Book holder
Home
Blog
11 miljard euro beschikbaar voor versoberd derde steunpakket voor ondernemers
Home
Blog
11 miljard euro beschikbaar voor versoberd derde steunpakket voor ondernemers

11 miljard euro beschikbaar voor versoberd derde steunpakket voor ondernemers

Gewijzigd, 23 februari 2022
Gewijzigd, 23 februari 2022
article-hero

11 miljard euro beschikbaar voor versoberd derde steunpakket voor ondernemers

Om de gevolgen van de maatregelen tegen het coronavirus te beperken heeft de Nederlandse overheid een steunpakket, wat miljarden kost, in het leven geroepen. Het eerste steunpakket is afgelopen en het tweede steunpakket loopt af op 1 oktober. Als onderdeel van een derde steunpakket, stelt het kabinet ongeveer 11 miljard euro beschikbaar om de NOW- en Tozo-regelingen te behouden.

Behoud van bestaande regelingen

De NOW-regeling zal in ieder geval met negen maanden worden verlengd. Ook de Tozo-regeling voor inkomensondersteuning van zzp’ers wordt met dezelfde periode verlengd. Opvallend detail is wel dat zowel de NOW- als de Tozo-regeling met ingang van 1 oktober 2020 elke drie maanden zal worden versoberd. Op die manier komt de steun vooral terecht bij de bedrijven die de steun het hardst nodig hebben. Dat zijn op dit moment vooral ondernemers in de horeca, cultuur en evenementen. De overheid past de regels verder aan, om mogelijke fraude tegen te gaan.

Op dit moment betaalt de overheid via de NOW-regeling nog maximaal 90 procent van het salaris van medewerkers door de coronacrisis getroffen organisaties. Per 1 januari volgend jaar wordt het percentage naar maximaal 70 procent verlaagd, gevolgd door maximaal 60 procent vanaf 1 april 2021. Daarnaast komen alleen bedrijven die minimaal 30 procent omzetverlies hebben geleden nog in aanmerking voor steun via de NOW-regeling. Op dit moment is steun al mogelijk bij een daling van 20 procent.

Voorkomen van een grote schok op de arbeidsmarkt heeft prioriteit

Op deze manier wil het kabinet een grote schok op de arbeidsmarkt voorkomen, zo staat in een brief aan de Tweede Kamer vermeld. Wel krijgen bedrijven gemakkelijker toestemming en ruimte om medewerkers te ontslaan. Vermoedelijk gebeurt dat door de ontslagboetes volledig te schrappen. Uit dezelfde brief blijkt ook dat ondernemers veel gebruik hebben gemaakt van zowel het eerste als tweede noodsteunpakket. Van alle bedrijven in het mkb, maakte ruim 40 procent gebruik van minimaal één van de steunmogelijkheden van de overheid. In totaal maakten 140.000 ondernemers van de eerste NOW-regeling gebruik, gevolgd door nog eens 41.000 werkgevers bij de tweede NOW-regeling (NOW 2.0). Naar schatting hebben bijna 100.000 zzp’ers en andere zelfstandigen een beroep gedaan op inkomensondersteuning via de Tozo-regeling. Daarnaast deden ruim 25.000 ondernemers een beroep op de regeling voor een tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL-regeling).

Middelgrote bedrijven relatief vaak een beroep op steun

Wanneer gekeken wordt naar alle voor ondernemers beschikbare maatregelen, dan blijkt dat bedrijven met 10 tot 50 werkzame personen relatief het meest gebruikmaken van een of zelfs meerdere regelingen. Het aandeel van deze organisaties staat op 58 procent. In meer dan 50 procent van de gevallen gaat het om twee of meer regelingen tegelijkertijd. Bij grotere bedrijven met 50 tot 250 werknemers ligt het aandeel dat gebruikmaakt van een regeling aanzienlijk lager. Een kwart van deze organisaties maakt gebruik van één regeling, terwijl 28 procent van de bedrijven een beroep doet op twee of meer van de beschikbare steunmaatregelen. Bij kleine bedrijven met twee tot tien werknemers ligt het aandeel op ongeveer een derde.

Tozo-regeling voor zelfstandige ondernemers relatief weinig aangevraagd

Opvallend detail is dat eenmanszaken relatief weinig gebruik maken van de steunmaatregelen. Slechts 11 procent van de zelfstandig ondernemers doet een beroep op de Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). De meeste steunmaatregelen zijn overigens gericht op het mkb, wat deze cijfers verklaart. Ook zijn de eisen om in aanmerking te komen voor de tweede Tozo-regeling aangescherpt met inkomenseisen en een vermogenstoets.

Belastingdienst verleent uitstel van belastingbetaling

Naast alle beschikbare steunmaatregelen, is het voor ondernemers mogelijk om tot 1 oktober van dit jaar uitstel aan te vragen voor het betalen van belastingen. In de praktijk kunnen ondernemers rekenen op twee jaar tijd om eventuele belastingschulden af te lossen. Goed nieuws daarbij is dat de Belastingdienst vrijwel geen invorderingsrente rekent. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?