Book holder
Home
Blog
Een gratis zakelijke rekening als zzp’er?
Home
Blog
Een gratis zakelijke rekening als zzp’er?

Een gratis zakelijke rekening als zzp’er?

Rogier Mulder
Gewijzigd, 21 februari 2022
Door Rogier Mulder
Gewijzigd, 21 februari 2022

Een gratis zakelijke rekening? Ja het kan, er zijn meerdere aanbieders van een gratis zakelijke rekening. Hier betaal je dan alleen bij het gebruik. Denk aan geldopname of transacties. De beste zakelijke rekening vind je bij Tellow en Finom

article-hero
Gratis Zakelijke Rekeningen
Tellow
alt
Gratis Rekening
5/5
blue-tick
Intelligent kostenbeheer
blue-tick
Eenvoudig belastingaangifte
blue-tick
Automatisch BTW beheer
Meer informatie
Finom
alt
Gratis Rekening
4.5/5
blue-tick
Cashback acties
blue-tick
Gratis Fysieke Kaarten
blue-tick
Overboeken naar 150+ landen
Bekijken
Revolut
alt
Gratis Rekening
4/5
blue-tick
Voordelig vreemde valuta
blue-tick
Internationaal
blue-tick
Handige app
Meer informatie
Knab
alt
Nu 3,50
5/5
blue-tick
Bijna gratis
blue-tick
Boekhoudprogramma
blue-tick
Populair bij ZZP
Meer informatie

Bekijk ook:

De Beste Zakelijke Rekening ZZP


Als zzp’er kan het handig zijn om een zakelijke rekening te openen om al je financiële zaken te regelen, aangezien er verschillende aantrekkelijke voordelen verbonden zijn aan een zakelijke bankrekening. Je bedrijf komt niet alleen professioneler over maar je kunt je privé en je zakelijke inkomen en uitgaven gescheiden houden. Afhankelijk van welke bank je uitkiest, kunnen de kosten van een zakelijke rekening flink oplopen. Voornamelijk als je veel transacties doet per maand. Een gratis zakelijke rekening klink dan wel als muziek in de oren voor een zzp’er. Maar is een gratis zakelijke rekening wel aan te raden voor een zzp’er? Je komt het te weten door hieronder verder te lezen.

Een zakelijke bankrekening

Alhoewel het voor een zzp’er niet verplicht is om een zakelijke bankrekening te openen, is het voor de meeste ondernemers wel aan te raden. De vele voordelen die aan het openen van een zakelijke bankrekening zijn verbonden compenseren de kosten die vaak flink kunnen oplopen. De meeste grote banken bieden verschillende aantrekkelijke (starters) zakelijke bankpakketten voor zzp’ers waarbij de kosten, voorwaarden en inhoud verschilt per bank en per pakket.

 

Ben je van plan om een zakelijke bankrekening te openen? Bekijk dan hier direct de gratis en betaalde zakelijke rekeningen.

 

Waarom een zakelijke bankrekening openen?

Het openen van een zakelijke rekening voor je bedrijf breng allerlei aantrekkelijke voordelen met zich mee. Alhoewel een zakelijke bankrekening niet wettelijk verplicht is, is het wel degelijk aan te raden om er eentje te openen. Er zijn verschillende redenen waarom het aan te raden is om een zakelijke bankrekening te openen voor je onderneming, waaronder:

  1. Beter overzicht in je zakelijke financiële geldzaken.
  2. Het is belangrijk dat je privézaken privé blijven.
  3. Klanten krijgen een professionele indruk van je bedrijf.
  4. De meeste banken bieden aantrekkelijke welkomstkortingsacties en startersvoordeel.
  5. Je kunt kiezen uit een ruim aanbod aan bankpakketten bestaande uit verschillende aantrekkelijke producten en diensten.
  6. Je kunt meer doen dan alleen betalingsverkeer.
  7. Je hebt de mogelijkheid om je boekhouden te koppelen aan je zakelijke bankrekening.
  8. Bepaalde kosten zijn van de winst aftrekbaar bij de Belastingdienst als deze met de zakelijke rekening zijn gemaakt.
  9. Sommige banken geven rente uit op je betaalrekening waardoor je dus spaart als je gebruik maakt van je zakelijke rekening.

Gratis zakelijke rekening in Nederland

Alhoewel de kosten voor een zakelijke bankrekening niet per se heel hoog liggen, is het altijd fantastisch als je helemaal niets hoeft te betalen. In Nederland kan je bij de N26 als enige bank een gratis zakelijke rekening openen. Er is hierbij geen sprake van maandelijkse kosten of van transactiekosten, waarbij je een onbeperkt aantal transacties kunt doen. Je krijgt naast het openen van een gratis zakelijke rekening ook een gratis debitkaart erbij. Hierbij dien je enkel te betalen voor pinnen bij een pinautomaat, waarbij de eerste €5 opnamen per maand altijd kosteloos zijn en elke opname hierna €2 per opname kost. Daarnaast betaal je 1,7% koersopslag wanneer je in het buitenland contant geld gaat pinnen. Een startende zzp’er heeft vaak in principe wel genoeg aan een gratis zakelijke rekening, alhoewel deze lang niet alle standaard producten en diensten inhoudt, volledig in het Engels is en enkel online te beheren is. Tenslotte kan je ook geen zakelijke rekening meer openen als je al een privérekening hebt bij N26.

