ONLINE BOEKHOUDEN
Slim online boekhouden

Alles over online boekhouden met de gidsen van Boekhouder.nl. Wij hebben alle online boekhoudprogramma’s onder de loep genomen, lees alles over de voor en nadelen van de verschillende programma’s.

nú vanaf
179p/m

Alle online boekhoudprogramma’s

In deze lijst vind je alle online boekhoudprogramma’s van Nederland. Lees de review om meer te weten over het online boekhoudprogramma.

Wat is online boekhouden?

Wat is online boekhouden?

Online boekhouden betekent dat je de boekhouding en/of administratie via internet bijhoudt. Je installeert dus geen apart boekhoudprogramma op je computer, maar logt op een website in op het boekhoudpakket dat je hebt gekozen.

Met online boekhouden heb je altijd en overal waar je een internetverbinding hebt toegang tot jouw boekhouding. Bij online boekhouden doe je bijna alles zelf, van het inlezen van facturen en kassabonnen, tot het doen van de omzetbelasting.

Wil je wel online boekhouden, maar je focussen op je bedrijf en de boekhouding overlaten aan een echte boekhouder? Dan is het ook mogelijk om via een maandabonnement je boekhouding geheel of gedeeltelijk door een online boekhouder te laten doen.

Online boekhouden is de laatste jaren erg populair geworden. Alles gaat online en digitaal. Er worden bijna geen papieren facturen meer verstuurd. Online boekhouden maakt het voor mensen met weinig boekhoudkennis mogelijk om toch een goede administratie en boekhouding bij te houden. Je online boekhouding genereert allerlei overzichten. Handig voor het doen van de belastingaangifte, maar ook voor inzicht in de stand van zaken en toekomst van je bedrijf.

Hoe werkt online boekhouden?

Online boekhouden biedt dezelfde functionaliteiten als een boekhoudprogramma dat op een computer is geïnstalleerd. Het grote verschil is dat online boekhouden werkt zonder een dergelijk programma. Je gebruikt een app op je smartphone, of logt in op een website. Daarvoor gebruik je een eigen naam en wachtwoord, waarna je de complete boekhouding online beheert. Ook op andere locaties werkt dat uitstekend. Je hoeft dus niet je eigen pc, laptop, tablet of smartphone daarvoor te gebruiken.

Online boekhouden werkt simpelweg op elk apparaat met internettoegang. Jouw gegevens worden bewaard in de cloud, een veilige online plek voor data. Je hoeft je dus ook geen zorgen meer te maken over verlies van gegevens na een inbraak, brand of hack. De leverancier van online boekhoudsoftware bewaart de data op meerdere servers in de cloud, waardoor er altijd een goede back-up is. Zelfs als er een of meerdere servers uitvallen.

Ook ben je zelf niet meer verantwoordelijk voor de beveiliging en het up-to-date houden van de software. Alles wordt voor je gedaan en voldoet bovendien aan de laatste veiligheidseisen, updates, wet- en regelgeving. Online boekhouden betaal je doorgaans op basis van een maand- of jaarabonnement.

Hoe moet ik online boekhouden?

Overweeg je de overstap naar online boekhouden, of ben je een startende ondernemer? Heb je geen of weinig ervaring met online boekhouden? Dan stel je jezelf ongetwijfeld de vraag: “Hoe moet ik online boekhouden?” Beantwoord daarvoor eerst de vraag waar je behoefte aan hebt.

Ben je een zzp’er die af en toe een factuur verstuurt voor geleverde diensten of producten? Of misschien wel een ondernemer met meerder mensen in dienst, een grote voorraad producten en veel afnemers? Een zzp’er heeft vaak voldoende aan een relatief eenvoudig online boekhoudpakket, terwijl een ondernemer met behoefte aan voorraad- en debiteurenbeheer een uitgebreider pakket of aanvullende modules nodig heeft.

Bekijk daarom altijd goed wat voor jou de beste oplossing is om je boekhouding te doen. Op de vraag hoe je online moet boekhouden, is het goed om te weten dat de meeste online boekhoudprogramma’s je door het complete proces heen leiden. Zelfs als je nog helemaal geen boekhoudervaring hebt, start je vanuit de basis een goede online boekhouding.

Ook zijn er veel voorbeeldvideo’s en online instructies te vinden om een goede start te maken. Voor complexere handelingen helpt een gediplomeerde boekhouder of accountant je graag op weg. Na het invoeren van de basisgegevens van je bedrijf en administratie kun je meestal snel zelf aan de slag met het inboeken en versturen van facturen, het aanmaken van klanten en het genereren van diverse financiële overzichten.

