Book holder
Home
Blog
De Beste Gratis Boekhoudprogramma's van 2024
Home
Blog
De Beste Gratis Boekhoudprogramma's van 2024

De Beste Gratis Boekhoudprogramma's van 2024

Rogier Mulder
Gewijzigd, 12 april 2023
Door Rogier Mulder
Gewijzigd, 12 april 2023

In dit artikel vind je een overzicht van de beste gratis boekhoudsoftware van 2024. Heb je geen tijd om dit hele artikel te lezen?  💡 Wij vinden Tellow de beste gratis boekhoudsoftware. Voor starters vinden wij e-Boekhouden.nl met 15 maanden gratis de beste keuze. 

article-hero
Ontdek de top 5 beste gratis boekhoudprogramma's
Tellow
alt
100% Gratis
5/5
blue-tick
Volledig met boekhouder
blue-tick
100% Gratis Facturen
blue-tick
Vernieuwend
alt
e-Boekhouden.nl
alt
15 maanden gratis
5/5
blue-tick
Alle functies
blue-tick
Gratis proberen
blue-tick
Meest gekozen
Moneymonk
alt
Gratis PRE-Start
5/5
blue-tick
Held voor urenregistratie
blue-tick
Gratis PRE-START
blue-tick
Winnaar ZZP uren
Snelstart
alt
30 Dagen Gratis
4.5/5
blue-tick
Volledig voor MKB en ZZP
blue-tick
Gratis proberen
blue-tick
Populair bij dga's
Rompslomp
alt
100% Gratis Pakket
4/5
blue-tick
Gratis pakket
blue-tick
Uren registratie
blue-tick
100,000+ gebruikers

👌 Top 5 Gratis Boekhoudprogramma's

 

 • Tellow - Altijd Gratis mogelijk
 • e-Boekhouden.nl - 15 maanden Gratis Starters
 • Excel Boekhouden - Zelf gratis boekhouden
 • Rompslomp - Gratis facturen
 • Gekko - Gratis facturen

 

 Alle gratis boekhoudprogramma's 

Dit is een de meest complete lijst van gratis boekhoudprogramma's in 2024

BoekhoudprogrammaKenmerken
e-Boekhouden.nlEerste 15 maanden gratis voor starters na inschrijving KvK, daarna €9,95/maand. Geschikt voor btw-aangiftes, urenregistratie en administratie.
RompslompGratis basisfuncties voor facturatie met eigen logo en huisstijl. Compleet pakket voor €15/maand.
MoneybirdBeperkt tot 3 gratis facturen per maand, geschikt voor uitstellen van kosten van betaald pakket.
TellowGratis 3 facturen per maand, inclusief winst- en verliesrekening en automatisch inladen van transacties.
GekkoGratis onbeperkt (UBL-)facturen maken, uren en ritten bijhouden, winst- en verliesrekening. Kortingsactie voor premium-abonnement.
SimpelFactGratis factuurprogramma voor eenvoudige administratie zoals inkomende en uitgaande facturen.
osFinancialsOpen source boekhoudsoftware, gericht op integratie met open source-webshops, voorraadadministratie en point-of-sale-oplossingen.
Excel BoekhoudenGratis sjablonen beschikbaar voor financiële administratie, inclusief mogelijkheid tot het maken van een winst- en verliesrekening. Professionele templates voor €97.
Boekhouden met WordDiverse gratis sjablonen beschikbaar voor eenvoudige boekhouding en facturatie.

 

Advies: Wij adviseren ondernemers om grip te krijgen op de financiën. Dit doe je door volledig online te boekhouden en niet alleen online te factureren. Daarnaast adviseren wij een gebruik van een boekhoudprogramma boven het gebruik van een excel. Dit scheelt immers veel tijd. Die je beter kan besteden. 

👉 De beste gratis boekhoudprogramma's zijn naar onze mening Tellow en e-Boekhouden.

Beide boekhoudprogramma's kennen ook een betaalde variant. De kosten voor boekhoudprogramma's liggen echter zo laag (t.o.v. hoe belangrijk ze zijn), dat het de vraag is of het slim is om puur op prijs een boekhoudprogramma te kiezen.
Uiteraard wil je als starter besparen op al je kosten, daarom deze top 5 gratis boekhoudprogramma's. 

Je bent verzekerd van de laagste prijs (of zelfs gratis), maar ook van de kwaliteit. 

