Book holder
Checklists
Checklist starten als fotograaf

Starten als Fotograaf

Zonder verassingen je eigen bedrijf starten? zorg dat je goed bent voorbereid met deze checklist

loan-hero
loan
Deel dit met je vrienden of partners
checklist-arrow

Checklist voor fotografen

Ben je erg handig met je spiegelreflexcamera? En maak je graag in je vrije tijd als hobby de prachtigste foto’s? Dan is misschien nu de tijd aangebroken om hier je beroep van te maken. Er is een grote vraag naar goede fotografen, waardoor dit op voorhand een interessante stap lijkt te zijn.


 

Om als fotograaf te beginnen, kun je onderstaande stappen doorlopen.


 

Stap 1: doe onderzoek naar je idee

Het is allereerst zaak om onderzoek naar je idee te doen. Wat heb je als fotograaf te bieden? Ben je in staat om echt mooie foto’s te maken? Heb je een bepaalde specialisatie als fotograaf? En hoeveel vraag is er naar jouw diensten?


 

Je doet er verstandig aan om een uitgebreid plan op te stellen. Een plan waarin je benoemt wat je gaat doen, hoe je aan klanten gaat komen en wat je te bieden hebt. 


 

Daarbij moet je ook naar het financiële plaatje kijken. Welke investeringen moet je doen om als zelfstandig fotograaf te kunnen beginnen? En met welke tarieven ga je uiteraard werken? Als zelfstandig fotograaf moet je je eigen broek ophouden, dus zorg voor een financieel gezond plaatje. Als dit plaatje ontbreekt, kun je de stap wellicht beter niet maken.


 

Stap 2: schrijf je bedrijf bij de KvK in

Ben je volledig overtuigd van je plan? Dan is het de hoogste tijd om je fotografiebedrijf bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Hierbij moet je goed naar onderstaande punten kijken:


 

  • Bedrijfsnaam. Onder welke naam word je als zelfstandig fotograaf actief? Kies je voor je eigen naam of kies je voor een pakkende bedrijfsnaam? Ga goed na of de door jou bedachte naam nog niet ingeschreven is.
  • Rechtsvorm. Het is voor de hand liggend om als beginnend fotograaf voor een eenmanszaak te kiezen. 


 

Heb je over bovenstaande punten nagedacht? Maak dan online een afspraak bij de KvK voor het inschrijven van je bedrijf. Je moet hiervoor alvast online wat formulieren invullen. Op de afgesproken dag maak je je inschrijving definitief en betaal je een bedrag van 50 euro.


 

Stap 3: investeren in de juiste camera gear

Als fotograaf heb je uiteraard een goede fotocamera nodig. Daar blijft het echter niet bij. Wat te denken van meerdere objecten, flitsers en statieven? Nadat je je bij de KvK ingeschreven hebt, moet je mogelijk bepaalde investeringen doen. Doe deze investeringen tijdig, zodat je een vliegende start kunt maken.


 

Stap 4: maak je eigen website

Als beginnend fotograaf kan het lastig zijn om aan klanten te komen. Gelukkig kun je via het internet veel mensen bereiken, bijvoorbeeld met je eigen website. Maak daarom je eigen website, inclusief portfolio. Ook kan het raadzaam zijn om alvast social media accounts aan te maken. 


 

Het advies is om op je eigen website een portfolio te maken. Hierin kun je je foto’s plaatsen, waarmee je een duidelijke indruk aan je potentiële klanten geeft.


 

Stap 5: richt je administratie in

Met een goede administratie bespaar je een hoop tijd. Deze tijd kun je vervolgens besteden aan hetgeen waar je goed in bent: fotograferen. Zorg daarom vanaf het eerste moment voor een goede administratie.


 

Maak ook alvast een sjabloon voor je offertes en facturen. Als de aanvragen eenmaal binnenkomen, kun je hier snel op reageren. 


 

Stap 6: sluit een bankrekening af

Het advies is om als fotograaf altijd voor een zakelijke rekening te kiezen. Hiermee straal je betrouwbaarheid uit en hou je je geldstromen gescheiden. Het is niet wenselijk dat je privé- en zakelijke geldstromen door elkaar heen lopen.


 

Stap 7: sluit verzekeringen af

Je gaat je foto’s waarschijnlijk met duur apparatuur maken. Zorg daarom voor een goede elektronicaverzekering. Mocht er onverhoopt iets kapot gaan, ben je tegen deze ‘schade’ verzekerd.


 

Daarnaast kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Mocht je schade of letsel aan spullen of anderen veroorzaken, ben je maar al te blij met deze verzekering.


 

Bepaal goed voor jezelf of je ook nog andere verzekeringen af wilt sluiten.


 

Stap 8: ga op zoek naar klanten

Het is nu tijd om op zoek te gaan naar klanten. Schrijf bedrijven aan, ga met andere ondernemers samenwerken of voer op een creatieve manier marketing. Hoe je aan klanten komt, hangt veelal van je specialisatie af. 

 


 

Vind je deze informatie nuttig?
1
3
Interessante artikelen
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">Cybercrime is een groot probleem aan he...

Lees verder
learn-more
default-image

<p>In deze gids lees je alles over starten in de bouw. Wil jij echt van start? Ga dan naar onze chec...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">De Kamer van Koophandel heeft enkele ei...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">Ben je van plan om als ondernemer in de...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#000000;">Het maken van een website is dankzij ee...

Lees verder
learn-more