Book holder
Home
Online Boekhouden

Online boekhouden met boekhoudsoftware

Gewijzigd, 24 februari 2022

Informatiegids over online boekhouden, boekhoudsoftware en alle mogelijkheden voor het online bijhouden van de administratie

bg-image
Home
Online Boekhouden

Online boekhouden met boekhoudsoftware

Gewijzigd, 24 februari 2022

Informatiegids over online boekhouden, boekhoudsoftware en alle mogelijkheden voor het online bijhouden van de administratie

Wat is online boekhouden?

Met de opkomst van online boekhouden is de keuze voor ondernemers de afgelopen 10 jaar nog groter geworden. Meer en meer ondernemers stappen over naar deze vorm van boekhouden, waarmee je de boekhouding dankzij gebruiksvriendelijke software erg gemakkelijk zelf bijhoudt. Maar wat is online boekhouden precies?

Direct naar

ZZP Boekhoudprogramma's → 

MKB Boekhoudprogramma's → 

Online boekhouden is boekhouden via de internetverbinding op je smartphone, tablet, laptop of pc. Je hoeft dus geen losse software te installeren en werkt volledig online via de app of website van het online boekhoudprogramma. Sommige ondernemers kiezen er dankzij online boekhouden voor om de gehele administratie zelf te doen.

Anderen gebruiken het om hun bonnen en facturen te registreren, waarna een boekhouder of accountant minder werk heeft om de boekhouding netjes af te ronden. Sinds de Belastingdienst tegenwoordig ook digitale administratie accepteert, is er bovendien geen reden meer om nog een fysieke administratie of boekhouding aan te houden.

Facturatieprogramma's → 

40+ Boekhoudprogramma's
Alle boekhoudprogramma's 40+

Wat zijn de voordelen van online boekhouden

Online boekhouden biedt niet alleen ten opzichte van boekhouden op papier, maar ook het boekhouden waarvoor je losse software installeert veel voordelen:

 1. Altijd en overal je boekhouding bijwerken via internet

Een van de grootste voordelen van online boekhouden is dat je de boekhouding werkelijk overal waar je internet hebt, kunt doen. Vanuit de auto, het openbaar vervoer of op je vakantiebestemming in het buitenland maak je met het grootste gemak een nieuwe factuur, boek je een betaling in, of scan je een bon van zakelijke kosten. Ook heb je altijd en overal inzicht in hoe je er financieel voor staat.

 1. Het beste overzicht

Een ander voordeel van online boekhouden is dat het je een geweldig inzicht geeft in hoe je bedrijf functioneert. Via overzichtelijke dashboards, panelen met statistieken en staafdiagrammen zie je precies wat er elke maand in- en uitgaat en genereer je met het grootste gemak verschillende soorten overzichten met financiële gegevens over de afgelopen week, maand, jaar of langer.

Actueel inzicht in zaken zoals je omzet, winst en cashflow is essentieel voor het bepalen van de richting voor de toekomst. Duidelijke overzichten helpen je beter in te spelen op ontwikkelingen in de markt en zorgen voor betere beslissingen.

 1. Overzichten genereren voor de omzet- en inkomstenbelasting

Een van de functies die ondernemers met online boekhouden het meest waarderen en gebruiken, zijn de overzichten voor de Belastingdienst. De meeste online boekhoudprogramma’s genereren een overzicht dat je één op één overneemt en invult bij de aangifte omzetbelasting die je elk kwartaal moet doen.

Steeds meer online boekhoudprogramma’s maken het zelfs mogelijk om je aangifte omzetbelasting zelfs automatisch naar de Belastingdienst te versturen. Daarnaast genereert de software met hetzelfde gemak overzichten die je gebruikt voor je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, zoals de winst- en verliesrekening, de balans en meer.

 1. Online boekhouden is zeer veilig

Online boekhouden betekent dat de gegevens van jouw bedrijf online op een server staan, ook wel de cloud genoemd. De cloud is tegenwoordig de meest veilige plaats voor jouw data. Je loopt namelijk geen risico op verlies van gegevens door een computercrash, inbraak, water- of brandschade. De aanbieders van online boekhoudsoftware zorgen voor automatische back-ups en bewaren de data op meerdere plaatsen.

Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat er dus ergens iets fout gaat, is er een recente back-up en merk je er in de praktijk niets van. Bovendien is veiligheid een van de hoogste prioriteiten en zorg je er zelf met een goed wachtwoord en tweefactorauthenticatie voor dat jouw account niet gehackt kan worden. Tot slot is het goed om te weten dat de gegevens van je boekhouding altijd versleuteld worden, zodat een ander bij een inbreuk niets met deze gegevens kan.

 1. Automatische updates

Online boekhouden betekent dat je boekhoudsoftware altijd up to date is. Doordat je werkt vanuit de cloud, is de software altijd voorzien van de laatste updates. Handmatig updaten behoort dus tot het verleden en geeft je de mogelijkheid te focussen op je boekhouding.

 1. Externe koppelingen mogelijk

De meeste online boekhoudpakketten bieden de mogelijkheid om externe koppelingen aan te maken. Een automatische bankkoppeling is daarvan het meest voor de hand liggende voorbeeld, maar ook koppelingen met urenregistratie, voorraadbeheer, een kassasysteem, CRM-systeem of de personeelsadministratie behoren tot de mogelijkheden. Op die manier integreer je online boekhouden in de totale administratie. Bovendien kun je ook heel eenvoudig een externe boekhouder, adviseur of accountant laten meekijken.

Verschillende soorten boekhoudprogramma’s

Er bestaan veel verschillende boekhoudprogramma’s waarmee je gemakkelijk online je boekhouding doet. Hoewel alle online boekhoudprogramma’s zorgen voor een beter overzicht en inzicht in de administratie, hangt de behoefte aan functionaliteiten vooral af van je ondernemingsvorm en specifieke wensen. De behoefte van een zzp’er ligt anders dan die van een bedrijf in het mkb met meerdere medewerkers. Ook stichtingen en verenigingen stellen andere eisen aan hun boekhoudprogramma. Bekijk de verschillende soorten boekhoudprogramma’s en bepaal je wensen.

Online boekhouden voor zzp

Als zzp’er is een kloppende boekhouding van groot belang voor een goed inzicht in omzet, kosten en je winst. Je bent zelf verantwoordelijk voor de administratie, terwijl de kennis van boekhouden vaak ontbreekt. Als zzp’er focus je het liefst op je business en ben je bezig met ondernemen, niet met boekhouden. Een speciaal online boekhoudprogramma voor zzp neemt je al het lastige werk uit handen en denkt met je mee.

Met een zzp online boekhoudprogramma maak je eenvoudig offertes, facturen en registreer je al je klanten. Het geeft daarnaast perfect inzicht in je eigen cijfers, waardoor je precies weet hoe je ervoor staat. Ook de btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting worden dankzij de overzichten in het online boekhoudprogramma een eenvoudige klus. Veel online boekhoudprogramma’s voor zzp’ers bieden zelfs een automatische koppeling met de Belastingdienst. Daarnaast houd je privé en zakelijk goed gescheiden met een bankkoppeling, waarmee je al je zakelijke transacties eenvoudig koppelt aan facturen.

Online boekhoudprogramma’s voor zzp’ers zijn speciaal gericht op mensen met relatief weinig kennis van boekhouden. De interface is simpel van opzet en het aanmaken van facturen en offertes heel eenvoudig. Bonnen en inkomende facturen worden automatisch ingelezen, waarna je de gegevens alleen nog maar hoeft te controleren. Via een handige app doe je jouw administratie zelfs probleemloos terwijl je onderweg of op locatie bent.

