Book holder
Home
Blog
Dit zijn de grootste risico’s voor freelance IT’ers
Home
Blog
Dit zijn de grootste risico’s voor freelance IT’ers

Dit zijn de grootste risico’s voor freelance IT’ers

Joyce van Vliet
Gewijzigd, 21 november 2022
Door Joyce van Vliet
Gewijzigd, 21 november 2022

Ben je als freelancer in de IT-branche actief? Dan lijkt je leven makkelijk. Je zit op een comfortabele bureaustoel. Je hoeft geen fysiek werk te verrichten. En over een gebrek aan werk hoef je eigenlijk ook niet in te zitten. Het leven van een freelancer IT’er is echter niet zo rooskleurig als dat het lijkt. Als freelance IT’er heb je met onderstaande risico’s te maken.
 

 

article-hero

Risico 1: cybercriminaliteit

Werk je als freelance IT’er voor een klant? Dan krijg je waarschijnlijk toegang tot de systemen van je klant. Dit is op zich prima, totdat je computer/laptop gehackt wordt. Als een cybercrimineel op die manier toegang tot het systeem van je klant krijgt, zijn de rapen gaar. Jij kunt hier namelijk aansprakelijk voor gesteld worden.
 

Waarom? Omdat je je laptop/computer niet voldoende beschermd hebt. De schuld van de cyberaanval wordt bij jou neergelegd; zo’n claim kan je onwijs veel geld kosten. Om je hier tegen in te dekken, moet je je apparatuur tot in perfectie beschermen. En goed op de hoogte zijn van de risico’s op het gebied van cybercriminaliteit.

 

Risico 2: maken van een beroepsfout

Werken als IT’er brengt vaak de nodige druk met zich mee. Je bent met belangrijke zaken bezig en een foutje kan genadeloos hard afgestraft worden.
 

Maak je onverhoopt een beroepsfout? Dan kan dit tot een gigantische claim leiden. Deze claim is door jezelf eigenlijk niet op de hoesten. Sluit daarom altijd een beroepsaansprakelijkheidsverzekeringaf, zodat je gedekt bent tegen een mogelijke claim.

 

Verder moet je de kans op het maken van een beroepsfout minimaliseren. Dit doe je door geconcentreerd te werken, maar ook door alle benodigde certificaten en dergelijke te behalen. Voor een freelance IT’er is het heel belangrijk om continu te blijven leren.


 

Risico 3: schade aanrichten bij een klant

Door een beroepsfout kun je flinke schade aanrichten bij een klant. Dit risico loop je echter ook als je bij een klant op kantoor werkt. Stoot je per ongeluk een kopje koffie over dure apparatuur heen? Dan kun je hier als freelance IT’er aansprakelijk voor worden gesteld.
 

Laad je je laptop op en struikelt een werknemer van je klant over de stroomkabel? Ook dan kun je hier aansprakelijk voor gesteld worden. Sluit ook hiervoor een passende verzekering af, zodat je tegen dergelijke claims goed gedekt bent. Onthoud daarbij dat een ongeluk in een klein hoekje zit.
 

Risico 4: ontwikkelingen in de branche

Als freelance IT’er ben je afhankelijk van derde partijen. Je kunt hierbij denken aan je klanten, maar ook aan bijvoorbeeld Google en andere grote tech bedrijven. Als deze tech bedrijven wijzigingen in hun producten doorvoeren, kun je hier significant last van krijgen.


 

Een verandering is niet altijd een verbetering. Als freelance IT’er komje hier op bepaalde momenten vanzelf achter. Zorg er daarom voor dat je altijd een back-up plan hebt. En zorg er ook voor dat je jezelf continu bij blijft scholen. Dat is de enige manier om de ontwikkelingen in de IT-branche bij te benen.
 

Risico 5: weerstand vanuit je klant

Ben je als freelance IT’er bezig met het implementeren van een nieuw systeem? Dan moet je altijd op een bepaalde mate van weerstand rekenen. Nieuwe ontwikkelingen roepen bij mensen namelijk altijd weerstand op. Dit kan je echter wel flink beperken in de werkzaamheden die je uitvoert. Of in de werkzaamheden die je uit kunt voeren. Probeer daarom zo goed mogelijk met deze weerstand om te gaan.
 

Dit zijn de grootste misverstanden voor over financiën en verzekeringen

  • Als freelance IT’er hoef je geen investeringen te doen. Als je alleen een laptop hebt, kun je al werken. Dat is echter niet voor elke freelance IT’er het geval. Wat te denken van abonnementen of softwaresystemen waarvoor je moet betalen? En wat te denken van alle hierboven benoemde verzekeringen?
  • Als freelance IT’er loop je geen risico. Bovenstaande risico’s laten echter duidelijk zien dat je juist veel risico’s loopt. Dek je daarom goed tegen alle mogelijke risico’s in met verschillende verzekeringen.
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?