Wat kost een boekhouder?

Joyce van Vliet
Redacteur
Boekhouder rating 9+ bij Boekhouder.nl

Wat kost een boekhouder? Dat vragen veel ondernemers zich af die willen overstappen. Een boekhouder schakel je al in vanaf €39,- p/m als zzp’er en vanaf €80,- p/m voor een BV. Wil jij weten wat een boekhouder voor jou kost? Dan kan je via Boekhouder.nl snel en gemakkelijk verschillende offertes aanvragen.

De kosten van een boekhouder of accountant

De prijs van een boekhouder of accountant bereken je via Boekhouder.nl. Bij Boekhouder.nl zijn honderden gekwalificeerde boekhouders en accountants aangesloten, die vrijblijvend een offerte verstrekken.

Bereken de kosten voor jouw onderneming (100% vrijblijvend)


De gemiddelde van een boekhouder per werkzaamheden in 2020

 • Aangifte omzetbelasting: € 45 per aangiftetijdvak
 • Incidenteel indienen van suppletie omzetbelasting: € 50 per jaar
 • Aangifte inkomstenbelasting: € 190 tot € 250
 • Aangifte vennootschapsbelasting: € 190 per BV
 • Aangifte dividendbelasting: € 55
 • Aangifte loonbelasting: € 15 per medewerker per maand

Wat kost een boekhouder voor jouw onderneming?

Vraag kosteloos en vrijblijvend een offerte aan bij Boekhouder.nl. Het grootste netwerk van erkende boekhouders.

Meer dan 700+ administratiekantoren en accountants zijn aangesloten bij Boekhouder.nl. Een offerte aanvraag is altijd kosteloos en vrijblijvend! 

deel dit     Deel dit op deel dit

Deel dit met andere ondermers en vrienden 

 

 

Boekhouder.nl, de start van een goede boekhouding

 

Maandelijks komen hier duizenden ondernemers die opzoek zijn naar een nieuw administratiekantoor. Zij maken de stap van een eigen administratie voeren of zijn niet tevreden over het huidige administratiekantoor. Bij Boekhouder.nl helpen wij ondernemers bij het vinden van het beste passende boekhoudkantoor. Dit voor zowel zzp’ers als ondernemers met meere bv’s.

Meer weten over de kosten van een boekhouding? Bekijk deze video.

Zorg voor een goede boekhouding

Of je nu zzp’er bent of een BV met een jaarlijkse miljoenenomzet hebt, je bent verplicht als ondernemer een boekhouding te voeren. De Belastingdienst verwacht een keurig bijgehouden en kloppende administratie, elk jaar weer.

Het is daarom erg belangrijk om je boekhouding op orde te hebben. Daarmee voldoe je aan de wettelijke verplichtingen en creëer je overzicht in je administratie.

Ook zorgt het geheel of gedeeltelijk uitbesteden van de boekhouding ervoor dat je jezelf weer helemaal kunt focussen op je business. Een boekhouder weet precies op welke aftrekposten je recht hebt, zorgt voor een foutloze administratie en geeft antwoord op al je vragen op het gebied van belastingen en administratie.

Het inschakelen van een boekhouder scheelt bovendien tijd en stress. Je hebt geen zorgen over fouten of problemen bij de aangiftes voor omzet- en inkomstenbelastingen en andere zaken. Daarnaast adviseert een boekhouder je graag over je financiële bedrijfsvoering en fiscale voordelen.

Kosten van een boekhouder

Maar wat kost een boekhouder? Hoeveel betaal je als zzp’er voor een boekhouder die je administratieve werkzaamheden uit handen neemt en controleert?

Hoe zit het met een BV, al dan niet met personeel? De kosten voor het inhuren van een boekhouder zijn grotendeels afhankelijk van je ondernemingsvorm en de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Over het algemeen geldt dat het geheel of gedeeltelijk uitbesteden van de boekhouding voor zelfstandigen zonder personeel en zeker voor BV’s absoluut aan te raden is.

