Book holder
Home
Blog
Informatie & Keuzegids ZZP Boekhouder
Home
Blog
Informatie & Keuzegids ZZP Boekhouder

Informatie & Keuzegids ZZP Boekhouder

Gewijzigd, 06 maart 2022
Gewijzigd, 06 maart 2022
article-hero

Informatie & Keuzegids ZZP Boekhouder

Minimaal

€ 40

Gemiddeld kost een zzp boekhouder per maand

€ 60

Maximaal
(gemiddeld)

€ 90

Gemiddelde kosten per jaar

€ 40 - € 90

Als zzp’er ontkom je niet aan boekhouden. Voor de een is het een noodzakelijk kwaad, voor de ander een leuke bezigheid. Vooral het maken, sturen en uiteindelijk innen van facturen geeft veel voldoening. Eén ding is in ieder geval zeker, als eenmanszaak ben je wettelijk verplicht om een duidelijke en sluitende administratie bij te houden. Een goede boekhouding zorgt daarvoor. Maar hoeveel doe je zelf? Wat doe je als je eigenlijk helemaal geen plezier beleeft aan het boekhouden? Wat is allemaal verplicht en wat niet? En wat kost boekhouden voor een zzp’er gemiddeld?

 

Zzp boekhouden: zelf doen of uitbesteden?

Als zzp’er focus je je natuurlijk het liefste op jouw eigen bedrijf. Lekker bezig zijn met je werk en klanten, je dienst of product aan de man brengen. Verder groeien en mooie plannen maken voor de toekomst. In combinatie met de vrijheid maakt dat het leven als zzp’er vaak erg mooi. Maar hoezeer je ook wilt focussen op jouw business, de boekhouding moet ook worden gedaan. En dat kost tijd. Tijd die je misschien liever aan je onderneming besteedt, of misschien ontbreekt het je aan de juiste financiële kennis. Kortom, ga je het boekhouden als zzp zelf doen of uitbesteden? Om de keuze wat gemakkelijker te maken, zetten we de voor- en nadelen van beide mogelijkheden voor je op een rij in een handige tabel.

Tabel boekhouding zelf doen vs. laten doen
ZELF DOENLATEN DOEN
Kost geen geldUitbesteden kost geld
Het kost (veel) tijdJe hebt geen omkijken naar je boekhouding
Je moet enige boekhoudkennis hebben Goede boekhouder heeft kennis
Kans op foutenBoekhouder is meer ervaren
Je mist mogelijk fiscaal voordeelGoede boekhouder kan fiscaal adviseren
Kan stressvol zijnGeeft gemak
Minder tijd voor eigen ondernemingJe hebt alle tijd om op je eigen business te focussen.

Samengevat: Boekhouden zzp zelf doen? Voor- en nadelen

Voordelen

 • Je hebt goed inzicht in de financiën van je onderneming.
 • Het kost je geen geld.

Nadelen

 • Het kost (veel) tijd
 • Je moet op de hoogte zijn van de belastingregels
 • Je hebt kans op fouten (Fouten herstellen kost veel tijd)
 • Enige kennis en interesse hebt in boekhouden

 

Boekhouden zzp uitbesteden? Voor- en nadelen

Voordelen

 • Meer tijd voor het ondernemen zelf.
 • Kan veel frustratie en stress schelen.
 • Een geruststellende gedacht dat alles goed en op tijd wordt geregeld.

Nadelen

 • Je ziet minder goed hoe je er financieel voor staat.
 • Kan voor sommige zzp’ers prijzig zijn.

 

Zzp boekhouden gedeeltelijk uitbesteden

Natuurlijk hoeft je keuze tussen je boekhouding zelf doen of aan een boekhouder uitbesteden niet zo zwart-wit te zijn.

Hoewel veel zzp’ers hun boekhouding volledig uitbesteden aan een boekhouder of accountant, kun je er ook voor kiezen om dat gedeeltelijk te doen.

