Wat kost een boekhouder voor jou?
Bij Boekhouder.nl zijn meer dan 500+ boekhouders en accountants aangesloten. Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde boekhouders van Boekhouder.nl.

Gratis en vrijblijvend

 

Wat kost een boekhouder of Accountant

Goedkoopste Boekhouder
€ 38
Gemiddeld kost een boekhouder per maand
€ 115
BV p/m (gemiddeld)
€ 145
Gemiddelde kosten per maand geautomatiseerde boekhouding
€ 39 - € 145

Of je nu zzp’er bent of een BV hebt, je bent als ondernemer verplicht een boekhouding te voeren. De Belastingdienst verwacht een keurig bijgehouden en kloppende administratie, elk jaar weer. Het is daarom erg belangrijk om je boekhouding op orde te hebben. Daarmee voldoe je aan de wettelijke verplichtingen en creëer je overzicht in je administratie.

Bereken hier de kosten voor jouw onderneming: Start hier ->

Ook zorgt het geheel of gedeeltelijk uitbesteden van de boekhouding ervoor dat je jezelf weer helemaal kunt focussen op je business. Een boekhouder weet precies op welke aftrekposten je recht hebt, zorgt voor een foutloze administratie en geeft antwoord op al je vragen op het gebied van belastingen en administratie.

Het inschakelen van een boekhouder scheelt bovendien tijd en stress. Je hebt geen zorgen over fouten of problemen bij de aangiftes voor omzet- en inkomstenbelastingen of andere zaken. Daarnaast adviseert een boekhouder je graag over je financiële bedrijfsvoering en fiscale voordelen.

Wat kost een boekhouder?

Kosten boekhouder per maand (zzp’er en BV)
Zzp’er die veel zelf doet € 40 tot € 50 per maand
Zzp’er die een groot gedeelte uitbesteedt € 50 tot € 80 per maand
Zzp’er die de gehele administratie laat doen € 80 tot € 120 per maand
BV (jaarrekening € 600 – € 2500) € 99 tot € 150 per maand
Kosten boekhouder per uur
Startende boekhouder € 35 tot € 50
Boekhouder met aantal jaren ervaring € 50 tot € 75
Zeer ervaren boekhouder € 75 tot € 80

Gemiddelde vanaf-prijzen boekhouder per dienst

Gemiddelde prijzen per dienst
Aangifte omzetbelasting € 45 per aangiftetijdvak
Incidenteel indienen van suppletie omzetbelasting € 50 per jaar
Aangifte inkomstenbelasting € 190 tot € 250
Aangifte vennootschapsbelasting € 190 per BV
Aangifte dividendbelasting € 55
Aangifte loonbelasting € 15 per medewerker per maand

Gemiddelde tarieven voor boekhouding op basis van jaaromzet

Tarieven op basis van jaaromzet
Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 25.000 ca. € 700
Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 50.000 ca. € 900
Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 100.000 ca. € 1100
Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 200.000 ca. € 1400

Kosten van een boekhouder

Maar wat kost een boekhouder? Hoeveel betaal je als zzp’er voor een boekhouder die je administratieve werkzaamheden uit handen neemt en controleert? Hoe zit het met een BV, al dan niet met personeel? De kosten voor het inhuren van een boekhouder zijn grotendeels afhankelijk van je ondernemingsvorm en de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Over het algemeen geldt dat het geheel of gedeeltelijk uitbesteden van de boekhouding voor zelfstandigen zonder personeel en zeker voor BV’s absoluut aan te raden is.

Zzp: € 49 tot € 99 per maand
BV: € 99 tot € 150 per maand (opstellen van de jaarrekening € 600 tot € 2500)

ZZP en BV
Zzp € 49 tot € 99 per maand
BV € 99 tot € 150 per maand (opstellen van de jaarrekening € 600 tot € 2500)

Gemiddeld kost een boekhouder je tussen de € 40 en € 75 ex. btw per uur. Het uurtarief is afhankelijk van het aantal jaren werkervaring van de boekhouder en of deze zelfstandig of in dienst van een administratiekantoor werkt. Overigens is het als zzp’er niet verplicht om je boekhouding uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Voor middelgrote en grote rechtspersonen is een accountantscontrole op de jaarrekening wel verplicht. Voor kleine rechtspersonen mag een boekhouder of andere persoon de jaarrekening opstellen.

