Book holder
Home
Blog
Gratis Boekhouden in Excel? (Incl. Boekhouding Excel Template)
Home
Blog
Gratis Boekhouden in Excel? (Incl. Boekhouding Excel Template)

Gratis Boekhouden in Excel? (Incl. Boekhouding Excel Template)

Jort Kuipers
Gewijzigd, 21 september 2023
Door Jort Kuipers
Gewijzigd, 21 september 2023

📝 Gratis Boekhouden in Excel? In deze gids lees je er alles over. Wat zijn de voordelen en nadelen en tot hoever kom je met Excel. In de gids is een gratis template te vinden. Hiermee voer jij je boekhouding volledig uit in Excel. 

article-hero

Een korte introductie: Wat is boekhouden met Excel nou Precies?


Boekhouden met Excel betekent dat je de financiële transacties van een bedrijf vastlegt met behulp van Excel. Hierbij kun je denken aan betalingen, aankopen, kosten, verkopen en nog veel meer. Omdat  Excel volledig op maat te maken is, kiezen sommige (vooral kleine bedrijven) ervoor om het programma in te zetten voor hun boekhouding. Daarnaast zijn er geen kosten aan verbonden (behalve van een eventuele Excel licentie).

 

 


 

Boekhouden met Excel, de voor- en nadelen én een voorbeeld

 


Wanneer je leert hoe je de boekhouding in Excel kunt doen en je verdiept in de vele functies die het programma biedt, kun je beter inzicht krijgen in de financiële situatie van je onderneming. Bovendien helpt het je om financiële rapportages op te stellen en te zorgen dat er geen fouten in de administratie sluipen. Excel dwingt je feitelijk om dieper in de materie (cijfers) te duiken, dit kan voordelen hebben om je cijfers beter te begrijpen.👨‍🏫 Waarom Excel voor Sommige Ondernemers Een Goede Keuze Kan Zijn 

 

Oké, laten we even eerlijk zijn: in de wereld van boekhouden en financiën zijn er talloze tools en apps die beweren "de beste" te zijn. Maar voordat je je laat meeslepen door glanzende advertenties en beloften, laten we eens kijken naar de klassieker die al jaren trouwe dienst doet: Excel.

 

 1. Betrouwbaar en Bekend:
Bijna iedereen met een computer heeft wel eens van Excel gehoord of het gebruikt. Dat betekent een korte leercurve en vertrouwdheid vanaf het begin.

 1. Budgetvriendelijk:
In tegenstelling tot veel andere boekhoudprogramma's, komt Excel zonder maandelijkse abonnementskosten. Dat is fijn voor je portemonnee.

 1. Aanpasbaar naar jouw behoeften:
Terwijl sommige tools je in een bepaald stramien duwen, biedt Excel flexibiliteit. Of je nu basistabellen nodig hebt of complexere rapporten, Excel kan zich aanpassen.

 1. Verbeter je vaardigheden:
Zeker, er is een leercurve. Maar met zoveel online bronnen en cursussen beschikbaar, kun je in no-time van een Excel-beginner naar een expert gaan.

 

Conclusie? Hoewel er veel geavanceerde tools beschikbaar zijn, heeft Excel zichzelf keer op keer bewezen als een stabiele en betrouwbare keuze voor boekhouding. Als je op zoek bent naar een tool die zowel krachtig als flexibel is, overweeg dan om Excel een kans te geven in jouw bedrijf. Onthoud wel dat het erg veel tijd en aandacht vraagt van jou als ondernemer, tijd die je wellicht beter kan besteden aan je business. 


