Book holder
mortgage

Actuele Hypotheekrente

Description text is here If you don't shop around for your car insurance, you could be missing out on savings worth hundreds of dollars per year.

Gewijzigd, 29 juni 2022
Aankoopbedrag
Aankoopberdrag of geschatte
€ 150 000
Eigen geld
Minimal 40%
€ 150 000
Rentevast periode
1- tot 10 jaar
€ 150 000
vector
vector

Actuele Hypotheekrente

Rentevaste periode

1
5
10
20
30

Marktwaarde woning

NHG
60%
80%
90%
100%
NIBC
%1,57
Argenta
%1,73
Allianz
%1,75
mortgage-rate

5 verschillen tussen financial en operational lease

 

Financial lease en operational lease kennen diverse verschillen. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij:

  • Eigendom van de auto
  • Bijkomende kosten
  • Auto op de balans
  • Na het contract: wat dan?
  • Investeringsaftrek voor zzp’ers

Let op: zowel financial lease als operational lease zijn er in verschillende vormen. Adviseurs vertellen je graag meer over het economisch en/of juridisch eigendom, net als netto operational lease of ‘sale and lease back’. Ontdek op die manier welke specifieke variant het best aansluit bij jou als zzp’er.

Eigendom van de auto

Het belangrijkste verschil tussen financial en operational lease is het eigendom van de auto. Bij operational lease word jij nooit eigenaar van de auto, niet economisch en ook niet juridisch. De auto komt niet bij jou op de balans te staan, omdat je die in de praktijk huurt. Je betaalt een vast bedrag per maand, om gebruik te mogen maken van de auto die eigendom blijft van de leasemaatschappij.

Kies je voor financial lease voor zzp’ers? Dan word je in ieder geval economisch eigenaar van de auto, en soms ook juridisch. Dankzij het economische eigendom komt de auto bij jou op de balans te staan. Je mag de btw over de auto aftrekken en kunt rekenen op een aantal belastingvoordelen, zoals investeringsaftrek, afschrijvingsaftrek en renteaftrek.

Bijkomende kosten

Financial lease en operational lease gaan heel anders om met de bijkomende kosten voor een auto die je zakelijk wilt rijden. Kies je voor financial lease? Dan dien je zelf de wegenbelasting te betalen, betaal je zelf de premie voor de autoverzekering en de kosten voor onderhoud, reparaties en banden. Je betaalt zelf voor eventueel vervangend vervoer en voor pechhulp.

Met operational lease hoef je alleen maar te tanken. En ook dat hoef je niet altijd meteen zelf af te rekenen, als je een voorschot betaalt voor de brandstofkosten. Alle kosten zijn inbegrepen bij de prijs per maand, zodat je vooraf precies weet waar je aan toe bent. Je bent wel afhankelijk van de afspraken die de leasemaatschappij maakt met garages, omdat je daar met jouw auto naartoe zal moeten.

Financial lease leidt tot meer bijkomende kosten voor eigen rekening. Je hebt daarmee wel de kans om zelf een (goedkope) autoverzekering af te sluiten en een garage bij jou in de buurt te kiezen voor reparaties en onderhoud.

Auto op de balans

Afhankelijk van of je kiest voor financial lease of operational lease voor zzp’ers komt de auto wel of niet bij jouw onderneming op de balans te staan. Met financial lease wordt de auto onderdeel van jouw eigen vermogen. Dat is met operational lease niet het geval, omdat je zakelijke huurt betaalt voor het gebruik van de auto. Onafhankelijke adviseurs vertellen je graag meer over de voor- en nadelen hiervan, afgestemd op jouw specifieke situatie.

Investeringsaftrek voor zzp’ers

Met operational lease kom je niet in aanmerking voor investeringsaftrek. Je doet geen grote investering, omdat je maandelijks een zakelijk huurbedrag voor de auto betaalt. Met financial lease doe je die grote investering wel, omdat je economisch eigenaar wordt van de auto. Je komt in aanmerking voor investeringsaftrek, ondanks dat je dankzij financial lease maandelijks voor de auto gaat betalen.

Vind je deze informatie nuttig?
Samenvatting
5 verschillen tussen financial en operational lease
Eigendom van de auto
Bijkomende kosten
Auto op de balans
Investeringsaftrek voor zzp’ers
1
2