Top 5 online boekhoudprogramma’s voor zzp

e-BoekhoudenBinnen e-Boekhouden is alles erop gericht om de boekhouding voor zzp zo eenvoudig mogelijk te maken. Alle functionaliteiten voor het voeren van een zzp boekhouding zijn standaard bij de prijs inbegrepen, inclusief een module voor relatiebeheer. Inkomende facturen en bonnen worden automatisch herkend.
Visma eAccountingMet Visma eAccounting wordt het voor elke zzp’er mogelijk om zelf de boekhouding te doen. Indien je een deel van de boekhouding alsnog graag uitbesteedt, is dat met de hulp van een boekhoudprofessional via Visma ook mogelijk. Je bepaalt zelf waar je behoefte aan hebt en staat er dus niet alleen voor.
ReeleezeeReeleezee is een compleet pakket voor zzp’ers. Boekhouden is erg eenvoudig en werkt intuïtief. Met Reeleezee bespaar je tijd en heb je vanaf het begin perfecte controle en inzicht in je boekhouding. Lees meer…
MoneyMonkMoneyMonk is bij uitstek geschikt voor zzp’er die veel op project- en uurbasis werken. Projectmanagement en boekhouding sluiten namelijk naadloos op elkaar aan, waarbij de uren bijgehouden worden. Zo toon je aan dat je aan het urencriterium voldoet en behoud je tegelijkertijd het overzicht. Lees meer…
RompslompRompslomp biedt alles wat je als zzp’er nodig hebt om een volledige administratie en boekhouding te voeren. Offertes en facturen in je eigen huisstijl en handige financiële overzichten. Ook voorraadbeheer, rittenadministratie en gemakkelijk uren bijhouden. Lees meer…
MoneybirdMoneybird is een boekhoudpakket dat met je meedenkt. Veel zaken zijn geautomatiseerd, waardoor je veel tijd bespaart op het boekhouden en je weer meer tijd aan je bedrijf kunt besteden. Eenvoud en gemak voor zzp’ers staat centraal. Gedetailleerde overzichten maken de belastingaangiften erg gemakkelijk. Je hoeft alleen maar de gegevens over te nemen. Lees meer…
Boekhoudprogramma's voor ZZP

Online boekhouden voor bv

Een online boekhoudprogramma speciaal voor bv’s maakt de administratie een stuk eenvoudiger en overzichtelijker. Het bespaart kosten, doordat minder zaken aan een externe boekhouder hoeven te worden uitbesteed. Veel zaken voor je bv regel je via online boekhouden voor bv’s namelijk gewoon zelf.

De belangrijkste basisonderdelen van de boekhouding van een bv zijn de balans, een goede winst- en verliesrekening en een betrouwbare jaarrekening. Naast de btw-aangiften krijgen bv’s doorgaans ook te maken met vennootschapsbelasting, eigen en vreemd vermogen.

Gemiddeld liggen de eisen voor de boekhouding van een bv wat hoger dan die voor andere bedrijfsvormen. De boekhouding van een bv is onderhevig aan strenge regels, waarbij de controle door een erkende accountant soms zelfs verplicht is. Dankzij online boekhouden hoeven de kosten van de boekhouding van een besloten vennootschap niet veel hoger te zijn dan die van andere ondernemingsvormen.

De hogere kosten zitten hem vooral in eventuele extra functionaliteiten, die ervoor zorgen dat de boekhouding geheel vanuit één programma kan worden gedaan. De aanvullende functionaliteit die veel online boekhoudprogramma’s voor bv’s bieden zijn onder meer een goede salaris- en personeelsadministratie, een CRM- en kassasysteem, projectmanagement en een effectief crediteuren- en debiteurenbeheer. Daarnaast worden overzichtelijke rapporten zoals de btw-aangifte, de jaarrekening, balans en de winst- en verliesrekening automatisch gegenereerd, waarna ze door een accountant kunnen worden gecontroleerd.

Speciaal voor bv's bestaan er tegenwoordig uitstekende online boekhoudprogramma’s.

Top 5 online boekhoudprogramma's voor bv's

e-Boekhoudene-Boekhouden.nl biedt alles wat een bv nodig heeft, terwijl de eenvoud behouden blijft. Offertes, factureren, uren bijhouden, relatie- en voorraadbeheer, abonnementen en meer. Alles binnen een heldere structuur. Gemaakt vanuit de visie van een ondernemer met gepersonaliseerde intuïtieve schermen. Lees meer…
Exact OnlineExact Online biedt een complete boekhouding voor het mkb en grote ondernemingen. ideaal voor bv’s in de detailhandel en dienstensector. Werkt naadloos samen met een externe boekhouder of accountant. Een van de marktleiders op het gebied van online boekhoudprogramma’s. Lees meer…
InformerOnlineOnline boekhouden en factureren, speciaal voor het mkb. Helpt kleinere ondernemers en bv’s in controle te zijn, door zelf boekhouden eenvoudig te maken. Bespaart veel tijd en bevat handige functies waarmee veel handelingen worden geautomatiseerd. Lees meer…
AFAS SoftwareAFAS Software biedt bv’s een complete ERP-oplossing. Speciaal geschikt voor middelgrote en grote bedrijven. Voor ondernemers tot 5 medewerkers is er AFAS Small Business. Standaard veel functionaliteiten, maar ook uitbreidingsmogelijkheden waaronder ordermanagement, salaris- en personeelsadministratie en urenregistratie. Ook accountants werken eenvoudig samen met AFAS Software.
KING SoftwareKING Software is een compleet boekhoudplatform voor bv’s in het mkb en integreert handel, productie en zakelijke dienstverlening. Uitgebreide mogelijkheden en functionaliteiten, waarbij de bedrijfsprocessen centraal staan. CRM, koppelingen met webshops, projectmanagement, magazijn- en voorraadbeheer. De gebruiksvriendelijke interface maakt het plaatje compleet. Maatwerk mogelijk. Lees meer…
Boekhoudprogramma's voor BV