Je bent (pas) een middelgrote rechtspersoon wanneer je aan twee of meer van de volgende criteria voldoet:

 • Het balanstotaal is groter dan of gelijk aan 4,4 miljoen euro
 • De netto-omzet is groter dan of gelijk aan 8,8 miljoen euro
 • Je hebt 50 werknemers of meer in dienst

Een geordende administratie en boekhouding geven een goed beeld van hoe jouw bedrijf ervoor staat. Je zorgt er op die manier voor dat alle inkomsten en uitgaven, winst en btw-overzichten netjes op een rij staan. Zo’n overzicht bespaart bovendien kosten op het moment dat je een boekhouder inschakelt, omdat je al veel voorwerk hebt gedaan.

Goedkoopste Boekhouder prijzen

Een boekhouder verzorgt een deel of de gehele boekhouding voor jouw organisatie. De kosten starten gemiddeld bij € 40 voor een startende boekhouder en lopen op tot ongeveer € 75 tot € 80 voor een zeer ervaren boekhouder.

Prijsvoorbeelden boekhouder op basis van uurtarief:

Uurtarief boekhouder
Goedkoopste boekhouders (startend of online) € 35 tot € 50
Boekhouder met aantal jaren ervaring € 50 tot € 75
Zeer ervaren boekhouder € 75 tot € 80

Vind je het prettiger om in plaats van op uurtarief je boekhouding voor een vast bedrag per maand te laten doen? Kies dan voor een boekhouder die een maandabonnement aanbiedt en daarvoor de omzetbelasting doet. Ook wordt dan de jaarlijkse inkomstenbelasting voor je gedaan. Zelfs het opstellen van de jaarrekening voor BV’s is vaak inbegrepen. Daarnaast zijn de kosten voor een boekhouder vooral afhankelijk van de werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren. Doe je veel zelf? Dan is een klein abonnement vaak voldoende. Wil je dat een boekhouder je gehele administratie voor je doet, inclusief het inboeken van bonnetjes en het betalen van facturen? Kies dan voor een uitgebreider pakket.


Prijsvoorbeelden kosten van een boekhouder per maand:

Prijzen per maand
Zzp’er die veel zelf doet € 40 tot € 50 per maand
Zzp’er die een groot gedeelte uitbesteed € 50 tot € 80 per maand
Zzp’er die de gehele administratie laat doen € 80 tot € 120 per maand

Voor een BV liggen de kosten per maand wat hoger, startend vanaf € 100 per maand voor de goedkoopste en oplopend tot wel € 500 per maand. Het is voor een groot deel afhankelijk van de hoeveelheid werkzaamheden. Indien het opstellen van de jaarrekening niet bij de maandprijs inbegrepen is, dien je hiervoor rekening te houden met een jaarlijks extra bedrag van tussen de € 600 en € 2500. Wanneer je ook een bedrijfseconomische analyse en kengetallen van je boekhouder verwacht dan liggen de prijzen gemiddeld hoger.

De voorbeelden hierboven zijn indicatief. De daadwerkelijke kosten van een boekhouder zijn grotendeels afhankelijk van de grootte van je bedrijf en hoe ingewikkeld de boekhouding is. Het gaat vooral om het aantal uren dat de boekhouder verwacht met jouw administratie bezig te zijn. Voor een kleine organisatie of zzp’er met weinig facturen en omzet zijn de kosten vanzelfsprekend lager dan een BV met een omzet van meerdere tonnen of zelfs miljoenen.


Boekhouder vaste prijs of uurtarief?

Bij veel boekhouders is het mogelijk om een vaste prijs af te spreken. Dit kan per maand of per jaar, afhankelijk van jouw voorkeuren. Verwacht je maar weinig boekhoudwerkzaamheden uit te besteden? Dan is werken op uurtarief ook verstandig.