Met een online boekhoudpakket houd je dan je administratie en boekhouding bij. Zo weet je altijd precies hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat, terwijl je boekhoudpakket tegelijkertijd zorgt voor handige overzichten die je kan gebruiken bij je belastingaangifte. Ook weet je op elk moment welke facturen nog verstuurd of betaald moeten worden.

Zelf houd je alles netjes bij in je boekhoudpakket en voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting roep je de hulp in van een boekhouder of accountant.

Als je gedurende het jaar vragen over belasting, administratie of je boekhouding hebt, dan kun je altijd bij je boekhouder of accountant terecht. Het gedeeltelijk uitbesteden van je boekhouding scheelt op die manier veel stress en frustratie, terwijl je wel altijd weet hoe je bedrijf ervoor staat. Daarnaast helpt een boekhouder je om gebruik te maken van fiscale voordelen die je misschien zelf niet kent. Zo levert het gedeeltelijk uitbesteden van je boekhouding je ook een belastingbesparing op.

 

Zzp boekhouden, wanneer geheel of gedeeltelijk uitbesteden?

Wanneer je als zzp’er je volledige inkomen of een aanzienlijk deel daarvan verdient, is het altijd verstandig om een boekhouder in ieder geval bij de aangifte inkomstenbelasting mee te laten kijken. Hij of zij helpt je het maximale uit aftrekposten te halen, haalt eventuele fouten er zo uit en staat klaar voor vragen. In dat geval doe je het grootste deel van je boekhouding zelf in een online boekhoudpakket.

Zie je het niet zitten om zelf met je administratie of de boekhouding aan de slag te gaan? Dan is volledig uitbesteden natuurlijk ook mogelijk. Dat geeft je meteen de kans om je weer helemaal op je eigen business te focussen.

 

Kosten zzp boekhouding

Of je nu veel of weinig van de diensten van een boekhouder of accountant gebruikmaakt, je krijgt altijd te maken met kosten voor de afgenomen diensten. Wat kun je als zzp’er aan kosten voor een boekhouder verwachten? Vaak krijg je bij boekhouders de keuze uit verschillende samenwerkingsvormen en betaalmogelijkheden:

  1. Uurtarief
  1. Vaste prijs per maand
  1. Prijs per afgenomen boekhouddienst of handeling

We zetten de gemiddelde kosten van een zzp boekhouder per uur, maand of per dienst voor je op een rij.

 

Zzp boekhouden: op basis van uurtarief

Het uurtarief van een boekhouder voor zzp is grotendeels afhankelijk van de ervaring van de door jou gekozen boekhouder. Het is goed om te weten dat een standaard zzp-boekhouding voor de gemiddelde boekhouder niet erg ingewikkeld is. Een startende boekhouder kan je daarom al goed helpen. Wel weet een meer ervaren boekhouder hoogstwaarschijnlijk meer van fiscale regelingen, zodat je op dat gebied een maximaal voordeel behaalt. Ook wanneer jouw administratie afwijkt van een standaard boekhouding is het verstandig een wat meer ervaren boekhouder te kiezen. Een overzicht van de gemiddelde uurtarieven van zzp boekhouders:

ZZP Boekhouden & uurtarief 
Startende boekhouder uurtarief ca.€ 35 tot € 50
Boekhouder met aantal jaren ervaring uurtarief ca. € 45 tot € 75
Zeer ervaren boekhouder uurtarief ca.€ 70 tot € 85

Kosten zzp boekhouder per maand

Bij het gedeeltelijk of geheel uitbesteden van je zzp boekhouding, bieden veel boekhouders en accountants een pakket aan, op basis van een vaste prijs per maand. Zo weet je altijd waar je aan toe bent. Doorgaans is je boekhouder altijd bereikbaar voor vragen en is het gemakkelijk om je gehele boekhouding voor een vast bedrag per maand geheel uit te besteden.

