Online boekhouden? Kies een online boekhoudprogramma

Alle boekhoudprogramma's op een rij
Vergelijk Boekhoudprogramma's
 • Keuzegids ZZP
  Lees hier alles over het kiezen van een boekhoudprogramma als zzp'er
  Ga verder
 • Keuzegids MKB
  Alles over boekhoudprogramma's voor het MKB
  Ga verder
Vergelijk alle online boekhoudprogramma's
Vergelijk op Boekhouder.nl alle online boekhoudprogramma's die beschikbaar zijn.
Vergelijken
Start hier
 • Wat is online boekhouden
 • Hoe werkt het
 • Voordelen
 • Specificaties functies
 • Online boekhouden en factureren
 • Wat is online boekhouden?

  Online boekhouden betekent dat je de boekhouding en/of administratie via internet bijhoudt. Je installeert dus geen apart boekhoudprogramma op je computer, maar logt op een website in op het boekhoudpakket dat je hebt gekozen.

  Met online boekhouden heb je altijd en overal waar je een internetverbinding hebt toegang tot jouw boekhouding. Bij online boekhouden doe je bijna alles zelf, van het inlezen van facturen en kassabonnen, tot het doen van de omzetbelasting.

  Wil je wel online boekhouden, maar je focussen op je bedrijf en de boekhouding overlaten aan een echte boekhouder? Dan is het ook mogelijk om via een maandabonnement je boekhouding geheel of gedeeltelijk door een online boekhouder te laten doen.

  Online boekhouden is de laatste jaren erg populair geworden. Alles gaat online en digitaal. Er worden bijna geen papieren facturen meer verstuurd. Online boekhouden maakt het voor mensen met weinig boekhoudkennis mogelijk om toch een goede administratie en boekhouding bij te houden. Je online boekhouding genereert allerlei overzichten. Handig voor het doen van de belastingaangifte, maar ook voor inzicht in de stand van zaken en toekomst van je bedrijf.

 • Hoe werkt het?

  Online boekhouden biedt dezelfde functionaliteiten als een boekhoudprogramma dat op een computer is geïnstalleerd. Het grote verschil is dat online boekhouden werkt zonder een dergelijk programma. Je gebruikt een app op je smartphone, of logt in op een website. Daarvoor gebruik je een eigen naam en wachtwoord, waarna je de complete boekhouding online beheert. Ook op andere locaties werkt dat uitstekend. Je hoeft dus niet je eigen pc, laptop, tablet of smartphone daarvoor te gebruiken.

  Online boekhouden werkt simpelweg op elk apparaat met internettoegang. Jouw gegevens worden bewaard in de cloud, een veilige online plek voor data. Je hoeft je dus ook geen zorgen meer te maken over verlies van gegevens na een inbraak, brand of hack. De leverancier van online boekhoudsoftware bewaart de data op meerdere servers in de cloud, waardoor er altijd een goede back-up is. Zelfs als er een of meerdere servers uitvallen.

  Ook ben je zelf niet meer verantwoordelijk voor de beveiliging en het up-to-date houden van de software. Alles wordt voor je gedaan en voldoet bovendien aan de laatste veiligheidseisen, updates, wet- en regelgeving. Online boekhouden betaal je doorgaans op basis van een maand- of jaarabonnement.

  Hoe moet ik online boekhouden?

  Overweeg je de overstap naar online boekhouden, of ben je een startende ondernemer? Heb je geen of weinig ervaring met online boekhouden? Dan stel je jezelf ongetwijfeld de vraag: “Hoe moet ik online boekhouden?” Beantwoord daarvoor eerst de vraag waar je behoefte aan hebt.

  Ben je een zzp’er die af en toe een factuur verstuurt voor geleverde diensten of producten? Of misschien wel een ondernemer met meerder mensen in dienst, een grote voorraad producten en veel afnemers? Een zzp’er heeft vaak voldoende aan een relatief eenvoudig online boekhoudpakket, terwijl een ondernemer met behoefte aan voorraad- en debiteurenbeheer een uitgebreider pakket of aanvullende modules nodig heeft.

  Bekijk daarom altijd goed wat voor jou de beste oplossing is om je boekhouding te doen. Op de vraag hoe je online moet boekhouden, is het goed om te weten dat de meeste online boekhoudprogramma’s je door het complete proces heen leiden. Zelfs als je nog helemaal geen boekhoudervaring hebt, start je vanuit de basis een goede online boekhouding.

  Ook zijn er veel voorbeeldvideo’s en online instructies te vinden om een goede start te maken. Voor complexere handelingen helpt een gediplomeerde boekhouder of accountant je graag op weg. Na het invoeren van de basisgegevens van je bedrijf en administratie kun je meestal snel zelf aan de slag met het inboeken en versturen van facturen, het aanmaken van klanten en het genereren van diverse financiële overzichten.

 • De voordelen van online boekhouden

  Online boekhouding is de gemakkelijkste en snelste manier om je boekhouding te doen. Een online boekhoudpakket maakt het je eenvoudig en bespaart veel tijd, doordat gegevens zoals banktransacties bijvoorbeeld automatisch kunnen worden ingeladen. Ook heb je overal ter wereld toegang tot jouw boekhouding. Je hoeft alleen maar een laptop, smartphone of tablet te hebben. Facturen genereer je automatisch en met je eigen logo of huisstijl. Je weet altijd hoe je bedrijf ervoor staat.

