Book holder
Home
Blog
Vanaf laatste kwartaal financiële problemen bij bedrijven verwacht
Home
Blog
Vanaf laatste kwartaal financiële problemen bij bedrijven verwacht

Vanaf laatste kwartaal financiële problemen bij bedrijven verwacht

Gewijzigd, 23 februari 2022
Gewijzigd, 23 februari 2022
article-hero

In de eerste twee kwartalen van 2020 lag het aantal faillissementen ondanks de enorme impact van de coronacrisis onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar. Deze verrassende cijfers zijn zo positief door de uitgebreide steunmaatregelen van de overheid en het uitstel van betaling dat door banken, verhuurders en andere partijen is verleend. Van uitstel komt echter geen afstel.

Aflopen van steunmaatregelen heeft grote impact

In het derde en vierde kwartaal van 2020 lopen echter veel steunmaatregelen af. Uitstel van betaling van belastingen geldt in ieder geval tot 1 oktober 2020. Naar verwachting zal het aflopen van diverse steunmaatregelen een grote impact hebben op de financiële situatie bij veel bedrijven. Ondanks de steunmaatregelen en het prille herstel op de markt, zullen veel organisaties hierdoor alsnog in problemen komen. Bijna 130.000 bedrijven maakten gebruik van de regelingen van de Belastingdienst.

Meer bedrijven met betalingsproblemen

Ook de banken ING en Rabobank verwachten dat zij vanaf het einde van de zomer veel meldingen zullen krijgen van bedrijven die betalingsproblemen hebben. Zij gaan ervan uit dat er geen grote nieuwe steunmaatregelen vanuit de overheid komen en aanzienlijk economisch herstel achterblijft. Eventuele extra of nieuwe overheidssteun en andere maatregelen kunnen een positieve invloed hebben. Ook als het economische herstel beter is dan verwacht, zal het aantal bedrijven met betalingsproblemen lager zijn. Desondanks voorspelt het economisch bureau van de ING-bank dat het aantal faillissementen over heel 2020 met maar liefst 40% zal stijgen vergeleken met 2019. Het gaat in dat geval om 4.500 bedrijven en ING gaat ervan uit dat er geen tweede lockdown zal zijn. 

Economisch herstel pas in 2022

Naast de verwachtingen van ING en Rabobank, spraken economen van ABN Amro eerder deze maand uit, dat de Nederlandse economie pas in 2022 weer terug zal zijn op het oude niveau. Zij verwachten dat het laatste kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 in het teken zal staan van meer faillissementen en een hogere werkloosheid. Ook zorgen verstoringen in de toelevering van diensten en materialen voor achterblijvende groei. Uit de cijfers blijkt wel dat de Nederlandse economie in mei 2020 weer wat is hersteld van de grote klappen in de maanden maart en april. De versoepeling van de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus is daarvan de oorzaak. De economen van ABN Amro stellen wel dat het nog te vroeg is om te juichen.

Sterke groei in derde kwartaal 2020

Ten opzichte van het tweede kwartaal zal de economie in het derde kwartaal wel sterk groeien. Vooral, omdat de maanden april en mei echte dieptepunten waren door de impact van de landelijke lockdown. De Nederlandse economie kwam daardoor zo goed als stil te liggen. In juni gaven consumenten nog tien procent minder uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De laatste maand van het tweede kwartaal van 2020 geeft daarmee al een aanzienlijk positiever beeld.

Voorzichtigheid voert boventoon

Ondanks de versoepeling van de intelligente lockdown, zijn zowel ondernemers als consumenten nog altijd erg voorzichtig. Vooral de reisbranche en cultuursector ervaren daar de gevolgen van. De economen van ABN Amro verwachten pas volledig herstel op het moment dat er een werkend coronavaccin is en de meeste Nederlanders tegen het virus zijn ingeënt. Al met al zal de economie met 5,6 procent krimpen, waarna er zodra er een vaccin beschikbaar is weer ruimte is voor groei met maximaal 2,7 procent. Dit herstel zal niet voldoende zijn om de grote daling al in 2021 te compenseren. Naar verwachting is de economie in 2022 weer op het niveau van voor de coronacrisis.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?