Book holder
Home
Blog
Vennootschapsbelasting uitbesteden
Home
Blog
Vennootschapsbelasting uitbesteden

Vennootschapsbelasting uitbesteden

Gewijzigd, 06 maart 2022
Gewijzigd, 06 maart 2022
article-hero

Minimaal

€ 200

Gemiddelde kosten voor aangifte VPB

€ 225

Maximaal (kan afwijken)

€ 250

225

€ 200 - € 250

De vennootschapsbelasting (vpb) is een belasting over de winst van ondernemingen. Besloten vennootschappen (BV’s), naamloze vennootschappen (NV’s) en coöperaties zijn altijd belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Ook verenigingen en stichtingen waarbij het maatschappelijk belang niet centraal staat moeten in de meeste gevallen vennootschapsbelasting over hun winst betalen.

Prijzen aangifte vennootschapsbelasting per jaar

De aangifte vennootschapsbelasting dient jaarlijks voor 1 juni te worden gedaan. De prijs van deze aangifte is voor een groot deel afhankelijk van de volledigheid en correctheid van de administratie. De gemiddelde prijzen voor het uitbesteden van de aangifte vennootschapsbelasting waarbij al het voorwerk is gedaan, bedragen:

Aangifte vennootschapsbelasting prijs per jaar 
BV:€200 tot €250
NV:€250 tot €350
Coöperatie:€200 tot €250
Stichting of vereniging€150 tot €200

Prijzen aangifte vennootschapsbelasting per maand

Hoewel de aangifte vennootschapsbelasting slechts één keer per jaar te hoeft worden gedaan, bieden veel boekhouders en administratiekantoren de mogelijkheid om een maandabonnement af te sluiten. Op die manier spreid je de kosten over een heel jaar en kun je met tussentijdse vragen over de aangifte vennootschapsbelasting en andere zaken altijd terecht.

Aangifte vennootschapsbelasting prijs per maand 
BV:€20 tot €25 per maand
NV:€25 tot €30 per maand
Coöperatie:€17,50 tot €25 per maand
Stichting of vereniging€12,50 tot €20 per maand

Daarnaast maakt het vaak verschil of je de aangifte vennootschapbelasting door een boekhouder of accountant laat uitvoeren. Bij een boekhouder betaal je over het algemeen een gemiddeld wat lagere prijs vergeleken met een accountant.

Prijzen aangifte vennootschapsbelasting op basis van uurtarief

Gemiddeld kost het doen van de aangifte vennootschapsbelasting een boekhouder of accountant zo’n 3 uur werk. Indien je administratie helemaal bijgewerkt en op orde is, kan dit ook in minder tijd, of juist meer tijd kosten wanneer er nog veel correcties of invoer nodig zijn.

Ook de ervarenheid van je boekhouder of accountant speelt een rol. Bij het kiezen voor een accountant of boekhouder die de aangifte vennootschapsbelasting voor je verzorgt, kun je daarom rekening houden met de volgende gemiddelde uurtarieven:

Uurtarieven voor aangifte vennootschapsbelasting

  
Startende boekhouder:€35 tot €45 per uur
Boekhouder met aantal jaren ervaring:€45 tot €65 per uur
Zeer ervaren boekhouder:€65 tot €85 per uur
Startende accountant:€35 tot €45 per uur
Accountant met aantal jaren ervaring:€35 tot €45 per uur
Zeer ervaren accountant:€35 tot €45 per uur

Kies je voor een accountant? Houd er dan rekening mee dat de uurprijs van een RA-accountant (Register Accountant) over het algemeen wat hoger liggen dan een AA-accountant (Accountant-Administratieconsulent).

Aangifte vennootschapsbelasting zelf doen met een boekhoudpakket?

Met een goed boekhoudpakket zorg je voor een altijd actuele administratie. Alle inkomende en uitgaande facturen verwerk je eenvoudig. Voor zaken zoals personeels- en loonadministratie, voorraadbeheer en kilometerregistraties zijn vaak losse modules beschikbaar. Ook behoort een koppeling met een bestaand CRM-pakket in de meeste gevallen tot de mogelijkheden. Op die manier bereid je zelf het grootste deel van de aangifte vennootschapsbelasting goed voor.

Met een sluitende boekhouding neem je een externe boekhouder of accountant namelijk veel werk uit handen, of ben je in staat om de aangifte vennootschapsbelasting helemaal zelf te doen. Op die manier bespaar je op de kosten voor een boekhouder of accountant. Wil je de aangifte vpb zelf doen? Onderzoek welke online boekhoudpakketten deze functie en overzichten aanbieden.