Voordelen van het online boekhouden

Online boekhouding is de gemakkelijkste en snelste manier om je boekhouding te doen. Een online boekhoudpakket maakt het je eenvoudig en bespaart veel tijd, doordat gegevens zoals banktransacties bijvoorbeeld automatisch kunnen worden ingeladen. Ook heb je overal ter wereld toegang tot jouw boekhouding. Je hoeft alleen maar een laptop, smartphone of tablet te hebben. Facturen genereer je automatisch en met je eigen logo of huisstijl. Je weet altijd hoe je bedrijf ervoor staat.

Dus waarom zou je online boekhouden? Alle voordelen op een rij:

 • Je boekhouding is toegankelijk via een website of app. Je hebt dus geen losse software meer nodig.
 • Op elke computer, tablet of smartphone met internetverbinding heb je toegang tot je administratie/boekhouding.
 • Je werkt eenvoudig overal ter wereld je boekhouding bij.
 • Je gegevens staan goed beveiligd. Gaat er wel wat fout? Dan is er altijd een goede back-up beschikbaar.
 • Je kunt een boekhouder of accountant op afstand mee laten kijken met je boekhouding.
 • Je hebt altijd goed inzicht in de cijfers van je bedrijf.
 • Overzichten worden automatisch voor je gegenereerd. Je hoeft de cijfers alleen nog maar over te nemen op de site van de Belastingdienst. Er bestaan zelfs automatische koppelingen, zodat je bijna helemaal niets meer hoeft te doen.
 • Bij veel online boekhoudprogramma’s zijn extra koppelingen en modules mogelijk, zoals het inlezen en verwerken van banktransacties, een koppeling met de Belastingdienst, voorraadbeheer, kassa en debiteurenbeheer.
 • De boekhouding kost je geen fysieke ruimte meer.

Specificaties functies

Met online boekhouden hoef je geen enkele concessie te doen aan beschikbare functionaliteit. Het biedt namelijk een groot aantal functies, waarmee elke ondernemer zijn administratie en boekhouding keurig op orde houdt. Een overzicht van de beschikbare functies bij online boekhouden:

1. Facturen genereren en inboeken

De essentie van je bedrijf is het versturen van facturen. Met een online boekhoudpakket is dat gelukkig heel eenvoudig. Met een klik op de knop kies je de klant voor wie je een factuur maakt en voeg je de geleverde diensten en/of producten toe. De factuur wordt vervolgens automatisch voorzien van je logo en alle verplichte gegevens. Je verstuurt de factuur rechtstreeks vanuit het pakket, of kiest voor handmatig verzenden per e-mail of post. Vaak voeg je eenvoudig een betaallink aan een factuur toe, zodat je klant deze gemakkelijk per iDeal of andere betaalwijze kan voldoen.

Ook boek je alle inkomende facturen en bonnen in je boekhouding. Veel online boekhoudpakketten zijn in staat om tekst te herkennen en koppelen de juiste gegevens aan de inkomende factuur.

2. Klant- en debiteurenbeheer

In een online boekhoudpakket registreer je elke klant eenvoudig waarna je er een offerte, een inkomende of uitgaande factuur aan koppelt. Het pakket geeft je vanzelf een seintje wanneer de betalingstermijn van een bepaalde factuur verlopen is. Vanuit het online boekhoudpakket stuur je per e-mail (eventueel automatisch een herinnering).

3. Offertes maken

Vanuit een online boekhoudpakket maak je eenvoudig offertes. Meestal op dezelfde manier als het maken van een factuur. Binnen slechts enkele handelingen heb je een professioneel uitziende factuur, die je (nieuwe) klant vaak ook online kan accepteren. Op dat moment is het vaak mogelijk om de offerte om te zetten naar een factuur. Ideaal!

4. Bankkoppeling(en)

De meeste online boekhoudpakketten koppel je aan je zakelijke bankrekening(en). Op die manier koppel je elke bij- en afschrijving aan een inkomende of uitgaande factuur, of kostenplaats.

5. Genereren van financiële overzichten

Een online boekhoudpakket genereert handige financiële overzichten. Daarmee wordt de aangifte omzet- of inkomstenbelasting een peulenschil. Veel online boekhoudpakketten kunnen zelfs geheel automatisch aangifte doen, dankzij een digitale koppeling met de Belastingdienst. Daarnaast geven overzichten je inzicht in hoe je organisatie er financieel voor staat. Je ziet eenvoudig waar je het meeste aan verdient of juist de hoogste kosten hebt. Met deze informatie richt je jouw organisatie vervolgens optimaal in. Ook wordt het op basis van cijfers eenvoudiger om strategische beslissingen te nemen.