 

Gemiddelde kosten per maand voor zzp boekhouding

Kies je ervoor om jouw administratie niet op basis van uurtarief, maar voor een vast maandbedrag een beroep te doen op de diensten van een boekhouder? Reken dan op deze kosten:

Gemiddelde kosten ZZP per maand 
Volledig zelf boekhouden op papier of spreadsheet:gratis
Zelf boekhouden met online boekhoudpakket: € 15 tot € 50 per maand
Groot gedeelte zzp boekhouding uitbesteden:€ 50 tot € 80 per maand
Gehele zzp administratie laten doen:€ 80 tot € 120 per maand

Kosten zzp boekhouder per handeling

Doe je een groot deel van je boekhouding zelf, maar heb je voor bepaalde handeling hulp nodig, of wil je jouw tijd liever besteden aan het ondernemen? Dan kun je bij veel boekhouders per dienst betalen. Denk hierbij aan de aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting en handelingen. Een beknopt overzicht van de vaak afgenomen diensten en bijbehorende gemiddelde kosten

ZZP Boekhouderkosten per handeling 
Inregelen administratie:€ 150
Aangifte omzetbelasting (per kwartaal): € 45
Aangifte inkomstenbelasting:€ 200 tot € 300
Opstellen winst en verliesrekening:€ 100
Facturen en bankmutaties inboeken:gemiddeld € 1 per handeling
Fiscaal of boekhoudkundig advies:€ 65

Goed om te weten: als zzp’er is het niet verplicht om je administratie en boekhouding door een accountant of boekhouder te laten doen.

Een veelgehoord misverstand is ook dat een zzp-boekhouding een jaarrekening moet aanleveren bij de KvK. Moderne online boekhoudpakketten ondersteunen je bij alle taken rondom je administratie en boekhouding. Vaak rollen er elk kwartaal en jaar handige overzichten uit, waarvan je alleen nog maar de gegevens bij de Belastingdienst hoeft over te nemen. Natuurlijk kun je altijd een boekhouder inschakelen om jouw administratie te controleren en waar mogelijk geld te besparen, of je te betalen belasting te verlagen.

 

Een uitkomst: online boekhoudprogramma’s voor zzp

Met een online boekhoudprogramma heb je jouw boekhouding en administratie altijd netjes kloppend en op orde. Je weet op elk moment precies hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Al je inkomende en uitgaande facturen, offertes, rapporten voor de Belastingdienst en bankkoppelingen zitten er doorgaans allemaal in. Je hoeft er geen boekhoudkundige kennis voor te hebben. Een online boekhoudpakket begeleidt je door het hele proces.

Een aantal populaire boekhoudpakketten voor zzp’ers zijn

 • E-boekhouden
 • Moneybird
 • Reeleezee
 • MoneyMonk
 • InformerOnline

Meestal betaal je een vast maandbedrag op basis van de grootte van je bedrijf. Het aantal banktransacties of facturen is daarbij vaak leidend. Dat is ideaal, want op die manier schaal je eenvoudig op of af als jouw onderneming groeit of even in een mindere periode zit.

Daarnaast heb je vaak de mogelijkheid om extra modules te activeren, waarmee je jouw administratie nog gemakkelijker maakt. Denk bijvoorbeeld aan een ritten- en urenadministratie, voorraad- en klantenbeheer of het toevoegen van extra gebruikers. Online boekhouden kan al vanaf € 10 per maand voor basisfunctionaliteit en een beperkt aantal transacties. Vaak met gratis probeerperiode, oplopend tot wel 15 maanden.

Bekijk en vergelijk alle verschillende mogelijkheden eenvoudig op boekhouder.nl

 

Trends in boekhouden voor zzp

Boekhouden stoffig? Welnee, de wereld van het boekhouden is juist voortdurend in beweging. Veel moderne boekhoudpakketten richten zich specifiek op bepaalde doelgroepen, zoals zzp’ers. Deze pakketten maken je het voeren van een sluitende boekhouding sneller, efficiënter en vooral zo gemakkelijk mogelijk.