 

brand-logo
Onze score 3 / 5
Voordelen
cross
Toegankelijk voor iedereen: basis boekhoudtaken, geen specifieke vaardigheden nodig.
cross
Gebruiksvriendelijk: Het programma is eenvoudig in gebruik.
cross
Kostenbesparend: Het is minder duur dan specifieke boekhoudsoftware.
cross
Veelzijdige functies: Excel biedt tal van waardevolle functies
cross
Grafische voorstellingen: Maak grafieken en andere visuele presentaties
cross
Factuurbeheer: Hou gemakkelijk facturen bi
Nadelen
cross
Risico op fouten: Omdat je formules handmatig moet invoeren, is de kans op fouten groter.
cross
Veiligheidszorgen: Boekhouden in Excel is minder veilig dan gespecialiseerde boekhoudsoftware
cross
Tijdsintensief: Het proces kan tijdrovend zijn, zeker als je veel transacties hebt.
cross
Geen directe bankkoppeling
cross
Niet voor grote bedrijven:
Voor wie is Boekhouden in Excel Geschikt
arrow
Voor wie is Boekhouden in Excel niet Geschikt
arrow

Bij het overwegen van Excel voor je boekhouding is het essentieel om deze voor- en nadelen in overweging te nemen en te bepalen wat het beste bij jouw bedrijf past.Boekhouden in Excel: Wat je Moet Weten

 

Boekhouden in Excel houdt in dat je de dagelijkse financiële transacties van een bedrijf, zoals aankopen, verkopen, betalingen, ontvangsten en uitgaven, vastlegt in een Excel-sjabloon.

Hoe werkt het? Eenvoudig!

 1. Pas Excel aan jouw behoeften aan: Voordat je begint, pas je Excel aan zoals je het nodig hebt. Dit kan betekenen dat je bepaalde kolommen, formules of tabellen creëert die relevant zijn voor jouw bedrijf.
   
 2. Registreer dagelijkse transacties: Voer je dagelijkse transacties in het sjabloon in. Of het nu gaat om een inkomende factuur of een verkooptransactie, houd alles nauwgezet bij.
   
 3. Opslaan en veilig bewaren: Zodra je je gegevens hebt ingevoerd, sla je het document op je computer op. Het is aan te raden om regelmatig back-ups te maken om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig zijn.


Waarom is dit handig? Voor startende ondernemingen of organisaties in de beginfase van hun bedrijf kan dit handig zijn. Door te kiezen voor boekhouden in Excel vermijd je namelijk de extra kosten die komen kijken bij het inhuren van gespecialiseerd personeel of het aanschaffen van boekhoudsoftware. Je hebt dan nog even de tijd om te kiezen voor het beste boekhoudprogramma


 

🤔 Enkelvoudig vs. Dubbelzijdig Boekhouden in Excel: Een Simpele Gids

 

 

 1. Enkelvoudige Boekhouding: De Basis


Stel je een simpele, overzichtelijke boekhouding voor waarbij je elke transactie maar één keer noteert. Ideaal voor de zzp'er die net begint of die koffiebar op de hoek:

 • Aankoopboek: Al je inkopen netjes op een rij.
 • Verkoopboek: Jouw verkopen, helder en transparant.
 • Inventarisboek: Wat ligt er op de plank? Hoeveel is het waard?
 • Financieel dagboek: Helder zicht op je geldstromen, met zowel een kas- als bankboek.

Tip: Zolang je jaaromzet onder de €500.000 blijft, zou je dit kunnen toepassen.
 

 1. Dubbelzijdig Boekhouden: De Volgende Stap


De groei zet door, je omzet stijgt en de financiële puzzel wordt complexer. Hier komt dubbelzijdig boekhouden om de hoek kijken. Elke euro wordt twee keer genoteerd: een debet en een credit. Dit systeem is een must wanneer je onderneming groter wordt en is eigenlijk de standaard hoe je in Nederland je boekhouding regeld. 

Weetje: Bereikt je onderneming een jaaromzet van €500.000 of meer? Dan is de overstap naar dubbelzijdig boekhouden een must.
 

