Book holder
Home
Blog
Ook voor een zzp’er is een uitvaartverzekering onmisbaar
Home
Blog
Ook voor een zzp’er is een uitvaartverzekering onmisbaar

Ook voor een zzp’er is een uitvaartverzekering onmisbaar

Juul Dijkhuis
Gewijzigd, 28 februari 2024
Door Juul Dijkhuis
Gewijzigd, 28 februari 2024

🪦 Met een uitvaartverzekering verzeker je de kosten van een uitvaart. Zonder deze verzekering moeten je nabestaanden de uitvaartkosten betalen. Waarom is het afsluiten van een uitvaartverzekering voor een zzp’er belangrijk en waarom eigenlijk ook de overlijdensrisicoverzekering?

article-hero

Voor een zzp’er zijn er minder financiële vangnetten in vergelijking met wat er geregeld is voor werknemers. Bijvoorbeeld voor de pensioenopbouw en het verzekeren van het financiële risico van het overlijden moet een zzp’er zelf in actie komen. Ook bij het overlijden van een zzp’er is het financieel niet automatisch goed geregeld.

Wij leggen je graag uit wat er geregeld moet worden om de nabestaanden na jouw overlijden goed verzorgd achter te laten. Het gaat hierbij niet alleen om de uitvaartverzekering, maar ook om de overlijdensrisicoverzekering. Het zijn in bepaalde opzichten gelijke verzekeringen, maar toch zijn er belangrijke verschillen. Je hebt waarschijnlijk beide verzekeringen nodig.

 

💁 Waarom sluit je een uitvaartverzekering af?

Zoals de naam van deze verzekering al doet vermoeden, keert de verzekering uit na overlijden van de verzekerde. Deze verzekering heeft een levenslange looptijd, maar je betaalt de premie gedurende een bepaalde periode. De verzekering komt gegarandeerd tot uitkering. Met de uitkering kunnen de nabestaanden de uitvaartkosten betalen. Er zijn ook uitvaartverzekeringen die niet uitkeren, maar die de uitvaart regelen en uitvoeren. Dit is een zogenaamde natura uitvaartverzekering. In dit overzicht hebben wij de beste uitvaartverzekeringenop een rij gezet.

 

Wat zijn de gevolgen van het niet afsluiten van een uitvaartverzekering?

Zonder een uitvaartverzekering staan de nabestaanden na het overlijden zelf voor de kosten van de uitvaart. De uitvaartondernemer stuurt de rekening namelijk naar de opdrachtgever van de uitvaart. De uitvaartondernemer kan de rekening zelfs juridisch vorderen op de opdrachtgever. 

 

⚠️ Een zzp’er moet meer zelf regelen voor de financiële gevolgen van het overlijden

De meeste zzp’ers bouwen geen pensioen op in een pensioenregeling. Dit heeft ook gevolgen bij het vroegtijdig overlijden. In een pensioenregeling is er vaak ook een uitkering verzekerd na overlijden van de deelnemer aan de pensioenregeling. Na het overlijden van een zzp’er komt er dus geen uitkering voor de nabestaanden. Er geldt een uitzondering als er kinderen tot het gezin behoren. In dat geval kan er recht bestaan op een ANW-uitkering. Met een overlijdensrisicoverzekering is het financiële gat te dichten.

 

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Met een overlijdensrisicoverzekering kun je een bedrag in één keer laten uitkeren aan de nabestaanden na je overlijden. Met de uitkering kunnen de achterblijvers het wegvallen van het inkomen van de zzp’er binnen het gezin deels compenseren. Met de uitkering wordt bijvoorbeeld voorkomen dat de eigen woning verkocht moet worden omdat deze onbetaalbaar is geworden. Een financieel adviseur kan voor je berekenen welk bedrag je moet verzekeren en wat de premie wordt.

 

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering heeft overeenkomsten met de uitvaartverzekering, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Het belangrijkste verschil is dat de overlijdensrisicoverzekering een beperkte looptijd heeft. Het overlijden moet plaatsvinden vóór een bepaalde leeftijd, anders volgt er geen uitkering. Door de onzekerheid of er ook een uitkering volgt, is de overlijdensrisicoverzekering naar verhouding goedkoper dan de uitvaartverzekering.

 

Je kunt zowel een uitvaartverzekering als een overlijdensrisicoverzekering nodig hebben

De twee verzekeringen keren op hetzelfde moment uit, maar ze hebben wel verschillende doelen. De uitvaartverzekeringsluit je specifiek af om de uitvaartkosten te verzekeren. De overlijdensrisicoverzekering sluit je af om je nabestaanden in staat te stellen om het huishouden draaiende te houden in financieel opzicht. Er moet bijvoorbeeld voldoende geld zijn om te voorkomen dat de woning verkocht moet worden of dat de nabestaanden uit de huurwoning moeten.

 

Een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering op latere leeftijd afsluiten

Je hoeft niet jong te zijn voor het afsluiten van deze verzekeringen. Bijvoorbeeld ook een 50-plusser kan deze verzekeringen nog steeds afsluiten. Laat je dus niet afschrikken om deze verzekeringen af te sluiten om de verkeerde redenen. Je kunt door medische klachten of een ziekte wel afgewezen worden voor deze verzekeringen. Voor het afsluiten van de polissen moet je een gezondheidsverklaring invullen. Als hieruit blijkt dat je een verhoogde kans op jong overlijden hebt, kun je afgewezen worden voor de verzekeringen.

 

Mogelijk kun je de risico’s goedkoper verzekeren

Met name de overlijdensrisicoverzekering is veel goedkoper geworden in de afgelopen tien jaren. Heb je al een lange periode een overlijdensrisicoverzekering en ben je gezond? Je kunt advies inwinnen bij een expert. Mogelijk kan jouw huidige verzekering nu nieuw afgesloten worden tegen een veel lagere premie. Voor het afsluiten van een nieuwe verzekering betaal je wel eenmalig kosten, maar als de besparing groter is dan deze kosten kan het voor je uit.


 

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?