Book holder
Home
Accountantsverklaring

Accountantsverklaring aanvragen

Gewijzigd, 03 maart 2022

Vraag een accountantsverklaring aan bij een erkende accountant. Wij hebben een netwerk vaan 500+ aangesloten accountantskantoren.

bg-image
Home
Accountantsverklaring

Accountantsverklaring aanvragen

Gewijzigd, 03 maart 2022

Vraag een accountantsverklaring aan bij een erkende accountant. Wij hebben een netwerk vaan 500+ aangesloten accountantskantoren.

green-box
green-box
green-box

Een Accountantsverklaring vraag je aan via Boekhouder.nl

Een accountantsverklaring is een verklaring van een registeraccountant over een jaarrekening of een ander overzicht met historische financiële informatie.Boekhouder.nl ondersteunt ondernemers en organisaties bij het aanvragen van een accountantsverklaring

Wat kost een accountantsverklaring

De prijs van een accountantsverklaring is afhankelijk van het type accountantsverklaring, de rechtsvorm en de omvang van de werkzaamheden.De prijs van een accountantsverklaring is afhankelijk van het type accountantsverklaring, de rechtsvorm en de omvang van de werkzaamheden. Dan weet je zeker dat je meerdere prijzen kan vergelijken en dat de

Hoe werkt een offerte aanvraag?

Boekhouder.nl heeft een groot netwerk van aangesloten accountants, geen opdracht is voor ons te groot. Voor de volgende aanvragen kan je bij ons terecht:

  • Accountantantsverklaring voor klein zakelijk <€250.000 omzet per jaar
  • Accountantsverklaring MKB €250.000-5.000.000 omzet per jaar
  • Accountantsverklaring grootzakelijk >5.000.000 omzet per jaar
image-discount
Offerte Accountantsverklaring
Vraag vrijblijvend een offerte aan

Informatie over de accountansverklaring

Informatie over de accountantsverklaring en de dienstverlening van Boekhouder.nl.

Accountansverklaringen voor speficiek situaties

  • Accountantsverklaring voor de NOW regeling
  • Accountantsverklaring voor (huur) woning, financieringen, overig

Accountantsverklaring – Wat is het en wat kost het?

Bij het runnen van een onderneming komt er van alles op je af. Hoe langer een bedrijf bestaat, hoe meer tijd je kwijt bent aan de boekhouding. Een accountant aanstellen om je boekhouding te controleren is dan ook geen overbodige luxe. De accountant controleert de financiële handelingen van je bedrijf en stelt rapportages op. Bij een besloten vennootschap zijn regels strenger dan bij een VOF of eenmanszaak. Naast een winst- en verliesrekening en een jaarrekening dient soms ook de jaarrekening goedgekeurd te worden door een accountant. Hierbij komt ook de accountantsverklaring om de hoek kijken. Wat is eigenlijk een accountantsverklaring, welke variaties zijn er en wat zijn de kosten van een accountantsverklaring? Boekhouder.nl legt het je graag uit.

Wat is een accountantsverklaring?

De accountant sverklaring is een verklaring die wordt afgegeven door een registeraccountant (RA) of een gecertificeerde accountants-administratieconsulent (AA). Met deze verklaring voorkom je problemen met de belastingdienst en andere instanties. Zowel de Nederlandse wet als de fiscus stellen de nodige eisen aan de financiële boekhouding van een BV en daar maakt ook de accountantsverklaring onderdeel vanuit. Bron:NBA

Is een accountantsverklaring verplicht?

Volgens de wet zijn er drie verschillende rechtspersonen: klein, middelgroot en groot. Alleen bij de laatste 2 categorieën is een accountantsverklaring verplicht. Er moet dan wel aan twee van de onderstaande drie criteria worden voldaan:

  1. Als balanstotaal groter is dan of gelijk aan 4,4 miljoen euro
  1. Als de netto-omzet groter is dan of gelijk aan 8,8 miljoen euro
  1. Bij 50 of meer werknemers.

Welke soorten verklaringen zijn er?

Accountantsverklaringen kunnen in diverse situaties nodig zijn en daarom worden ze ook wel onderverdeeld in drie verschillende verklaringen. Boekhouder.nl zet ze voor je op een rij:

1 Samenstellingsverklaring
De samenstellingsverklaring is een financieel overzicht die bestaat uit een samengestelde jaarrekening en de samenstellingsverklaring. Middels de verklaring verklaart een RA-accountant of AA-accountant dat een jaarrekening is samengesteld op basis van de overhandigde gegevens en de voor zijn beroep geldende eisen. Een accountant baseert zich op de gegevens die hij krijgt van een klant, maar controleert deze niet. De samenstellingsverklaring geeft aan dat wordt voldaan aan de wettelijke voorschriften.