 

 • Je kunt een volwaardig boekhoudpakket gratis gebruiken. Bij bijvoorbeeld e-Boekhouden kun je hier de eerste 15 maanden gebruik van maken. Ook bij andere pakketten heb je deze mogelijkheid, waarover later meer in dit artikel.
 • Je kunt met boekhoudsoftware gratis factureren. Er zijn ook boekhoudprogramma's waarmee je altijd gratis kunt factureren. Het blijft echter wel alleen bij het versturen van facturen.
 •  

Naar welke van deze twee opties gaat jouw voorkeur uit? Wij hebben twee lijstjes voor je gemaakt. In het ene lijstje bespreken we de gratis boekhoudprogramma's, terwijl we in het ander lijstje de programma’s bespreken waarmee je gratis kunt factureren.
 

Video: Gratis Boekhoudprogramma's (2024)

👥 Gratis boekhoudprogramma voor alle ondernemers
 

Ongeacht wat voor soort bedrijf je hebt, kun je kiezen voor een gratis boekhoudprogramma. Voor starters kan het soms handig zijn om te kiezen voor een gratis boekhoudprogramma. Aangezien je aan het begin van je onderneming waarschijnlijk nog niet over veel kapitaal beschikt, kan het verstandig zijn om kosten te besparen.

 

✔️Het is echter ook van belang dat je voor een sluitende administratie zorgt. Om dit voor elkaar te krijgen, kies je het beste voor één van onderstaande gratis boekhoudprogramma's.

 

Beste gratis boekhoudsoftware van 2024 – Welke je gratis kan proberen:

 • e-Boekhouden: 15 maanden gratis
 • Moneymonk: Gratis Pre-Start
 • SnelStart: 30 dagen gratis
 •  

Altijd gratis factureren

Hoef je niet de beschikking over een compleet boekhoudpakket te hebben? Wil je in plaats daarvan alleen altijd gratis kunnen factureren? Dan kom je bij deze drie opties uit:

 • Tellow
 • Rompslomp
 • Gekko
   

👤Beste gratis boekhoudprogramma ZZP


✔️Wat ons betreft, is e-Boekhouden het beste gratis boekhoudprogramma voor een zzp’er. Als je je bedrijf bij de KvK inschrijft, kun je vanaf die datum 15 maanden lang gratis dit programma gebruiken.

Het mooie is dat je hierbij niet met beperkingen te maken hebt. Je maakt gebruik van alle functies van dit boekhoudprogramma. En dat zijn er nogal wat. Je kunt met e-Boekhouden echt van a tot z je boekhouding bijhouden.

 

Ben je inmiddels langer dan 15 maanden ondernemer? Dan kun je je gratis pakket bij e-Boekhouden direct overzetten naar een betaald pakket. Dat is op zich prima, aangezien dit één van de goedkopere boekhoudprogramma’s is.

Overigens is dit programma ook erg simpel in gebruik. Juist dát zorgt ervoor dat dit programma uiterst geschikt is voor zzp’ers.

🕒Wil je als zzp’er ook nog uren kunnen registreren? Dan wijzen wij je graag op Moneymonk. Wij zijn van mening dat dit het beste gratis boekhoudprogramma voor urenregistratie is.

Onderin deze pagina vind je een complete gids voor zzp. 

 

💼Beste gratis boekhoudprogramma eenmanszaak


Sta je aan het roer van je eigen kleine onderneming? Heb je mogelijk al één of meerdere mensen in dienst genomen? ✔️ Ook in zo’n situatie kies je het beste voor e-Boekhouden.

Dit programma heeft simpelweg alles te bieden voor een kleine ondernemer. Je geniet van de nodige functies, van automatische rapportages en van een overzichtelijk platform.

Wil je als kleine ondernemer ook uren kunnen registreren? Dan kies je het beste voor Moneymonk. Wij vinden Moneymonk grotendeels te vergelijken met e-Boekhouden, maar biedt ook nog urenregistratie aan. Daarentegen is het platform van e-Boekhouden naar onze mening beter.
 

⚽ Beste gratis boekhoudprogramma voor een vereniging


Wil je voor je vereniging gebruik van een gratis boekhoudprogramma maken? Dan raden wij je graag aan om voor e-Boekhouden te kiezen. Dit komt onder meer doordat je geheel gratis dit programma uit kunt proberen, als vereniging.