Zzp: € 49 tot € 99 per maand
BV: € 99 tot € 150 per maand (opstellen van de jaarrekening € 600 tot € 2500)

Gemiddeld kost een boekhouder je tussen de € 40 en € 75 ex. btw per uur. Het uurtarief is afhankelijk van het aantal jaren werkervaring van de boekhouder en of deze zelfstandig of in dienst van een administratiekantoor werkt. Overigens is het als zzp’er niet verplicht om je boekhouding uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Voor middelgrote en grote rechtspersonen is een accountantscontrole op de jaarrekening wel verplicht. Voor kleine rechtspersonen mag een boekhouder of andere persoon de jaarrekening opstellen.

Je bent (pas) een middelgrote rechtspersoon wanneer je aan twee of meer van de volgende criteria voldoet:

 • Het balanstotaal is groter dan of gelijk aan 4,4 miljoen euro
 • De netto-omzet is groter dan of gelijk aan 8,8 miljoen euro
 • Je hebt 50 werknemers of meer in dienst

Een geordende administratie en boekhouding geven een goed beeld van hoe jouw bedrijf ervoor staat. Je zorgt er op die manier voor dat alle inkomsten en uitgaven, winst en btw-overzichten netjes op een rij staan. Zo’n overzicht bespaart bovendien kosten op het moment dat je een boekhouder inschakelt, omdat je al veel voorwerk hebt gedaan.

Ontvang 3 Gratis Offertes!

Prijsvoorbeelden

Een boekhouder verzorgt een deel van of de gehele boekhouding voor jouw organisatie. De kosten starten gemiddeld bij € 40 voor een startende boekhouder en lopen op tot ongeveer € 75 tot € 80 voor een zeer ervaren boekhouder.


Prijsvoorbeelden boekhouder op basis van uurtarief:

 • Startende boekhouder € 35 tot € 50
 • Boekhouder met aantal jaren ervaring € 50 tot € 75
 • Zeer ervaren boekhouder € 75 tot € 80

Vind je het prettiger om in plaats van op uurtarief je boekhouding voor een vast bedrag per maand te laten doen? Kies dan voor een boekhouder die een maandabonnement aanbiedt en daarvoor de omzetbelasting doet, de jaarlijkse inkomstenbelasting wordt gedaan en in veel gevallen zelfs het opstellen van de jaarrekening voor BV’s is inbegrepen. Daarnaast zijn de kosten per maand voor een boekhouder vooral afhankelijk van de werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren. Doe je veel zelf? Dan is een klein abonnement vaak voldoende. Wil je dat een boekhouder je gehele administratie voor je doet, inclusief het inboeken van bonnetjes en het betalen van facturen? Kies dan voor een uitgebreider pakket.


Prijsvoorbeelden kosten van een boekhouder per maand:

 • Zzp’er die veel zelf doet € 40 tot € 50 per maand
 • Zzp’er die een groot gedeelte uitbesteed € 50 tot € 80 per maand
 • Zzp’er die de gehele administratie laat doen € 80 tot € 120 per maand

Voor een BV liggen de kosten per maand wat hoger, startend vanaf € 100 per maand en oplopend tot wel € 500 per maand of meer, afhankelijk van de hoeveelheid werkzaamheden. Indien het opstellen van de jaarrekening niet bij de maandprijs inbegrepen is, dien je hiervoor rekening te houden met een jaarlijks extra bedrag van tussen de € 600 en € 2500. Wanneer je ook een bedrijfseconomische analyse en kengetallen van je boekhouder verwacht, liggen de prijzen gemiddeld hoger.

De voorbeelden hierboven zijn indicatief. De daadwerkelijke kosten van een boekhouder zijn grotendeels afhankelijk van de grootte van je bedrijf, hoe ingewikkeld de boekhouding is en daarmee vooral het aantal uren dat de boekhouder verwacht met jouw administratie bezig te zijn. Voor een kleine organisatie of zzp’er met weinig facturen en omzet zijn de kosten vanzelfsprekend lager dan een BV met een omzet van meerdere tonnen of zelfs miljoenen.


Boekhouder vaste prijs of uurtarief?

Bij veel boekhouders is het mogelijk om een vaste prijs af te spreken. Per maand of per jaar, afhankelijk van jouw voorkeuren. Verwacht je maar weinig boekhoudwerkzaamheden uit te besteden, dan is werken op uurtarief ook verstandig.