Gemiddelde vanaf-prijzen boekhouder per dienst:

Gemiddelde prijzen per dienst
Aangifte omzetbelasting € 45 per aangiftetijdvak
Incidenteel indienen van suppletie omzetbelasting € 50 per jaar
Aangifte inkomstenbelasting € 190 tot € 250
Aangifte vennootschapsbelasting € 190 per BV
Aangifte dividendbelasting € 55
Aangifte loonbelasting € 15 per medewerker per maand

Gemiddelde tarieven op basis van jaar omzet

Tarieven op basis van jaaromzet
Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 25.000 ca. € 700
Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 50.000 ca. € 900
Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 100.000 ca. € 1100
Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 200.000 ca. € 1400


Bovenstaande prijzen voor de boekhouding zijn indicatief. Wanneer je zelf veel tijd steekt in het geordend en gesorteerd opleveren van de administratie, dan bespaar je op de kosten. Laat je alles door een boekhouder doen, dan ligt de prijs boven de genoemde indicatieve prijzen. Heeft je organisatie een hogere omzet dan € 200.000, dan zijn de kosten bovendien sterk afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent.

Naast de aangifte inkomsten- en omzetbelasting en andere verplichtingen, helpen veel boekhouders en administratiekantoren je ook graag bij:

 • Het opzetten van een eigen administratie in een boekhoudpakket
 • Het geven van informatie over actuele fiscale zaken en het toepassen daarvan
 • Het opstellen van liquiditeitsoverzichten en begrotingen
 • Debiteuren herinneren of aanmanen tot betaling
 • Correspondentie met de Belastingdienst en andere (overheids)instellingen
 • Kostprijsberekeningen

Wil jij een gratis offerte voor jouw éénmanszaak. Ga dan hierheen

Administratie met personeel

Heb je personeel in dienst? Dan wordt de boekhouding nog iets complexer. Je bent dan namelijk ook verplicht een loonadministratie en personeelsdossier bij te houden. Een boekhouding met personeel kan al snel vrij lastig worden om zelf te verzorgen. Je bent werkgever en moet elke maand loonaangifte doen, salarissen betalen en loonheffingen aan de Belastingdienst afdragen. Omdat jij je hierin geen fouten kunt veroorloven, besteden de meeste organisaties met personeel de salarisadministratie uit aan een boekhouder. Waar een salarisadministratie precies uit bestaat, verschilt per onderneming. Vaste onderdelen zijn wel altijd:

 • Loonstroken
 • Loonstaten
 • Jaaropgaves

Ook het bijhouden van zaken zoals de uren van medewerkers, vakantie- en ziektedagen en de gemaakte onkosten zijn meestal onderdeel van de personeelsadministratie. Net zoals bij de andere administraties dien je de salarisadministratie 7 jaar te bewaren.

Kosten boekhouding van salaris- en personeelsadministratie

De administratie van personeel en salarissen vereist vakkennis en is vaak vrij complex en tijdrovend. Je krijgt te maken met wet- en regelgeving en moet weten hoe je bruto- en netto loonberekeningen maakt. Ook het indienden van de aangifte loonbelasting, het opstellen van jaaropgaven, het berekenen van vakantiegeld en andere zaken hoort erbij. In een wereld waarin wetten en regels voortdurend veranderen is dat vaak een behoorlijke klus. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld enkele tientjes per medewerker/loonstrook. Daarom kiezen veel organisaties ervoor om de personeelsadministratie uit te besteden aan een boekhouder of administratiekantoor.

Een boekhouder helpt je graag bij het doen van de personeelsadministratie. Vooral bedrijven tot 50 medewerkers maken hiervan gebruik. Meestal zijn de gemiddelde kosten per medewerker wat hoger bij kleinere aantallen medewerkers. Veel boekhouders die de personeelsadministratie voor bedrijven verzorgen rekenen namelijk een vaste prijs voor deze administratie. Vanaf 10 medewerkers betaal je dan een meerprijs per loonstrook of medewerker. Wil je geld besparen op de personeelsadministratie? Dan kan een goed boekhoudpakket je hierbij ondersteunen. Grotere bedrijven met 50 of meer medewerkers hebben vaak een eigen salarisadministratie in dienst met een of meerdere medewerkers.