Ben je hier overtuigd van? Dan geniet je bij e-Boekhouden van sterk gereduceerde tarieven. Ook ben je van gratis extra gebruikers en gratis ondersteuning verzekerd. Als vereniging heb je zodoende geen omkijken naar de boekhouding.

Bijkomend voordeel: je kunt bij e-Boekhouden uit twee pakketten kiezen. Zo kun je bij het boekhoudpakket kiezen voor de module een ledenadministratie pakket

 

Beste gratis boekhoudprogramma voor een stichting


Voor een stichting is het aan te raden om voor e-Boekhouden te kiezen. Dit boekhoudprogramma is gratis uit te proberen en is uitermate geschikt voor stichtingen. Dit is onder meer te danken aan de speciale pakketten mét gereduceerd tarief.

Ook voor een stichting is het mogelijk om tussen twee pakketten te kiezen: Boekhouden en Ledenadministratie. Ongeacht voor welk pakket je kiest, geniet je van gratis extra gebruikers en gratis ondersteuning. Het pakket is ook nog eens maandelijks opzegbaar, waardoor je met de stichting flexibel blijft.

 

📱Welke gratis boekhoudprogramma’s hebben een mobiele app?


Ben je als ondernemer vaak onderweg? Dan is het wel zo fijn als je via je smartphone je boekhouding bij kunt werken. Wij hebben opgemerkt dat dit jammer genoeg niet bij alle gratis boekhoudprogramma’s mogelijk is.

Niet alle gratis boekhoudprogramma’s beschikken over een app. Wil je wel per se voor een boekhoudprogramma met mobiele app kiezen? Dan kun je het beste ons overzicht van boekhoudprogramma’s met mobiele app checken.  Alle boekhoudprogramma's met app

✔️Wij willen je in ieder geval op deze twee boekhoudprogramma’s wijzen:

e-Boekhouden. Door de jaren heen is gebleken dat de mobiele app van e-Boekhouden bij veel ondernemers in de smaak valt. Met deze app kun je altijd en overal je boekhouding inzien en bijwerken.
Moneymonk. De app van Moneymonk kan ook op veel lovende woorden rekenen. Deze app stelt je in staat om onderweg te boekhouden en om inzicht in je financiën te krijgen. 

Waarom 15 maanden gratis e-Boekhouden kiezen?

 

Het is absoluut aan te raden om voor e-Boekhouden als gratis boekhoudsoftware te kiezen. Deze software biedt alle functies waar je naar op zoek bent. En deze boekhoudsoftware is dus voor de eerste 15 maanden volledig gratis te gebruiken. Daarbovenop komt dat dit pakket erg handig en slim is. Zo kun je van automatische functies gebruikmaken en geniet je van een flinke tijdsbesparing.


 

Het feit dat je 15 maanden lang dit programma uit kunt proberen, is uniek te noemen. Het is wel goed om het volgende te weten: dit aanbod geldt alleen voor startende ondernemers. Het meetpunt hiervoor is namelijk de inschrijfdatum van je onderneming bij de Kamer van Koophandel.


 


 

Waarom pre-start Moneymonk kiezen?

De keuze voor Moneymonk is ook een logische keuze. Met het Pre-start pakket van Moneymonk geniet je namelijk van een geweldige urenregistratie en andere handige extra’s. Je hebt echter nog geen toegang tot alle boekhoudfuncties.

Overigens heb je voor dit pakket géén KvK nummer nodig. Dat is vrij uniek, aangezien dit bij alle andere softwaresystemen en pakketten een vereiste is. Met name als je nog in de voorbereidingsfase van je onderneming zit, is dit een geweldige optie.


 

 

30 dagen gratis SnelStart: onze review

SnelStart is eveneens een geweldig gratis boekhoudpakket. Dit pakket kun je 30 dagen lang gratis uitproberen, waardoor je een goede indruk van dit pakket krijgt. Grote kans dat je vervolgens een betaald abonnement af wilt sluiten. Het pakket van SnelStart heeft simpelweg alles te bieden waar je naar op zoek kunt zijn.
 

Wil je vervolgens een betaald pakket bij SnelStart afsluiten? Dan geniet je ook nog van een scherpe prijs per maand. SnelStart doet er in ieder geval alles aan om het ondernemen voor jou zo goedkoop mogelijk te houden. Dankzij de vele functies geniet je ook nog eens van veel gemak.


