Book holder
Home
Blog
8 Tips als je wilt starten met je eigen Foodtruck
Home
Blog
8 Tips als je wilt starten met je eigen Foodtruck

8 Tips als je wilt starten met je eigen Foodtruck

Gewijzigd, 11 februari 2022
Gewijzigd, 11 februari 2022
article-hero

Je eigen Foodtruck beginnen als zzp’er?

Het is een droom van velen. Op een zonnige dag erop uit met een mooie oldtimer truck om lekker te koken en te verkopen aan een enthousiast publiek.

Het goede nieuws is, soms is het precies zo romantisch als je je hebt voorgesteld. Er komt echter heel wat meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken.

In dit artikel gaan we in op belangrijke zaken om rekening mee te houden wanneer je als zzp’er wilt starten met je eigen foodtruck.

 

Kies een origineel product

Er is al een groot aanbod van foodtrucks. Om op te vallen en de beste ‘plekken’ te krijgen helpt het om met een origineel product te komen. Er zijn al genoeg friet, burger, smoothie, pizza en ijs- trucks. Het zal lastig zijn om met deze producten een goede standplaats of plek op festival te krijgen, aangezien er voor deze plekken al 10 andere trucks in de rij staan. Je kan natuurlijk altijd proberen de beste te worden in jouw categorie en zo toch je plekje te bemachtigen. Hou er dan wel rekening mee dat dit jaren kan duren. Met een origineel product plaatsen organisatoren je er graag ‘nog even tussen’. Het is namelijk ook in hun belang een zo gevarieerd mogelijk aanbod aan te bieden.

Uitstraling van je Foodtruck

Er zijn veel foodtrucks op de markt. Van gave oldtimers, tot uitgebouwde wagen met hele stands ervoor. Hoe mooier de truck of uitstraling van je stand, hoe liever organisaties je zien komen naar hun festival. Ga maar na, als jij zelf een festival zou organiseren wil je daar toch ook de mooiste trucks met de lekkerste gerechten op hebben staan?

Dus onze tip: ga voor een écht mooie oldtimer die je opknapt in de kleuren die passen bij jouw product. Zorg voor een duidelijke ‘signage’ met verlichting (’s avonds is het donker op festivals), zodat jouw foodtruck goed opvalt.

Smoothiebar huren Shakesonwheels.nl

Duurzaamheid

Zowel gemeentes als festivalorganisatoren hechten anno 2020 veel waarde aan duurzaamheid. Een foodtruck serveert doorgaans uit in disposables. Hier kiezen voor een biologisch of gerecycled alternatief voor plastic is zeer aan te bevelen. Als het je lukt om nog een stap verder te gaan zal dit je zeker een voordeel opleveren. Lukt het je om jouw klanten zelf hun bord en bestek te laten meenemen? Ga je je ingrediënten biologisch inkopen? Of kan je je foodtruck laten draaien op zonne-energie? Het is niet persé makkelijk of goedkoop, maar wel de moeite waard om goed te bekijken hoe je je foodtruck zo duurzaam mogelijk kan runnen.

Vergunningen en diploma’s

Je kan in Nederland niet zomaar overal gaan staan met je foodtruck, de luiken opengooien, en verkopen. Als je van plek naar plek rijdt zou je gebruik kunnen maken van een ventvergunning. Let op, hieraan zitten wel strenge regels. Zo streng dat deze vergunning voor de meeste trucks ongeschikt is. Daarnaast kan je bij de gemeente een vergunning aanvragen voor een vaste standplaats. Je krijgt dan je eigen vaste plek toegewezen waar je dagelijks of wekelijks mag verkopen. Hier zijn vaak jarenlange wachttijden voor foodtrucks om ertussen te komen. Informeer daarom van tevoren goed bij jouw gemeente.

Handige diploma’s om te hebben zijn sociale hygiëne (is verplicht als je alcohol wilt verkopen) en HACCP. Als je een cursus HACCP doet leer je alles wat je moet weten om hygiënisch te werken. Houd je je aan die richtlijnen dan weet je zeker dat, als de voedsel en warenautoriteit een keer bij jou foodtruck langskomt, alles goed zit.

Waar ga je verkopen?

Je meest voor de hand liggende opties zijn dus op een vaste standplaats of op een festival. Hou er rekening mee dat het in beide gevallen lastig kan zijn om ertussen te komen.

Leuke hippe markten hebben vaak wel sneller een plekje voor je. In veel gevallen kan je hier ook zeer goed verkopen. Hou goed rekening met de plaats en het publiek. Niet overal willen de mensen 8 euro betalen voor jouw veganistische hamburger.

Verder kan je natuurlijk rechtstreeks ingehuurd worden door bedrijven. Dit is erg prettig omdat je van tevoren kan afspreken hoelang je blijft staan en aan hoeveel mensen je serveert. Hier kan je dan ook je inkoop goed op afstemmen zodat je nooit met ‘waste’ blijft zitten.

Wat doe je buiten het festivalseizoen?

Als je geen vaste standplaats hebt en het festivalseizoen zit erop dan kan je agenda er ineens behoorlijk leeg uit zien. Het is goed om erover na te denken hoe je dit kan ondervangen.

Beurzen zoals de Jaarbeurs of RAI werken vaak met externe cateraars tijdens grote evenementen. Houdt wel rekening met een wat hogere afdracht.

Zoals eerder gezegd kunnen bedrijven ook je klant zijn. Niet ieder bedrijf heeft de ruimte voor een foodtruck, en het is natuurlijk niet al te vaak lekker weer in Nederland. Het kan daarom een goed idee zijn om een kleine versie te bouwen van je foodtruck, een soort foodbar. Hieruit serveer je dan dezelfde heerlijke gerechten maar dan vanuit een kleine opstelling die ook makkelijk binnen te plaatsen is. Bij Shakes on Wheels kunnen bedrijven bijvoorbeeld verschillende smoothiebars huren

Het is ook een goed idee je aan te sluiten bij foodtruck platforms. Organisaties als ToetToetFood krijgen vaak wat grotere aanvragen van bedrijven waarbij ze meerdere foodtrucks inzetten. Het is natuurlijk fijn als ze ook jou truck zo af en toe naar voren schuiven.

Verzekeringen en veiligheid

Een wat saaier onderdeel, maar zeker belangrijk. Hoe ga je om met de veiligheid? En heb je al je verzekeringen goed op orde?

Jij bent verantwoordelijk voor de veiligheid van je medewerkers en gasten van jouw foodtruck. Daarom is de aanwezigheid van een gekeurde brandblusser verplicht. Met regelmaat komt de brandweer dit ook daadwerkelijk controleren op evenementen.

Er zijn veel verzekeringen om te overwegen bij het starten van een foodtruck. Maar je wilt in ieder geval een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering hebben. Dan ben je altijd gedekt als je andere schade berokkent.

Behandel je Foodtruck als een echt bedrijf

Hiermee bedoelen we dat je jezelf en je foodtruck serieus neemt. Neem tijd voor de administratie. Denk goed na over je prijsstelling (breng al je kosten nauwkeurig in kaart!). Werk volgens de hygiënische standaarden. Onderhandel over sta prijzen en afdrachten waar mogelijk. Hou de kwaliteit van je producten altijd hoog. Zorg dat je de juiste verzekeringen hebt. Benader pro actie bedrijven voor de rustigere winterperiode. Werk aan een goede (en goed vindbare!) website.

Als je dit doet en je volgt wat van de andere adviezen in dit artikel op, dan heb jij een grote kans van slagen met je foodtruck! Veel succes.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?