Book holder
Home
Blog
Verzekeringen voor zzp'ers: 9 polissen om niet over het hoofd te zien
Home
Blog
Verzekeringen voor zzp'ers: 9 polissen om niet over het hoofd te zien

Verzekeringen voor zzp'ers: 9 polissen om niet over het hoofd te zien

Gewijzigd, 23 februari 2022
Gewijzigd, 23 februari 2022
article-hero
Populaire ZZP verzekeringen
alt
AOV voor ZZP
alt
Eenvoudig en voordelig een arbeidsongeschiktheids­verzekering
5/5
blue-tick
Verzeker je maandlasten
blue-tick
Elk jaar hetzelfde bedrag
blue-tick
30 dagen bedenktijd
Informatie
alt
Veel gekozen
alt
Bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering
5/5
blue-tick
Snel en simpel geregeld
blue-tick
Een verzekering op maat
blue-tick
Dagelijks op te zeggen
Informatie
alt
Snel geregeld
alt
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
5/5
blue-tick
Doe het helemaal zelf
blue-tick
Jouw verzekering op maat
blue-tick
Dagelijks opzegbaar
Meer informatie
alt
Maatwerk
alt
Inventaris en goederenverzekering
5/5
blue-tick
Zelf eenvoudig te regelen
blue-tick
Je verzekering op maat
blue-tick
Heel simpel opzeggen
Meer informatie

Verzekeringen voor zzp'ers: het is belangrijk om niets over het hoofd te zien. Dat betekent gelukkig niet dat je je overal voor moet verzekeren, maar zorg er wel voor dat je goed weet waar je aan moet denken.

Als zzp'er heb je veel vrijheid. Het betekent tegelijkertijd dat je niet wordt beschermd door een werkgever, die verzekeringen voor je afsluit. Daar zal je zelf voor moeten zorgen, zodat je veilig kunt starten en zonder problemen kunt ondernemen.

 

9 verzekeringen voor zzp'ers

Je kunt je als zzp'er heel uitgebreid verzekeren of er juist beperkt gebruik van maken, daarin heb je de volledige vrijheid. Zorg er in ieder geval voor dat je de verschillende mogelijkheden doorneemt. Voorkom dat je iets over het hoofd ziet, om problemen te voorkomen in plaats van die te genezen. Wij zetten 9 belangrijke polissen voor je op een rij, al bepaal je natuurlijk zelf wat je wel en niet afsluit:

 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
 • CAR-verzekering
 • Inventaris- of voorraadverzekering
 • Bedrijfsstagnatieverzekering
 • Rechtsbijstandsverzekering
 • Zakelijke autoverzekering
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
 • Zorgverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt je daar tegen verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Wellicht heb je die verzekering privé ook al, maar daar kun je zakelijk helaas geen gebruik van maken.

Het bekende voorbeeld is een dure vaas die je eventueel zou omstoten, maar er kan natuurlijk meer gebeuren. Zodra je schade veroorzaakt kunnen de kosten daarvoor flink oplopen. Je particuliere dekking kun je daarvoor niet gebruiken.

Let op: een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) dekt over het algemeen alleen materiële schade. Anders dan bij privé verzekeringen kun je letsel doorgaans niet claimen.

 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een andere interessante verzekering voor zzp'ers is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De polis is speciaal geschikt voor beroepsgroepen die een verhoogd risico lopen. Het gaat om vermogensschade die je kunt veroorzaken, bovenop materiële schade.

Ben je advocaat en leidt een verkeerd advies tot kostbare gevolgen voor een cliënt? Doe je de boekhouding van ondernemingen, maar ontstaat er een dure fout? In allebei de gevallen kun je terugvallen op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Tip: wil je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Stel goede algemene voorwaarden op. Laat die controleren door de Kamer van Koophandel of een verzekeraar, om daarna de verzekering aan te vragen.

 

CAR-verzekering

De CAR-verzekering is een zzp'er verzekering speciaal voor aannemers en klusbedrijven. Het is een aanvullende polis, waarbij CAR staat voor Construction Allrisk. Het verzekert je tegen schade tijdens bouwprojecten en verbouwingen. Bovendien kun je rekenen op dekking voor:

 • Schade aan eigendommen van opdrachtgevers tijdens de verbouwing
 • Schade aan bouwmaterialen die je gebruikt om te bouwen
 • Schade aan hulpmaterialen zoals steigers of gereedschappen

Inventaris- of voorraadverzekering

Een verzekering voor zzp'ers sluit je af om grote financiële risico’s af te dekken. Maak je gebruik van dure gereedschappen, werk je op een dure computer of heb je andere inventaris van grote waarde? Je kunt daar een zakelijke inventaris- of voorraadverzekering voor afsluiten. Die biedt dekking tegen diefstal, net als bij brand, storm en water.

Let op: draagbare elektronische apparaten zijn buiten de deur niet automatisch meeverzekerd. Je kunt hiervoor een draagbare elektronische hulpmiddelverzekering afsluiten.

Bedrijfsstagnatieverzekering

Ben je als zzp'er afhankelijk van je inventaris om te kunnen werken? Als je te maken krijgt met diefstal, waterschade, een aanrijding, brand of storm kun je gebruik maken van een bedrijfsstagnatieverzekering. Moet de winkel tijdelijk dicht of kun je door onvoorziene omstandigheden niet werken? De verzekering dekt schade, ook als die van buitenaf komt. Bijvoorbeeld tijdens brand bij jouw buurman, waardoor het bluswater bij jou waterschade veroorzaakt.

Zakelijke autoverzekering

Als je een auto zakelijk rijdt heb je daar een zakelijke autoverzekering voor nodig. En twijfel je als zzp'er of je de verzekering zakelijk of in privé moet afsluiten? De keuze is vrij eenvoudig. Als je de auto zakelijk koopt en die op de balans staat heb je er een zakelijke autoverzekering voor nodig.

Koop je de auto privé, staat die niet op de balans en declareer je jouw reiskosten? Dan heb je voldoende aan jouw privé autoverzekering. Sommige verzekeraars hanteren een maximaal aantal zakelijke kilometers per jaar, dus vraag dat voor de zekerheid even na.

 

 Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Je kunt als zzp'er geen beroep doen op een uitkering als je ziek wordt. Een belangrijk verschil met werken in loondienst. Wil je er toch voor zorgen dat je een uitkering ontvangt als je ziek of arbeidsongeschikt raakt? Je zal daar zelf voor moeten zorgen, met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Het is een belangrijke polis, die tegelijkertijd niet voordelig is. De premie die je betaalt hangt onder andere af van je leeftijd, het bedrag dat je wilt verzekeren en of je een eigen risico wilt accepteren. Houd er bovendien rekening mee dat verzekeraars specifieke voorwaarden hanteren voor de momenten waarop ze uitkeren.

 

Zorgverzekering

Je hoeft als zzp'er niet standaard een speciale zorgverzekering af te sluiten. Was je bij je werkgever collectief verzekerd? Dan is de kans groot dat je daar helaas geen gebruik meer van kunt maken. Ga tijdig op zoek naar een nieuwe zorgverzekering of geef de verzekeraar aan dat je ook zonder de collectiviteitskorting verzekerd wilt blijven.

Bekijk deze verzekeringen goed, zodat je geen belangrijke polissen over het hoofd ziet. Je hebt zelf de vrijheid om de verzekeringen wel of niet af te sluiten. Voorkom in ieder geval dat je niet op de hoogte was van het bestaan van een polis, waarmee je problemen had kunnen voorkomen in plaats van genezen.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?