Online boekhouden voor stichtingen

Hoewel een stichting doorgaans geen geen winstoogmerk heeft, kan het wel voorkomen dat er winst is. Als stichting moet worden bijgehouden waar deze winst aan wordt besteed. Net als ondernemingen zijn stichtingen boekhoudplichtig. Hoewel je doorgaans minder te maken hebt met benodigde functionaliteit voor het maken van offertes, facturen en andere zaken die commerciële bedrijven veelvuldig gebruiken, liggen de prioriteiten voor stichtingen vaak net iets anders.

Een begroting en jaarrekening vormen meestal wel een belangrijk onderdeel van de administratie en boekhouding van een stichting. En omdat de meeste stichtingen grotendeels afhankelijk zijn van donateurs, is een correcte donateursadministratie essentieel. Hierin houdt de stichting de gegevens van alle donateurs nauwkeurig bij.

In sommige gevallen dient een stichting ook btw-aangifte te doen. Daar komt soms zelfs de verplichting om een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel te deponeren bij. Daarnaast hebben stichtingen een bewaar- en medewerkingsplicht, wat betekent dat de administratie of boekhouding tot 7 jaar voor de Belastingdienst inzichtelijk dient te zijn.

Speciaal voor stichtingen bestaan er tegenwoordig uitstekende online boekhoudprogramma’s.

Top 5 online boekhoudprogramma’s voor stichtingen

ReeleezeeReeleezee voorkomt fouten en behoudt het financiële overzicht. Zo voldoet je stichting altijd aan de wetgeving. Standaard voorzien van alle functionaliteit om als stichting de volledige boekhouding te doen. Lees meer…
Digitaal KantoorTotaaloplossing voor stichtingen, volledig aanpasbaar. Alle functionaliteiten zijn aanwezig, inclusief een customer relationship management systeem (CRM) waarin stichtingen hun donateurs registreren. Lees meer…
JorttVerrassend en uniek ontwerp en zeer geschikt voor stichtingen. Met een paar simpele muisklikken door de hele boekhouding navigeren, vol met geavanceerde techniek om de boekhouding voor stichtingen sneller en beter te maken. Uitgebreide rapportages, inclusief jaarrekening. Lees meer…
Visma eAccountingVisma eAccounting maakt het voor elke stichting mogelijk om zelf de boekhouding te doen. Wanneer je het zelf toch te lastig vindt worden, dan staat er altijd een professional van Visma voor je klaar. Lees meer…
Exact OnlineExact Online is een boekhoudpakket dat veel uitbreidingsmogelijkheden voor stichtingen biedt. Of je nu penningmeester of een andere bestuurder van een stichting bent, je regelt de administratie van je stichting automatisch. Zo is de boekhouding altijd up to date, zonder veel handmatig werk. Lees meer…

Online boekhouden voor administratiekantoren

Als administratie- of accountantskantoor betekent online boekhouden een manier om het werk voor meerdere klanten efficiënt uit te kunnen voeren. Dankzij digitalisering houd je meer tijd over om professioneel en proactief advies te geven. Je biedt je klanten een handig boekhoudprogramma en houdt tegelijkertijd toezicht en hebt inzicht in alle relevante gegevens.

Wanneer een klant om advies vraagt, krijg je de boekhouding snel in beeld vanuit een overzichtelijk dashboard. Op die manier kijk je eventueel samen met je klant mee. Ook worden uitgebreide rapportagefuncties door administratiekantoren gewaardeerd. Duidelijke statistieken en bedrijfsgegevens presenteer je op die manier aan de klant.

