Het is weer bijna zover: vanaf 1 maart is het mogelijk om aangifte te doen van de inkomstenbelasting. Voor jou als (startende) ondernemer is het belangrijk om te weten of je voor de Belastingdienst ook ondernemer bent.
Dit geldt vooral wanneer je een Eenmanszaak hebt of wanneer je je bij de Kamer van Koophandel hebt ingeschreven als vennootschap onder firma.
Even terug naar de inkomstenbelasting: een jaarlijkse verplichting voor alle ondernemers. Een terugblik op het afgelopen jaar en tegelijkertijd wordt de balans opgemaakt. Is er sprake van winst of verlies?
Wanneer er sprake is van winst, is het fijn om te weten hoeveel de uiteindelijke winst bedraagt. Bij de inkomstenbelasting gaat het er vooral om hoeveel fiscaal belastbare winst het bedrijf het afgelopen jaar heeft gemaakt. De fiscaal belastbare winst bestaat uit de inkomsten min de kosten en eventuele aftrekposten. Deze fiscaal belastbare winst gebruikt de Belastingdienst om te bepalen hoeveel belasting een ondernemer aan hen moet afdragen.
Ondernemers kunnen zelf berekenen hoeveel de fiscaal belastbare winst en de af te dragen belasting bedraagt. Dit kost echter veel tijd en geld. Het inschakelen van een professionele boekhouder is daarom een ‘must’.
Een Eenmanszaak of V.O.F. betaalt dus belasting over de winst bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Er zijn ondernemers die naast het werk in de eigen onderneming, in loondienst werken.
Dit maakt de aangifte inkomstenbelasting ingewikkelder. De inkomsten uit loondienst en de verdiensten uit de eigen onderneming, vallen allebei onder box 1. De Belastingdienst telt beide inkomsten bij elkaar op om zo te bepalen hoeveel het belastbare inkomsten bedraagt. Afhankelijk van de hoogte van dit belastbare inkomen, wordt bepaald welke schijf uit box 1 van toepassing is.
Natuurlijk kunnen ondernemers zelf aangifte van de inkomstenbelasting doen. Wees er wel op beducht dat dit veel tijd kost en een zeer secuur bijgehouden boekhouding en administratie vraagt. Bovendien is het geen overbodige luxe om op de hoogte te zijn van de fiscale wetgeving. Zo is het bijvoorbeeld een ‘must’ om op de hoogte te zijn van de voorwaarden voor het aftrekken van zakelijke kosten, bepaalde afschrijvingen of privégebruik van zakelijke goederen.
Financieel adviseur Joyce Lups van Numbr regelt al jaren de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers. ‘Er wordt van een ondernemer verwacht dat ze een volledige balans en winst- en verliesrekening presenteren. Dat is veel werk. Daarnaast kan een ondernemer in aanmerking komen voor startersaftrek of de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, maar hier zitten voorwaarden aan vast die je wel moet weten'.
Ook al huurt een ondernemer een boekhouder in om de aangifte inkomstenbelasting te doen, dan nog moet de ondernemer nog steeds zelf bepaalde gegevens aanleveren. Dit lukt niet altijd op tijd, waardoor de boekhouder eventueel een uitstelregeling kan aanvragen. Een ondernemer krijgt dan meer tijd om de benodigde gegevens te verzamelen en aan te leveren. Wanneer je een professionele boekhouder in de arm neemt, ben je ervan verzekerd dat de aangifte zo gunstig mogelijk voor jou als ondernemer uitpakt, Een boekhouder zal uitzoeken welke regelingen voor de ondernemer van toepassing zijn en hiervoor de benodigde gegevens aan de ondernemer vragen.
Een ander voordeel van het inhuren van een boekhouder is dat een ondernemer 24 uur per dag de actuele financiën kan inzien. Ook het totale belastbare inkomen uit werk en de eigen onderneming is inzichtelijk. Op basis hiervan kan een ondernemer zijn strategie aanpassen, zodat het bedrijf nog verder kan groeien.
Een goede boekhouder doet dus veel meer dan alleen je boekhouding. Hij geeft je inzicht in het financieel reilen en zeilen van je bedrijf, waardoor je betere keuzes kunt maken. Ben jij klaar voor aangifte inkomstenbelasting, of schakel je liever een boekhouder in?