Book holder
Home
Blog
Auto op de zaak of privé: wat is het beste?
Home
Blog
Auto op de zaak of privé: wat is het beste?

Auto op de zaak of privé: wat is het beste?

Gewijzigd, 11 februari 2022
Gewijzigd, 11 februari 2022
article-hero

Bekijk ook:


Beste Laadpas
Beste Tankpas


Jouw auto op de zaak of privé: hoe maak je de beste keuze? Een vraag van veel zzp'ers die een auto nodig hebben en twijfelen over de zakelijke of particuliere aankoop. Door de auto zakelijk of privé te rijden als zzp'er ontstaan er verschillende voor- en nadelen. Het gaat vooral om fiscale en financiële verschillen, dus het is belangrijk om daar goed naar te kijken.

In de basis is het eenvoudig, een auto privé of op de zaak. Als je de auto particulier koopt betaal je daarvoor met je spaargeld of kies je voor een privé financiering. Als je zakelijke ritten maakt breng je daarvoor 19 cent per kilometer in rekening bij je eigen bedrijf. Kosten aan de auto maak je in principe privé, dus die kun je niet zomaar aftrekken als bedrijfskosten. Koop je de auto zakelijk? Dan betaal je daarvoor met je zakelijk vermogen of een zakelijke financiering. Je hoeft zakelijke ritten niet in rekening te brengen. Kosten gelden in de basis als zakelijke kosten, waardoor je die kunt aftrekken van de winst. Andersom dien je bijtelling te berekenen en dat bij je belastbaar inkomen op te tellen. Je betaalt privé dus belasting over de auto die je zakelijk koopt en rijdt. Tenminste, als je de auto ook privé meer dan 500 kilometer per jaar gebruikt.

Belangrijke onderwerpen voor de keuze om een auto op de zaak of privé te kopen zijn de bijtelling en het aftrekken van reiskosten, net als het terugvragen van btw. We zetten die punten voor je op een rij, zodat je een beter idee krijgt bij een auto van de zaak of in privé en de voor- en nadelen daarvan.

Bijtelling zakelijke auto

Koop je de auto zakelijk? Dan krijg je te maken met bijtelling, als je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt. Los van die bijtelling mag je alle kosten voor de auto zakelijk aftrekken van de winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. De kosten die je mag aftrekken bestaan ook uit afschrijvingen en financieringslasten, het gaat om het complete plaatje.

Andersom dien je bijtelling te berekenen op het moment dat je de aangifte inkomstenbelasting doet. Je telt de bijtelling op bij het belastbaar inkomen. Rijd je een auto die niet in aanmerking komt voor een lage(re) bijtelling? Dan gaat het om 22 procent van de cataloguswaarde. Met een auto met een cataloguswaarde van €40.000 tel je ieder jaar €8.800 bij je belastbaar inkomen op. Afhankelijk van de belastingschaal waarin dat bedrag valt betaal je hierover zo’n €3.500 - €4.000 inkomstenbelasting.

Tip: de bijtelling beperken als zzp'er met een auto van de zaak? Als je een elektrische auto rijdt kom je in aanmerking voor de lage bijtelling van 4 procent per jaar. Bij een auto van €40.000 scheelt dat je €7.200 bijtelling per jaar, goed voor €600 voordeel per maand.

Om te bepalen of je de auto beter zakelijk of privé kunt rijden als zzp'er kun je de werkelijke autokosten per jaar berekenen. Zijn die kosten lager dan de bijtelling? Dan is het vaak verstandiger om de auto in privé te kopen en de kilometers op te voeren als zakelijke kosten. En gaat het om een auto ouder dan 2 jaar en jonger dan 15 jaar? Ook dan is het vanwege de afschrijving vaak interessant om de auto als zzp'er privé te rijden.

Reiskosten aftrekken: 19 cent per kilometer

Koop je de auto als zzp'er privé? Je kunt kosten voor de auto zakelijk niet aftrekken, omdat er geen sprake is van zakelijke uitgaven. Dat betekent dat je het onderhoud, de brandstof en andere kosten privé zal maken. Ze gaan niet van de winst af, waardoor je daar geen fiscaal voordeel van hebt. Ook de afschrijvingen en eventuele financieringskosten komen privé voor jouw rekening.

Voor de zakelijke kilometers die je maakt mag je 19 cent per kilometer in rekening brengen bij je eigen bedrijf. Het is belangrijk om goed te registreren van welk adres naar welk adres je reed en hoeveel kilometer dat was. Maak je een rit vanaf jouw kantoor naar een klant en weer terug? Uitgaande van een enkele reis van 45 kilometer mag je dan 2x 45 kilometer in rekening brengen. Bij 19 cent per kilometer gaat dat om €17,10. Je kunt alle zakelijke kilometers die je rijdt bij je eigen bedrijf in rekening brengen, om de bedragen over te maken van je zakelijke rekening naar je privérekening.

