Book holder
Home
Blog
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kosten: premie vergelijken
Home
Blog
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kosten: premie vergelijken

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kosten: premie vergelijken

Gewijzigd, 13 februari 2022
Gewijzigd, 13 februari 2022
article-hero

Benieuwd naar de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) kosten die je kunt verwachten? De premie die je betaalt is afhankelijk van een aantal factoren. Het is belangrijk om de risico’s in kaart te brengen waar jij mee te maken hebt, zodat je daar de juiste verzekering bij kunt kiezen.

De premie van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is afhankelijk van de branche waarin je actief bent en de manier waarop je werkt. Ga je bijvoorbeeld veel langs bij klanten? Dan is het risico dat je andermans spullen beschadigt groter dan wanneer je vooral thuis of op een eigen kantoor werkt. En heb je veel klanten of andere relaties over de vloer? Houd er dan rekening mee dat zij bijvoorbeeld kunnen struikelen of op een andere manier letsel kunnen oplopen.

De premie en kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn daardoor sterk afhankelijk van de manier waarop jij werkt en het beroep dat je uitoefent. En vind je het lastig om zelf de risico’s in te schatten? Een adviseur kan je helpen om in kaart te brengen waar het in jouw geval om gaat. Die risico’s vormen een goede basis om de dekking te bepalen en premie te berekenen, zodat je weet wat een AVB zal kosten.

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Voordat je kijkt naar de kosten en premie van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is het belangrijk om de risico’s in kaart te brengen. Je bent eigen ondernemer en kunt daarom niet meer terugvallen op een verzekering door je werkgever. In plaats daarvan dien je er zelf voor te zorgen dat je de bedrijfsrisico’s in kaart brengt. Een eventuele claim komt voor jouw rekening. Je dient zelf voor de kosten op te draaien, behalve als je daar een AVB voor kunt gebruiken.

Tip: houd 3 belangrijke verschillende polissen uit elkaar: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een particuliere WA-verzekering. Die laatste polis kun je alleen particulier gebruiken, dus niet voor schade die ontstaat tijdens je werk. De bedrijfsaansprakelijkheid dekt directe schade door het uitoefenen van jouw werk, terwijl de beroepsaansprakelijkheidsverzekering indirecte schade dekt. Bij die laatste gaat het om de gevolgen van bijvoorbeeld jouw verkeerde advies of een constructieve berekening die niet helemaal blijkt te kloppen.

De kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hangen sterk af van de volgende factoren:

De branche waarin je werkt

Werk je in de bouw? Dan is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gemiddeld genomen duurder dan wanneer je werkt als tekstschrijver. In sommige branches zijn de risico’s groter dan in andere, dus houd daar rekening mee bij de berekening van de premie die je zal betalen.

De werkzaamheden die je uitvoert

Kom je veel bij klanten over de vloer of nodig jij regelmatig relaties uit? De risico’s zijn dan groter dan wanneer je vooral zelfstandig vanuit huis of op een eigen kantoor werkt. Het type werkzaamheden dat je uitvoert binnen de branche waarin je actief bent heeft veel invloed op de kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Het verzekerd bedrag dat je wenst

Hoe hoger het verzekerd bedrag, hoe hoger ook de premie die je voor een AVB betaalt. Heb je een verzekerd bedrag van 2.500.000 euro nodig, omdat je werkt met brandgevaarlijke stoffen? Dan is de premie hoger dan wanneer je voldoende hebt aan 1.000.000 euro aan verzekerd bedrag voor administratief werk dat je doet.

AVB verzekering vergelijken

Een goedkope bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in een branche met weinig risico’s is bijvoorbeeld beschikbaar voor 100 euro tot 150 per jaar. Het is daarmee een relatief voordelige verzekering, waarvan de premie laag is. Werk je in een branche met meer risico’s en moet ook het verzekerde bedrag hoger zijn? Dan kunnen de kosten eenvoudig oplopen tot bijvoorbeeld 500 euro per jaar.

Het is lastig om voor alle branches en type werkzaamheden aan te geven wat de kosten voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zullen zijn. Probeer de risico’s van jouw bedrijf in kaart te brengen of doe dat samen met een adviseur. Bepaal wat je wilt verzekeren en wat het verzekerde bedrag moet zijn. Die factoren helpen je de beschikbare verzekeringen te vergelijken, zodat je die voor een scherpe premie en met een goede dekking kunt afsluiten.

