Book holder
Home
Blog
Hoe moet een zzp’er zijn auto verzekeren?
Home
Blog
Hoe moet een zzp’er zijn auto verzekeren?

Hoe moet een zzp’er zijn auto verzekeren?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc]

Wanneer je de auto gebruikt voor zakelijke ritten dan is een zakelijke autoverzekering vaak nodig. Onder zakelijke ritten wordt in de regel verstaan: klantenbezoek en het vervoeren van zakelijke producten. In deze gevallen is het veelal belangrijk om je auto zakelijk te verzekeren. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat je als ondernemer meer zakelijke kilometers aflegt. Je privégebruik van de auto valt dan ook onder de zakelijke verzekering. Wordt de auto alleen maar gebruikt voor woon-werkverkeer dan heb je genoeg aan een particuliere verzekering.

Wanneer moet je een zakelijke autoverzekering afsluiten?

In principe is het vrij simpel. Zodra je de auto of bestelbus op naam van het bedrijf hebt aangeschaft, ben je verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Wanneer je de auto of bestelbus op je eigen naam zet dan kun je gewoon een particuliere verzekering afsluiten voor de auto.

Wat is het verschil tussen een particuliere en een zakelijke autoverzekering?

Wanneer je een particuliere autoverzekering afsluit dan is er vaak een limiet aan het aantal te rijden kilometers. In veel gevallen is dat 25.000 kilometers per jaar. Als je meer kilometers rijdt dan ben je verplicht dat door te geven en dan moet je alsnog een zakelijke autoverzekering afsluiten. Bij een zakelijke autoverzekering moet je ook meer premie betalen. De verzekeraars gaan er bij het vaststellen van de maandelijkse premie vanuit dat zakelijke autorijders meer risico lopen om schade op te lopen. Ze rijden in veel gevallen meer kilometers en doen dat vaak op drukke tijden. De hoogte van de vergoeding is vaak hetzelfde als van een particuliere autoverzekering. Dat geldt ook voor de voorwaarden.

Wat zijn de mogelijkheden voor het verzekeren van de auto?

Wanneer je in Nederland woont en je hebt een auto of bestelbus dan ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Dit geldt zowel voor de auto die je privé gebruikt als voor het zakelijke verkeer. De schade die je met een WA-verzekering aan anderen toebrengt zullen worden vergoed. Wanneer je de schade aan je eigen auto ook vergoed wilt krijgen dan moet je een andere verzekering afsluiten. Daarbij heb je de mogelijkheid om voor een WA Beperkt Casco en een WA Volledig Casco (ook wel allrisk genoemd) te kiezen. WA Beperkt casco zal de schade dekken die je bij anderen aanricht, maar regelmatig ook al de schade bij een ruitbreuk, inbraak, door het weer, diefstal en brand. Wanneer je echter een WA Volledig Cascoverzekering afsluit wordt de schade vergoed die door de WA Beperkt Casco wordt vergoed, maar ook de schade aan je eigen auto die door een aanrijding wordt veroorzaakt. Dat kan door jezelf worden veroorzaakt of door iemand anders. Ook de schade door vandalisme is hierbij vaak gedekt.

Je moet ook nagaan of er bij het afsluiten van de autoverzekering een verkeersrechtsbijstandverzekering is afgesloten. Wanneer er dan een probleem ontstaat die in het verkeer veroorzaakt wordt, krijg je juridische bijstand. Zo’n verzekering is op de dag van vandaag belangrijk. Ook is een verzekering voor de inzittenden is belangrijk. De inzittenden worden dan verzekerd voor materiële schade, maar ook voor letselschade die bij een ongeluk kan ontstaan. Kijk dus voordat je een autoverzekering afsluit wat er allemaal is meeverzekerd. Vooral als zzp’er moet je goed nagaan waarvoor je je allemaal wilt én moet verzekeren, zodat je bij een schade of ander soort ongeluk je toch goed gedekt bent!

Hoe verzeker je als zzp’er je bestelbus?

Je moet je bestelbus verzekeren als een bestelautoverzekering. Deze lijkt veel op een gewone autoverzekering, maar is toch net even anders. Met een bestelbus vervoer je geen personen, maar bepaalde goederen. Zo’n wagen is voorzien van een laadruimte waar het laadgewicht niet meer dan 3500 kilogram mag bedragen. Het bedrag wat je voor zo’n bestelautoverzekering betaalt, bepaal je voor een groot deel zelf. Je kunt namelijk bij het samenstellen van je verzekering kiezen voor een aanvullende verzekering. Er bestaat de mogelijkheid om de te vervoeren lading te verzekeren en eventueel een pechhulp verzekering erbij af te sluiten. Met zo’n transportverzekering verzeker je al je spullen die je beroepsmatig met je bestelauto vervoert. Een dergelijke verzekering is zeker voor een zzp’er van groot belang, omdat er ook schade kan ontstaan bij het in- of uitladen van de spullen. Nu moet je altijd opletten bij het afsluiten van een autoverzekering, omdat je ervoor moet zorgen dat je veilig en goed verzekerd op de weg komt. Ben je veel met gereedschappen onderweg dan moet dat toch ook goed worden verzekerd. Gereedschappen zijn geliefd bij dieven, zodat je ervoor wilt zorgen dat ook je materiaal dat in je bus ligt goed gedekt is en jij niet voor verassingen komt te staan.

Zoals je in bovenstaande artikel leest zijn er nog wel wat zaken om rekening mee te houden als je als zzp’er je auto of bestelbus gaat verzekeren. Laat je hier dus goed over informeren!

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?