Extra functies of modules

In veel online boekhoudpakketten heb je de keuze voor extra functionaliteiten, zoals:

 • Het bijhouden van afschrijvingen op vaste activa.
 • Urenregistratie.
 • Voorraadbeheer.
 • Relatiebeheer en/of koppeling met een CRM-systeem.
 • Kassa en/of koppeling met je kassasysteem.
 • Periodieke kosten automatisch elke periode verwerken.

Boekhouden met Exact

Exact Online is een boekhoudpakket waarmee je je volledige bedrijfsadministratie in kan doen. Het richt zich op ondernemers van zzp’er tot het mkb. Er zijn drie abonnementen mogelijk: Essentials, Plus of Professional-account. Ongeveer 400.000 ondernemers en accountants maken gebruik van Exact Online.

Gratis proberen behoort tot de mogelijkheden. Ondernemers die zoeken naar uitgebreide mogelijkheden en alles met hun online boekhoudpakket willen doen, is Exact Online zeer geschikt. Het kent namelijk verschillende producten voor zowel financiële als ERP-oplossingen. Afhankelijk van je bedrijf kies je eenvoudig voor aanvullende modules. Denk hierbij aan een urenregistratie en voorraadbeheer.

Zoals hierboven aangegeven is het bij Exact Online mogelijk om voorraadbeheer aan het boekhoudpakket te koppelen. Ook enkele andere online boekhoudprogramma’s bieden die mogelijkheid. Voorraadbeheer houdt in dat je de in- en uitgaande productenstroom eenvoudig beheert. Ook de opslag en logistiek is met een voorraadbeheerfunctie bij te houden.

Boekhouden met voorraadbeheer

Op deze manier heb je altijd inzicht in de actuele voorraad van je magazijn of winkelinventaris. Het grote voordeel daarvan is dat het bestellen van nieuwe producten zeer eenvoudig wordt. Je online boekhoudpakket kan vaak automatisch bestellijsten genereren, die bij veel leveranciers vaak ook digitaal aangeleverd worden.

Met voorraadbeheer worden na een bestelling de ingekochte producten direct verwerkt in de boekhouding. Je weet dus altijd hoeveel je van elk product op voorraad hebt en bestelt tijdig bij. Op die manier hoef je nooit nee aan je klant te verkopen. Voorraadbeheer geeft realtime inzicht in je voorraad. Daarnaast stelt voorraadbeheer je in staat om je voorraad zo klein mogelijk te houden. Een optimaal ingericht voorraadbeheer scheelt veel kosten voor opslag.

De jaarrekening in je boekhoudprogramma

Heb je een BV als rechtsvorm? Dan moet je elk jaar een jaarrekening deponeren die voldoet aan de wettelijke eisen. De jaarrekening is een uitgebreid financieel rapport van je onderneming. Voor BV’s is een jaarrekening verplicht, maar ook voor zzp’ers en eenmanszaken is het verstandig om aan de hand van een jaarrekening precies inzicht in de cijfers te krijgen. In de jaarrekening vind je de balans en een toelichting daarop. Ook de winst- en verliesrekening en een jaarverslag horen erbij. Een goede jaarrekening sluit perfect aan op je administratie.

Veel ondernemers laten het maken van de jaarrekening over aan een accountant. Het door een accountant of boekhouder laten opstellen van een officiële jaarrekening kan wel snel een vrij kostbare zaak worden. Gelukkig genereren veel online boekhoudpakketten de jaarrekening eenvoudig voor je, of leveren ze in ieder geval goed bruikbare overzichten waarmee je accountant veel tijd (en dus geld) bespaart.

Online boekhouden voor verenigingen

Een vereniging lijkt vaak op een bedrijf. Je hebt te maken met klanten (je leden), inkomsten en uitgaven en hebt financieel overzicht nodig. Aan de andere kant draaien veel verenigingen op vrijwilligers en beschikken penningmeesters niet standaard over specialistische boekhoudkennis.

Een online boekhoudprogramma voor verenigingen biedt uitkomst. Online boekhoudpakketten zoals Informer of Exact helpen verenigingen hun ledenadministratie eenvoudig bij en op orde te houden. Je genereert gemakkelijk financiële overzichten van inkomsten en uitgaven. Zo heb je altijd inzicht in de financiën, die voor het bestuur en leden te presenteren zijn. Ook functies om de contributie van leden te innen of hen daaraan te herinneren, behoren vaak tot de mogelijkheden.

Een goed online boekhoudpakket voor verenigingen maakt het werk van de penningmeester eenvoudig, ook als hij of zij geen boekhoudervaring heeft. Door te kiezen voor online boekhouden, zorgt een vereniging ervoor dat de gegevens altijd en overal inzichtelijk zijn. Bovendien kan een volgende penningmeester de boekhouding eenvoudig overnemen.