Gemiddelde vanaf-prijzen boekhouder per dienst:

 • Aangifte omzetbelasting: € 45 per aangiftetijdvak
 • Incidenteel indienen van suppletie omzetbelasting: € 50 per jaar
 • Aangifte inkomstenbelasting: € 190 tot € 250
 • Aangifte vennootschapsbelasting: € 190 per BV
 • Aangifte dividendbelasting: € 55
 • Aangifte loonbelasting: € 15 per medewerker per maand


Gemiddelde tarieven voor boekhouding op basis van jaaromzet

Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 25.000: ca. € 700
Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 50.000: ca. € 900
Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 100.000: ca. € 1100
Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 200.000: ca. € 1400

Bovenstaande prijzen voor de boekhouding zijn indicatief. Wanneer je zelf veel tijd steekt in het geordend en gesorteerd opleveren van de administratie, dan bespaar je op de kosten. Laat je alles door een boekhouder doen, dan ligt de prijs boven de genoemde indicatieve prijzen. Heeft je organisatie een hogere omzet dan € 200.000, dan zijn de kosten bovendien sterk afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent.

Naast de aangifte inkomsten- en omzetbelasting en andere verplichtingen, helpen veel boekhouders en administratiekantoren je ook graag bij:

 • Het opzetten van een eigen administratie in een boekhoudpakket
 • Het geven van informatie over actuele fiscale zaken en het toepassen daarvan
 • Het opstellen van liquiditeitsoverzichten en begrotingen
 • Debiteuren herinneren of aanmanen tot betaling
 • Correspondentie met de Belastingdienst en andere (overheids)instellingen
 • Kostprijsberekeningen

Administratie van een eenmanszaak

Heb je een eenmanszaak? Dan ben je zelf aansprakelijk voor alle handelingen en financiën binnen het bedrijf. In tegenstelling tot bij een BV is er namelijk geen onderscheid tussen je bedrijfs- en privévermogen. Het is wettelijk verplicht om voor de Belastingdienst een duidelijke administratie bij te houden. De boekhouding is daar een belangrijk onderdeel van. Elk jaar zorgt deze voor een overzicht van de financiële positie van je eenmanszaak, zoals winst of verlies en betaalde of terugontvangen btw, vermogen en schulden. Dit vormt vervolgens de basis voor de aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting. Over de winst uit je eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting in box 1, het belastbare inkomen uit werk en woning. Aan de andere kant profiteer je van diverse aftrekposten, zoals de starters- en zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling en arbeidskorting.

Alle gegevens die je digitaal of op papier vastlegt, horen bij je administratie. Je bent verplicht je administratie 7 jaar te bewaren. De vaste onderdelen van de boekhouding van een eenmanszaak zijn volgens de Belastingdienst:

 • Ontvangen en verzonden facturen
 • Transactieoverzichten
 • Kasadministratie
 • Urenadministratie
 • Reisadministratie voor auto en/of openbaar vervoer
 • Btw en inkomstenbelasting
 • Bedrijfscorrespondentie

Als eenmanszaak is het verstandig om je door een boekhouder te laten ondersteunen. Het doen van de omzetbelastingaangifte is meestal zelf goed te doen, maar de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting is vaak wat lastiger. Een boekhouder geeft advies over het efficiënt organiseren van je administratie en boekhouding. Wanneer je (een deel van) de administratie zelf doet, dan bespaar je op de kosten van een boekhouder. Een goed online boekhoudprogramma helpt je om een goede en correcte boekhouding bij te houden en laat zelfs precies zien wat je bij de omzetbelasting in moet vullen. Ga je voor maximale zekerheid, of wil je jezelf helemaal focussen op het ondernemen en je niet bezighouden met de boekhouding, dan is uitbesteden aan een boekhouder als eenmanszaak of zzp’er een goed idee.

Als eenmanszaak kies je voor een boekhouder die werkt op basis van een uurtarief, of een abonnement per maand of jaar aanbiedt. Met een maandabonnement weet je precies waar je aan toe bent en welke kosten je voor je boekhouding maakt. Wat een boekhouder kost is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Doe je de btw-aangifte zelf of laat je deze door je boekhouder doen?
 • Wil je dat je boekhouder je ook uitgebreid adviseert?
 • Is er extra administratie nodig voor uren, auto van de zaak, etc.?
 • Moet er ook een jaarrekening worden opgesteld?