 


 

Gratis factureren met Tellow

Heb je de wens om alleen maar gratis te factureren? Dan kun je prima voor de boekhoudsoftware van Tellow kiezen. Dit is een eenvoudige en gebruiksvriendelijke tool, waarmee je makkelijk facturen aanmaakt en verstuurt. Daarvoor hoef je 0,0 euro te betalen.
 

Wil je ook van aanvullende boekhoudfuncties gebruikmaken? Dan is het wel zaak om een betaald abonnement bij Tellow af te sluiten. Gelukkig vallen de prijzen van de abonnementen bij Tellow reuze mee.


 


 

Gratis factureren met Rompslomp

Het opmaken en versturen van facturen is normaal gesproken een uitdaging. Met Rompslomp maak je dit echter zeer makkelijk voor jezelf. Je kunt namelijk met deze boekhoudsoftware volledig gratis én makkelijk facturen opmaken en versturen.
 

Voor het opstellen van de factuur heb je talloze mogelijkheden. Je richt de factuur helemaal naar wens in, inclusief je eigen logo en bedrijfsnaam. Verder is het met het gratis pakket van Rompslomp ook nog mogelijk om gratis offertes te maken.


 


 

Gratis factureren met Gekko

Als je gratis facturen wilt kunnen maken, zit je ook bij Gekko goed. Met Gekko Basic heb je eigenlijk alles wat een ondernemer nodig heeft. Je kunt makkelijk je uren bijhouden, bonnen inscannen, gereden ritten bijhouden, facturen maken, facturen versturen en rapportages uitdraaien.
 

Met de gratis boekhoudsoftware van Gekko geniet je dus van veel gemak. Dit komt ook doordat Gekko een mobiele app ontwikkeld heeft. Met deze app is het mogelijk om onderweg bijvoorbeeld je uren bij te houden of de bonnen in te scannen.


 

 


 

Altijd gratis volledig boekhouden met Excel

Boekhouden via Excel. Ook dat is nog een mogelijk als je altijd volledig gratis wilt boekhouden. Je kunt hiervoor online een speciale template downloaden óf je ontwikkelt een eigen template.

Vervolgens is het in Excel mogelijk om je gehele boekhouding bij te werken. Dit is echter niet ideaal, aangezien de foutenmarge erg groot is. Ook moet je veel handmatig werk verrichten en ben je nogal kwetsbaar. Je boekhouding wordt immers niet in de cloud opgeslagen, waardoor je een groot risico loopt. Daar heb je bij bovenstaande online boekhoudprogramma’s geen last van.


 

Gratis boekhoudprogramma downloaden

Een andere optie die je hebt, is om een gratis boekhoudprogramma op je pc te downloaden. Een goed voorbeeld hiervan is GnuCash. Dit is een programma dat je op je pc kunt downloaden, waarna je hiermee makkelijk je complete boekhouding bijwerkt.

Dit is echter een minder geschikte optie. De reden daarvoor is terug te vinden in het feit dat dit een offline boekhoudprogramma is. Dit brengt meerdere nadelen met zich mee:
 

 • Het is minder veilig dan werken in de cloud. Dit komt puur doordat je computer niet zo goed beveiligd is als de servers waar boekhoudprogramma gebruik van maken.
 • Je kunt je boekhouding kwijtraken. Als er iets met je computer gebeurt, ben je je gehele boekhouding kwijt. Absoluut onwenselijk, aangezien je verplicht bent om je boekhouding tot 7 jaar te bewaren.
 • Weinig totgeen updates. Online boekhoudprogramma’s worden voortdurend van updates voorzien. Dat is bij een offline boekhoudprogramma niet het geval.

💡FAQ: Veelgestelde vragen omtrent de keuze van een (gratis) boekhoudprogramma
 

Hoe kies je gratis boekhoudsoftware?
Allereerst moet je een keuze maken tussen de twee mogelijkheden: alleen gratis factureren of tijdelijk gratis boekhoudsoftware gebruiken. Daarvoor is het zaak om goed naar je situatie en je wensen te kijken.

Ook moet je goed bepalen wat je precies van het programma verwacht. Kijk daarom goed per boekhoudsoftware naar de functies en mogelijkheden. Ga ook goed na welk betaald pakket je na de gratis proefperiode af kunt sluiten. Check tot slot ook goed de ervaringen van andere ondernemers.