Online boekhouden voor administratiekantoren

Ook administratiekantoren hebben veel aan online boekhoudprogramma’s om efficiënter te werken. Daarmee bedien je meer klanten en zorg je voor een goede online samenwerking. Koppelingen met een eenvoudige toegang tot de boekhoudprogramma’s van je klanten geven je altijd up-to-date informatie. Je geeft klanten passend advies op maat dankzij het inzicht dat online boekhoudsoftware je oplevert. In combinatie met een centraal klantportal houd je alle informatiestromen overzichtelijk. Je weet precies welke aangiften gedaan zijn en maakt financiële processen gemakkelijk voor ondernemers. Een online boekhoudpakket met koppeling met de Belastingdienst maakt het mogelijk om voor je klanten direct omzetbelastingaangifte te doen.

Boekhoudprogramma’s voor de bv

De rechtsvorm BV kent een aantal aanvullende wettelijke verplichtingen en regels. Elk jaar maak je bijvoorbeeld een jaarrekening, waarvoor soms controle door een geregistreerde accountant verplicht is. De verplichte jaarrekening zorgt ervoor dat boekhouden voor een BV vaak wat duurder is dan de boekhouding van een zzp’er. Een online boekhoudpakket voor BV’s maakt de financiële administratie aanzienlijk eenvoudiger. Daardoor hoef je minder zaken door een boekhouder of dure accountant te laten doen. Door als BV online te boekhouden bespaar je veel op de kosten voor accountants en het inhuren van boekhouders. Zo houd je ook als BV de kosten voor boekhouden aanzienlijk lager.

Boekhoudprogramma’s voor zzp

Als zzp’er probeer je de kosten vaak zo laag mogelijk te houden. Ook op het gebied van de boekhouding is dat mogelijk. Online boekhouden zorgt ervoor dat je veel zaken eenvoudig zelf regelt. Denk aan de omzetbelastingaangifte, maar ook het krijgen van inzicht in je financiële administratie.

Een online boekhoudpakket voor zzp maakt het gemakkelijk om offertes en facturen te maken. Facturen worden automatisch genummerd en voorzien van je logo en vereiste bedrijfsgegevens. Ook inkomende facturen boek je snel en efficiënt in. Bovendien staan al je gegevens veilig in de cloud en wordt je administratie netjes bewaard. Online boekhouden voor zzp’ers zorgt ervoor dat je je weer helemaal kan focussen op je eigen business. Alleen voor echt lastige zaken schakel je de hulp van een boekhouder of accountant in.

Boekhouden voor stichting

Een stichting is een bijzondere rechtsvorm. Winst is meestal niet het hoofddoel, maar het dienen van een sociaal of maatschappelijk doel des te meer. Alle winst komt ten goede van dat doel. Stichtingen hebben net zoals reguliere bedrijven wel te maken met diverse inkomsten, zoals opbrengsten uit fondsenwerving en gemeentelijke subsidies.

Ook zijn er uitgaven. Alles dient natuurlijk netjes geregistreerd te worden. Aan de andere kant wordt er vaak gewerkt met vrijwilligers en zijn er regelmatig bestuurswissels. Dat vraagt om een flexibel online boekhoudpakket, waarin alle vormen van inkomsten goed gedocumenteerd worden.

Ook budgetteren en het genereren van financiële overzichten is vaak erg belangrijk. Met diverse online boekhoudprogramma’s houden mensen zonder financiële ervaring de gehele administratie van een stichting bij. Met toegang voor meerdere gebruikers, bankkoppeling en veel import- en exportmogelijkheden. Bij een bestuurswissel draag je alle kennis en toegang eenvoudig over.

Online boekhouden en factureren

Een van de meest belangrijke functionaliteiten van een online boekhoudprogramma is het factureren. In een online boekhoudprogramma vind je daarom uitgebreide mogelijkheden om offertes te sturen. Na acceptatie zet je deze eenvoudig om naar een factuur. Facturen zijn helemaal naar wens op te stellen. Denk hierbij aan je eigen huisstijl en logo, met alle contact- en bankgegevens. Ook debiteurenbeheer is onderdeel van het facturatieproces.

Betaalt een klant niet of niet op tijd? Dan verstuur je vanuit je online boekhoudpakket eenvoudig een betalingsherinnering of aanmaning. Met een bankkoppeling houd je precies bij welke facturen betaald zijn en ontsnapt geen enkele factuur aan je aandacht. De automatische nummering zorgt bovendien voor een altijd kloppende reeks facturen. Je voldoet altijd aan de eisen van de Belastingdienst.

Gemiddelde kosten online boekhouden

Gemiddelde kosten:

€ 53,25

E-Boekhouden

Instappakket

logo
Minimale kosten:

€ 7,50

Exact

Exact professional

logo
Minimale kosten:

€ 99,-

Gemiddelde kosten private lease 2019

€ 7,50 - € 99,-