Book holder
Home
Blog
Operational lease voor zzp'ers: wat is het en hoe werkt het?
Home
Blog
Operational lease voor zzp'ers: wat is het en hoe werkt het?

Operational lease voor zzp'ers: wat is het en hoe werkt het?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

Operational lease voor zzp'ers: is dat iets voor jou? We leggen je uit wat het is en wat de voordelen daarvan zijn. En we gaan voor je in op alternatieven zoals netto operational lease en ‘sale and lease back’, ten opzichte van de gebruikelijke full operational lease. Je krijgt op die manier een overzicht van de mogelijkheden, zodra je als zzp'er benieuwd bent naar operational lease. En kom je er zelf nog niet helemaal uit? Zoek een adviseur. Zij staan graag voor je klaar. Om jouw specifieke vragen te beantwoorden en om in jouw situatie aan te geven wat waarschijnlijk de beste keuze is. Voor een nieuwe (bedrijfs)auto of een occasion, afhankelijk van waar jij voor jouw onderneming naar op zoek bent.

Full operational lease

Full operational lease voor zzp'ers biedt je de kans om een nieuwe (bedrijfs)auto te rijden, zonder dat je die meteen hoeft af te rekenen. Je betaalt een vast bedrag per maand, waarin zowel de kosten voor de auto als de bijkomende kosten inbegrepen zitten. Het is de makkelijke manier van leasen, waarmee je geen omkijken hebt naar de wegenbelasting, autoverzekering of kosten voor reparaties en onderhoud. Je hoeft zelf alleen nog maar te tanken, zodat je naast het vaste bedrag per maand zelf de controle hebt over de kosten.

Als je gebruik maakt van operational lease komt de auto niet op de balans te staan. Je hebt de keuze uit verschillende vormen, waarbij je nooit economisch of juridisch eigenaar wordt van de auto. Dat betekent dat je er geen omkijken naar hebt, maar dat je ook geen gebruik kunt maken van belastingvoordelen zoals bij financial lease.

Bij full operational lease voor zzp'ers en andere ondernemers zijn veel kosten inbegrepen in de vaste prijs per maand:

  • Onderhoud, reparaties en banden
  • Schadeafhandelingen
  • Premie voor de autoverzekering
  • Wegenbelasting voor de auto
  • Pechhulp (Nederland of Europa)
  • Vervangend vervoer bij problemen
  • Afschrijvingskosten
  • Rente voor de lease

Het is mogelijk om een voorschot voor de brandstofkosten op te nemen. Dat bedrag maakt onderdeel uit van de vaste kosten per maand, waardoor ook tanken in de dagelijkse praktijk niet to extra kosten leidt. Houd er wel rekening mee dat er aan het eind van het jaar een verrekening plaatsvindt voor de brandstofkosten. Heb je meer verbruikt dan dat je betaalde met het voorschot? Dan stuurt de leasemaatschappij je een extra rekening.

Alternatieven: netto operational lease of ‘sale and lease back’

Operational lease is er in een aantal verschillende soorten. Gebruikelijk is het om gebruik te maken van full operational lease. Daarnaast heb je de keuze uit twee belangrijke alternatieven:

Netto operational lease

Je maakt gebruik van lease, maar je blijft zelf verantwoordelijk voor een aantal kosten. Je kunt dan denken aan de autoverzekering, het onderhoud, reparaties en de wegenbelasting. Aan de andere kant hoef je geen grote investering te doen en kun je toch meteen wegrijden in de auto. Het verschil met financial lease is dat de auto bij netto operational lease niet op de balans van je onderneming komt te staan.

Sale and lease back

Heb je al een auto, maar wil je die voortaan rijden op basis van lease? Je kunt gebruik maken van ‘sale and lease back’. Je verkoopt dan de auto die je rijdt, om die vervolgens op basis van lease weer te gebruiken. Daarmee creëer je meer financiële mogelijkheden in jouw bedrijf, terwijl je maandelijks een vast bedrag gaat betalen voor het gebruik van de (bedrijfs)auto.

Twijfel je over de beste keuze voor operational lease als zzp'er? Adviseurs zetten de mogelijkheden graag voor je op een rij, zodat je in jouw situatie de beste keuze kunt maken.

Voordelen operational lease voor zzp'ers

Operational lease voor zzp'ers en andere ondernemers biedt een aantal interessante voordelen. Het grootste voordeel is dat je geen grote investering hoeft te doen, terwijl je wel meteen in de auto weg kunt rijden. Bovendien kun je rekenen op uitgebreid gemak, omdat je geen kosten hoeft te maken voor de verzekering, onderhoud, reparaties en de wegenbelasting. Houd er aan de andere kant rekening mee dat de leasemaatschappij de garage kiest voor reparaties en onderhoud, omdat daarmee (prijs)afspraken zij gemaakt.