De kosten voor een boekhoudservice liggen gemiddeld tussen de € 50 en € 120 per maand. Een boekhouder die op basis van uurtarief werkt, rekent meestal tussen € 40 en € 75. De kosten voor een boekhouder zijn altijd aftrekbaar als kosten. De kosten van een goede boekhouder en een online boekhoudpakket verdienen zich doorgaans terug door fiscale voordelen toe te passen en tijd te besparen.

Administratie van een BV

De financiële administratie van een BV verloopt in de basis voor een groot deel hetzelfde als de boekhouding van een zzp’er. Er zijn alleen wel meer zaken om rekening mee te houden, zoals strengere regels en bepaalde verplichtingen. In sommige gevallen is een jaarrekening met goedkeuring van een accountant verplicht. Daardoor is de boekhouding van een BV doorgaans duurder dan die van een zzp’er. Afhankelijk van de hoeveelheid werk en complexiteit van de BV hoeven de kosten van de boekhouding voor een BV niet veel hoger dan een eenmanszaak te zijn.

Voor de administratie en boekhouding van een BV zijn onder meer de gebruikelijke omzetbelastingaangiften, een jaarrekening, winst- en verliesrekening, een balans en een kloppende administratie met inkomende en uitgaande facturen noodzakelijk. Vaak is er daarnaast sprake van dividend- en vennootschapsbelasting, vreemd en eigen vermogen. En heb je personeel in dienst? Dan maakt dit het geheel aanzienlijk complexer.

De kosten voor de boekhouding van een BV liggen daardoor hoger dan andere rechtsvormen. De totale kosten voor de boekhouding van een kleine BV bedragen tussen € 3500 en € 7000 euro per jaar, of € 300 tot € 600 per maand. De meeste handelingen voor de boekhouding zijn in zo’n geval uitbesteed aan een boekhouder. Ook als je een BV hebt, kun je voordelig boekhouden. Veelvoorkomende zaken zijn namelijk net zoals de boekhouding bij zzp’er zelf te regelen. Wanneer je zelf facturen stuurt en inboekt, banktransacties bijhoudt en andere werkzaamheden verzorgt, dan is veel op de kosten voor een boekhouder te besparen. Boekhoudsoftware maakt het je gemakkelijk. Voor complexere zaken huur je dan een externe boekhouder in, of zorgt een accountant voor het opstellen en controleren van de jaarrekening.
De administratieve verplichtingen bij de boekhouding van een BV omvatten onder meer:

 • Het opstellen van een jaarrekening
 • Het organiseren en houden van een aandeelhoudersvergadering
 • Bij personeel het voeren van een salarisadministratie
 • Het invullen van een aangifte vennootschaps- en/of dividendbelasting

Administratie met personeel

Heb je personeel in dienst? Dan wordt de boekhouding nog iets complexer. Je bent dan namelijk ook verplicht een loonadministratie en personeelsdossier. De salarisadministratie. Een boekhouding met personeel kan al snel vrij lastig worden om zelf te verzorgen. Je bent werkgever en moet elke maand loonaangifte, salarissen betalen en loonheffingen aan de Belastingdienst afdragen. Omdat je je hierin geen fouten kunt veroorloven, besteden de meeste organisaties met personeel de salarisadministratie uit aan een boekhouder. Waar een salarisadministratie precies uit bestaat, verschilt per onderneming. Vaste onderdelen zijn wel altijd:

 • Loonstroken
 • Loonstaten
 • Jaaropgaves

Ook het bijhouden van zaken zoals de uren van medewerkers, vakantie- en ziektedagen, de gemaakte onkosten zijn meestal onderdeel van de personeelsadministratie. Net zoals bij de andere administraties dien je de salarisadministratie 7 jaar te bewaren.

Kosten boekhouding van salaris- en personeelsadministratie

De administratie van personeel en salarissen vereist vakkennis, is vaak vrij complex en tijdrovend. Je krijgt te maken met wet- en regelgeving, moet weten hoe je bruto- en nettoloonberekeningen maakt, aangifte loonbelasting indient, jaaropgaven opstelt en pensioenpremies, vakantiegeld en andere zaken verwerkt. In een wereld waarin wetten en regels voortdurend veranderen is dat vaak een behoorlijke klus. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld enkele tientjes per medewerker/loonstrook. Daarom kiezen veel organisaties ervoor om de personeelsadministratie uit te besteden aan een boekhouder of administratiekantoor.