Top 5 online boekhoudprogramma’s voor administratiekantoren

YukiYuki zorgt voor een duidelijk overzicht van alle klanten en openstaande taken. Geen losse systemen en verschillende soorten boekhoudsoftware meer nodig. Lees meer…
TwinfieldTwinfield automatiseert de processen van administratiekantoren, boekhouders en accountants. Zo houdt u meer tijd over voor advies. Twinfield maakt het dagelijkse werk makkelijker. Lees meer…
Exact OnlineIn essentie is Exact Online een boekhoudpakket, maar ook voor administratiekantoren biedt het uitgebreide mogelijkheden. Via overzichtelijke dashboards zie je precies hoe je klanten ervoor staan en welke acties nodig zijn. Lees meer…
Unit 4Unit4 biedt administratiekantoren een ideale oplossing voor bedrijfssoftware in de cloud. Financiële planning en analyse van klantgegevens vormt goede administratieve software voor boekhouders. Lees meer…
SnelstartUitgebreid online boekhoudpakket voor het voeren van een gedegen administratie en boekhouding. Onbeperkt offertes maken en facturen versturen, ideaal voor administratiekantoren. Lees meer…

Boekhoudprogramma’s met belangrijke extra functies

Offertes maken, factureren, klantbeheer en basisrapportages maken zijn doorgaans standaard onderdelen wanneer je bezig gaat met online boekhouden. Naast deze standaard functionaliteiten heb je misschien behoefte aan extra functies, die voor jouw specifieke onderneming belangrijk zijn. Denk hierbij aan een geïntegreerde uren- en rittenadministratie, een volwaardig CRM- of kassasysteem, voorraadbeheer of geavanceerde fiscale overzichten zoals een jaarrekening.

Online boekhouden met voorraadbeheer

Bezit je bedrijf verkoopbare producten, maar zijn deze nog niet verkocht? Dan heb je een voorraad. Hetzelfde geldt voor halffabricaten, de producten die je gebruikt om in je onderneming een product te fabriceren. De waarde van de producten in je voorraad komt terug op de balans van je boekhouding.

Los daarvan wil je waarschijnlijk precies weten hoeveel en welke producten je op voorraad hebt. Op die manier stem je de inkoop perfect af op de verkoop. Voorraadbeheer vormt een belangrijk onderdeel van de administratie van een onderneming die producten verkoopt.

Een aantal online boekhoudprogramma’s integreren voorraadbeheer in hun pakket en zorgen er op die manier voor dat je geen extern pakket meer nodig hebt. Voorraadbeheer bij online boekhouden werkt bijvoorbeeld door de voorraad bij elke inkoop en verkoop in je boekhouding te verwerken, of door de voorraad elk jaar in te boeken. Wanneer voorraadbeheer een belangrijk onderdeel van je boekhouding vormt, raden we je de volgende boekhoudprogramma’s met voorraadbeheer aan:

 • e-Boekouden
 • Rompslomp
 • Exact
 • Unit4
 • AFAS Software

Vergelijke alle boekhoudprogramma's met voorraadbeheer → 

Online boekhoudprogramma's met jaarrekening

Voor veel ondernemers is de jaarrekening een verplicht onderdeel van de boekhouding. In dit uitgebreide financiële rapport vind je onder meer de balans met toelichting, de winst- en verliesrekening en een jaarverslag over dat jaar. Veel ondernemers laten deze lastige klus over aan een boekhouder of accountant. Het goede nieuws: met de onderstaande online boekhoudprogramma’s doe je het eenvoudig zelf.

 • Yuki
 • Tellow
 • e-Boekhouden
 • AFAS Software
 • Exact

Online boekhoudprogramma's met urenadministratie

Freelancers en zzp’ers werken regelmatig op uurbasis voor klanten. Een aantal online boekhoudprogramma’s maken het heel gemakkelijk om de urenregistratie bij te houden. Op die manier maak je bijvoorbeeld direct een factuur op basis van de gewerkte uren. Los daarvan is de urenregistratie een ideaal hulpmiddel om aan te tonen dat je aan het urencriterium voldoet.

