Book holder
Home
Blog
Belastingvoordeel voor zzp'ers: 7 fiscale voordelen op een rij
Home
Blog
Belastingvoordeel voor zzp'ers: 7 fiscale voordelen op een rij

Belastingvoordeel voor zzp'ers: 7 fiscale voordelen op een rij

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

Benieuwd naar belastingvoordeel voor zzp'ers? Als zelfstandige heb je een aantal fiscale voordelen, meer dan medewerkers in loondienst. Indien je voldoet aan de voorwaarden voor het ondernemerschap bij de Belastingdienst levert dat je een aantal aantrekkelijke aftrekposten op.

Let op: zelfs als je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en als je voldoet aan het urencriterium hoeft dat niet te betekenen dat je ondernemer bent voor de Belastingdienst. Je dient daarvoor te voldoen aan een aantal andere voorwaarden. Lees ze hier.

Als ondernemer voor de Belastingdienst heb je als zzp'er een aantal belastingvoordelen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, net als de MKB-winstvrijstelling. Indien je daarvoor in aanmerking komt is er aftrek beschikbaar voor investeringen die je doet en op het moment dat een partner met je meewerkt. Tenslotte kun je besluiten om gebruik te maken van de FOR of willekeurige afschrijvingen. Wij zetten de belastingvoordelen voor je op een rij.

Het voordeel van belastingvoordelen

Door middel van belastingvoordelen kunnen ondernemers zakelijke kosten aftrekken. Het voordeel hiervan is dat deze zakelijke uitgaven in vermindering komen op de gemaakte winst van de ondernemer. Er wordt immers in Nederland inkomstenbelasting berekend over de gemaakte winst van een onderneming, wat dus inhoudt dat hoe meer de uitgaven zijn geweest des te minder belasting er moet worden betaald. Aangezien je als ondernemer een groot deel van de kosten terug kunt vragen bij de Belastingdienst scheelt dit een behoorlijk bedrag aan belasting. Elke ondernemer wil natuurlijk zoveel mogelijk winst maken, maar het is belangrijk om goed te kijken naar de uitgaven die gemaakt worden. Lang niet alle ondernemers zijn op de hoogte dat veel van de zakelijke kosten die ze gemaakt hebben fiscaal aftrekbaar zijn. Deze kosten worden meestal vanzelfsprekend gemaakt. Het enige wat de ondernemer moet doen is alle bonnetjes en facturen bewaren en deze kosten opgeven bij de btw aangifte.

7 belastingvoordelen voor zzp'ers

Afhankelijk van jouw bedrijf en de activiteiten kun je gebruik maken van een aantal belastingvoordelen. De meest belangrijke zijn de:

 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
 • MKB-winstvrijstelling
 • Investeringsaftrek
 • Meewerkaftrek
 • Fiscale Oudedag Reserve (FOR)
 • Willekeurige afschrijvingen

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek bedraagt in 2018 en 2019 €7.280. Het is een vast bedrag dat geldt voor alle ondernemers voor de Belastingdienst, die voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar.

Het is een fijne aftrekpost voor jou als zzp'er, waarmee je jouw belastbaar inkomen flink verlaagt. Dat betekent dat de belastbare winst lager uitpakt, waardoor je daar minder belasting over betaalt. Afhankelijk van je inkomen betekent dit in 2018 en 2019 een netto voordeel van €2.650 tot €3.800. Als je voldoet aan het urencriterium en de Belastingdienst je ziet als ondernemer kun je als zzp'er gebruik maken van dit belastingvoordeel.

 

Startersaftrek

Een belastingvoordeel voor beginnend zzp'ers is de startersaftrek. Je mag die maximaal 3x toepassen, tijdens de eerste 5 jaar van het ondernemerschap. Je kunt dat de eerste drie jaren doen om goed van start te gaan, maar je mag daar ook nog even mee wachten.

Maak je het eerste en tweede jaar nog geen of weinig winst? Het is doorgaans verstandig om de startersaftrek toe te passen in de jaren waarin je de meeste winst maakt. En kom je daar zelf niet helemaal uit? Een onafhankelijk adviseur kijkt graag met je mee, om je aan te geven hoe je de startersaftrek zo goed mogelijk kunt gebruiken.

MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is er voor alle zzp'ers en andere ondernemers voor de Belastingdienst. Je hoeft hiervoor zelfs niet te voldoen aan het urencriterium. In 2018 en 2019 gaat het om 14 procent van de omzet, die is vrijgesteld van inkomstenbelasting.

Na aftrek van de zelfstandigenaftrek en eventuele startersaftrek mag je 14 procent van de winst die er overblijft vrijstellen. Je betaalt daar geen belasting over, waardoor de belastingdruk voor zzp'ers lager ligt dan voor medewerkers in loondienst.

Investeringsaftrek

Doe je investeringen om als zzp'er goed aan de slag te gaan? Als je een computer, printer of een bedrijfsauto koopt kun je mogelijk gebruik maken van de investeringsaftrek. Het is een van de belastingvoordelen voor zzp'ers.