Tarieven van de vennootschapsbelasting

De aangifte vennootschapsbelasting moet jaarlijks na afloop van het boekjaar worden gedaan. De Belastingdienst verwacht ook dat je dit digitaal doet. De tarieven zijn in 2020:

  
16,5% over het deel van de winst kleiner of gelijk aan€ 200.000
25% over de winst boven€ 200.000

Goed nieuws, want de tarieven voor de vpb (vennootschapsbelasting) gaan dalen. In 2021 daalt het percentage voor de winst boven € 200.000 van 25% naar 21,7%. Het percentage voor de winst tot en met € 200.000 zakt naar 15%.

Aan de andere kant zal het belastingtarief voor winsten gemaakt met bepaalde vernieuwende activiteiten juist stijgen van 7% naar 9% (de innovatiebox). Daarnaast worden liquidatie- en stakingsverliezen minder vaak aftrekbaar en de korting voor het in één keer betalen van de vennootschapsbelasting komt per 1 januari 2021 te vervallen.

Op dewebsite van de Rijksoverheidvind je meer informatie over de actuele en toekomstige tarieven en regels. Eventuele wijzigingen worden daar ook gepubliceerd.

Wanneer hoef je geen aangifte vennootschapsbelasting te doen?

Iedereen met een BV, NV dient elk jaar aangifte vennootschapsbelasting te doen. Ben je zzp’er of heb je een eenmanszaak of v.o.f als rechtsvorm? Dan doe je geen aangifte vennootschapsbelasting, maar dien je elk jaar een aangifte inkomstenbelasting in. Ook organisatoren van een evenement hoeven in sommige gevallen geen aangifte vennootschapsbelasting te doen.

De uitzondering op het betalen van vennootschapsbelasting is van toepassing op evenementen waarbij het maatschappelijke of sociale belang op de voorgrond staat. In de praktijk zijn dit vaak evenementen die door vrijwilligers worden georganiseerd en waar de opbrengsten ten goede komen aan een sociaal doel.

Tip: laat je voorlopige aanslag vennootschapsbelasting controleren

Aan het begin van het nieuwe boekjaar ontvangen BV’s, NV’s en andere belastingplichtigen van de Belastingdienst een voorlopige aanslag voor de vennootschapsbelasting. Als je in het komende jaar een aanzienlijk lagere of juist hogere winst verwacht, zal het uiteindelijk te betalen bedrag sterk afwijken van de hoogte van de voorlopige aanslag. De Belastingdienst kijkt namelijk naar de gegevens van voorgaande jaren om de hoogte van de voorlopige aanslag te bepalen. Verwacht je een verandering in de situatie, of twijfel je aan de hoogte van de voorlopige aanslag? Vraag dan advies aan een boekhouder of accountant. Ook wanneer je het niet eens bent een definitieve aanslag, kun je een boekhouder of accountant bezwaar laten maken.

Verschillen in prijzen uitbesteden aangifte vennootschapsbelasting

De prijzen die administratiekantoren voor de aangifte vennootschapsbelasting hanteren, kunnen behoorlijk verschillen. Een goed boekhoudpakket zorgt er in ieder geval voor dat je veel gegevens al kant-en-klaar aanlevert. Daarmee bespaar je altijd op het aantal uren dat voor de aangifte vennootschapsbelasting nodig is. Maak je gebruik van een maandabonnement, of kies je voor een vaste jaarprijs? Zorg dan voor goede afspraken welke werkzaamheden gedaan worden en welke gegevens je wel of niet hoeft aan te leveren. Vraag altijd meerdere offertes aan en vergelijk de verschillende mogelijkheden.

Vind je deze informatie nuttig?
Samenvatting
Prijzen aangifte vennootschapsbelasting per jaar
Prijzen aangifte vennootschapsbelasting per maand
Prijzen aangifte vennootschapsbelasting op basis van uurtarief
Uurtarieven voor aangifte vennootschapsbelasting
Aangifte vennootschapsbelasting zelf doen met een boekhoudpakket?
Tarieven van de vennootschapsbelasting
Wanneer hoef je geen aangifte vennootschapsbelasting te doen?
Tip: laat je voorlopige aanslag vennootschapsbelasting controleren
Verschillen in prijzen uitbesteden aangifte vennootschapsbelasting
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?