Auto in privé: btw terugvragen

Rijd je de auto in privé en wil je toch btw terugvragen, bijvoorbeeld over een reparatie die je hebt moeten laten uitvoeren? Als je de auto privé koopt en ook zakelijk gebruikt bestaan daar mogelijkheden voor. Je mag de btw bij aanschaf niet aftrekken, maar dat kan wel met een deel van de btw die je betaalt over onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten. Op die manier kun je fiscaal voordeel krijgen voor het deel waarmee je de auto zakelijk rijdt. We leggen het je uit met een voorbeeld:

  • Je rijdt jaarlijks 14.000 kilometer, waarvan 8.000 kilometer zakelijk. In dat geval maak je 57% van de ritten zakelijk, tegenover 43% in privé. Je mag 57% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen, omdat je die kosten zakelijk kunt verantwoorden. Het is daarom belangrijk om zowel zakelijke als particuliere ritten te registreren, zodat je de juiste verhouding kunt berekenen.

Een alternatief: Een auto leasen lease

Een ander alternatief die ondernemers hebben is om als particulier een auto te leasen. Dan hangt het van de leasevorm af in hoeverre de kosten afgetrokken kunnen worden. In geval van operationele lease mogen de maandelijkse leasefacturen af worden getrokken. Gaat het om financial lease, dan is het aflossingsdeel niet fiscaal aftrekbaar. Een auto leasen kan een slim alternatief zijn als de ondernemer geld vrij wilt houden aangezien er geen sprake is van verzekeringskosten, onderhoudskosten en dergelijke. De zakelijk gereden kilometers met een leaseauto zijn aftrekbaar tegen €0,19 per kilometer. Hou wel rekening dat het leasecontract bij het BKR geregistreerd wordt. Daarnaast kan de btw niet worden teruggevorderd, ook niet over de zakelijke autokosten en is het niet eenvoudig om een leasecontract zomaar te beëindigen zonder een flinke opzegvergoeding te verwachten.

Een kilometeradministratie is belangrijk

Als een ondernemer van plan is om een auto te kopen voor op de zaak, dan is het bijhouden van een sluitende kilometeradministratie zeer belangrijk. De ondernemer moet om fiscale redenen immers kunnen aantonen welke gereden kilometers zakelijk zijn geweest en welke ritjes privé waren. Om een goede kilometeradministratie op te kunnen stellen en bij te houden is het noodzakelijk om alle bonnen en facturen te bewaren. Vermeld tevens per rit wat het doel was geweest van de rit, wat de begin- en eindbestemming was, geef het tijdstip aan, de datum en de gegevens van de klant die de ondernemer is gaan ontmoeten. Met een nauwkeurige kilometeradministratie kan de ondernemer tevens een beter inzicht hebben tot de verhouding tussen het privégebruik en het zakelijk gebruik van de auto.

Heeft de ondernemer geen kilometeradministratie bijgehouden? Dan mag de ondernemer de btw van alle onderhouds- en gebruikskosten aftrekken. Jaarlijks moet de ondernemer dan wel de afgetrokken btw corrigeren vanwege het privégebruik.

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de fiscale gevolgen van het aanschaffen van een privé auto voor op de zaak?

Als een ondernemer een privé auto bezit en deze gaat gebruiken voor op de zaak, dan mag €0,19 per zakelijke kilometer fiscaal af worden getrokken. Deze zakelijke kilometers moeten als zakelijke autokosten worden opgevoerd.

Welke gevolgen komen kijken bij het aanschaffen van een auto voor de zaak?

Een ondernemer die een auto koopt op naam van de zaak mag alle kosten die gemaakt worden zakelijk boeken en van de winst aftrekken. Denk bij zakelijke kosten aan brandstof, parkeren, onderhoud, reparaties, verzekeringen, wasstraat, motorrijtuigenbelasting en afschrijving.

Kan een ondernemer een auto zowel privé als zakelijk gebruiken?

Een ondernemer mag zelf bepalen of een auto privé bezit is of als zakelijke auto beschouwd wordt. Als de auto meer dan 500 kilometer privé gebruikt wordt per jaar, dan is er sprake van bijtelling die de ondernemer moet betalen.

Wat is de beste keuze voor de belasting, een auto privé of een auto op de zaak?

Het kan verstandig zijn als de ondernemer een auto als privé bezit opgeeft voor de inkomstenbelasting, maar voor de omzetbelasting komt het veel voordeliger uit om de auto als zakelijk op te geven.

Om de auto als zzp'er zakelijk of privé te maken kun je een berekening maken. En vind je dat zelf ingewikkeld? Een erkend adviseur helpt je er graag bij. Zij helpen je om de belangrijke zaken op een rij te zetten en niets over het hoofd te zien.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?