  Dus waarom zou je online boekhouden? Alle voordelen op een rij:

  • Je boekhouding is toegankelijk via een website of app. Je hebt dus geen losse software meer nodig.
  • Op elke computer, tablet of smartphone met internetverbinding heb je toegang tot je administratie/boekhouding.
   Je werkt eenvoudig overal ter wereld je boekhouding bij.
  • Je gegevens staan goed beveiligd. Gaat er wel wat fout? Dan is er altijd een goede back-up beschikbaar.
  • Je kunt een boekhouder of accountant op afstand mee laten kijken met je boekhouding.
  • Je hebt altijd goed inzicht in de cijfers van je bedrijf.
  • Overzichten worden automatisch voor je gegenereerd. Je hoeft de cijfers alleen nog maar over te nemen op de site van de Belastingdienst. Er bestaan zelfs automatische koppelingen, zodat je bijna helemaal niets meer hoeft te doen.
  • Bij veel online boekhoudprogramma’s zijn extra koppelingen en modules mogelijk, zoals het inlezen en verwerken van banktransacties, een koppeling met de Belastingdienst, voorraadbeheer, kassa en debiteurenbeheer.
  • De boekhouding kost je geen fysieke ruimte meer.
 • Specialie functies binnen online boekhoudpakketten

  Met online boekhouden hoef je geen enkele concessie te doen aan beschikbare functionaliteit. Het biedt namelijk een groot aantal functies, waarmee elke ondernemer zijn administratie en boekhouding keurig op orde houdt. Een overzicht van de beschikbare functies bij online boekhouden:

  1. Facturen genereren en inboeken

  De essentie van je bedrijf is het versturen van facturen. Met een online boekhoudpakket is dat gelukkig heel eenvoudig. Met een klik op de knop kies je de klant voor wie je een factuur maakt en voeg je de geleverde diensten en/of producten toe. De factuur wordt vervolgens automatisch voorzien van je logo en alle verplichte gegevens. Je verstuurt de factuur rechtstreeks vanuit het pakket, of kiest voor handmatig verzenden per e-mail of post. Vaak voeg je eenvoudig een betaallink aan een factuur toe, zodat je klant deze gemakkelijk per iDeal of andere betaalwijze kan voldoen.

  Ook boek je alle inkomende facturen en bonnen in je boekhouding. Veel online boekhoudpakketten zijn in staat om tekst te herkennen en koppelen de juiste gegevens aan de inkomende factuur.

  2. Klant- en debiteurenbeheer

  In een online boekhoudpakket registreer je elke klant eenvoudig waarna je er een offerte, een inkomende of uitgaande factuur aan koppelt. Het pakket geeft je vanzelf een seintje wanneer de betalingstermijn van een bepaalde factuur verlopen is. Vanuit het online boekhoudpakket stuur je per e-mail (eventueel automatisch een herinnering).

  3. Offertes maken

  Vanuit een online boekhoudpakket maak je eenvoudig offertes. Meestal op dezelfde manier als het maken van een factuur. Binnen slechts enkele handelingen heb je een professioneel uitziende factuur, die je (nieuwe) klant vaak ook online kan accepteren. Op dat moment is het vaak mogelijk om de offerte om te zetten naar een factuur. Ideaal!

  4. Bankkoppeling(en)

  De meeste online boekhoudpakketten koppel je aan je zakelijke bankrekening(en). Op die manier koppel je elke bij- en afschrijving aan een inkomende of uitgaande factuur, of kostenplaats.

  5. Genereren van financiële overzichten

  Een online boekhoudpakket genereert handige financiële overzichten. Daarmee wordt de aangifte omzet- of inkomstenbelasting een peulenschil. Veel online boekhoudpakketten kunnen zelfs geheel automatisch aangifte doen, dankzij een digitale koppeling met de Belastingdienst. Daarnaast geven overzichten je inzicht in hoe je organisatie er financieel voor staat. Je ziet eenvoudig waar je het meeste aan verdient of juist de hoogste kosten hebt. Met deze informatie richt je jouw organisatie vervolgens optimaal in. Ook wordt het op basis van cijfers eenvoudiger om strategische beslissingen te nemen.

  Extra functies of modules

  In veel online boekhoudpakketten heb je de keuze voor extra functionaliteiten, zoals:

  • Het bijhouden van afschrijvingen op vaste activa.
  • Urenregistratie.
  • Voorraadbeheer.
  • Relatiebeheer en/of koppeling met een CRM-systeem.
  • Kassa en/of koppeling met je kassasysteem.
  • Periodieke kosten automatisch elke periode verwerken.
 • Factureren met online boekhoudpakketten

  Een van de meest belangrijke functionaliteiten van een online boekhoudprogramma is het factureren. In een online boekhoudprogramma vind je daarom uitgebreide mogelijkheden om offertes te sturen. Na acceptatie zet je deze eenvoudig om naar een factuur. Facturen zijn helemaal naar wens op te stellen. Denk hierbij aan je eigen huisstijl en logo, met alle contact- en bankgegevens. Ook debiteurenbeheer is onderdeel van het facturatieproces.

  Betaalt een klant niet of niet op tijd? Dan verstuur je vanuit je online boekhoudpakket eenvoudig een betalingsherinnering of aanmaning. Met een bankkoppeling houd je precies bij welke facturen betaald zijn en ontsnapt geen enkele factuur aan je aandacht. De automatische nummering zorgt bovendien voor een altijd kloppende reeks facturen. Je voldoet altijd aan de eisen van de Belastingdienst.