Book holder
Home
Blog
Boekhouder of Accountant
Home
Blog
Boekhouder of Accountant

Boekhouder of Accountant

Gewijzigd, 03 maart 2022
Gewijzigd, 03 maart 2022
article-hero

Gids: Accountant of Boekhouder

Minimale kosten
per uur

€ 75

Gemiddeld kosten Accountant

€ 115

Maximale kosten
per uur (kan afwijken_

€ 250

Gemiddelde kosten per uur

€ 75 - € 150

 

Boekhouder of accountant? Wat zijn de verschillen in prijs en functies?

Besteed je jouw boekhouding of administratie geheel of gedeeltelijk uit aan iemand anders? Spreek je daarbij over je boekhouder of je accountant? Veel ondernemers gebruiken deze benamingen willekeurig voor iedereen die zich met de financiële zaken rondom hun bedrijf bezighouden. Maar wat houden de termen precies in? Wat zijn de verschillen tussen een boekhouder en accountant? Uiteraard in wat ze voor je betekenen, maar ook in prijs? Een accountant is namelijk vaak duurder dan een boekhouder. Kortom, wanneer kies je voor een boekhouder en wanneer voor een accountant?

Verschillen tussen een boekhouder en accountant
BOEKHOUDERACCOUNTANT
Werkt vooral met zzp’ers, freelancers en kleine ondernemingenWordt (soms verplicht) ingeschakeld door grote bedrijven, maar werkt ook voor zzp’ers en kleine bedrijven.
Voert vooral administratieve taken uit, helpt bij factureren, transacties en belastingangiftenAlle taken van boekhouder, maar ook controle van de jaarrekening, bedrijfsadvies, juridisch advies, etc.
Vooral een ondersteunende rolVooral een controlerende en adviserende rol. Ook voor inrichten van een complexe bedrijfsadministratie.
Geen (verplichte) opleiding nodigHeeft accountantsopleiding afgerond.
Hoeft zich niet continu bij te scholenHeeft een permanente educatieplicht
Heeft geen titelVoert verplicht de titel AA of RA-accountant
Wordt niet getoetstHeeft een toetsingsplicht
Valt niet onder tuchtrechtValt onder tuchtrecht
Geen verplichte gedrags- enberoepsregelsMoet zich houden aan strenge gedrags- enberoepsregels

Samengevat, het grootste verschil tussen een boekhouder en een accountant, is dat een accountant vooral helpt bij het inrichten en controleren van boekhoudingen en administraties. Ook hebben veel accountants een adviserende rol op het gebied van je bedrijfsactiviteiten. Bij het bedenken van een nieuwe bedrijfsstrategie is de hulp van een goede accountant vaak veel waard.

Een ander belangrijk verschil tussen een boekhouder en accountant zit hem in de diverse bevoegdheden. Een accountant is namelijk bevoegd om verschillende soorten officiële verklaringen van financiële betrouwbaarheid van gegevens uit te reiken. Deze zijn in sommige gevallen verplicht, bijvoorbeeld bij het opstellen van de jaarrekening voor BV’s.

Tot slot beschikt een accountant in de meeste gevallen over meer fiscale kennis dan een boekhouder. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en ook in fiscale zaken gespecialiseerde boekhouders. Het grote verschil hierbij is wel dat accountants wettelijk verplicht zijn hun kennis actueel te houden. Doen ze dit niet, dan kan een accountant zijn bevoegdheden verliezen.

Verschil in kosten tussen een boekhouder en accountant

De kosten voor een boekhouder of accountant zijn grotendeels afhankelijk van het soort en de hoeveelheid werkzaamheden die je laat uitvoeren. Ook je ondernemingsvorm speelt een rol. Een zzp’er is meestal goedkoper uit dan een BV met diverse verplichtingen. Over het algemeen geldt dat een accountant duurder is dan een boekhouder. Overweeg dus goed welke werkzaamheden je zelf kan doen, welke door een boekhouder en welke echt door een accountant moeten worden gedaan.

Prijsverschil boekhouder en accountant per uur

Voor een gemiddelde administratie kun je rekening houden met de volgende kosten:
Boekhouder prijs per uur 
Startende boekhouder gemiddeld uurtarief van€35 tot €50
Boekhouder met aantal jaren ervaring gemiddeld uurtarief van€50 tot €75
Zeer ervaren boekhouder gemiddeld uurtarief van€75 tot €85
Accountant prijs per uur 
Beginnende accountant gemiddeld uurtarief van€60 tot €75
Ervaren accountant gemiddeld uurtarief van€75 tot €150
Zeer ervaren RA-accountant uurtarief van€150 tot €250

Prijsverschil boekhouder en accountant per maand

Betaal je een boekhouder of accountant niet op uurbasis, maar kies je voor een maandabonnement op de diensten van een boekhouder of accountant? Reken dan op de volgende prijzen:

  
Zzp boekhouder kost€49 tot €99 per maand
Zzp accountant kost€100 tot €250 per maand
BV boekhouder kost €99€99 tot €200 per maand
BV accountant kost€150 tot €400 per maand
BV opstellen en controleren van de jaarrekening kost€600 tot €2500 extra per jaar (als deze kosten niet standaard bij het maandabonnement zijn inbegrepen

De vier grootste verschillen tussen een boekhouder en accountant

Zoals je in de tabel hierboven ziet, zijn er veel overeenkomsten, maar ook verschillen tussen de werkzaamheden van een boekhouder en een accountant. Kortgezegd heeft een accountant alle kennis en kunde die een boekhouder ook heeft, maar andersom ontbreekt het meestal aan specialistische fiscale kennis en bevoegdheden.