Tips bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een scherpe premie

Met een paar tips maak je het makkelijker om de juiste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten:

Breng de risico’s in kaart

De premie en kosten zijn sterk afhankelijk van de precieze dekking die je kiest. Breng de risico’s van jouw bedrijf en werkzaamheden in kaart. En vind je dat zelf lastig? Besprek de risico’s met een adviseur, zodat je de AVB daar netjes op af kunt stemmen.

Combineer meerdere verzekeringen

Heb je ook een particuliere WA-verzekering? Als je de AVB bij dezelfde verzekeraar afsluit kan dat voordelen opleveren. Soms krijg je korting op de premie, en in het geval van schade ontstaat er geen discussie of de verzekeraar van je particuliere of zakelijke dekking moet uitbetalen. Het is dezelfde verzekeraar, waardoor goed duidelijk is wie de kosten zal moeten vergoeden.

Denk naast de AVB aan andere verzekeringen

Vergelijk de kosten en premie voor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar niet zonder ook naar de aanvullende CAR-verzekering voor in de bouw te kijken, net als de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Voorkom dat je de verschillende modules en dekkingen door elkaar haalt.

Welke kosten worden niet gedekt

Niet alle kosten die door schade tijdens het werk wordt veroorzaakt wordt door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gedekt. Er zijn een aantal uitzonderingen die hierbij komen kijken. Denk zo bijvoorbeeld aan schade die wordt veroorzaakt aan de privé bezittingen van de ondernemer zelf, schade die met opzet is aangericht en waarvan dit ook daadwerkelijk is bewezen, schade die in Canada of de Verenigde Staten is ontstaan, kosten die een ondernemer moet betalen om producten of diensten nogmaals naar een klant te sturen na een schadeclaim, schade aan luchtvoertuigen of motorvoertuigen, schade die veroorzaakt is waarvoor de ondernemer niet hoofdelijk verantwoordelijk was, schade verricht aan montage- en bouwwerk en ook vermogensschade. Tenslotte komt ook milieuschade hierbij kijken. Het gaat niet alleen om milieuschade die langzamerhand ontstaat, maar ook om de milieuschade op de bedrijfslocatie.

Je schadeverleden is van belang

Als een zzp’er een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gaat afsluiten, dan kijkt een verzekeraar eerst naar het verleden van de zzp’er. Een verzekeraar wilt immers weten wat er in het verleden van de zzp’er is gebeurd als het gaat om schade, vooral tijdens het beoefenen van het beroep. Een zzp’er die in het verleden al te maken heeft gehad met meerdere schadeclaims wordt nauwkeurig beoordeeld door de verzekeraar en het risico wordt goed ingeschat. Hoe meer schadevrije jaren een zzp’er heeft, des te lager de maandelijkse premie zal zijn. Zeker als er helemaal geen sprake is geweest van schade in het verleden van de zzp’er. Een zzp’er die een hoog risico vormt voor de verzekeraar kan juist een hogere premie verwachten per maand. Zo wordt de juiste dekking en de maandelijks te betalen premie per zzp’er bepaald door te kijken naar het schadeverleden van de ondernemer. Het schadeverleden verschilt per zzp’er en per situatie en kan makkelijk worden opgevraagd bij de vorige verzekeraar.

Veelgestelde vragen:

Wat voor invloed heeft het risico op de hoogte van de premie van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Naarmate het risico op schade of letsel tijdens het uitoefenen van het beroep hoger is, zal de premie van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook hoger zijn. Hoe meer kans op schade, des te hoger de maandelijkse premie.

In hoeverre is een zzp’er verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten is in Nederland nog niet verplicht voor zzp’ers, maar hou rekening dat het wel een verstandige beslissing is om je bedrijf tegen schade en letsel te verzekeren aangezien de kosten van dergelijke schade flink oplopen.

Hoe belangrijk is het om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

Het is zeer belangrijk om als zzp’er een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten om de schade die ontstaat tijdens het uitoefen van de werkzaamheden van het beroep te beperken. Het gaat om zowel kleine maar ook grote schadesoorten die kunnen worden gedekt.

Wat zijn de verschillende onderdelen die zzp’ers kunnen laten verzekeren door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

Zzp’ers die een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten hebben de mogelijkheid om bepaalde onderdelen te verzekeren. Denk zo voornamelijk aan de contractuele aansprakelijkheidsverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering voor zaken, de werkgeversaansprakelijkheidsverzekering, de productaansprakelijkheidsverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering voor daden van ondergeschikte.

Je kunt online de kosten en premie voor jouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering berekenen, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Voorkom onduidelijkheid met een eigen berekening of vraag een adviseur met je mee te kijken. Zij helpen je op die manier graag de risico’s in kaart te brengen, zodat jij je daar goed voor kunt verzekeren.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?