Wil je de mogelijkheden voor operational lease vergelijken? Kijk goed naar de aangeboden extra’s, zoals vervangend vervoer bij problemen en eventuele pechhulp. Leasemaatschappijen gebruiken de diverse extra’s in combinatie met de prijs per maand om je een aantrekkelijke aanbieding te kunnen doen.

Wat zijn de nadelen?

Er komen ook een aantal nadelen kijken bij een operational lease. Denk zo aan het feit dat de ondernemer geen officiële eigenaar is van de auto aangezien het leasebedrijf de eigenaar blijft. Daarnaast is het leasecontract niet flexibel, onduidelijk en zit de zzp’er meestal vast aan een lange contractperiode. Daarnaast moet de auto na de leaseperiode weer ingeleverd worden, profiteert de zzp’er niet van afschrijvingen en investeringsaftrek en kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht als de zzp’er het aantal afgesproken kilometers overschrijdt.

Kiezen voor een operational lease is een manier van leasen waarbij de zzp’er veilig en zonder risico’s een auto kan leasen, maar het is wel verstandig om de nadelen naast de voordelen te zetten om een goede beslissing te maken afhankelijk van de situatie.

Operational lease kosten berekenen

De kosten voor operational lease kun je berekenen aan de hand van een aantal belangrijke factoren. Het gaat dan om de vaste kosten voor:

  • Afschrijvingen
  • Rente tijdens de looptijd
  • Wegenbelasting
  • Autoverzekering
  • Pechhulp
  • Vervangend vervoer
  • Beheerkosten voor het leasecontract

Daarnaast is er sprake van een aantal variabele kosten. Je kunt dan denken aan de kosten voor onderhoud, reparaties en de banden. De kosten daarvoor nemen toe naarmate je jaarlijks meer kilometers wilt maken, net als de kosten voor schadeafhandeling. Ook de kosten voor de brandstof hangen daar sterk mee samen, dus houd daar rekening mee in de berekening.

De leaseauto overnemen

Het komt heel vaak voor dat zzp’ers gehecht raken aan de leaseauto waardoor ze de auto nadat het contract beëindigd is overnemen van het leasebedrijf. Dit kan voordeliger zijn dan het kopen van een splinternieuwe auto. Naast de goedkope prijs in tegenstelling tot een nieuw voertuig aanschaffen zijn er nog enkele voordelen die bij het overnemen van een leaseauto komen kijken waaronder:

  • De zzp’er kan doorrijden in een vertrouwde auto zonder op zoek te moeten gaan naar een nieuwe auto.
  • De auto is goed onderhouden vanwege het leasecontract.
  • De zzp’er was zelf de vorige eigenaar van de auto.

De zzp’er kan er vaak ook voor kiezen om de leaseauto weer in te leveren om vervolgens een nieuwe leaseauto te mogen nemen van het leasebedrijf. Het leasebedrijf is volledig verantwoordelijk voor het restwaarde risico en draagt zorg voor het hele proces verkoopproces. Als ondernemer maak je een verstandige keuze door een expert in te schakelen voor professioneel advies over de mogelijkheden van het leasen van een auto.

Veelgestelde vragen:

Wat is een operational lease precies?

Een operational lease is een manier van leasen waarbij het beheer van de auto geheel door het leasebedrijf wordt verzorgd. De zzp’er maakt maandelijks een vast bedrag over en het leasebedrijf is verantwoordelijk voor zaken zoals reparatie, onderhoud, verzekering, rente, afschrijving, houderschapsbelasting en vervangend vervoer.

Wat is het verschil tussen een financial en een operational lease?

Bij een financial lease is de zzp’er eigenaar van de auto en zelf verantwoordelijk voor de autokosten en het risico. Bij een operational lease is het leasebedrijf de eigenaar die tevens zorg moet dragen voor de autokosten en het risico.

Welke vaste kosten komen bij een operational lease kijken?

De vaste kosten die bij een operational lease komen kijken zijn het onderhoud, de reparatie, rente, afschrijving, verschillende verzekeringen, houderschapsbelasting, hulpverlening, vervangend vervoer na 24 uur en (zomer)banden. Aanvullende opties voor zzp’ers zijn winterbanden, een brandstofpas, een laadpas en een laadpaal.

Wat is het voordeel van het overnemen van de leaseauto na het aflopen van het lease contract?

Je bent verzekerd dat je in een betrouwbare, vertrouwde en goed onderhouden auto door blijft rijden waarvan de zzp’er weet wie de vorige eigenaar was. Daarnaast is het goedkoper dan een nieuwe auto aanschaffen.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?