Book holder
Checklists
Checklist starten in de IT

Als zelfstandige starten in de IT

Zonder verassingen je eigen bedrijf starten in de e-commerce? zorg dat je goed bent voorbereid met deze checklist

loan-hero
loan
Deel dit met je vrienden of partners
checklist-arrow

Checklist voor IT’ers

In de IT branche is voortdurend vraag naar vakmannen en vakvrouwen. Ben je zelf bijzonder goed in bijvoorbeeld programmeren, ontwikkelen of adviseren? Als programmeur, web developer of IT consultant kun je een prima boterham verdienen. Voordat het zover is, zou je onderstaande stappen moeten doorlopen.
 

Stap 1: doe onderzoek naar de haalbaarheid

In hoeverre heb je iets als IT professional aan bedrijven te bieden? Doe goed onderzoek naar je positie als IT professional en naar de haalbaarheid van je eigen onderneming. 
 

Zeker in deze tijden is dit eigenlijk geen essentiële stap. Het is namelijk zo dat er een ontzettend grote vraag naar goede IT’ers is. Uiteraard ligt hierbij wel de focus op het woordje ‘goede’. Je moet wel iets te bieden hebben aan opdrachtgevers.
 

Stap 2: schrijf je bedrijf bij de Kamer van Koophandel in

Als je zeker weet dat je iets te bieden hebt, kun je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel:
 

  • Denk goed na over de rechtsvorm. Wil je je bedrijf als eenmanszaak inschrijven, ga je direct voor een BV of ga je samen met je compagnon voor een VOF?
  • Denk goed na over je bedrijfsnaam. Je bedrijfsnaam moet pakkend zijn, moet aansluiten op je onderneming en mag nog niet in gebruik zijn.
  • Vul de formuleren van de KvK in. Voordat je een afspraak bij de KvK kunt maken, moet je alvast wat formulieren invullen. Dit kun je allemaal online doen.
  • 50 euro betalen. Bij het inschrijven van je IT-bedrijf moet je 50 euro betalen.
     

Stap 3: registreer en maak je eigen website

Als IT specialist heb je uiteraard een eigen website nodig. Registreer een geschikte domeinnaam (de naam van je bedrijf) en maak een website. 
 

Stap 4: richt je administratie in

Als IT specialist is het uiteraard de bedoeling dat je veel uren gaat factureren aan je opdrachtgevers. Voordat het zover is, moet je je administratie goed inrichten. Ga op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma en richt deze naar wens in.
 

Stap 5: optimaliseer je cybersecurity

Als zelfstandig IT specialist is het belangrijk om je cybersecurity te optimaliseren. Dit is zelfs een eis die door veel potentiële opdrachtgevers gesteld wordt. Hoe je dit exact moet doen, hangt uiteraard van je specialisatie af.
 

Stap 6: kies een bankrekening uit

Het is wellicht verleidelijk om gewoon je privé bankrekening te gebruiken, maar dat is niet aan te raden. Maak als ondernemer altijd gebruik van een zakelijke rekening. Ga dus op zoek naar een geschikte bankrekening.

 

Stap 7: sluit verzekeringen af

Tot slot is het belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Als IT’ers kun je niet om een beroepsaansprakelijkheid- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heen:

  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Als IT specialist loop je het risico dat je een beroepsfout maakt. Tegen de mogelijke gevolgen van zo’n beroepsfout dek je je met deze verzekering in.
  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Kom je bij een klant over vloer en mors je per ongeluk koffie over een duur apparaat? Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt tegen dergelijke schade. Ook als je onverhoopt letselschade aan bijvoorbeeld een werkgever van je opdrachtgever aanricht, ben je hiertegen gedekt.

 

Stap 8: ga op zoek naar klanten

Het is nu de hoogste tijd om op zoek naar klanten te gaan. Doe navraag in je netwerk, profileer je op social media en kom via internet gemakkelijk in contact met potentiële opdrachtgevers.

Vind je deze informatie nuttig?
1
3
Interessante artikelen
default-image

<p>In deze gids lees je alles over starten in de bouw. Wil jij echt van start? Ga dan naar onze chec...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">De Kamer van Koophandel heeft enkele ei...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">Ben je van plan om als ondernemer in de...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#000000;">Het maken van een website is dankzij ee...

Lees verder
learn-more