Een boekhouder helpt je graag bij het doen van de personeelsadministratie. Vooral bedrijven tot 50 medewerkers maken hiervan gebruik. Meestal zijn de gemiddelde kosten per medewerker wat hoger bij kleinere aantallen medewerkers. Veel boekhouders die de personeelsadministratie voor bedrijven verzorgen, rekenen namelijk een vaste prijs voor deze administratie. Vanaf 10 medewerkers betaal je dan een meerprijs per loonstrook of medewerker. Wil je geld besparen op de personeelsadministratie? Dan kan een goed boekhoudpakket je hierbij ondersteunen. Grotere bedrijven met 50 of meer medewerkers hebben vaak een eigen salarisadministratie in dienst met een of meerdere medewerkers.

Hoe ziet de prijsopbouw van een administratie eruit?

De prijsopbouw van een gemiddelde administratie ziet er als volgt uit:

Verzorgen van de financiële administratie: 37%
Controlewerkzaamheden: 26%
Belasting(advies)werkzaamheden: 17%
Overige dienstverlening: 11%
Advisering (exclusief belastingadvies): 9%

Omdat de werkzaamheden van bedrijven elk kwartaal van elkaar verschillen, zijn de cijfers hierboven de gemiddelden per jaar. Zo zijn er in het eerste en het tweede kwartaal vaak veel controles van jaarrekeningen, terwijl dat in het derde en vierde kwartaal vrijwel niet voorkomt. In de tweede helft van een jaar wordt over het algemeen meer advieswerk uitgevoerd. In de prijsopbouw van een administratie is dus een duidelijk seizoenspatroon te herkennen.

Welke keuzes hebben invloed op de prijs van een boekhouder?

Als ondernemer in een eenmanszaak is het prettig om hulp te hebben bij het doen van de boekhouding en het inrichten van je administratie. Zo weet je zeker dat de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting en de omzetbelasting correct worden gedaan. Heb je een BV? Dan komen daar een aantal verplichtingen bij, zoals het doen van aangifte vennootschapsbelasting en dividendbelasting. Wanneer je personeel in dienst hebt, komt daar nog een salarisadministratie bij. Complexe zaken, waarvoor een boekhouder vaak onontbeerlijk is. Toch is het mogelijk om kosten te besparen op de prijs voor je boekhouding. We zetten een aantal keuzes voor je op een rij.

Keuze 1: zelf facturen boeken

Wanneer je ervoor kiest om je inkomende en uitgaande facturen zelf te boeken, is het mogelijk om veel geld te besparen op de kosten voor een boekhouder. Veel organisaties besteden de complete boekhouding uit, maar zouden met een goed (online) administratiepakket prima uit de voeten kunnen. Voor zzp’ers zijn er legio boekhoudpakketten vanaf € 10 per maand beschikbaar, waarmee je zelf eenvoudig facturen boekt. In een boekhoudpakket koppel je de inkomende en uitgaande facturen vervolgens aan je banktransacties. Zou houd je zelf een sluitende boekhouding bij.

Keuze 2: Boekhoudpakket kiezen

Voor zowel zzp’ers met een eenmanszaak als mkb’ers met een BV zijn er veel online boekhoudprogramma’s. De meeste van deze programma’s hebben veel overlap met elkaar, maar toch zijn er altijd wat verschillen op het gebied van prijs en gebruiksgemak. Veel zzp’ers die willen besparen op de kosten voor een boekhouder en tegelijkertijd zelf het overzicht willen bewaren, kiezen voor de populaire online boekhoudprogramma’s zoals E-Boekhouden, Moneybird, Reeleezee of MoneyMonk. Met deze software boek je zelf al je inkomende en uitgaande facturen in en genereer je elk kwartaal eenvoudig een overzicht waarmee je zelf de omzetbelastingaangifte doet. Alleen voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting en advieswerkzaamheden schakel je dan nog een boekhouder in.

Ben je mkb’er of een ondernemer met een BV? En zoek je veel extra functionaliteiten, zoals uren- en of rittenregistratie en voorraadbeheer? Dan hebben verschillende boekhoudpakketten daarvoor modules beschikbaar. Ook kan het zijn dat je graag werkt met het boekhoudpakket dat eenvoudig integreert met de programma’s die je boekhouder of administratiekantoor gebruikt. Mkb’ers kiezen daarom vaak voor boekhoudpakketten met meer functionaliteit dan alleen het voeren van een basisadministratie. Bekende softwarepakketten zijn Exact online en AFAS software.