 • MoneyBird
 • Rompslomp
 • e-Boekhouden
 • Digibtw
 • Myfinance.nl

Vergelijk alle boekhoudprogramma's met urenregistratie → 

Online boekhoudprogramma's met rittenadministratie

Ondernemers die veel kilometers voor klanten afleggen, houden alle ritten eenvoudig bij met een geïntegreerde ritten- en kilometerregistratie. Op die manier administreer je alle ritten en kunnen afstanden zelfs automatisch worden uitgerekend. De rittenadministratie is sluitend door begin- en eindstanden in te voeren. Een rittenadministratie maakt het bovendien mogelijk om deze kilometers direct aan de klant te factureren.

 • Yoursminc
 • Rompslomp
 • Visma eAccounting
 • MoneyMonk
 • KING Software

Alle boekhoudprogramma's met rittenregistratie → 

Online boekhoudprogramma's met CRM-systeem

Met een CRM-systeem onderhoud je eenvoudig alle klantrelaties en contactmomenten. Afspraken, mailwisseling en notities van telefoongesprekken, klantovereenkomsten en andere relevante informatie vind je op die manier snel terug. Deze gegevens zorgen ervoor dat je beter inspeelt op de situatie en geen extern CRM-systeem meer nodig hebt.

 • AFAS Sofware
 • Exact Online
 • Visma eAccounting
 • e-Boekhouden
 • Rompslomp

Online boekhoudprogramma's met kassasysteem

Als ondernemer in de horeca, detailhandel of andere winkel met een kassa is de boekhouding doorgaans een behoorlijke en vooral tijdrovende klus. Handmatig bonnen in het kassasysteem invoeren, dagomzetten bijhouden en veel administratie. Een online boekhoudpakket met kassasysteem maakt het je gelukkig gemakkelijk. De verwerking van kassaverkopen gaat automatisch en je hebt altijd realtime inzicht in de omzet en marges.

 • CASH
 • Cashr
 • Exact
 • Offective
 • Visma eAccounting

Vergelijk alle boekhoudprogramma's met online kassasystemen → 

Wat is belangrijk bij het selecteren van een online boekhoudprogramma en hoe maak je de beste keuze? 5 keuzes op een rij

Misschien ben je inmiddels overtuigd van de voordelen die online boekhouden jou en je onderneming kan bieden. Maar welk pakket kies je? Door het grote aantal online boekhoudpakketten is het vaak lastig om door de bomen het bos te zien. Door van tevoren goed te kijken welke behoeften je als ondernemer hebt en welke eisen je aan een boekhoudprogramma stelt, wordt die keuze gelukkig al een stuk eenvoudiger. En heb je eenmaal een boekhoudpakket op het oog? Dan heb je daar vervolgens de keuze uit verschillende abonnementen, afhankelijk van je benodigde functionaliteit en de hoeveelheid maandelijkse handelingen. Dit verschilt per aanbieder.

Ook helpen de reviews van andere gebruikers je verder op weg. Hoe bevalt een bepaald boekhoudpakket in de praktijk? Welke functies worden hoog gewaardeerd door andere ondernemers? Een eerlijke onafhankelijke mening helpt om je keuze verder te verfijnen. We zetten de belangrijkste factoren bij de keuze voor een online boekhoudpakket voor je op een rij.

Tip: metonze handige vergelijker voor online boekhoudprogramma’sstel je jouw eigen criteria in en krijg je een op jou persoonlijk afgestemd resultaat.

Keuze #1: Voor welke bedrijfsvorm zoek je een online boekhoudprogramma?

Als zzp’er heb je doorgaans andere administratieve behoeften dan een grote bv met personeel. Daarmee vormt je bedrijfsvorm over het algemeen de basis voor het type online boekhoudprogramma dat geschikt voor je is. Sommige boekhoudprogramma’s zijn namelijk speciaal afgestemd op gebruik door zzp’ers, of juist voor het MKB, stichtingen of verenigingen. Als zzp’er heb je wellicht voldoende aan een simpele online boekhouding waarmee je facturen inboekt en verstuurt, offertes maakt en elk kwartaal een handig overzicht voor de Belastingdienst genereert. Misschien vind je een automatische urenregistratie handig om te zien hoeveel tijd je aan een bepaalde klant besteedt, of om aan te tonen dat je aan het urencriterium voldoet.

