Book holder
Checklists
Checklist starten als consultant

Als zelfstandige starten consultant

Zonder verassingen je eigen bedrijf starten in de e-commerce? zorg dat je goed bent voorbereid met deze checklist

loan-hero
loan
Deel dit met je vrienden of partners
checklist-arrow

Checklist voor consultants/adviseurs

Heb je de nodige kennis over een bepaald onderwerp? Ben je binnen je vakgebied tot een specialist uitgegroeid? En denk je dat je van grote meerwaarde voor bedrijven kan zijn? Dan is het erg interessant om als zelfstandig consultant of adviseur door het leven te gaan. Met onderstaand stappenplan trap je je carrière als zelfstandig consultant of adviseur goed af!
 

Stap 1: doe onderzoek naar de haalbaarheid

Allereerst zou je goed onderzoek moeten doen naar je plan. Doe goed onderzoek of bedrijven geïnteresseerd in je diensten zijn. Doe onderzoek naar het tarief dat je kunt gaan hanteren. En stel ook een plan op hoe je aan opdrachtgevers gaat komen. Dit vergt enige voorbereidingstijd, maar het is de enige manier om goed onderzoek naar de haalbaarheid te doen.
 

Stap 2: schrijf je bedrijf bij de Kamer van Koophandel in

Ben je overtuigd van de haalbaarheid van je bedrijf? Schrijf je bedrijf dan bij de Kamer van Koophandel in.
 

Eerst is het zaak om over je bedrijfsnaam na te denken. De bedrijfsnaam moet aan alle regels voldoen, moet pakkend zijn en mag niet al in gebruik zijn. Ook moet je goed nadenken over de rechtsvorm: een eenmanszaak of BV zijn het meest voor het hand liggend. Start je een consultancybureau met een compagnon? Dan kies je voor een VOF.
 

Vervolgens is het zaak om online een afspraak te maken. Daarbij moet je alvast wat formulieren invullen en een bedrag van 50 euro betalen. Op het afgesproken tijdstip kun je vervolgens je bedrijf definitief inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
 

Stap 3: eigen website maken

Het kan handig zijn om je eigen website te maken. Zeker als je serieus aan je online vindbaarheid wilt werken, kun je niet om een eigen website heen.
 

Stap 4: administratie voorbereiden en inrichten

Als je als zelfstandig consultant of adviseur aan de slag gaat, heb je ongetwijfeld grootse dromen. Je wilt waarschijnlijk veel klanten strikken en veel geld verdienen. Voordat dit mogelijk is, zou je eerst je administratie in moeten richten. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een goed online boekhoudprogramma.
 

Stap 5: laat algemene voorwaarden opstellen

Over het algemeen vragen veel opdrachtgevers naar je algemene voorwaarden. Laat deze daarom tijdig opstellen door een juridisch specialist.
 

Stap 6: kies een bankrekening uit

Als zelfstandig consultant of adviseur heb je een zakelijke bankrekening nodig. Er zijn nog steeds consultants die hun privé bankrekening gebruiken, maar dat is allesbehalve professioneel. Bovendien is het veel overzichtelijker als je privé en zakelijk gescheiden houdt.
 

Stap 7: sluit verzekeringen af

Voordat je echt aan de slag gaat, is het aan te raden om verzekeringen af sluiten:
 

  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Op het moment dat je een beroepsfout maakt, kunnen de gevolgen ongekend groot zijn. Met een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering dek je je tegen deze schade in.
  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Kom je als consultant bij je klanten over de vloer? Dan kan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitkomst bieden. Met deze verzekering dek je jezelf in tegen schade aan apparatuur van je opdrachtgever, maar ook tegen letselschade.
     

Verder kan het geen kwaad om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en lijfrenteverzekering
 

Stap 8: ga op zoek naar klanten

Je kunt op zoek gaan naar klanten! Hoe je dit doet, is uiteraard aan jezelf. Als je een zelfstandig consultant of adviseur bent, wordt verwacht dat je hier een goed plan voor kunt bedenken.

Vind je deze informatie nuttig?
1
3
Interessante artikelen
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">De Kamer van Koophandel heeft enkele ei...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">Ben je van plan om als ondernemer in de...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#000000;">Het maken van een website is dankzij ee...

Lees verder
learn-more
default-image

<p>In deze gids lees je alles over starten in de bouw. Wil jij echt van start? Ga dan naar onze chec...

Lees verder
learn-more