De vier belangrijkste verschillen op een rij:

 1. Een accountant is wettelijk erkend en heeft meer bevoegdheden

Het belangrijkste verschil tussen een boekhouder en accountant zit hem in de diverse bevoegdheden. Een accountant is namelijk bevoegd om verschillende soorten officiële verklaringen van financiële betrouwbaarheid van gegevens uit te reiken. Deze zijn in sommige gevallen verplicht, bijvoorbeeld bij het opstellen van de jaarrekening voor BV’s. De overheid erkent en accepteert alleen door erkende accountants opgestelde en getekende financiële verklaringen.

 1. Een accountant wordt jaarlijks getoetst en beschikt over specialistische fiscale kennis

Een accountant beschikt in de meeste gevallen over meer fiscale kennis dan een boekhouder. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en ook in fiscale zaken gespecialiseerde boekhouders, maar het grote verschil is hierbij wel dat accountants wettelijk verplicht zijn hun kennis actueel te houden. Hiervoor volgen accountants elk jaar diverse cursussen en opleidingen. Doen ze dit niet, dan loopt een accountant het risico zijn bevoegdheden te verliezen. Voor een deel verklaart dit ook de gemiddeld hogere uurprijs van een accountant ten opzichte van een boekhouder. Daarnaast is een aansprakelijkheidsverklaring verplicht en gelden er stenge gedrags- en beroepsregels.

 1. Accountant heeft vaak vooral een controlerende rol

Een ander groot verschil tussen een boekhouder en een accountant, is dat een accountant vooral helpt bij het inrichten en controleren van boekhoudingen en administraties. Een boekhouder helpt je vooral bij het up-to-date houden van je administratie en ondersteunt bij het inboeken van facturen, banktransacties en de meer praktische dagelijkse zaken. Ook helpt een boekhouder je graag met de aangifte omzetbelasting en de jaarlijkse belastingaangifte. Stuk voor stuk activiteiten die een accountant ook kan uitvoeren, maar

 1. Accountant helpt ook met goed advies op bedrijfseconomisch vlak

Veel accountants beschikken over een academisch werk- en denkniveau. Daarbij nemen ze graag een adviserende rol op het gebied van je economische bedrijfsactiviteiten. Bij het bedenken van een nieuwe bedrijfsstrategie is de hulp van een goede accountant vaak veel waard.

Kiezen voor een boekhouder of accountant?

Een belangrijke vraag bij het deels of geheel uitbesteden van je boekhouding en administratie, is de keuze voor een boekhouder of accountant. Ten eerste is het goed om te weten dat het laten uitvoeren van boekhoud- of accountantswerkzaamheden je gemoedsrust en tijd oplevert. Je weet zeker dat alles netjes in de administratie staat en dat de gegevens juist zijn. Met een online boekhoudpakket doe je al veel zelf en bespaar je op de kosten, waarna een boekhouder of accountant de laatste puntjes op de i zet en alles controleert.

Het aantal benodigde uren is afhankelijk van de hoeveelheid werk en de ervarenheid van je boekhouder of accountant. De uurtarieven verschillen naarmate een boekhouder of accountant meer ervaring heeft. Ook het feit of iemand zelfstandig of in dienst van een administratiekantoor werkt speelt een rol.

Een accountant is in sommige gevallen verplicht

Kies je vanwege de lagere gemiddelde prijs liever voor een boekhouder? Dan is het goed om te weten dat voor middelgrote en grote rechtspersonen is een accountantscontrole op de jaarrekening verplicht is. Ben je een kleine rechtspersoon, dan mag een boekhouder de jaarrekening opstellen (of doe het zelf met een online boekhoudpakket).

Wanneer ben je een middelgrote of grote rechtspersoon? Dit zijn de criteria:
  
Het balanstotaal is groter dan€ 4,4 miljoen
Je netto omzet is groter dan€ 8,8 miljoen
Je hebt 50 of meer werknemers 

In ieder geval ben je altijd verplicht een boekhouding te voeren. Dat geldt voor de kleinste zzp’er tot de grootste BV of NV. Houd daarom je administratie en boekhouding altijd op orde. Dus, kies je voor een boekhouder of accountant? Bekijk onderstaande voordelen op een rij.

De voordelen van een boekhouder

 • Gemiddeld goedkoper dan een accountant
 • Bespaart tijd en geld
 • Zorgt voor een ordelijke en up-to-date administratie
 • Helpt bij het inboeken van facturen, banktransacties en andere praktische zaken
 • Regelt de aangifte omzet- en inkomstenbelasting voor je
 • Staat klaar voor al je financiële vragen

De voordelen van een accountant

 • Heeft alle kennis die een boekhouder ook heeft
 • Zorgt voor wettelijk geaccepteerde financiële verklaringen
 • Beschikt over specialistische fiscale kennis
 • Geeft ook bedrijfseconomische adviezen
 • Een startende RA-accountant kan goedkoper zijn dan een zeer ervaren boekhouder
Vind je deze informatie nuttig?
1
0
Dienst
Welke dienst zoek je?