Indien je minimaal €2.301 en maximaal €314.673 in een kalenderjaar investeert (2018) kun je gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Het betekent dat je een percentage van de investeringen van de winst af mag halen, waardoor die op papier lager uitvalt. Uiteraard dien je wel aan een paar voorwaarden te voldoen:

 • Je deed de investeringen in het afgelopen boekjaar
 • Je bent belastingplichtig voor de inkomstenbelasting
 • Je hebt een bedrijf in Nederland

Tip: soms is het de moeite waard om een extra investering nog net voor het einde van het jaar te doen. Sta je op de drempel van €2.301 aan investeringen? Door dit jaar een extra investering te doen heb je recht op investeringsaftrek, zodat je kunt profiteren van een belastingvoordeel voor zzp'ers.

Meewerkaftrek

Heb je een fiscale partner en helpt die je regelmatig met je bedrijf? Dan kun je mogelijk gebruik maken van meewerkaftrek. Het is een belastingvoordeel voor zzp'ers, waardoor je minder belasting over de winst hoeft te betalen.

Er gelden een paar voorwaarden, je dient bijvoorbeeld aan het urencriterium te voldoen. Bovendien is het belangrijk dat je partner minimaal 525 uur in een kalenderjaar meewerkt. Als je daarvoor niet meer dan €5.000 aan vergoeding betaalt kun je gebruik maken van de aftrekpost.

Fiscale Oudedag Reserve (FOR)

Je bouwt als zzp'er niet automatisch pensioen op, zoals medewerkers in loondienst dat wel doen. Wil je zelf graag pensioen opbouwen? Dan mag je gebruik maken van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Je mag een bedrag per jaar opzij zetten op basis van een percentage van de winst (9,44% in 2018). Bovendien geldt er een maximumbedrag per jaar van €8.775.

Let op: je mag de FOR toepassen zonder daadwerkelijk geld opzij te zetten. Houd er rekening mee dat het geld later wel beschikbaar moet zijn om er daadwerkelijk een pensioenproduct van te kopen.

Willekeurige afschrijvingen

Als zzp'er met een eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF), CV of een maatschap die recht heeft op startersaftrek kun je gebruik maken van willekeurige afschrijving. Dat betekent dat je zelf mag bepalen hoeveel je op welk moment afschrijft. Door sneller af te schrijven breng je de belastbare winst omlaag, waarmee je een belastingvoordeel creëert.

Wanneer voldoet een ondernemer aan het urencriterium?

Er zijn een aantal voorwaarden die komen kijken bij het urencriterium volgens de Belastingdienst. Het urencriterium wordt namelijk veel gebruikt als voorwaarde bij de verschillende belastingvoordelen voor ondernemers. Een ondernemer voldoet aan het urencriterium van de Belastingdienst in de volgende 2 gevallen:

 • De ondernemer moet minstens 1.225 uren aan de onderneming besteden binnen het kalenderjaar. Mocht het gebeuren dat de onderneming de werkzaamheden tijdelijk stop heeft moeten zetten in dat jaar, dan mogen de niet-gewerkte uren over een totaal van 16 weken alsnog worden meegeteld als gewerkte uren.
 • De ondernemer besteedt meer tijd aan het bedrijf dan aan andere taken zoals een andere baan. Hou rekening dat deze voorwaarde niet voor elke ondernemer geldt. Ondernemers die in de voorafgaande jaren geen ondernemer zijn geweest worden als startende ondernemers beschouwd en hoeven niet aan deze voorwaarde te voldoen.

Veelgestelde vragen:

Wat is het belastingvoordeel voor zzp’ers omtrent afschrijvingen hier in Nederland?

Als het om afschrijvingen gaat worden de kosten van de winst afgetrokken waardoor de ondernemer minder belasting moet gaan betalen over de winst. Deze afschrijvingen gebeuren in termijnen en niet eenmalig zoals wel het geval is bij aftrekbare kosten.

In hoeverre is een btw nummer verplicht?

Elke ondernemer in Nederland is sinds januari 2020 verplicht om een btw identificatienummer te hebben na de inschrijving bij de KvK. Mocht een ondernemer niet meer over het btw nummer beschikken, dan is het verstandig om contact met de Belastingdienst op te nemen.

Wat zijn de belastingvoordelen die komen kijken bij een eenmanszaak?

Denk bij aan belastingvoordelen aan de ondernemersaftrek voor de inkomstenbelasting. Ook populaire zakelijke aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek zijn fiscaal gezien zeer voordelig. Vergeet niet om rekening te houden dat er een aantal voorwaarden komen kijken bij deze belastingvoordelen.

Wat gebeurt er als een ondernemer te laat is met het indienen van de btw aangifte?

Een ondernemer die een aantal dagen te laat is kan alsnog de aangifte indienen zonder een boete. Is de ondernemer echt weken of zelfs maanden te laat, dan loopt de ondernemer kans op een verzuimboete.

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Twijfel niet om contact op te nemen met een adviseur. Zij helpen je graag van zoveel mogelijk belastingvoordelen te profiteren. Zij kunnen je bijvoorbeeld uitleggen over de stakingsaftrek en het middelen van jouw belasting.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?