Book holder
Home
Blog
Winkel kopen of huren
Home
Blog
Winkel kopen of huren

Winkel kopen of huren

Gewijzigd, 24 augustus 2022
Gewijzigd, 24 augustus 2022

Wil je met je eigen winkel starten? Of is je huidige winkel niet meer groot genoeg? In beide gevallen is het verstandig om naar een winkelpand op zoek te gaan. Een winkelpand dat aan je eisen voldoet én dat betaalbaar is.

Dienst
Welke dienst zoek je?

Winkelpand kopen of huren

 

Wil je met je eigen winkel starten? Of is je huidige winkel niet meer groot genoeg? In beide gevallen is het verstandig om naar een winkelpand op zoek te gaan. Een winkelpand dat aan je eisen voldoet én dat betaalbaar is.
 

Wat betreft dat laatste; je moet een keuze maken tussen een winkelpand kopen of een winkelpand huren. Beide varianten brengen voordelen met zich mee, maar kennen ook specifieke aandachtspunten.


 

De voor- en nadelen van een winkelpand kopen

Met het kopen van een winkelpand doe je een behoorlijke investering. Het is echter wel een investering met het oog op de lange termijn. Het geld dat je nú in je winkelpand steekt, verdien je op termijn namelijk weer terug. Ga maar eens na wat er zou gebeuren als je je winkelpand verkoopt; je ontvangt dan een mooi bedrag voor je pand. Bij huren is dat allerminst het geval. Daarbij geef je het geld uit, maar dit geld zie je nooit meer terug.

 

Tevens is het een feit dat je van interessante financieringsvormen kunt profiteren. Dát brengt op zijn beurt een financieel voordeel met zich mee. De rente die je voor het gekochte winkelpand moet betalen, is vele malen lager dan de huurprijs die je anders zou moeten betalen. Je bent dus – zeker op lange termijn – een stuk voordeliger uit.
 

Een ander voordeel is dat je niet afhankelijk bent. Je bent niet afhankelijk van een verhuurder en van zijn/haar plannen. Mocht je verbouwingen aan je winkelpand uit willen voeren, is dat in veel gevallen probleemloos mogelijk. Het enige dat je mogelijk nodig hebt, is een vergunning van de gemeente.
 

Met het kopen van een winkelpand verkrijg je bovendien veel zekerheid. Je weet zeker dat je in je nieuwe winkelpand jarenlang kunt blijven zitten. Je bent hierbij niet afhankelijk van externe factoren of bijvoorbeeld een contract dat binnenkort afloopt. Hoe lang je precies in het winkelpand blijft, is ook volledig aan jou. Ideaal.


 

Wel moet je rekening met drie aandachtspunten houden:


 

  • Het kan lastig zijn om een geschikt winkelpand te vinden. Veel winkelpanden worden namelijk te huur aangeboden en niet te koop. Kom je wel een geschikt winkelpand tegen? Dan moet je je voorbereiden op een behoorlijke investering. Als je met je onderneming kapitaalkrachtig bent, is dit uiteraard geen probleem/nadeel.
  • De waarde van je winkelpand wordt bepaald door de markt. In de afgelopen jaren is vastgoed steeds duurder geworden, maar dit biedt geen garanties voor de toekomst. Mogelijk daalt de waarde van je winkelpand  in de nabije toekomst.
  • Je moet zelf het onderhoud betalen. Als eigenaar van een winkelpand draai je volledig zelf op voor de kosten van het onderhoud. Bij het huren van een winkelpand zou dit anders zijn. Dáárbij wordt het onderhoud door de eigenaar van het winkelpand betaald.


 

De voor- en nadelen van een winkelpand huren

Als je net met je winkel begonnen bent, is het huren van een winkelpand beter. Je hebt voor het huren van het winkelpand immers geen groot startkapitaal nodig. Bovendien ben je relatief flexibel. Op het moment dat je winkel helemaal niet loopt, kun je mogelijk onder het huurcontract uitkomen. Loopt je winkel direct héél goed? Dan kun je mogelijk de overstap naar een groter winkelpand maken.


 

Heb je al langer je eigen winkel, maar wil je geen groot bedrag in je nieuwe winkelpand investeren? Dan is huren ook interessant(er). Bij een huurpand betaal je maandelijks een vast bedrag, waardoor de kosten goed te budgetteren zijn. Je hoeft hierbij bijvoorbeeld ook geen rekening met onderhoudskosten te maken.


 

Als huurder van een bedrijfspand ben je ook niet afhankelijk van de vastgoedmarkt. De huurprijs die je met de eigenaar afspreekt, is de prijs die je elke maand moet betalen. De waarde van het bedrijfspand, ongeacht of deze nou stijgt of daalt, is niet van invloed.


 

Tevens is het een voordeel dat je veelal uit meer huurpanden kunt kiezen. Zeker als je je winkel in een grotere stad wilt vestigen, heb je de keuze uit meer huurpanden dan kooppanden. Indien je wilt huren, heb je dus meer kans om het perfecte winkelpand te vinden.


 

Wel is het zo dat je afhankelijk bent van je verhuurder. Wil je verhuurder het huurcontract niet verlengen? Dan moet je spoedig op zoek naar een ander bedrijfspand. Ook is het zo dat je geen veranderingen aan het winkelpand uit mag voeren. Indien je deze wens wel hebt, zou je in overleg moeten treden met de verhuurder. De kans bestaat echter dat de verhuurder géén akkoord geeft om het bedrijfspand ingrijpend te veranderen.


 

Wat is voor jou de beste keuze; kopen of huren?

Een winkelpand kopen of huren? Het is een vraag waar menig winkelier tegen aanloopt. Met een kooppand geniet je van specifieke voordelen, maar dit is ook het geval als je gaat huren. Je moet daarom voor jezelf een goede afweging maken.


 

Bij het maken van deze afweging moet je goed op twee punten letten:


 

  • De gewenste locatie. Waar zou je bij voorkeur je nieuwe winkel willen hebben? Op basis van de gewenste locatie kun je eens kijken naar het huidige aanbod van koop- en huurpanden. Mogelijk blijkt dan al direct dat één van beide opties afvalt. Puur doordat er geen aanbod is.
  • Je eigen wensen. Uiteraard moet je ook heel goed met je eigen wensen rekening houden. Hoeveel geld wil je bijvoorbeeld maandelijks uitgeven? En in hoeverre heb je behoefte aan flexibiliteit? Dit zijn slechts twee van de vele vragen waar je goed over na moet denken.


 

Op dit gebied bestaat in ieder geval geen ‘goed’ of ‘fout’. Je moet datgene doen waar je het beste gevoel bij hebt. En je moet datgene doen dat het beste bij je onderneming past. De leeftijd van je onderneming evenals de financiële situatie zijn daar uiteraard bepalende factoren bij.


 

Weet je niet zo goed wat de juiste keuze is? Of waar je verstandig aan doet? Vraag eventueel hulp aan medeondernemers of aan je boekhouder. Zeker op het financiële vlak kan een boekhouder je van het juiste advies voorzien.


 

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?