Book holder
Checklists
Checklist starten als freelance designer

Starten als Freelance Designer

Zonder verassingen je eigen bedrijf starten? zorg dat je goed bent voorbereid met deze checklist

loan-hero
loan
Deel dit met je vrienden of partners
checklist-arrow

Checklist voor freelance (grafische) designers

Ben je goed in het maken van illustraties, animaties of andere digitale kunstwerken? En voer je dit werk nu voor bijvoorbeeld je werkgever uit? Mogelijk is het interessant voor je om als freelance grafisch designer door het leven te gaan. Er is veel vraag naar goede designers, waardoor je veel successen kunt behalen.


 

Met onderstaand stappenplan kun je starten als freelance grafisch designer.


 

Stap 1: doe onderzoek naar de haalbaarheid van je plan

Heb je de wens om als freelance grafisch designer te starten? Dan moet je allereerst goed je plan uit gaan werken. Hoe wil je bijvoorbeeld aan klanten gaan komen? Welke werkzaamheden wil je precies gaan verrichten? En welke extra’s heb je te bieden ten opzichte van andere freelance grafisch designers?


 

Als je je plan helemaal hebt uitgewerkt, kun je onderzoek doen naar de haalbaarheid. Let bijvoorbeeld goed op je concurrentie, maar ook op de vraag vanuit de markt.


 

Verder moet je goed naar het financiële plaatje kijken. Welke tarieven ga je als freelance grafisch designer rekenen? En welke investeringen moet je op voorhand doen? Uiteraard is het wenselijk dat het financiële plaatje er gezond uit komt te zien.


 

Stap 2: schrijf je bedrijf bij de KvK in

Je bent vrij om je als freelance grafisch designer bij de KvK in te schrijven. Dit betekent dat je niet over een speciaal vakdiploma hoeft te beschikken. Het inschrijven bij de KvK doe je gemakkelijk online. Vul alvast de nodige formulieren in en verschijn op de afgesproken dag bij het KvK kantoor. Daar voltooi je je inschrijving en moet je een bedrag van 50 euro betalen.


 

Bij het inschrijven moet je goed op twee punten letten:


 

  • Rechtsvorm. Het is voor de hand liggend om je als eenmanszaak in te schrijven. Eventueel kun je ook voor een BV kiezen of voor een VOF. Het laatstgenoemde is mogelijk als je samen met een compagnon een bedrijf start.
  • Bedrijfsnaam. Je moet goed nadenken over de bedrijfsnaam die je gaat hanteren. Check ook goed of deze naam nu nog niet in gebruik is en/of in het handelsregister ingeschreven staat.


 

Stap 3: investeer in de benodigde apparaten

Als freelance grafisch designer heb je een laptop of computer nodig. Ook heb je de juiste software nodig en heb je mogelijk allerlei randapparatuur nodig. Het is zaak om in deze apparaten en benodigdheden te investeren. Dit vraagt om enig startkapitaal, maar komt de kwaliteit van je diensten uiteraard ten goede.


 

Stap 4: maak een website

Hoe ga je als freelance grafisch designer aan werk komen? Bij stap 1 heb je hier, als het goed is, uitgebreid over nagedacht. Om aan werk te komen, is het sowieso belangrijk om online goed vindbaar te zijn. Maak daarom je eigen website en toon hierop designs die je al gemaakt hebt. Daarmee laat je aan potentiële klanten zien wat je in huis hebt.


 

Stap 5: richt je administratie in

Als freelance grafisch designer wil je maar één ding doen: designen. Daar ben je goed in en daar verdien je geld mee. Dit betekent tegelijkertijd dat je naar randzaken zo min mogelijk omkijken wilt hebben.


 

Zorg daarom voor een goed ingerichte administratie. Kies voor een online boekhoudpakket en maak alvast een vast sjabloon voor je offertes/facturen. Door deze stappen nu te zetten, maak je het bijhouden van je administratie zo makkelijk mogelijk.


 

Stap 6: sluit een bankrekening af

Je hebt als freelance grafisch designer uiteraard een bankrekening nodig. Bekijk goed de pakketten bij verschillende banken en kies voor de gewenste betaalrekening.


 

Stap 7: kijk goed naar eventuele verzekeringen

De kans dat je als freelance grafisch designer schade aan kunt richten, is niet overdreven groot. Toch kan het geen kwaad om bijvoorbeeld naar een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te kijken. Mocht je onverhoopt een bedrijfsfout maken, ben je met deze verzekering gedekt tegen de schade. 


 

Stap 8: ga op zoek naar klanten

Je bent nu in staat om je diensten als freelance grafisch designer aan te bieden. Schrijf bedrijven aan, geef in je netwerk ruchtbaarheid aan je eigen onderneming en voer op een creatieve manier marketing.


 

Onthoud het volgende: je bent niet de enige freelance grafisch designer in ons land. Je moet daarom op zien te vallen. Hoe? Dat is aan jezelf!

 


 

Vind je deze informatie nuttig?
1
3
Interessante artikelen
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">Cybercrime is een groot probleem aan he...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">De Kamer van Koophandel heeft enkele ei...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">Ben je van plan om als ondernemer in de...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#000000;">Het maken van een website is dankzij ee...

Lees verder
learn-more
default-image

<p>In deze gids lees je alles over starten in de bouw. Wil jij echt van start? Ga dan naar onze chec...

Lees verder
learn-more