Book holder
Checklists
Checklist winkel starten

Winkel starten Checklist

Zonder verassingen je eigen winkel starten? zorg dat je goed bent voorbereid met deze checklist

loan-hero
loan
Deel dit met je vrienden of partners
checklist-arrow

Checklist winkel openen

Heb je het idee om een eigen (fysieke) winkel te openen? Zorg er dan voor dat je goed voorbereidt bent. Een goede voorbereiding is cruciaal om succesvol met je eigen winkel te kunnen starten.
 

Om met je winkel te starten, adviseren wij je onderstaand stappenplan op te volgen. Door deze stappen door te lopen, bereid je je op de juiste manier voor.

 

Stap 1: bepaal waar je winkel (ongeveer) moet komen en voer een locatiescan uit 

Ten eerste moet je goed nadenken over de gewenste vestigingsplaats van je winkel. Is dit in het dorp of de stad waar je woont? Of ben je van plan je winkel op een andere plek te openen?

Als je dit weet, is het advies om een locatiescanuit te voeren. Je verkent hiermee de beoogde vestigingsplaats, je krijgt tal van handige informatie voorhanden en je ziet precies wie je concurrentie in dat gebied is. 
 

Tip: laat je niet afschrikken door veel concurrentie. Concurrentie is goed en haalt het beste in je ondernemersgeest naar boven. 

 

Stap 2: vind het geschikte winkelpand

Het is nu zaak om op zoek te gaan naar het geschikte winkelpand. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken Funda in business en vergelijkbare bronnen. Funda in business kun je zien als de zakelijke kant van de ‘reguliere’ Funda website.

Bij het zoeken van een winkelpand moet je belangrijke vragen voor jezelf beantwoorden:

 

  • Wil je een winkelpand kopen of huren? Indien je een fors startkapitaal hebt, kun je ervoor kiezen om het pand te kopen. In veel gevallen kiezen ondernemers er voor om eerst een pand te huren.
  • Welke eisen stel je aan de locatie van de winkel? Wil je bijvoorbeeld dat je winkel in het centrum van een plaats komt te zitten? Of wil je per sé met je winkel aan een doorgaande weg komen te zitten?

Het vinden van een geschikt winkelpand is geen gemakkelijke opgave. Bewaar je geduld en schakel eventueel de hulp van een specialist in.

 

Stap 3: check het bestemmingsplan

Denk je het perfecte pand voor je winkel gevonden te hebben? Doe dan bij de gemeente navraag naar het bestemmingsplan. Alleen als het bestemmingsplan aangeeft dat je op het betreffende adres een winkel mag openen, kun je de winkel op die plek openen.
 

Stap 4: check de milieu eisen

Nadat je het bestemmingsplan gecheckt hebt, moet je ook de milieu eisen checken. Dit doe je het beste via de website aimonline.nl

 

Stap 5: Check de regels van de lokale overheid

Vervolgens is het ook zaak om de regels van de lokale overheid te checken. In totaal hebben de lokale overheden in ons land meer dan 85.000 regelingen opgesteld. Je doet er dus verstandig aan om via deze linkde exacte regels van de betreffende locatie te checken.
 

Stap 6: check de regels die de overheid aan de detailhandel stelt

Als detailhandel krijg je ook met specifieke eisen vanuit de landelijke overheid te maken. Check deze regels op de website van KvKen zorg ervoor dat jij en je winkelpand aan deze regels voldoen.

Vind je deze informatie nuttig?
1
3
Interessante artikelen
default-image

<p>In deze gids lees je alles over starten in de bouw. Wil jij echt van start? Ga dan naar onze chec...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">De Kamer van Koophandel heeft enkele ei...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">Ben je van plan om als ondernemer in de...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#000000;">Het maken van een website is dankzij ee...

Lees verder
learn-more