Direct de gratis zakelijke rekening van N26 openen kan via deze link.

Dekking bij gratis zakelijke rekening

Het is belangrijk om na te gaan in hoeverre je gedekt bent in het geval van een gratis zakelijke bankrekening. Je wilt natuurlijk niet voor onaangename verassingen komen te staan mocht er iets verkeerd gaan. De meeste erkende banken in Nederland die zakelijke bankrekeningen bieden vallen onder het Europese depositogarantiestelsel. Dit houdt in dat je spaargeld wordt gedekt tot een bedrag van maximaal €100.000.

Een gratis zakelijke rekening als zzp’er?

Het is natuurlijk geweldig dat je niet maandelijks hoeft te betalen voor de zakelijke rekening of voor de transactiekosten zoals wel het geval is bij de andere zakelijke banken, maar kosten zijn niet alles. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de klantvriendelijkheid van de bank, de extra producten en diensten en dergelijke. Daarnaast zit je aan een gratis zakelijke rekening verbonden aan bepaalde voorwaarden. Denk zo niet alleen aan het feit dat je een maximaal aantal transacties kunt doen per jaar afhankelijk per bank maar ook dat boekhoudkoppeling en iDeal koppeling niet mogelijk is, de rekening enkel online te beheren is, de overstapservice is niet goed geregeld, je kunt geen contant geld storten, geen rente ontvangt en geen creditcard aan kunt vragen. Hierbij dien je jezelf als ondernemer dus af te vragen welke producten en diensten het belangrijkst zijn in uw eigen geval. De meeste bedrijven zullen veel meer voordeel halen uit een zakelijke bankrekening waarbij er meer producten en diensten mogelijk zijn dan enkel een online rekening.

N26

N26 is de enige bank die echt gratis een zakelijke rekening biedt. Je betaalt geen vaste maandelijkse kosten en je betaalt ook niet voor transacties. Ideaal voor zzp’ers, en dat is niet zo vreemd want N26 is ook opgericht om zzp’ers een gratis zakelijke rekening te kunnen bieden. Deze bank is niet alleen gratis maar ook nog eens erg betrouwbaar. Als een van de weinige nieuwe banken is bij N26 je geld tot €100.000 gegarandeerd door het depositogarantiestelsel als deze bank failliet gaat. Bij je zakelijke rekening krijg je ook nog eens een gratis betaalpas en een prepaid creditcard. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je de eerste 5 keer gratis geld kunt opnemen bij een pinautomaat maar daarna 1,7% van het pinbedrag in rekening wordt gebracht. Je kunt desgewenst een onbeperkt aantal zakelijke rekeningen aanvragen bij N26. Het nadeel van N26 is dat je geen spoedbetalingen kunt doen en geen bankverklaring kunt krijgen.

Holvi

Holvi is een Finse bank die is opgericht voor ondernemers, of voor ‘Makers en Doeners, zoals ze dat zelf zeggen. Ook bij Holvi heb je geen vaste bankkosten. Je kunt 500 gratis transacties doen en je krijgt ook kosteloos een prepaid creditcard en een betaalpas. Bij Holvi betaal je alleen 2,5% toeslag als je de betaalpas gebruikt om contant geld op te nemen. Een nadeel is dat Holvi ook niet gedekt is door het depositogarantiestelsel. Als deze bank omvalt ben je dus je geld kwijt. Het grote voordeel van Holvi zijn de handige functies die je krijgt bij de zakelijke rekening. Met name de factuur functie waarmee je facturen kunt maken en integreren in je bankoverzicht is echt een plus. Je ziet welke facturen zijn voldaan en krijgt pushberichten als een betaling uitblijft. Je hoeft dus geen aparte factuur administratie meer bij te houden.

Veelgestelde vragen:

Is een gratis zakelijke rekening ook echt gratis of zijn er verborgen kosten?

Meestal betekent een gratis zakelijke rekening dat de bank geen maandelijkse bankkosten in rekening brengt, gratis betaalpassen verstrekt geen kosten rekent voor transacties. Aan andere zakelijke diensten zijn vaak wel kosten verbonden, zoals contant geld opnemen of overboekingen in vreemde valuta.

Is een gratis zakelijke rekening wel een volwaardige rekening of kun je er eigenlijk niets mee?

Voor startende ondernemers en zzp’ers die diensten leveren is een gratis zakelijke rekening vaak afdoende. Dat is niet het geval wanneer je een fysieke winkel of een webshop hebt, omdat je geen koppeling kunt maken met iDeal of een pinautomaat.

Hoe snel kan ik een gratis zakelijke rekening openen?

Als je een rekening wilt openen bij één van de zogenaamde challenger banken, dan kan dat binnen 15 minuten. DE rekening is dan ook meteen geactiveerd. Bij traditionele banken kan het tot 15 dagen duren voordat je rekening is geactiveerd.

Wat is het grootste nadeel aan een gratis zakelijke rekening?

De mogelijkheden met een gratis zakelijke rekening zijn beperkt. Je kunt bijvoorbeeld geen koppeling met iDeal of een pinautomaat maken en geen contant geld storten. Heb je meer producten of diensten nodig, dan kun je beter niet voor een gratis rekening kiezen.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?