Hoe ziet de prijsopbouw van een administratie eruit?

Prijzen en prijsopbouw van een boekhouder

De prijsopbouw van een gemiddelde administratie ziet er als volgt uit:

Verzorgen van de financiële administratie: 37%
Controlewerkzaamheden: 26%
Belasting(advies)werkzaamheden: 17%
Overige dienstverlening: 11%
Advisering (exclusief belastingadvies): 9%

Omdat de werkzaamheden van bedrijven elk kwartaal van elkaar verschillen, zijn de cijfers hierboven de gemiddelden per jaar. Zo zijn er in het eerste en het tweede kwartaal vaak veel controles van jaarrekeningen, terwijl dat in het derde en vierde kwartaal vrijwel niet voorkomt. In de tweede helft van een jaar wordt over het algemeen meer advieswerk uitgevoerd. In de prijsopbouw van een administratie is dus een duidelijk seizoenspatroon te herkennen.

Welke keuzes hebben invloed op de prijs van een boekhouder?

Als ondernemer in een eenmanszaak is het prettig om hulp te hebben bij het doen van de boekhouding en het inrichten van je administratie. Zo weet je zeker dat de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting en de omzetbelasting correct worden gedaan.

Heb je een BV? Dan komen daar een aantal verplichtingen bij. Denk hierbij aan het doen van aangifte vennootschap- en dividendbelasting. Wanneer je personeel in dienst hebt, komt daar nog een salarisadministratie bij. Dit zijn complexe zaken, waarvoor een boekhouder vaak onontbeerlijk is. Toch is het mogelijk om kosten te besparen op de prijs voor je boekhouding. We zetten een aantal keuzes voor je op een rij.

Keuze 1: zelf facturen boeken

Kies je ervoor om je inkomende en uitgaande facturen zelf te boeken? Dan is het mogelijk om veel geld te besparen op de kosten voor een boekhouder. Veel organisaties besteden de complete boekhouding uit, maar zouden met een goed (online) administratiepakket prima uit de voeten kunnen. Voor zzp’ers zijn er legio boekhoudpakketten vanaf € 10 per maand beschikbaar, waarmee je zelf eenvoudig facturen boekt. In een boekhoudpakket koppel je de inkomende en uitgaande facturen vervolgens aan je banktransacties. Zo houd je zelf een sluitende boekhouding bij.

Keuze 2: Boekhoudpakket kiezen

Voor zowel zzp’ers met een eenmanszaak als mkb’ers met een BV zijn er veel online boekhoudprogramma’s. De meeste van deze programma’s hebben veel overlap met elkaar. Toch zijn er altijd wat verschillen op het gebied van prijs en gebruiksgemak.

Veel zzp’ers willen besparen op de kosten voor een boekhouder en tegelijkertijd zelf het overzicht bewaren. Kies dan voor een online boekhoudprogramma zoals E-Boekhouden, Moneybird, Reeleezee of MoneyMonk. Met deze software boek je zelf al je inkomende en uitgaande facturen in.

Elk kwartaal genereer je eenvoudig een overzicht waarmee je zelf de omzetbelastingaangifte doet. Alleen voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting en advieswerkzaamheden schakel je dan nog een boekhouder in.

Ben je mkb’er of een ondernemer met een BV? En zoek je veel extra functionaliteiten zoals uren- en of rittenregistratie en voorraadbeheer? Dan hebben verschillende boekhoudpakketten daarvoor modules beschikbaar. Ook kan het zijn dat je graag werkt met het boekhoudpakket dat eenvoudig integreert met de programma’s die je boekhouder of administratiekantoor gebruikt.

Mkb’ers kiezen daarom vaak voor boekhoudpakketten met meer functionaliteit dan alleen het voeren van een basisadministratie. Bekende softwarepakketten zijn Exact online en AFAS software.

