Book holder
Home
Blog
COVID-19 maatregelen ondernemers
Home
Blog
COVID-19 maatregelen ondernemers

COVID-19 maatregelen ondernemers

Gewijzigd, 23 februari 2022
Gewijzigd, 23 februari 2022
article-hero

Het coronavirus slaat wereldwijd om zich heen. Overheden nemen ongekende maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. Dat heeft helaas ook grote gevolgen voor ondernemers. Van grote multinationals zoals luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties, tot de horeca en bijna alle andere sectoren. Iedereen voelt de directe gevolgen van de verregaande COVID19-maatregelen. De overheid helpt ondernemers die door de coronacrisis zijn getroffen met een uitgebreid steunpakket.

In deze gids leest u alles over de verschillende fiscale steunmaatregelen, regelingen en noodfondsen die voor ondernemers beschikbaar zijn, of op korte termijn beschikbaar komen. Dit zijn voorlopig de mogelijkheden voor mkb’ers, zzp’ers:

 • Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid
 • Uitstel betalen belasting
 • Tijdelijke inkomensondersteuning
 • 4000 euro voor direct getroffen ondernemers, compensatieregeling
 • Verruiming Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)
 • Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (GO)
 • Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits
 • Invorderingsrente tijdelijk van 4% naar bijna 0%

Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

De werktijdverkorting wordt ingetrokken en vervangen door het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Met deze nieuwe regeling krijg je als werkgever een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten. Na aanvraag geeft het UWV een voorschot, waarmee de lonen van werknemers kan worden betaald. De regeling is inzetbaar voor zowel voor werknemers met een vast als flexibel contract. NOW kan voor drie maanden aangevraagd worden en daarna aanvullend met drie maanden worden verlengd. De aanvraag voor NOW zal via het UWV verlopen en heeft betrekking op omzetverlies vanaf 1 maart 2020.

Bekijk de exacte voorwaarden.

Uitstel van betaling belasting

Brengt de coronacrisis je organisatie in problemen? Vraag dan uitstel van betaling aan bij de Belastingdienst. Dit uitstel is van toepassing op de:

 • Omzetbelasting (btw)
 • Inkomstenbelasting
 • Loonbelasting
 • Vennootschapsbelasting

Dien hiervoor een schriftelijke aanvraag in bij de Belastingdienst. Het is wel belangrijk je aanvraag te voorzien van een schriftelijke motivatie.

Aanvullend is het goed om te weten dat voor te late betalingen de komende maanden geen verzuimboetes worden gegeven.

Belastingtip: verwacht je een lagere winst door de coronacrisis? Vraag dan alvast een verlaging van de voorlopige aanslag aan bij de Belastingdienst.

Tijdelijke inkomensondersteuning

Er komt een tijdelijke ondersteuning voor het inkomen van zzp’ers en mkb’ers. Deze inkomensondersteuning is bedoeld voor levensonderhoud en hoeft niet te worden terugbetaald. Ondersteuning komt in de vorm van een een aanvullende uitkering en/of een lening voor bedrijfskapitaal. Je gemeente behandelt de aanvraag.

4000 euro voor direct getroffen ondernemers, compensatieregeling

Bedrijven die hard zijn geraakt door de maatregelen van het kabinet, krijgen op korte termijn een directe, vaste tegemoetkoming van € 4.000. De exacte voorwaarden en wie in aanmerking komt, wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. Naar verwachting gaat het vooral om de horeca, reisbranche en culturele sector.

Verruiming Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

De regeling Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) wordt versoepeld en krijgt de naam BMKB-C. Deze regeling maakt het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden geld te lenen. Het geld is bedoeld voor het betalen van rekeningen en betalingsachterstanden. De BMKB-C-regeling voorkomt liquiditeitsproblemen. De overheid staat voor 75 procent garant. Een aanvraag voor een BMKB-C kan tot 1 april 2021 worden ingediend. Je vraagt het aan bij een geaccrediteerde financier (bekijk een lijst op de website van het RVO).

Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (GO)

Heb je als ondernemer moeite om bankleningen en/of bankgaranties te krijgen? De Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO) biedt uitkomst. Bij toepassing van de GO staat de Nederlandse overheid voor 50 procent garant op bankleningen en bankgaranties.

Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits

Ben je een kleine en/of startende ondernemer? De regeling ‘microkredietenverstrekker Qredits’ biedt tijdelijk uitstel van aflossing op leningen, als je door de coronacrisis in de problemen bent gekomen. Het uitstel is voor 6 maanden. In die periode gaat de rente naar 2 procent.

Invorderingsrente tijdelijk naar bijna 0%

Invorderingsrente is de rente die je betaalt over belastingschulden. De rente hierop daalt tijdelijk van 4% naar bijna 0%.

Dit pakket aan steunmaatregelen en fondsen biedt veel ondernemers wat lucht in moeilijke tijden. Daarnaast is het kabinet in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om toeristenbelasting te stoppen en al opgelegde aanslagen in te trekken. Voor de cultuursector en andere hard getroffen sectoren wordt op dit moment overlegd over aanvullende steunmaatregelen. Zodra hier meer over bekend is, zullen we deze hier nader toelichten. Raadpleeg in de tussentijd de site van het RIVM en de Rijksoverheid voor de meest actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?