Daarvoor springen de makers van deze software handig in op trends en de mogelijkheden die internet te bieden. Waar moet je dan aan denken, vraag je je misschien af? We zetten de laatste 5 trends in boekhouden voor zzp’ers voor je op een rij:

 

Trend #1: Automatisch herkennen van gegevens op inkomende facturen en bonnetjes

Komt er een inkomende factuur binnen? Of moet je een btw-bonnetje in je administratie verwerken? Handmatig gegevens invoeren hoeft bijna niet meer. Importeer simpelweg de pdf en je boekhoudpakket herkent alle belangrijke items op de factuur, zoals de klant, factuurnummer, uiterste betaaldatum, btw-nummer en meer. Voor bonnetjes geldt hetzelfde. Zelfs de bedragen in- en exclusief btw worden automatisch voor je ingevuld. De tekstherkenningssoftware (OCR) wordt steeds slimmer en je hoeft zelf dus steeds minder handmatig te doen.

 

Trend #2: Automatische bankkoppelingen

Steeds meer boekhoudpakketten voor zzp’ers ondersteunen automatische bankkoppelingen. Vroeger moest je in het slechtste geval elke banktransactie handmatig invoeren. Met de komst van internetbankieren werd het al beter, doordat je zogenaamde CAMT.053 of MT940-transactiebestanden van je bank kon inlezen. Tegenwoordig hoeft zelfs dat niet meer, want de meeste banken hebben voor de bekende boekhoudpakketten een speciale koppeling gerealiseerd.

Daarmee behoort zelfs het importeren van dergelijke transactiebestanden tot het verleden en zie je al jouw mutaties vanzelf verschijnen. Daarnaast koppelt je boekhoudpakket deze mutaties waar mogelijk automatisch aan een factuur of bonnetje.

Bovendien bieden veel boekhoudpakketten ook een directe koppeling met de Belastingdienst. Daarmee worden jouw aangiften direct vanuit je boekhoudpakket naar de Belastingdienst verstuurd en hoef je zelfs daar niet meer apart in te loggen. Met een druk op de knop is jouw aangifte gedaan!

 

Trend #3: Mobiele apps

Een modern boekhoudpakket kan niet zonder mobiele app. Met zo’n app check je waar ook ter wereld hoe de financiën van jouw bedrijf ervoor staan. Met hetzelfde gemak maak je een offerte voor een mogelijke nieuwe klant, of stuur je de factuur voor geleverde producten of diensten. Ook het registreren van betalingen, of het bekijken van je banktransacties behoort tot de mogelijkheden.

Minstens zo handig is de scanfunctionaliteit voor bonnetjes. Wanneer je onderweg je parkeerkosten of andere zakelijke kosten wilt boeken, hoef je alleen maar met je app een foto te maken. Je boekhoudprogramma regelt de rest. De datum en het bedrag worden automatisch herkend en verwerkt.

 

Trend #4: Mooie dashboards en rapporten voor nog beter inzicht

Om in één oogopslag te zien hoe jouw bedrijf groeit of zich verder ontwikkelt, is Inzicht onontbeerlijk. Ook hierin blinken boekhoudpakketten uit. Aan de hand van mooie rapportages, grafieken en statistieken zie je precies waar je jouw bedrijf kan verbeteren of waar het juist heel goed gaat. Je ziet snel welke klant nog openstaande facturen heeft, of die je vaak moet herinneren. Of presenteer een mooi staafdiagram van al je klanten met de gerealiseerde omzet. Wat dacht je van een overzichtelijke grafische weergave van al je gewerkte uren of gemaakte ritten?

Daarnaast genereren de meeste boekhoudpakketten tegenwoordig handige btw-overzichten die precies overeenkomen met de vragen op de online formulieren van de Belastingdienst. De aangifte omzetbelasting of jaarlijkse inkomstenbelasting wordt op die manier echt een peulenschil. Zelfs als je totaal geen ervaring hebt met boekhouden, kun je een online boekhoudpakket op die manier gebruiken. Zo bespaar je meer kosten op een boekhouder.