Keuze 3: Boekhouder of accountant?

Laat jij jouw administratie en boekhouding doen door een accountant of een boekhouder? In beide gevallen helpt deze persoon je met je administratie. Vooral wanneer je zelf de kennis of de tijd niet hebt om je hiermee bezig te houden. Er heerst veel onduidelijkheid over de rol van boekhouders en accountants. In het kort: een boekhouder onderhoudt vaak de administratie voor een persoon of instelling. Een accountant werkt doorgaans voor boekhoudingen en administraties van grotere bedrijven. Daarnaast heeft een accountant een controlerende rol, die wordt erkend door de overheid.

Als zzp’er is het inschakelen van een accountant vaak niet nodig. Een accountant is duurder en niet verplicht bij kleinere ondernemingen. Pas vanaf 50 medewerkers moet je verplicht een accountant inschakelen voor controle van de jaarrekening en andere stukken. Kijk dus goed welke werkzaamheden je door een boekhouder laat uitvoeren en welke door een accountant.

Keuze 4: Versimpelde of uitgebreide jaarrekening

BV’s moeten elk jaar voor 31 mei de jaarrekening van het voorgaande jaar publiceren. Toch is het lang niet altijd nodig om een uitgebreide (en dus duurdere) jaarrekening te publiceren. Het hangt er namelijk maar net vanaf hoe groot je BV is. Zeer kleine BV’s deponeren een beperkte of versimpelde jaarrekening, kleine bedrijven een verkorte balans met beperkte toelichting.

Een uitgebreide jaarrekening met winst- en verliesrekening, met een officiële accountantsverklaring is pas verplicht voor middelgrote en grote BV’s. Voor zzp’ers met een eenmanszaak is een uitgebreide jaarrekening nooit nodig. Een uitgebreide aangifte inkomstenbelasting voldoet. Eenvoudige BV-structuren hebben wel een jaarrekening nodig, maar dat hoeft dus geen dure te zijn.

Keuze 5: Advieswerk

Een boekhouder werkt vaak op basis van een vaste prijs per maand of jaar, of met een uurtarief. Hoewel advies bij een vaste prijs is inbegrepen en je van een boekhouder een proactieve houding mag verwachten, is uitgebreid advies niet gratis. Elk uur advies heeft een prijs en zal hoe dan ook worden verwerkt in de prijs die je betaalt.

Wil je op de kosten voor een boekhouder besparen? Probeer jezelf dan online of via andere kanalen advies in te winnen. Zo kom je vaak al een heel eind. Voor specialistisch advies of zeer gerichte vragen kun je dan altijd nog bij een boekhouder of accountant terecht.

Keuze 6: Aangiftes uitbesteden of zelf doen

Je kunt ervoor kiezen om je hele administratie door een boekhouder te laten doen. Je hoeft alleen maar je inkomende en uitgaande facturen, bonnetjes en bankafschriften door te sturen. Je boekhouder regelt alles voor je, van omzetbelastingaangifte en inkomstenbelastingaangifte tot het nauwkeurig bijhouden van je administratie. Met een eenvoudig boekhoudpakket doe je de driemaandelijkse btw-aangifte eenvoudig zelf. Wanneer je jouw facturen en bonnetjes netjes inboekt, geeft een goed online boekhoudprogramma precies aan wat je bij de Belastingdienst invult. Eenvoudig en nauwkeurig. Door op deze manier je eigen btw-aangiftes te doen, bespaar je veel geld op de kosten voor je boekhouding.

5 Tips voor de boekhouding

Tot slot een aantal tips:

 1. Scheid je privérekening van je zakelijke rekening
 2. Weet wat je moet bijhouden
 3. Kies voor een online boekhoudpakket
 4. Bezuinig bij grotere administraties en een holding niet op een goede fiscalist, deze bespaart je uiteindelijk geld
 5. Maak duidelijke afspraken met je boekhouder en weet wat je van elkaar verwacht
Offerte aanvragen voor jouw onderneming
Offerte onvtangen