Als MKB’er zoek je naast de basisboekouding misschien naar mogelijkheden om je CRM-systeem te koppelen, salarissen en vakantiedagen van personeel te verwerken en is een goed voorraadbeheer vaak een pluspunt. Verenigingen zien graag een aparte mogelijkheid om leden te registeren en contributies eenvoudig te incasseren en registreren.

Voor elke bedrijfsvorm bestaat een geschikt online boekhoudprogramma met eventueel de mogelijkheid om de functionaliteit met losse modules of externe koppelingen uit te breiden. De meeste boekhoudprogramma’s zijn geoptimaliseerd voor een specifieke ondernemingsvorm. Een boekhoudprogramma speciaal voor zzp’ers maakt het dankzij een eenvoudige interface mogelijk dat zelfs iemand zonder boekhoudervaring probleemloos met zijn of haar eigen administratie aan de slag kan. Op die manier bespaart een boekhoudprogramma veel geld op de uren die je normaal gesproken aan een boekhouder zou besteden.

Keuze #2: Welke functionaliteiten verwacht je van een online boekhoudprogramma?

Zoals er voor elke ondernemingsvorm een geschikt boekhoudprogramma is, geldt dat ook voor het aantal verschillende functionaliteiten. Het ene programma legt de focus op het creëren van mooie dashboards en financiële overzichten om aan de hand daarvan je strategie te bepalen, andere programma’s leggen de focus juist op mensen die onderweg veel kosten maken en zo gemakkelijk mogelijk bonnetjes willen kunnen inboeken.

In ieder geval hebben alle functionaliteiten tot doel de boekhouding nog efficienter te maken en meer overzicht te creëren, zonder dat er een grote fysieke administratie met dozen vol losse facturen, declaraties en bonnetjes ontstaat.

Online boekhoudprogramma’s bieden de laatste jaren steeds meer mogelijkheden en maken het jou als ondernemer zo gemakkelijk mogelijk. Zo bieden veel boekhoudprogramma’s de mogelijkheid om een factuur te uploaden, waarna alle gegevens op deze factuur automatisch voor je worden ingevuld. Ook bonnen kun je eenvoudig uploaden, waarna deze netjes als zakelijke kosten worden ingeboekt. Deze functionaliteit staat bekend als de ‘Scan en herken’-functie.

Ook maken een volledige rittenadministratie, een kassasysteem, voorraadbeheer en projectmanagement regelmatig onderdeel uit van de mogelijke functionaliteiten, eventueel als losse module.

Het grote voordeel van het integreren van zoveel mogelijk gegevens in één programma, zorgt ervoor dat je fouten en het ontstaan van dubbele data voorkomt. Moderne veelzijdige online boekhoudprogramma’s zorgen ervoor dat je alleen hieraan genoeg hebt. Op die manier is het tegelijkertijd mogelijk om aanzienlijk op de kosten voor externe programmatuur te besparen, aangezien de gewenste functionaliteit al in het online boekhoudprogramma is geïntegreerd.


Vergelijk alle boekhoudprogramma's met mobiele app → 

Keuze #3: Heb je externe koppelingen nodig?

Mocht je bepaalde externe software graag willen blijven gebruiken, dan bieden veel online boekhoudprogramma’s de mogelijkheid om de gegevens te koppelen. Denk hierbij aan de integratie van een bestaand CRM-systeem, voorraadbeheer of kassasysteem.

Je keuze voor een bepaald online boekhoudprogramma wordt eenvoudiger zodra je selecteert voor welke programma’s je ondersteuning zoekt.

Bankkoppeling

Een belangrijke koppeling die vrijwel alle online boekhoudprogramma’s bieden is een bankkoppeling. Alle grote Nederlandse banken worden ondersteund. Een bankkoppeling maakt het mogelijk om de inkomende en uitgaande betalingen op gekoppelde bankrekeningen te verwerken. Een factuur wordt bijvoorbeeld automatisch gekoppeld aan een betaling en in de administratie verwerkt. Dat scheelt doorgaans al meer dan vijf handmatige acties en daarmee veel tijd. Manueel registeren is dus bijna niet meer nodig.