 

Wat zijn de populairste gratis boekhoudprogramma’s?
Moneymonk, SnelStart en e-Boekhouden zijn de populairste gratis boekhoudprogramma’s. Wil je voor altijd gratis kunnen factureren? Dan zijn Tellow, Gekko en Rompslomp de populairste oplossingen.

 

Wat is een gratis boekhoudprogramma?
Een gratis boekhoudprogramma is een boekhoudpakket dat je gratis kunt gebruiken. In veel gevallen is dit van tijdelijke aard. Na de gratis proefperiode zou je alsnog een betaald abonnement af moeten sluiten. Je kunt echter ook voor een offline gratis boekhoudprogramma kiezen of voor Excel. In die twee gevallen ben je helemaal niks kwijt aan je boekhoudprogramma.

 

Waarom zou je voor een gratis boekhoudprogramma kiezen?
Met een gratis boekhoudprogramma geniet je uiteraard van een kostenbesparing. Verder kun je inzicht krijgen in de werking van zo’n programma. Dit maakt het des te makkelijker om uiteindelijk een betaald boekhoudprogramma te gebruiken.

 

Heb je bij een gratis boekhoudprogramma met beperkingen te maken?
Ja, zeker. De gratis boekhoudprogramma’s hebben veelal beperkingen op het gebied van functies, ondersteuning en rapportages. Je moet daarom goed nagaan of een gratis boekhoudprogramma wel op je wensen aansluit.

 

Blijft een gratis boekhoudprogramma altijd gratis?
Nee, dat is in de meeste gevallen niet zo. Zo kun je het programma e-Boekhouden 15 maanden gratis uitproberen, terwijl je het programma SnelStart 30 dagen gratis kunt uitproberen. Na deze periode zal je een betaald abonnement af moeten sluiten.

 

📙GIDS: Gratis boekhoudpakketten voor zzp'ers


De voordelen van een online boekhoudpakket zijn oneindig. Je hoeft niet meer bang te zijn je boekhouding te verliezen door kwijtraken, brandschade, waterschade of diefstal, want je kunt je boekhouding op elk apparaat, systeem en browser bijna openen. Je hebt overal toegang tot je boekhouding, zodra je een werkende internetverbinding hebt. Je bespaart tijd, omdat alles automatisch gebeurt, waardoor je je alleen maar hoeft te richten op ondernemen. Tevens kun je jouw boekhouder toegang geven tot je online boekhoudprogramma, waardoor je de kans op fouten nogmaals verkleint. Deze voordelen maken het voor een zelfstandig ondernemer zonder personeel, de zzp’er, aanlokkelijk om online de boekhouding te doen.

 

De verschillende boekhoudprogramma’s voor de zzp’er

 

Er bestaan verschillende boekhoudpakketten, die speciaal gemaakt zijn voor de zzp’er of met speciale modules veel aandacht besteden aan de zzp’er. Belangrijk hierbij moet zijn dat het een gemakkelijk boekhoudprogramma is, waar je in feite zonder enige boekhoudkennis in zou kunnen stappen. Een boekhoudprogramma moet hiervoor aan een aantal basisfuncties voldoen:

 • Een standaardrekeningschema: de balans en winst- en verliesrekening.
 • Een goed inzicht in je debiteuren en crediteuren
 • Je moet facturen in je eigen huisstijl kunnen opstellen
 • Het moet de btw-aangifte bij de Belastingdienst vergemakkelijken

 

Belangrijke extra functies in een compleet pakket voor zzp’ers

Naast de bovengenoemde basisfuncties is het raadzaam voor een zzp’er om bepaalde extra functies ook in acht te nemen, zoals: eenvoudig inkomsten en uitgaven boeken, uren registratie, kilometerregistratie en een factuur module. Hierbij is het van belang dat elke tool in een begrijpelijke taal wordt weergegeven, want tijd is kostbaar bij een zzp’er. Tevens is veiligheid bij een e-boekhouding van belang, aangezien je al je financiële gegevens toevertrouwt aan een Cloud. Zorg daarom dat je kiest voor een betrouwbare onderneming te herkennen aan het door de Belastingdienst en Zeker-Online opgestelde Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden.

 

Wat zijn de beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers?

Er zijn veel verschillende boekhoudpakketten voor zzp’ers op de markt, maar hieronder volgt een top tien van beste boekhoudprogramma’s:

 

 

Zijn deze boekhoudprogramma’s betaald of gratis?

