je net begonnen bent zal het aantal klanten en medewerkers van je bedrijf beperkt zijn. Het loont in zo’n geval om het eigen risico van je beroepsaansprakelijkheidsverzekering vrijwillig te verhogen. Mocht er zich immateriële schade voordoen door een beroepsfout, betaal je een groter deel van de kosten. In de periode dat zich dergelijke fouten niet voordoen, profiteer je van een flinke korting op de kosten voor deze verzekering. Vaak ligt het eigen risico niet boven de 1.000 euro per case.

Naast het verhogen van het eigen risico, kun je profiteren van een collectiviteitskorting. Als zzp’er in de ICT kun je jezelf aansluiten bij een netwerk als ZZP Nederland. Dit netwerk is bedoeld voor alle zzp’ers in Nederland, niet specifiek voor ICT’ers. De collectiviteitskorting loopt vaak al snel op tot een paar procent.

Veelgestelde vragen over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering in de ICT

Het is soms best lastig om te bepalen of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ICT ook in jouw situatie het afsluiten waard is. Het komt om deze reden regelmatig voor, dat ons vragen worden gesteld over dit type verzekering. Hieronder vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden. Staat het antwoord op de vraag die je zelf hebt hier nog niet bij? In dat geval kun je deze in de reacties onder het artikel plaatsen.

[sc_fs_multi_faq headline-0="h3" question-0="Heeft een ICT’er een BAV nodig?" answer-0="Een ICT’ers is niet verplicht om een BAV af te sluiten. Het wordt echter wel sterk aangeraden! Lees op deze pagina welk herstel van verschillende vormen van immateriële schade gedekt worden door een BAV." image-0="" headline-1="h3" question-1="Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering als ICT’er?" answer-1="De kosten voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een zzp’er in de ICT zijn van verschillende factoren afhankelijk. Lees op deze pagina welke impact je omzet, het eigen risico dat je kiest en de dekking die je wenst hebben op de prijs van een BAV." image-1="" headline-2="h3" question-2="Wat wordt er gedekt in de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ICT’ers?" answer-2="Een BAV voor een ICT’er dekt de kosten voor het herstel van immateriële schade, aangericht door een beroepsfout. Denk bijvoorbeeld aan een lek in een stukje software dat je oplevert. Op deze pagina lees je overigens veel meer over de dekking van een BAV voor ICT'ers." image-2="" headline-3="h3" question-3="Moet ik beroepsaansprakelijkheid indekken als ICT’er?" answer-3="Het is niet verplicht om beroepsaansprakelijkheid in te dekken als zzp’er in de ICT. Toch wordt dit wel geadviseerd. De kosten voor het herstel van een beroepsfout kunnen zeer hoog zijn. Op deze pagina leggen we je daar meer over uit." image-3="" count="4" html="true" css_class=""]

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?