 1. Jouw Boekhouding in Excel? 👇 Zo Pak Je Dat Aan:

 

 • Start met een Template: Ja, je kunt het wiel opnieuw uitvinden, maar waarom zou je? Begin met een online sjabloon of maak je eigen design.
 • Het Grootboek: Breng structuur aan in je inkomsten en uitgaven. Denk aan categorieën zoals "kantoorbenodigdheden" of "verkopen".
 • Facturen Bewaren: Zet je facturen op een apart blad met het factuurnummer. Zo raak je nooit het overzicht kwijt.
 • Cashflow is King: Een optionele, maar oh zo waardevolle stap. Door vooruit te kijken met een cashflow projectie blijf je altijd voorbereid.

 

Praktijkvoorbeeld:
Laten we een kasboek in Excel maken voor september 2023. Gebruik kolommen als: datum, omschrijving, inkomsten, uitgaven en saldo. Start bijvoorbeeld met een saldo van €4.750. Verkoop je op 6 september een dienst voor €820? Je saldo springt dan naar €5.570. Betaal je echter de huur van €1.650 op de 11e? Dan zakt je saldo naar €3.920.
 

Tot Slot:
Of je nu kiest voor enkelvoudig of dubbelzijdig, Excel biedt krachtige tools om je financiën op de rails te houden. Met deze gids ben je helemaal klaar om te starten!

Beginnen met jouw Winst-en-Verliesrekening Sjabloon 
Voordat je duikt in de wereld van Excel-boekhouding, weet je het verschil tussen enkelvoudige en dubbele boekhouding, toch? Oh, en zorg dat je een handige spreadsheet tool hebt, zoals Excel of Google Sheets.

 

🦸 Een Deep Dive in de Winst-en-Verliesrekening Sjabloon Je sjabloon heeft drie key players:

 1. Lijst van Rekeningen: Dit is de backbone van je boekhouding. Zie het als je lijst met transactiecategorieën.
 2. Transacties: Jouw zakelijke activiteiten in detail - van de datum tot het bedrag.
 3. De Echte Winst-en-Verliesrekening: Deze jongen neemt de data van je transacties, maakt wat snelle wiskunde, en toont hoe je bedrijf presteert binnen een tijdsperiode. 

 

 

DIY Boekhouding? Ja DIY = Do It Yourself! 🦸

 


Pas de Sjabloon Aan! Het sjabloon dat je hebt, is slechts het begin. Hier is hoe je het op maat maakt:

 • Tweak de Lijst van Rekeningen: Heb je geen auto-gerelateerde uitgaven? Zeg maar dag tegen "Brandstof & Auto". Mis je iets? Voeg het toe!
 • Transacties opschonen: Verwijder de placeholder data en begin met het invoeren van je echte transacties.
 • Pas de Winst-en-Verliesrekening aan: Heb je veranderingen aangebracht in de Lijst van Rekeningen? Reflecteer die hier.
 • Maak een Maandelijkse Set: Maak een kopie van de Winst-en-Verliesrekening voor elke maand van het jaar.

 

Bonus Tracks:

 • Factuur Bijhouden: Voeg een blad toe om je facturen bij te houden.
 • Projecteer de Cashflow: Start een eenvoudige spreadsheet om je kasstroom te voorspellen.

   

Do It Yourself Boekhouding in Actie Wanneer je transacties hebt, registreer ze en zorg dat ze op de juiste plek terechtkomen. Dit deel is in Excel puur handwerk. Houd altijd een oogje op je transacties via bankafschriften, PayPal info of bonnetjes.

 

Power Up met Geavanceerde Excel Technieken Wil je echt de kneepjes van Excel onder de knie krijgen? Probeer dan eens draaitabellen. Ze zijn magisch en je kunt van alles visualiseren en samenvatten, allemaal in één tool. Begin door het selecteren van je gegevens en kies voor "Samenvatten met Draaitabel". ⏰ Maar heb je als ondernemer niet iets beters te doen? 🤔🚨 Let op de Alarmsignalen

 

Buiten Excel denken Als je bedrijf groeit, overweeg dan om Excel te laten varen. Dit zijn de signalen dat het tijd is voor een upgrade:

 • Je verdrinkt in handmatige invoer.
 • Je overweegt dubbele boekhouding.
 • Je hebt professionele financiële overzichten nodig.
 • Je maakt je zorgen over de veiligheid
 • Je verliest het overzicht
 • Je gaat de boekhouding uitstellen➜ Vergelijk hier Alle Boekhoudprogramma'sen vind een online boekhoudprogramma voor de prijs van twee Cappuccino's 

 Veelgestelde Vragen

 

Kan ik beginnen met een boekhoud template in Excel?