Keuze 3: Boekhouder of accountant?

Laat jij jouw administratie en boekhouding doen door een accountant of een boekhouder? In beide gevallen helpt deze persoon je met je administratie.

Vooral wanneer je zelf de kennis of de tijd niet hebt om je hiermee bezig te houden kan er onduidelijkheid zijn. Er heerst veel onduidelijkheid over de rol van boekhouders en accountants. In het kort: een boekhouder onderhoudt vaak de administratie voor een persoon of instelling. Een accountant werkt doorgaans voor boekhoudingen en administraties van grotere bedrijven. Daarnaast heeft een accountant een controlerende rol, die wordt erkend door de overheid.

Als zzp’er is het inschakelen van een accountant vaak niet nodig. Een accountant is duurder en niet verplicht voor kleinere ondernemingen. Pas vanaf 50 medewerkers moet je verplicht een accountant inschakelen voor controle van de jaarrekening en andere stukken. Kijk dus goed welke werkzaamheden je door een boekhouder laat uitvoeren en welke door een accountant.

Keuze 4: Versimpelde of uitgebreide jaarrekening

BV’s moeten elk jaar voor 31 mei de jaarrekening van het voorgaande jaar publiceren. Toch is het lang niet altijd nodig om een uitgebreide (en dus duurdere) jaarrekening te publiceren. Het hangt er namelijk maar net vanaf hoe groot je BV is. Zeer kleine BV’s deponeren een beperkte of versimpelde jaarrekening. Kleine bedrijven deponeren een verkorte balans met beperkte toelichting.

Een uitgebreide jaarrekening met winst- en verliesrekening en met een officiële accountantsverklaring is pas verplicht voor middelgrote en grote BV’s. Voor zzp’ers met een eenmanszaak is een uitgebreide jaarrekening nooit nodig. Een uitgebreide aangifte inkomstenbelasting voldoet. Eenvoudige BV-structuren hebben wel een jaarrekening nodig, maar dat hoeft dus geen dure te zijn.

Keuze 5: Advieswerk

Een boekhouder werkt vaak op basis van een vaste prijs per maand of jaar of met een uurtarief. Hoewel advies bij een vaste prijs is inbegrepen en je van een boekhouder een proactieve houding mag verwachten, is uitgebreid advies niet gratis. Elk uur advies heeft een prijs en zal hoe dan ook worden verwerkt in de prijs die je betaalt.

Wil je op de kosten voor een boekhouder besparen? Probeer jezelf dan online of via andere kanalen advies in te winnen. Zo kom je vaak al een heel eind. Voor specialistisch advies of zeer gerichte vragen kun je dan altijd nog bij een boekhouder of accountant terecht.

Keuze 6: Aangiftes uitbesteden of zelf doen

Je kunt ervoor kiezen om je hele administratie door een boekhouder te laten doen. Je hoeft alleen maar je inkomende en uitgaande facturen, bonnetjes en bankafschriften door te sturen. Je boekhouder regelt alles voor je, van omzetbelastingaangifte en inkomstenbelastingaangifte tot het nauwkeurig bijhouden van je administratie.

Met een eenvoudig boekhoudpakket doe je de driemaandelijkse btw-aangifte eenvoudig zelf. Wanneer je jouw facturen en bonnetjes netjes inboekt, geeft een goed online boekhoudprogramma precies aan wat je bij de Belastingdienst invult. Zo werkt het eenvoudig en nauwkeurig. Door op deze manier je eigen btw-aangiftes te doen, bespaar je veel geld op de kosten voor je boekhouding.

5 Tips voor de boekhouding

Tot slot een aantal tips:

 1. Scheid je privérekening van je zakelijke rekening
 2. Weet wat je moet bijhouden
 3. Kies voor een online boekhoudpakket
 4. Bezuinig bij grotere administraties en een holding niet op een goede fiscalist, deze bespaart je uiteindelijk geld
 5. Maak duidelijke afspraken met je boekhouder en weet wat je van elkaar verwacht