Book holder
Home
Blog
Nieuwe tarieven in box 2: Impact op dga's uitgelegd
Home
Blog
Nieuwe tarieven in box 2: Impact op dga's uitgelegd

Nieuwe tarieven in box 2: Impact op dga's uitgelegd

Gewijzigd, 08 maart 2024
Gewijzigd, 08 maart 2024

🗞️ Wijzigingen in box 2 (dividend) naar een progressief tarief. Tot een bedrag van € 67.000 betaal je 24,5% belasting voor alles daarboven betaal je 33%. Meer weten? Lees dit bericht.

Zit je dan met je bak koffie, klaar om de wereld van cijfertjes te duiken. Als het gaat om belastingen en ondernemen, lijkt het wel of je een nieuwe taal moet leren. Maar geen stress, ik ga het je uitleggen alsof we samen aan de keukentafel zitten. Laten we eens kijken wat die nieuwe tarieven in box 2 voor jou als directeur-grootaandeelhouder (dga) betekenen.

 

Wat zijn die veranderingen dan?

Eerst even terug naar de basics. Als dga betaal je belasting over het geld dat je uit je bedrijf haalt, toch? Dat gebeurt via box 2. Nou, daar zijn dus wat regels in veranderd. Het komt erop neer dat de manier waarop je belast wordt over dividenduitkeringen een beetje is aangepast.

Voorheen was het een vast percentage, maar nu heeft de overheid besloten om dat te veranderen naar een progressief tarief. Concreet betekent dit dat je tot € 67.000 aan ontvangen dividend 24,5% belasting betaalt en alles wat daarboven zit valt onder een tarief van 33%. Klinkt simpel toch? Maar wacht, er is meer.

 

Gevolgen voor jouw portemonnee

Die aanpassing kan nogal wat invloed hebben op hoe jij als dga besluit om met je inkomen om te gaan. Stel, je was van plan om dit jaar een lekker potje dividend uit te keren, omdat je hard hebt gewerkt, en wel een extraatje kunt gebruiken (wie niet?). Dan moet je nu dus even goed nadenken of dat nog steeds zo voordelig is.

Het draait allemaal om strategie. Misschien is het voordeliger om winst binnen het bedrijf te houden of juist in andere vormen van vergoeding naar buiten te brengen. Zoals salaris bijvoorbeeld – vergeet niet dat salaris weer in box 1 valt waar andere regels gelden zoals inkomstenbelasting.

 

En nu?

Goed, genoeg doomscenario’s geschilderd. Wat kun je doen? Ten eerste: raak niet in paniek. Verandering biedt ook kansen en mogelijkheden tot optimalisatie van jouw financiële situatie.

Tijd voor actie! Ga eens praten met iemand die echt snapt hoe deze vork in de steel zit. Denk aan een adviseur of iemand die ervaring heeft met boekhoudprogramma’s. Het slim gebruiken van software kan namelijk helpen bij het plannen en beheren van deze nieuwe situatie rondom box 2 belastingwijzigingen. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je systeem goed is ingesteld en die nieuwe regeltjes ook meeneemt in de administratie. 

 

Tot slot: Wees slim!

Blijf altijd alert op wijzigingen binnen de fiscale wereld die impact kunnen hebben op jou als dga. De regels rondom aanpassingen in box 2 zijn slechts Ă©Ă©n voorbeeld hoe snel dingen kunnen veranderenden en hoe belangrijk het is up-to-date te blijven.

Dus pak die telefoon of start dat boekhoudprogrammaop en begin met plannen maken voor jouw financiële toekomst als ondernemer – altijd stappen vooruit denken!


 

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?