Ja, het opzetten van je boekhouding in Excel kan gestroomlijnd worden door te beginnen met een template. Dit helpt je een vliegende start te maken door alvast de essentiële zaken voor je op een rijtje te zetten.

 

Wat zijn de noodzakelijke onderdelen van een Excel boekhoudsysteem?
Een effectief boekhoudsysteem in Excel bevat diverse componenten, zoals grootboeken, rekeningschema's en een winst-en-verliesrekening. Het is van belang deze elementen te begrijpen voor een volledig beeld van je financiën.

 

Hoe personaliseer ik mijn rekeningschema in Excel?
Elk bedrijf is uniek. Daarom kun je in Excel jouw rekeningschema aanpassen aan de specifieke behoeften van jouw onderneming. Dit kan door kolommen toe te voegen, te verwijderen of te hernoemen naar eigen inzicht.

 

Is het mogelijk om facturen bij te houden in Excel?
Ja, je kunt een specifieke sheet maken voor het bijhouden van facturen. Dit helpt je om betalingen te volgen, openstaande facturen in de gaten te houden en je cashflow te beheren.

 

Wat zijn de voordelen van boekhouden in Excel?
Een van de grote voordelen is flexibiliteit. Excel kan worden aangepast aan de unieke behoeften van je bedrijf. Daarnaast zijn er geen maandelijkse kosten aan verbonden, in tegenstelling tot gespecialiseerde boekhoudsoftware.

 

Zijn er nadelen aan boekhouden in Excel?
Ja, hoewel Excel flexibel is, mist het de gespecialiseerde functies van boekhoudsoftware. Er is ook een grotere kans op menselijke fouten en het kan tijdrovend zijn voor complexere bedrijfsstructuren.

 

Wanneer zou ik overwegen om alternatieven voor Excel te gebruiken?
Als je bedrijf groeit of als je merkt dat je veel tijd besteedt aan het handmatig invoeren en aanpassen van gegevens, is het wellicht tijd om te kijken naar gespecialiseerde boekhoudsoftware.

 

Wat zijn enkele voorbeelden van alternatieven voor Excel?
Er zijn diverse alternatieven zoals boekhoudsoftware die specifiek zijn ontworpen voor boekhouding en die extra functies bieden die Excel niet heeft.

 

Zijn er geavanceerde boekhoudtechnieken in Excel?
Ja, voor degenen die bekend zijn met Excel zijn er geavanceerde technieken zoals het gebruik van macro's, pivot tabellen en formules die het boekhouden kunnen automatiseren en stroomlijnen.

 

Waar kan ik extra bronnen en templates vinden voor boekhouden in Excel?
Er zijn diverse online bronnen waar je Excel boekhoudtemplates kunt downloaden. Zorg er wel voor dat je een betrouwbare bron kiest en dat de template past bij jouw bedrijfsbehoeften. Wij hebben een complete excel boekhoudsheet ontwikkeld. 

 

 

 

🧑‍⚖️ Conclusie: Is Excel geschikt voor boekhouding?


Excel is zeker geschikt voor basis boekhouding, vooral voor kleine bedrijven. Echter, naarmate je bedrijf groeit, kan het raadzaam zijn om te kijken naar gespecialiseerde boekhoudsoftware voor meer geavanceerde functies en efficiëntie.

Vind je deze informatie nuttig?
Samenvatting
Introductie
Voor- en nadelen Boekhouden Excel
Wat moet je weten
Informatie
5747
0
Dienst
Welke dienst zoek je?