Ofschoon alle bedrijven een gratis proefperiode aanbieden van circa dertig tot vijfendertig dagen, betaal je na die gratis proefperiode bij de meeste leveranciers een abonnementsprijs iedere maand. Dit is een vast bedrag dat je aan de leverancier betaalt om gebruikt te kunnen maken van de online software. Deze prijs varieert per abonnement, wat je afsluit en ligt tussen de €9.94 en €59 per maand. Een bijzonder positie nemen de bedrijven e-boekhouden.nl en Ficsus.nl in.

 

E-boekhouden.nl

E-boekhouden.nl is een bedrijf dat sinds 2002 betaalbare boekhoudprogramma’s aanbiedt aan ondernemend Nederland. De boekhoudpakketten van e-boekhouden.nl zijn compleet: er zijn tools voor boekhouden, facturen, offertes, relatiebeheer, urenregistratie, voorraadbeheer, et cetera. Tevens zorgen de 44 medewerkers van e-boekhouden.nl constant voor de nieuwste functies, zoals automatische bankkoppelingen, een app en tools als mail & herken en scan & herken.

 

Is e-boekhouden.nl gratis?

Bij e-boekhouden.nl krijg je een gratis proefperiode van maar liefst vijftien maanden aangeboden. Startende ondernemers mogen na deze periode gratis gebruik blijven maken van de diensten van e-boekhouden.nl. Als zzp’er kun je kiezen uit twee modules, waarop je je abonneert: de boekhoudmodule of de factureermodule. Voor de boekhoudmodule betaal je €7.95 maandelijks voor 240 boekingen per boekjaar. Dit is inclusief btw-aangifte, relatiebeheer, budgetten en meer. Voor de factureermodule betaal je €5.95 per maand voor 120 facturen per boekjaar. Dit is inclusief offertes, voorraadbeheer, urenregistratie en dergelijken. Het abonnement is maandelijks opzegbaar. Klik hier om dit aanbod direct te bekijken.

 

Ficsus.nl

Ficsus.nl is een onderdeel van e-boekhouden.nl. Bij dit dochterbedrijf krijg je een gratis proefperiode van 35 dagen. Het boekhoudprogramma is speciaal opgericht voor de zzp’er, waarbij de adviseurs van Ficsus.nl de zzp’er begeleiden bij de administratie. Als zzp’er voer je jouw inkomsten en uitgaven in en Ficsus.nl doet de rest. De gewerkte uren, klanten en producten kun je met een klik van je muis aan je factuur toevoegen, die je in je eigen huisstijl kan inrichten. Tevens kun je inzien of je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur voor meer voordeel.

 

Is Ficsus.nl gratis?

Je begint een gratis proefperiode voor 35 dagen. Dit is geheel gratis en vrijblijvend. Na die 35 dagen ga je niet automatisch over naar een betaalaccount. Doe je niets, dan word je account automatisch gesloten en heb je geen zicht meer in je boekingen. Blijf je na de proefperiode lid, dan betaal je €12.50 per maand voor een betaald account. Je kunt hierbij kiezen om verder te gaan, waar je gebleven was na je proefperiode. Of je kiest voor een blanco pagina en begint volledig opnieuw. Ook een abonnement bij Ficsus.nl is maandelijks opzegbaar.

 

Silvasoft.nl

Wanneer je als zzp’er op zoek bent naar een compleet en intuïtief online boekhoudpakket, dan kun je Silvasoft overwegen. Dit boekhoudpakket heeft een gebruiksvriendelijke omgeving waardoor het boekhouden makkelijk wordt, zelfs als je geen enkele ervaring hebt met het bijhouden van een boekhouding. Je kunt met Silvasoft automatisch bijvoorbeeld vanuit je grootboekrekeningen diverse rapportages uitprinten. Je kunt ook je btw-aangifte en je ICP aangifte berekenen, een vanuit het programma versturen naar de belastingdienst. Het mooie van Silvasoft is dat je het standaard softwarepakket eenvoudig kunt uitbreiden met meer functionaliteiten als je bedrijf groter wordt zoals modules voor projectmanagement en facturatie.

 

Is Silvasoft gratis?

Silvasoft kun je 30 dagen gratis gebruiken. Daarna kun je een abonnement nemen op het standaard boekhoudpakket wat €9,95 per maand kost, exclusief btw. Daar krijg je dan gratis de CRM-module bij. Wil je een abonnement afsluiten voor de extra modules dan kost dat tussen de €5,95 voor bijvoorbeeld de facturatiemodule of €4,95 voor de voorraadbeheer module of de urenregistratie module.

