Book holder
Home
Blog
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers
Home
Blog
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc]

Ondernemers doen er verstandig aan om verschillende soorten verzekeringen af te sluiten. Een voorbeeld van een verzekering die het overwegen waard is, kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers zijn. Vaak wordt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering gezien als het alternatief voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Weet jij wat de verschillen zijn tussen beide soorten verzekeringen?

In dit artikel gaan we dieper in op hetgeen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers aan dekking biedt. Wanneer kies je voor deze verzekering en wanneer is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering de beste keuze? Wanneer je overweegt deze verzekeringen af te sluiten, is het verstandig om vooraf een vergelijking te maken tussen de verzekeringen bij diverse verzekeraars. Zo vind je altijd de voordeligste optie!

 

👋  Voordat je verder leest...

Zzp'er en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig? Via Yezzer (tip!) vind je de laagste BAV premies en kan je het volledig online regelen! [showmodule id="250388"]

Waarom zou je als zzp’er een BAV afsluiten?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt vaak afgekort tot BAV. Deze verzekering biedt dekking tegen schade, welke voortvloeit uit beroepsfouten die je tijdens je werk maakt. Ook de fouten die door medewerkers worden gemaakt zijn gedekt onder je BAV voor zzp’ers. Zo kun je als administratief medewerker of financieel adviseur een fout maken bij het indienen van de belastingaangifte van een klant. De klant kan als gevolg van deze fout een boete van de fiscus krijgen. De kans is groot dat de klant deze schade op jouw bedrijf verhaalt. Jij bent immers degene die de fout gemaakt heeft.

Wanneer je voor het bedienen van de klant een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten hebt, wordt een dergelijke vorm van financiële schade gedekt. Vergelijkbaar is de situatie van een ontwikkelaar. Mogelijk heeft deze een applicatie in het IT-landschap van je organisatie geïmplementeerd, welke een lek blijkt te bevatten. Via dit lek krijgen onbevoegden toegang tot je applicaties, stroomt er belangrijke of privacygevoelige data weg, enzovoorts. De schade die dit met zich meebrengt hoef je als gevolg van het afsluiten van de BAV niet zelf te bekostigen.

Verschil met een AVB

Eerder werd al beschreven, dat er een belangrijk verschil bestaat tussen een beroeps-  en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Een AVB dekt materiële schade en bijvoorbeeld letselschade, welke door jezelf of personeelsleden aangericht wordt. Het toont aan, dat het sterk afhankelijk is van de branche waarin je werkzaam bent welke van beide verzekeringen het meest noodzakelijk is. Een advocaat zal eerder voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kiezen. Daar waar een loodgieter of timmerman voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kiest.

Kosten van een BAV

Verschillende factoren bepalen de hoogte van de kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Denk bijvoorbeeld aan de branche waarbinnen je actief bent, het aantal medewerkers dat je hebt, de omzet van je bedrijf en een eventueel lidmaatschap van ZZP Nederland. In dat laatste geval kun je in aanmerking komen voor korting op de premie van je BAV voor zzp’ers. Een korting die vaak al snel oploopt tot 5 à 6 procent op de premie.

Ook de dekking die je kiest heeft invloed op de premie van je BAV. Kies je bijvoorbeeld voor een dekking tot 250.000 euro per keer dat je een beroep doet op deze verzekering? Kies je voor een dekking tot een half miljoen of zelfs meer dan een miljoen? Enzovoorts.

Hoger eigen risico voor lagere premie

Vind je de premie voor je beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ondernemers relatief hoog uitvallen? In dat geval kan het de overweging waard zijn, om het eigen risico van de verzekering iets te verhogen. Kies je bijvoorbeeld voor een eigen risico van circa 1.000 euro, dan valt de premie voor je verzekering al snel 5 tot 10 euro per maand lager uit. Een interessante korting, wanneer je niet verwacht dat je de komende tijd aanspraak hoeft te maken op een vergoeding vanuit de dekking van deze verzekering.

Tip: gebruik hetgeen je bespaart door voor een hoger eigen risico te kiezen om naast de BAV ook de AVB af te sluiten. Zo ben je goed gedekt tegen zowel immateriële schade, als letselschade en materiële schade.

Tools voor berekenen premie BAV voor zzp’ers

Het berekenen van de premie voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zelfstandigen doe je het snelste, door gebruik te maken van een online tool. Een dergelijke tool berekent de verzekeringspremie van de BAV bij verschillende verzekeraars. Zo zie je in een oogopslag welke verzekeraar de gunstigste premie aanbiedt. Later op deze manier wordt verder ingegaan op de voordelen van het gebruik van tools bij het vergelijken van verzekeringen voor je onderneming.

BAV en AVB combineren als ondernemer

In de meeste gevallen kiezen ondernemers voor ofwel een BAV, ofwel een AVB. Er zijn situaties waarin het interessant is om beide verzekeringen af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een adviesbureau, waarvan de consultants regelmatig bij klanten over de vloer komen. In zo’n situatie kan het voorkomen dat een medewerker per ongeluk een dure vaas omstoot. De kosten voor het vervangen van de vaas hoef je niet zelf te bekostigen, wanneer je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten hebt. De materiële schade valt niet onder de dekking van de BAV voor zzp’ers.