2.Beoordelingsverklaring
De beoordelingsverklaring zegt iets over de betrouwbaarheid van financiële gegevens binnen de BV. Dit is voor ondernemers en bestuurders interessant, maar ook voor aandeelhouders en kredietverstrekkers. Een beoordelingsverklaring wordt afgegeven nadat een RA-accountant of AA-accountant beperkt onderzoek heeft gedaan door middel van het stellen van vragen, het verzamelen van gegevens en het uitvoeren van cijferbeoordelingen. Naast een goedgekeurde beoordelingsverklaring is er ook de beoordelingsverklaring met beperking en een afkeurende beoordelingsverklaring.

3.Controle-verklaring
Ten slotte is er de controle-verklaring. Die verklaring is er voor ondernemers en bestuurders die informatie wensen over de betrouwbaarheid en financiële status van het bedrijf. Om daar achter te komen wordt er een controle-opdracht verstrekt aan de accountant. Een RA-accountant of AA-accountant zal alles doen om te kunnen aantonen dat alle verstrekte financiële informatie voldoet aan de wettelijke vereisten. Het financieel rapport moet dus kloppen met de werkelijkheid. Uiteraard dient een BV hiervoor alle mogelijkheden ter beschikking te stellen. Een AA-accountant heeft speciale controle-vergunning nodig om de controle-verklaring op te stellen. Een RA-accountant beschikt al over die vergunning nadat hij is afgestudeerd.

Hoe kan je een accountantsverklaring herkennen?

Van de accountantsverklaring wordt verslag uitgebracht aan de raad van commissarissen of het bestuur van een BV. Een schriftelijk verslag wordt te allen tijde aanbevolen. Bevindingen die een accountant heeft gedaan worden vastgelegd in de accountantsverklaring. Eventueel staat in de verklaring ook vermeld aan welke wettelijke vereisten een jaarrekening of jaarverslag niet voldoet. Zowel een beoordelingsverklaring als controle-verklaring dient te worden afgegeven door een accountant die is aangesloten bij een NBA kantoor en ondertekend te zijn.

Wat zijn de kosten van een accountantsverklaring?

De prijsverschillen van een accountantsverklaring verschillen sterk per accountant en zijn afhankelijk van diverse factoren. Een AA-accountant kost minimaal € 70,- per uur en een RA-account start meestal bij een tarief vanaf € 150,- per uur. Je kan je voorstellen dat een samenstellingsverklaring de meest goedkope verklaring is die wordt afgegeven. Wij zetten een aantal voorbeelden voor je op een rij:

Offertesamenstellingsverklaring
Bedrijfsvormbesloten vennootschap
Omzet€ 160.000
TakenOpstellen jaarrekening en samenstellingsverklaring
Mutaties per maand20
Geschatte kosten€ 1.000,- en € 4.000,-

  1. Voorbeeld beoordelingsverklaring

Rechtsvorm: stichting
Omzet per jaar: € 200.000,-
Taken: opstellen beoordelingsverklaring
Aantal mutaties per jaar: 400
Geschatte kosten: een bedrag tussen de € 1.000,- en € 2.500,-.

  1. Voorbeeld controle-verklaring

Bedrijfsvorm: besloten vennootschap
Omzet: 18 miljoen euro
Taken: opstellen controle-verklaring
Aantal mutaties per maand: 500
Geschatte kosten: een bedrag om en nabij € 20.000,-

Vind een accountant via Boekhouder.nl
Zoek jij een AA-accountant of RA-accountant voor je bedrijf en wil je weten wat je kwijt bent aan het laten opstellen van een accountantsverklaring? Ontvang vrijblijvend een offerte van een gecertificeerde accountant bij jou in de buurt en laat een accountantsverklaring opstellen door een professional.

Accountansverklaring aanvragen

Aanvragen

Vind je deze informatie nuttig?
Samenvatting
Wat kost een accountantsverklaring
Offerte Aanvragen
Informatie over de accountansverklaring
Accountansverklaringen voor speficiek situaties
Accountantsverklaring – Wat is het en wat kost het?
Wat is een accountantsverklaring?
Is een accountantsverklaring verplicht?
Welke soorten verklaringen zijn er?
Hoe kan je een accountantsverklaring herkennen?
Wat zijn de kosten van een accountantsverklaring?
Accountansverklaring aanvragen
0
0
triangle
triangle
Artikelen van wereldklasse, wekelijks bezorgd
Abonnement impliceert instemming met ons privacybeleid