Book holder
Home
Blog
De Kleine Ondernemingsregeling 2020 voordelig of niet?
Home
Blog
De Kleine Ondernemingsregeling 2020 voordelig of niet?

De Kleine Ondernemingsregeling 2020 voordelig of niet?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc] Tot 20 november 2019 is het mogelijk om je aan te melden voor de nieuwe Kleine Ondernemingsregeling 2020 (KOR 2020) van de Belastingdienst. Toen ik er voor het eerst over hoorde, klonk het als een goede deal. Minder administratieve rompslomp? Geen btw afdragen? Lijkt mij prima als kleine startende ondernemer. Maar na wat research, bleek de keuze nog geen gesneden koek. Wat is de KOR precies en wanneer is het interessant om dit aan te vragen?

 

De huidige KOR versus de nieuwe

De Belastingdienst heeft voor 2020 besloten de huidige KOR aan te passen. Dat is geen gek idee, aangezien de KOR 2019 vrij ingewikkeld is. De KOR 19 gaat over het saldo van je betaalde en ontvangen btw op jaarbasis. De KOR 20 is van toepassing wanneer je niet meer dan €20.000 per jaar aan omzet draait. De verschillen:

  • Tot 1 januari 2020 geldt de KOR 2019 als je meer dan €1345, maar minder dan €1883 aan btw per jaar moet afdragen. Wanneer het bedrag minder dan of gelijk is aan €1345 bedraagt, hoef je geen btw te betalen. Je betaalt alleen de inkomstenbelasting. 
    Bij een btw-saldo tussen de €1345 en €1883 moet je wel btw afdragen, maar er is een vermindering van toepassing.
  • Vanaf 1 januari 2020 verandert dit en kun je de KOR aanvragen wanneer je maximaal €20.000 aan omzet draait. Je hoeft geen btw-aangifte te doen. En je facturen zijn ook btw-vrij!  
    - Vanaf 1 januari 2020 kunnen naast de eenmanszaken, VOF’s of maatschappen, ook de stichtingen, BV’s en verenigingen aanspraak op de KOR maken.

Voordelen van de KOR 2020

Het grootste voordeel aan de KOR 2020 is dat je minder administratieve verplichtingen hebt, omdat je geen aangifte meer doet. De btw pas je ook niet meer op je facturen toe. Als je besluit het factuurbedrag aan te houden zoals het was toen je wel btw moest doorberekenen, dan levert dat voor jou direct voordeel op, namelijk 9-21% (afhankelijk van het btw-percentage van jouw goed of dienst). Voor de klant verandert er niks in het totaalbedrag. Of de klant jouw manier van loonsverhoging kan waarderen, dat valt te bezien. Als je omzet vervolgens boven de €20.000 uitkomt, zul je de btw op je facturen moeten toepassen.

Nadelen KOR 2020

Het grootste nadeel is dat je de voorbelasting niet meer kan aftrekken. Wanneer je veel investeringen voor je zaak doet, kun je de btw die andere btw-ondernemers in rekening brengen niet meer aftrekken. 
Ook moet je op de factuur vermelden dat je bent vrijgesteld van btw-verplichtingen. Is je klant goed op de hoogte, dan weet diegene dat je gebruikt maakt van de KOR en dus minder dan €20.000 aan omzet draait. Een bedrijf zou je hierdoor minder serieus kunnen nemen.

Wel of niet KOR 2020?

De rekensom die je moet maken is in hoeverre de KOR voor jou voordeel gaat opleveren. Levert de vrijstelling van de btw je meer op of investeer jij zoveel dat de teruggave van de voorbelasting gunstiger uitvalt dan de vrijstelling? Kies je voor de KOR, dan ga je een verbintenis voor 3 jaar aan. Als je meer dan €20.000 aan omzet gaat draaien, dan vervalt de KOR. Dit moet je aan de belastingdienst doorgeven. Over het teveel aan omzet betaal je btw. Je valt uit de KOR en je mag de komende 3 jaar geen gebruik meer maken van de regeling. Streng hè!

Deadline 20 november 2019

Haast je als je gebruik wilt maken van de regeling. Ben je te laat, dan zul je over het eerste kwartaal van 2020 btw-aangifte moeten doen. Maak je al gebruik van de huidige KOR 19, dan kom je automatisch in de nieuwe KOR. Voor 2019 kun je de huidige KOR niet meer aanvragen. De verwerkingstijd is hiervoor te lang. Bedenk op tijd of dit voor jou interessant is en ga aan de slag met je rekenmachine. Ik ben benieuwd naar je keuze!

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?