Branches waarin bedrijven een BAV afsluiten

Er zijn verschillende branches waarin de meeste zelfstandigen een BAV afsluiten. Eerder las je al, dat een BAV voor bijvoorbeeld financieel adviseurs en ontwikkelaars interessant kan zijn. Denk ook aan architecten, die bijvoorbeeld per ongeluk een fout kunnen maken in het ontwerp van een nieuwe woning. Of wat te denken van consultants op andere gebieden dan IT en financiën, organisatieadviseurs, enzovoorts. Houd er rekening mee, dat sommige verzekeraars zelfstandigen met bepaalde beroepen kunnen weigeren. Denk hierbij aan advocaten, juristen, taxateurs, enzovoorts. De schade die voort kan vloeien uit een beroepsfout kan bij dergelijke beroepen al snel flink oplopen. Je leest hier meer over op de website van verzekeraars.

Goedkoopste BAV voor zzp’ers

Het vinden van de goedkoopste BAV begint bij het gebruik van een tool. Zoals eerder al werd aangehaald, kun je een tool een vergelijking laten maken van de BAV bij verschillende verzekeraars. Kijk niet alleen naar de verzekering met de laagste premie, maar let ook op de dekking die geboden wordt. Soms is de dekking van een hele goedkope BAV beperkt. Iets wat ertoe kan leiden, dat je op termijn alsnog veel geld kwijt bent voor het herstel van immateriële schade.

Tip: let er ook op, of de BAV direct ingaat. In sommige gevallen gaat de verzekering pas na enkele maanden in. Op deze manier wordt voorkomen dat eventueel al aangerichte schade wordt vergoed vanuit een verzekering die op het moment dat de schade ontstond nog niet was afgesloten. Dit is ook vaak het geval bij een rechtsbijstandverzekering voor ondernemers.

Goedkoopste oplossing voor een BAV

Eerder werden een aantal tips gegeven om de premie voor een BAV voor zzp’ers verder te verlagen. De goedkoopste BAV stel je samen door je eigen risico te verhogen en jezelf aan te sluiten bij ZZP Nederland. Dit is niet alleen interessant wanneer je op zoek bent naar de laagste premie voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Ook biedt deze organisatie je hulp bij je bedrijfsvoering. Zo kom je verder als organisatie!

BAV vergelijken als zzp’er

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken als zzp’er doe je binnen een paar minuten. Nadat je de benodigde gegevens hebt ingevoerd, bepaalt de vergelijkingstool direct welke verzekeraar de gunstigste premie aanbiedt voor de BAV voor ondernemers. Je kunt de verzekering vanuit de tool afsluiten bij de verzekeraar. Zo weet je zeker, dat je profiteert van het gunstigste aanbod! Na een jaar kun je opnieuw een vergelijking uitvoeren, om te controleren of er mogelijk een goedkoper alternatief op de markt is gekomen.

Tip: kijk na een jaar ook of de omzet die je bij het afsluiten van de verzekering overeenkomt met de omzet uit het afgelopen jaar. Wanneer dit niet overeenkomt ben je of onvoldoende gedekt, of betaal je een te hoge premie voor de verzekering.

Veelgestelde vragen over een BAV voor zzp’ers

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers afsluiten brengt mogelijk vragen met zich mee. Heeft het wel nut om een premie te betalen voor deze verzekering? Bespaar ik door deze verzekering te laten schieten, of bezorgt dit mij op een later moment hoge kosten? We hebben het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden over de BAV voor ondernemers alvast op een rijtje gezet. Mocht je zelf met een vraag zitten over dit onderwerp, dan kun je deze onder het artikel kwijt.

[sc_fs_multi_faq headline-0="h3" question-0="Heb je als zzp’er een BAV nodig?" answer-0="Je bent niet verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers af te sluiten. Op deze pagina lees je echter wanneer het wel sterk aan te raden is voor zzp’ers in diverse branches." image-0="" headline-1="h3" question-1="Wat is een BAV voor zzp’ers?" answer-1="Een BAV voor zelfstandigen dekt immateriële schade, welke ontstaat als gevolg van een beroepsfout. Deze fout kun je zelf gemaakt hebben, maar bijvoorbeeld ook een van je medewerkers. Op deze pagina lees je of jij een BAV nodig hebt." image-1="" headline-2="h3" question-2="Wat kost een BAV als zzp’er?" answer-2="De kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zelfstandigen zijn afhankelijk van diverse factoren. Denk aan je omzet, het bedrag dat je wilt laten dekken, collectiviteitskorting, enzovoorts. Op deze pagina lees je wat een BAV kost." image-2="" headline-3="h3" question-3="Wat is de goedkoopste BAV voor zzp’ers?" answer-3="De goedkoopste beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering waarbij je het eigen risico verhoogt en profiteert van een collectiviteitskorting. Bekijk deze pagina om de goedkoopste BAV te vinden." image-3="" headline-4="h3" question-4="Kan ik als zzp’er een BAV vergelijken?" answer-4="Je kunt als zzp’ers een BAV vergelijken door gebruik te maken van een online tool. Vanuit deze tool kun je vervolgens rechtstreeks een goedkope en passende BAV voor je onderneming afsluiten." image-4="" count="5" html="true" css_class=""]

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?