Book holder
Home
Blog
Auto kopen of leasen als zzp'er: de voor- en nadelen op een rij
Home
Blog
Auto kopen of leasen als zzp'er: de voor- en nadelen op een rij

Auto kopen of leasen als zzp'er: de voor- en nadelen op een rij

Gewijzigd, 11 februari 2022
Gewijzigd, 11 februari 2022
article-hero


Bekijk ook:


Beste Laadpas
Beste Tankpas


Als zzp'er een auto kopen of leasen? Een belangrijke keuze, met voor- en nadelen, meer of minder flexibiliteit en meer of minder risico’s. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij, zodat je daar een goede vergelijking uit kunt maken. En kom je er zelf nog niet helemaal uit? Geen probleem, er zijn veel goede adviseurs die je kunnen helpen jouw situatie in kaart te brengen en je op basis daarvan te adviseren.

Kopen of leasen heeft invloed op een aantal verschillende factoren, waaronder natuurlijk de kosten. Je kunt als zzp'er een auto leasen of kopen, waarbij het verstandig is om goed te letten op eventuele verborgen kosten en het gemak dat je ervaart. Lease of koop gaat om meer dan de prijs alleen, het is bijvoorbeeld belangrijk om goed te kijken naar jouw flexibiliteit en risico’s die je loopt.

De kosten: kopen of leasen

Een belangrijk aspect voor het kopen of leasen als zzp'er zijn natuurlijk de kosten. Heb je weinig budget, maar wil je wel een praktische en een zuinige auto? Je kunt een goedkoop model kiezen dat je zelf kunt betalen, maar ook een duurdere elektrische auto die je kunt leasen. Als je besluit de auto te kopen betaal je daar in één keer het volledige bedrag voor. Met lease kun je de kosten uitspreiden over de periode dat je er gebruik van maakt.

Let op: lease bestaat in verschillende vormen. Als je kiest voor financial lease werkt dit anders dan wanneer je gebruik maakt van operational lease.

Stel dat je een auto wilt kopen voor circa €10.000 (exclusief btw), dan is dat een flinke uitgave voor jou als zzp'er. Heb je dat geld op dit moment niet beschikbaar of wil je het er niet aan uitgeven? Dezelfde auto kun je leasen (operational lease) voor circa €200 - €250 per maand. Als je de auto zo’n 5 jaar zal rijden betekent dit dat je daar in totaal €13.500 voor betaalt. Dat is flink meer dan de aanschafprijs alleen, maar bij operational lease zijn de kosten voor onderhoud, reparaties, de autoverzekering, wegenbelasting en een aantal andere zaken alvast inbegrepen.

De kosten voor lease zullen vaak iets hoger liggen, maar voorkomen ondertussen dat je het volledige aanschafbedrag in één keer dient te betalen. Houd er wel rekening mee dat een gekochte auto jouw eigendom is, waardoor je die na 5 jaar voor de restwaarde kunt verkopen. Als je gebruik maakt van operational lease is dat niet het geval. Zodra het contract afloopt lever je de auto in, omdat die nog steeds eigendom is van de leasemaatschappij.

Verborgen kosten en gemak voor zzp'ers

Bij de aankoop van een auto als zzp'er zijn zowel de aanschafkosten als de gebruikskosten belangrijk, soms aangeduid als de verborgen kosten. Als je kiest voor full operational lease hoef je doorgaans zelf alleen nog maar te tanken. Soms zijn de brandstofkosten zelfs onderdeel van de prijs per maand, op basis van een voorschot. Alleen als je meer rijdt dan vooraf verwacht zal je moeten bijbetalen.

Besluit je de auto zelf te kopen? Houd er dan rekening mee dat je de kosten voor de brandstof zelf betaalt, net als andere bijkomende kosten. Je moet dan denken aan de autoverzekering, de wegenbelasting, onderhoud, reparaties en de banden voor de auto. Verder dien je zelf na te denken over eventuele pechhulp, vervangend vervoer en andere extra’s waar je gebruik van kunt maken. Stel dat je daar €1.500 per jaar voor betaalt telt dat over een periode van 5 jaar op tot circa €7.500. Op die manier hoeft het niet veel duurder of goedkoper te zijn om een auto te kopen of om die te rijden op basis van (operational) lease

Flexibiliteit en risico’s op een rij

Denk tenslotte na over zowel de flexibiliteit als de risico’s. Een leasecontract sluit je als zzp'er af voor een langere periode, bijvoorbeeld voor 4 of 5 jaar. Gedurende die tijd betaal je maandelijks een vast bedrag om de auto te kunnen rijden. In sommige gevallen kun je kortere contracten afsluiten, voor een paar maanden, een jaar of een andere periode. Er is dan sprake van shortlease, waarmee je aanzienlijk flexibeler bent en minder risico loopt. Houd er rekening mee dat de kosten per maand daarvoor hoger kunnen liggen, dus let daar kritisch op als je een afweging wilt maken.

