Book holder
Home
Blog
Dit zijn de grootste risico’s voor ZZP’ers in de bouw
Home
Blog
Dit zijn de grootste risico’s voor ZZP’ers in de bouw

Dit zijn de grootste risico’s voor ZZP’ers in de bouw

Joyce van Vliet
Gewijzigd, 21 november 2022
Door Joyce van Vliet
Gewijzigd, 21 november 2022

Ben je gespecialiseerd in een bepaald vakgebied binnen de bouw? Dan kun je als ZZP’er goud geld verdienen. Je neemt hierbij echter wel een risico. Als ZZP’er in de bouw moet je namelijk met onderstaande risico’s rekening houden.

 

 

article-hero

Risico 1: aansprakelijkheid voor een fout

Heb je onverhoopt als ZZP’er een fout gemaakt? Heb je bijvoorbeeld een verkeerde berekening gemaakt voor een constructie? Of loopt door jouw fout het gehele bouwtraject een flinke vertraging op? Dan kun je hiervoor aansprakelijk worden gesteld.
 

Om je tegen zo’n claim in te dekken, zou je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af moeten sluiten. Deze verzekering dekt eventuele gevolgschade door een door jou gemaakte beroepsfout. Voor elke ZZP’er in de bouw is deze verzekering onmisbaar.
 

Risico 2: arbeidsongeschiktheid door het zware werk

In de bouw werken is zwaar. Je maakt vaak lange dagen en je voert fysiek werk uit. De kans is dan ook groot dat je na verloop van tijd arbeidsongeschikt raakt.
 

Wat gebeurt er op dit moment? Dan kun je geen werk meer uitvoeren. En verdien je dus ook geen geld meer. Tegen dit risico dek je je in met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
 

Overigens loop je in de bouw ook een groot risico op een bedrijfsongeval. Zo’n ongeval kan verstrekkende gevolgen hebben; ook hierdoor kun je voor lange tijd (of voorgoed) arbeidsongeschikt raken. Is dat het geval? Dan ben je maar al te blij met de arbeidsongeschiktheidsverzekering die je hebt afgesloten.
 

Risico 3: inbraak en diefstal

Als ZZP’er in de bouw heb je ongetwijfeld veel eigen gereedschap. Dit gereedschap leg je bijvoorbeeld in je werkbus of in je opslag. Hierbij loop je het risico dat deze gereedschappen gestolen worden. Of dat er in je werkbus/opslag ingebroken wordt.
 

Om je hier tegen te beschermen, moet je goede verzekeringen afsluiten. Met name als je met duur apparatuur werkt, is het belangrijk dat je een passende verzekering aansluit. Spijtig genoeg wordt er bovendien met enige regelmaat in werkbussen ingebroken.

 

Risico 4: wettelijke wijzigingen

Een veelbesproken thema in de bouwsector is de stikstofuitstoot. De rechter heeft vanwege deze stikstofuitstoot zelfs al bepaald dat nieuwe bouwprojecten niet meer zomaar van start kunnen gaan. Als ZZP’er betekent dit dat je overgeleverd bent aan de actuele regels. En dat er in de wetten ook de nodige wijzigingen doorgevoerd worden.

 

Met andere woorden: je hebt de touwtjes zeker niet in eigen handen. Je bent afhankelijk van de politiek in Den Haag en van de uitkomst van verschillende rechtszaken. Voor de komende jaren is dit mogelijk het belangrijkste risico voor de gehele bouwsector.
 

Risico 5: uitblijven van betalingen

Als ZZP’er in de bouw kun je meerdere kanten op. Je kunt jezelf verhuren aan grote bouwbedrijven, terwijl je ook voor particulieren kunt werken. Ongeacht op welke manier je gaat werken, loop je het risico op het uitblijven van betalingen.
 

Dit risico is in eigenlijk elke branche aanwezig. Maar, in de bouwsector is dit risico extreem groot. Werk je bijvoorbeeld voor grote bouwbedrijven? Deze bedrijven hanteren betalingstermijnen tot wel 90 dagen. Dat betekent dat je tot wel 3 maanden op de betaling moet wachten. Ondertussen moet je echter wel aan je eigen financiële verplichtingen voldoen.
 

Werk je vooral voor particuliere klanten? Dan bestaat de kans dat een klant niet blij is met het door jou geleverde werk. Het gevolg: de klant weigert te betalen. Extreem vervelend, aangezien je wel tijd en materiaal kwijt bent.
 

Dit zijn de grootste misverstanden voor over financiën en verzekeringen

  • Er is voldoende werk voor handen. Het klopt dat er voldoende werk in de bouwvoor het oprapen ligt, maar het is afwachten hoe lang dit nog het geval is. Met name als de rechtszaken nadelig uitpakken, kan de bouwsector in een crisis terechtkomen.
  • Verzekeringenzijn zonde van het geld. Er zijn nog steeds ZZP’ers in de bouw die het belang van verzekeringen niet inzien. Heb je echter bovenstaande risico’s doorgenomen? Dan mag duidelijk zijn dat verzekeringen onmisbaar zijn.
  • Bruto = netto. Het tarief dat je aan je klant rekent, is niet gelijk aan je winst. Je moet je kosten nog aftrekken en je moet belasting betalen. Als je hier geen kaas van gegeten hebt, schakel je het beste een goede boekhouder in.

 


 

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?