Een ander voordeel hiervan is dat je altijd en volledig actueel inzicht in de openstaande betalingen hebt. Op die manier onderneem je tijdig actie wanneer een klant niet (op tijd) betaalt. Overigens bieden veel boekhoudprogramma’s de mogelijkheid om klanten automatisch een herinnering te sturen wanneer tijdige betaling uitblijft.

Koppeling met webshop

Steeds meer bedrijven runnen naast een fysieke winkel ook, of zelfs alleen een webwinkel. Met een webshop vergroot je het bereik van je winkel en slaag je erin om je doelgroep maximaal te bereiken, zelfs buiten je eigen regio. Een aantal online boekhoudprogramma’s zijn speciaal afgestemd op ondernemers met een webshop, of bieden daarvoor handig externe koppelingen met bestaande grote webshopsoftware, zoals Magento, Lightspeed, Woocommerce of MijnWebwinkel. Ook wanneer je actief bent op marketplaces zoals Bol.com, Amazon of andere bekende platforms, zijn externe koppelingen mogelijk. Zeker iets om rekening mee te houden bij het selecteren van een geschikt online boekhoudprogramma.

Boekhoudprogramma's voor webshops → 

Keuze #4: Hoe biedt het online boekhoudprogramma toegang?

Het mooie van online boekhouden is dat het overal en altijd kan, mits je een werkende internetverbinding tot je beschikking hebt. Bij de meeste online boekhoudprogramma’s log je in via een website, waarna je in de online boekhoudomgeving aan de slag kunt. Maar wat als je geen laptop of pc bij de hand hebt? Menig aantal boekhoudprogramma’s bieden hiervoor een oplossing in de vorm van een app op Android of iOS. Daarmee log je via je smartphone of tablet overal ter wereld in op je online boekhouding. Wanneer je vaak onderweg bent, is de functionaliteit van een app dus erg wenselijk.

Keuze #5: Hoeveel budget heb je voor een online boekhoudprogramma?

Hoewel het vooral belangrijk is om te kijken naar de functionaliteiten die je nodig hebt, speelt de prijs van een online boekhoudprogramma natuurlijk ook een rol. De meeste aanbieders bieden een gratis proefperiode, of zelfs voldoende basismogelijkheden voor een zzp’er met maar weinig maandelijkse facturen of transacties. In dat geval hoeft online boekhouden je dus helemaal niets te kosten, zeker wanneer je geen banktransacties wilt koppelen.

In de meeste gevallen heb je een betaald abonnement nodig, waarbij je doorgaans betaalt op basis van het aantal maandelijkse handelingen. Een zzp’er met weinig facturen kan op die manier voor nog geen 10 euro per maand al uit de voeten. Gemiddeld bedragen de kosten voor zzp’ers tussen 10 tot 40 euro per maand. Daar komen soms nog kosten voor aanvullende modules bij. Dit verschilt per aanbieder. In het MKB kun je denken aan een budget van 50 tot 200 euro per maand, afhankelijk van de benodigde functionaliteiten en koppelingen met externe software.

Voorheen kostte de aanschaf van boekhoudsoftware eenmalig veel geld. Dankzij online boekhouden spreid je die kosten over een langere periode en ben je over het algemeen zelfs goedkoper uit. Wanneer je ook meerekent dat je bedrijfsgegevens veilig staan en er elke dag meerdere back-ups worden gemaakt, is ook dat veel waard. Je hebt altijd de beschikking over de nieuwste updates en laatste wijzigingen. Ook bespaart online boekhouden je veel tijd en daarmee dus geld op bespaarde uren aan handmatige administratieve handelingen.

Zelf online boekhoudprogramma’s vergelijken


Zoals je ziet, zijn er nogal wat mogelijkheden en functionaliteiten om rekening mee te houden bij het selecteren van een geschikt online boekhoudprogramma. Met onzevergelijker voor online boekhoudprogramma’svul je zelf eenvoudig al je criteria in en krijg je op basis daarvan een lijst met de beste opties. Selecteer vervolgens op prijs, populariteit of andere criteria. Lees de persoonlijke reviews van andere ondernemers en bepaal je keuze. Bekijk en vergelijk de besteboekhoudprogramma’s voor zzpof de besteboekhoudprogramma’s voor het mkb.

Vind je deze informatie nuttig?
triangle
triangle
Artikelen van wereldklasse, wekelijks bezorgd
Abonnement impliceert instemming met ons privacybeleid