 

Standalone gratis boekhoudsoftware of gratis online boekhouden?

Als je wilt overstappen op digitaal boekhouden kun je kiezen om de boekhoudsoftware aan te schaffen of om je boekhouding online te doen. Het verschil tussen een softwarepakket kopen en je boekhouding online te doen is dat je een softwarepakket geen internetverbinding nodig heeft om te functioneren omdat het programma op jouw computer staat. Een ander verschil is dat je eenmalig moet betalen voor de aanschaf van het pakket. Bij online boekhouden sluit je een abonnement af voor de boekhoudsoftware waar je maandelijks een bepaald bedrag voor betaalt. Als je van gratis boekhoudsoftware overstapt naar een betaald pakket is online boekhouden meestal goedkoper dan een softwarepakket kopen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je bij een online boekhoudpakket een internetverbinding nodig hebt om ermee te kunnen werken.

 

Gratis boekhoudprogramma’s

Vaak worden er gratis boekhoudpakketten aangeboden, maar hierbij moet je voorzichtig te werk gaan. Je wil niet aan een onbetrouwbaar bedrijf je financiën tonen. Je kunt altijd kiezen om in Excel te werken, die in ieder Officepakket inbegrepen is. Excel is veelzijdig en goed te gebruiken voor je boekhouding. Als startende ondernemer of zzp’er heb je nog niet veel klanten en hoef je maar een paar facturen per maand te versturen. Gebruik een simpele boekhouding template, zodat je een goed overzicht hebt van de transacties, en je kunt gemakkelijk Excel voor je boekhouding gebruiken. Er zijn ook een aantal offline boekhoudprogramma’s, die je eenmalig op een cd-rom aanschaft en hierna gratis te gebruiken zijn, zoals nuCash, Pap software, osFinanciels.

Gratis online boekhoudprogramma’s

Als je bedrijft groter wordt, krijg je meer transacties en facturen en wil je koppelingen maken met andere programma’s en platformen. Dan kun je beter kiezen voor een e-boekhoudprogramma. Deze boekhoudpakketten hebben veelal, zoals reeds vermeld, een gratis proefperiode, maar hierna bieden ze vaak een betaald abonnement aan. Er zijn organisaties, die gratis online boekhoudprogramma’s aanbieden, maar let er dan altijd op of deze bedrijven betrouwbaar zijn.

 

De 4 meest gestelde vragen over gratis boekhoudpakketten

 

Wat is een gratis boekhoudpakket?

Een gratis boekhoudpakket is gratis boekhoudsoftware waarmee je makkelijk en veilig je boekhouding kunt doen. Je kunt deze software online of als een standalone programma gebruiken. Het enige wat je nodig hebt om te kunnen werken met een boekhoudpakket is een computer en een internetverbinding. Op deze site tonen we je alles gratis boekhoudpakketten.

Is een gratis boekhoudpakket ook echt gratis?

De meeste bedrijven die boekhoudsoftware aanbieden hebben een gratis versie. Het gratis boekhoudpakket wordt je aangeboden zodat je kunt bekijken of het programma je bevalt en functies heeft die je nodig hebt. Na deze uitprobeerperiode verandert het gratis boekhoudpakket in een betaald programma. Bekijk hier welke pakketten langdurig gratis te gebruiken zijn.

Wat kun je doen met een gratis boekhoudpakket?

Wat je kunt doen met gratis boekhoudsoftware is afhankelijk van de aanbieder. Soms zijn in de gratis versie bepaalde functies niet beschikbaar, maar worden actief met een betaald abonnement. Met boekhoudsoftware kun je o.a. facturen aanmaken en een winst- en verliesrekening opstellen.

Kan ik mijn boekhouder of accountant toegang geven tot mijn gratis boekhoudpakket? 

In bijna alle boekhoudpakketten kun je een boekhouder of accountant laten meekijken in jouw boekhouding. De meeste boekhoud- en accountantskantoren werken de grotere softwarepakketten, en zullen er dus de voorkeur aan geven dat jij met hetzelfde pakket werkt.

Samenvatting
Gratis Boekhoudprogramma's
Beste gratis opties ZZP
Gratis voor vereniging
Opties met APP
Veel gestelde vragen
Extra; ZZP gids (gratis)
5399
0
Dienst
Welke dienst zoek je?