Of je als zzp'er het best een auto kunt kopen of kunt leasen hangt samen met de manier waarop je daar gebruik van wilt maken en de financiële positie die je hebt. Werk je als dienstverlenende zzp'er en doe je weinig investeringen? Kopen kan dan een goed idee zijn, mits je het geld daarvoor beschikbaar hebt. Als je wilt kunnen inkopen en andere investeringen wilt doen is de aanschaf van een auto misschien niet de beste keuze. Financial lease of operational lease kan dan een goed alternatief zijn, omdat je de kosten kunt spreiden over de periode waarin je er gebruik van maakt.

Auto kopen of leasen: privacy

Ook de privacy is van belang als er wordt gekeken naar de voordelen van het kopen of leasen van een auto voor de onderneming. Als een zzp’er een auto koopt, dan valt de privacy meestal geheel onder de verantwoordelijkheid van de zzp’er zelf. In geval van het leasen van een auto voor het bedrijf liggen de privacyregels net wat anders. De meeste moderne leaseauto’s komen tegenwoordig met een verbinding tot het internet waardoor persoonsgegevens wordt verzameld over de zzp’er die de auto gaat leasen. Denk hierbij niet alleen aan persoonsgegevens van de bestuurder en de inzittenden, maar ook gegevens over het belgedrag van de zzp’er, over de locaties en zelfs de rijstijl. Al deze gegevens worden verstuurd naar de fabrikant van het voertuit. Vaak worden deze gegevens gedeeld met de verschillende leasebedrijven.

Om de privacy van elke zzp’er te beschermen heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een handleiding in elkaar gezet waarbij zzp’ers kunnen leren wat de beste manieren zijn om een auto te kopen of te leasen en wat de belangrijke zaken zijn die bij beide keuzes komen kijken.

Tips bij het kiezen tussen een auto kopen of leasen

Een zzp’er die een keuze moet maken tussen het kopen of het leasen van een auto voor de onderneming moet aan veel zaken denken. Hieronder tref je enkele handige tips die je kunt gebruiken bij het kiezen tussen een auto kopen of huren:

  • Ga na in hoeverre de leaseauto na afloop van het contract over kan worden genomen.
  • Check welke kosten voor eigen rekening zijn bij het leasen of het kopen van een auto.
  • Beschik je over voldoende kapitaal? Dan kan het slim zijn om een auto te kopen.
  • Check in hoeverre het mogelijk is om het leasecontract tussentijds op te zeggen of aan te passen.

Veelgestelde vragen:

Wat is de verstandigste keuze voor een zzp’er? Een auto huren, een auto kopen of leasen?

Een zzp’er kan kiezen tussen het huren, het kopen en het leasen van een auto voor de onderneming. De keuze die het meest verstandig is hangt puur per zzp’er en per situatie af.

Wat zijn de voor- en nadelen die komen kijken bij een auto kopen of leasen?

Een zzp’er die een auto koopt moet hoge aanschafkosten betalen maar de auto is eigendom van de zzp’er. Een lease is handig voor zzp’ers met een beperkt budget maar de zzp’er is geen eigenaar van de auto.

Wat zijn de mogelijkheden van een elektrische auto als een zzp’er moet kiezen tussen een auto kopen of leasen?

Een zzp’er die bewust een steentje wilt bijdragen aan milieuverbetering kan voor een elektrische auto kiezen. Hierbij komt verder een vrij lage bijtelling kijken, welke meestal ergens tussen 4 of 8% is.

Wat is goedkoper? Een auto kopen of leasen?

Op langer termijn is het kopen van een auto veel goedkoper maar kosten zoals onderhoud en reparaties komen voor rekening van de zzp’er. Met een leaseauto vallen deze kosten onder de verantwoordelijkheid van het leasebedrijf maar er is sprake van een lening.

Wil je weten wat in jouw situatie belangrijk is om rekening mee te houden en zoek je naar handige tips om de beste keuze te maken? Twijfel dan niet om een adviseur in de arm te nemen, zodat je een goed advies krijgt om een auto te kopen of leasen. 

Vind je deze informatie nuttig?
1
0
Dienst
Welke dienst zoek je?