 

Trend #5: UBL-facturen en betalen via iDEAL

Hoe fijn zou het zijn wanneer al jouw klanten direct of in ieder geval snel en sowieso binnen je betalingstermijn betalen? Boekhoudpakketten maken het je klant zo gemakkelijk mogelijk, door te voorkomen dat een betaling vertraging oploopt. Eén van die nieuwe ontwikkelingen is UBL, oftewel Universal Business Language. Dat is een bepaald bestandsformaat dat door veel boekhoudprogramma’s wordt ondersteunt. Met een UBL-bestand wordt jouw factuur helemaal automatisch in het boekhoudprogramma van je klant verwerkt. De moderne boekhoudprogramma’s versturen jouw factuur via UBL.

Ook voorzien veel programma’s jouw factuur van een iDEAL-link. Wanneer de ontvanger op die link klikt, kan het openstaande bedrag direct en heel eenvoudig worden overgemaakt. Op die manier krijg je jouw facturen vaak al dezelfde dag na het versturen al betaald.

 

Gespecialiseerde boekhouders voor zzp

Ben je op zoek naar een zzp boekhouder die jou kan ondersteunen bij het doen van je administratie of de boekhouding? Via https://www.boekhouder.nl/boekhouders vind je alle bij ons aangesloten boekhouders met zzp’ers als specialisatie.

Je krijgt de beste prijs om je administratie geheel of gedeeltelijk uit te besteden, al vanaf vanaf € 39,- per maand. Binnen 24 uur contact en direct een voorstel met gratis offerte.

 

Handige links voor zzp’er die zelf boekhouden

Door je goed in te lezen op verschillende sites, kun je als zzp’er online veel belangrijke kennis over ondernemen en boekhouden opdoen. Daarmee begrijp je beter wat je verplichtingen zijn, wat de Belastingdienst van jou als zzp ondernemer verwacht en welke taken je door een speciale zzp boekhouder kunt uitbesteden.

Neem eens een kijkje op de sites van:

 • De Belastingdienst (Officiële site van de Belastingdienst met de laatste informatie over je verplichtingen als zzp’er, regels, aftrekposten en meer. Aan de hand van duidelijke voorbeelden zie je hoe je bepaalde zaken in je boekhouding verwerkt. Ook de site waar je jouw diverse aangiften indient.
 • Kamer van Koophandel (Officiële instantie en uitgebreide bron van informatie voor ondernemers en zzp’ers. Eenvoudig de gegevens van alle bedrijven in Nederland inzien en controleren. Honderden blogs over ondernemen en alles wat daarbij komt kijken).
 • ZZP-Nederland (De grootste organisatie voor zelfstandigen zonder personeel (zzp). Een groot aantal blogs over alles wat met het ondernemen als zzp’er te maken heeft. Veel boekhoudtips, actueel nieuws voor zzp’ers en andere nuttige informatie).

 

Conclusie

Het hangt helemaal af van jouw kennis en voorkeuren of je jouw zzp-boekhouding helemaal zelf doet, deels of geheel aan een boekhouder uitbesteedt. De meeste boekhoudpakketten maken het voeren van een sluitende boekhouding tegenwoordig erg gemakkelijk.

Ons advies is daarom: kies een online boekhoudpakket dat bij jou en je bedrijf past. Vraag eventueel hulp voor de administratieve werkzaamheden die je niet helemaal begrijpt, lastig vindt of je veel tijd kosten.

Veel boekhouders zijn flexibel in hun prijzen en bieden afrekenen op uurtarief, een vast maandbedrag of brengen kosten voor het afnemen van een dienst in rekening. Er is veel mogelijk. Succes!

Het inschakelen van een boekhouder scheelt bovendien tijd en stress. Je hebt geen zorgen over fouten of problemen bij de aangiftes voor omzet- en inkomstenbelastingen of andere zaken. Daarnaast adviseert een boekhouder je graag over je financiële bedrijfsvoering en fiscale voordelen.

Vind je deze informatie nuttig?
1
0
Dienst
Welke dienst zoek je?