Book holder
Home
Blog
Op workation? Denk aan deze financiële zaken!
Home
Blog
Op workation? Denk aan deze financiële zaken!

Op workation? Denk aan deze financiële zaken!

Frank Breukelman
Gewijzigd, 22 mei 2024
Door Frank Breukelman
Gewijzigd, 22 mei 2024

🌴 In dit artikel bespreken we de belangrijkste zaken waar je als ondernemer aan moet denken tijdens een workation.

article-hero

Een workation, of werkvakantie, is de perfecte manier voor ondernemers en zzp'ers om werk en ontspanning te combineren. Of je nu kiest voor een workation in Spanje, Portugal, Bali, Curaçao of gewoon in Nederland, het is belangrijk om de financiële en fiscale aspecten goed te regelen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste zaken waar je als ondernemer aan moet denken tijdens een workation.

 

Zakelijke en privé-uitgaven onderscheiden

 

Tijdens een workation vervagen de grenzen tussen werk en vakantie snel. Het is belangrijk om duidelijk te hebben welke kosten zakelijk zijn en welke privé. Houd een gedetailleerde administratie bij van je uitgaven en zorg ervoor dat je bonnetjes bewaart. Dit is cruciaal voor de belastingaangifte en eventuele controles door de Belastingdienst. Het slimst is ook om je zakelijke kosten met je zakelijke rekening te betalen en je privékosten met je privérekening.

Voorbeelden van zakelijke uitgaven zijn:

  • Accommodatiekosten: Verblijf in een hotel of een gehuurd appartement, mits deze noodzakelijk zijn voor je werk.
  • Werkgerelateerde maaltijden: Maaltijden die je nuttigt tijdens zakelijke afspraken of netwerkevenementen.
  • Coworking spaces: Kosten voor het huren van werkplekken of vergaderruimtes.
  • Reiskosten: Vliegtickets, lokale transportkosten zoals taxi's of openbaar vervoer die direct verband houden met je werk.

Privé-uitgaven, zoals maaltijden tijdens je vrije tijd, persoonlijke uitstapjes of kosten die gemaakt worden door je partner, zijn niet aftrekbaar en moeten van je privérekening betaald worden.

 

 

Fiscale regels per land

Elk land heeft zijn eigen fiscale regels. Als je bijvoorbeeld kiest voor een workation in Spanje, Portugal, Bali of Curaçao, moet je op de hoogte zijn van de lokale belastingwetgeving. Het kan zijn dat je in sommige gevallen belasting moet betalen in het land waar je verblijft. Raadpleeg een belastingadviseur om te zorgen dat je aan alle lokale fiscale verplichtingen voldoet. En ook als je voor je workation in Nederland blijft, is het altijd verstandig om vooraf advies in te winnen, bijvoorbeeld over het zakelijke karakter van jouw reis.

 

 

Aftrekbaarheid van verblijfskosten

De verblijfskosten tijdens je workation kunnen fiscaal aftrekbaar zijn, mits deze noodzakelijk zijn voor je werk. Denk hierbij aan hotelovernachtingen, maaltijden en lokale transportkosten. Het is belangrijk om deze kosten goed te administreren en te onderscheiden van privé-uitgaven. De Belastingdienst kan deze aftrekposten controleren, dus zorg voor een nauwkeurige boekhouding.

 

Vereiste werktijd

Om een workation als zakelijk te kunnen aanmerken, moet je aantoonbaar werken tijdens je verblijf. Er is geen vast aantal uren dat je moet werken, maar een goede richtlijn is dat je minstens de helft van je tijd aan werk besteedt. Dit betekent dat als je een week op workation bent, je minstens 20 uur per week moet werken om het als werkvakantie te kunnen beschouwen.

 

 

Partner mee op workation

Als je partner meegaat op workation, moet je extra voorzichtig zijn met het scheiden van zakelijke en privé-uitgaven. De kosten die je maakt voor je partner, zoals zijn of haar vliegticket en maaltijden, zijn privé-uitgaven en niet fiscaal aftrekbaar. Houd deze kosten strikt gescheiden van je zakelijke uitgaven om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.

 

 

Verzekeringen

Tijdens een workation is het essentieel om goed verzekerd te zijn. Denk hierbij aan reisverzekeringen die zowel medische kosten als verlies van eigendommen dekken. Daarnaast kan een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nuttig zijn als je tijdens je workation werkzaamheden uitvoert die risico's met zich meebrengen.

 

Conclusie

Een workation kan een geweldige manier zijn om werk en ontspanning te combineren, maar het is belangrijk om de financiële en fiscale zaken goed te regelen. Door de juiste voorbereidingen te treffen en te zorgen dat je goed op de hoogte bent van de regels, kun je zonder zorgen genieten van je werkvakantie. De specialisten die zijn aangesloten bij Boekhouder.nl kunnen je hierbij helpen met advies en het op orde houden van jouw administratie, zodat jij je kunt concentreren op wat echt belangrijk is: genieten van je workation!

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?