Book holder
Home
Blog
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering in de zorg
Home
Blog
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering in de zorg

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering in de zorg

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022

Als ondernemer in de zorg wil je goed verzekerd zijn. In deze gids lees je alles over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor de zorg. 

article-hero
Aansprakelijkheids­verzekering voor zzp’ers in de zorg
BAV Zorg
alt
Alles-in-één polis
5/5
blue-tick
Kies wat jij nodig hebt
blue-tick
Snel online afsluiten
blue-tick
Dagelijks opzegbaar

Als ondernemer in de zorg wil je verzekerd zijn van een goede bescherming door je verzekeringen. Kies bijvoorbeeld altijd voor een rechtsbijstandverzekering, om geholpen te worden door juridisch adviseurs bij conflicten met cliënten. Een cliënt kan immers beweren dat je een verkeerde diagnose gesteld hebt. Het is in zo’n geval lastig jezelf te verdedigen zonder de juiste juridische kennis. Mocht een cliënt toch in z’n gelijk worden gesteld, is het prettig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor de zorg te hebben.

Op deze pagina lees je meer over hetgeen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor de zorg biedt. Wanneer is dit type verzekering aan te raden? Geldt dat voor zowel fysiotherapeuten als bijvoorbeeld huisartsen en mensen in de zorg aan huis? Is het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering in de zorg verplicht als je aan de slag gaat als zzp’er?

👋  Voordat je verder leest...

Zzp'er in de zorg en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig? Via Inzify (tip!) vind je de beste BAV premies en kan je het volledig online regelen! Zie aanbod hierboven

Beroepsaansprakelijkheid als zzp’er in de zorg

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers in de zorg is vaak voornamelijk gericht op hulpverleners bij mensen die aan huis komen. Denk bijvoorbeeld aan de kraamzorg, de wijkverpleegkundige, een alfahulp, enzovoorts. Je kunt een dergelijke verzekering vaak naar eigen inzicht uitbreiden of qua dekking aanpassen. Op de website van een verzekeraar lees je hier vaak meer over.

Dekking van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering in de zorg

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers in de zorg ben je gedekt tegen immateriële schade. Het gaat hierbij onder meer om schade die voortvloeit uit een verkeerde diagnose. Ook kan er sprake zijn van financiële schade, als een cliënt een onnodig dure behandeling uit heeft laten voeren terwijl dit achteraf helemaal niet nodig bleek te zijn. Om te voorkomen dat de schade die op jouw bedrijf verhaald wordt zelf betaald moet worden, biedt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering de uitkomst.

Het gaat hierbij om schade die door jezelf wordt aangericht, of bijvoorbeeld om schade veroorzaakt door een van je medewerkers. In sommige gevallen is het interessant om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te combineren met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit laatste type verzekering dekt materiële schade en bijvoorbeeld letselschade.

 

Welke zzp’ers nemen een BAV?

Zoals reeds benoemd werd, wordt een BAV voor zzp’ers in de zorg vaak afgesloten door hulpverleners die bij mensen aan huis komen. De kraamverzorgsters, de wijkverpleegkundige, enzovoorts. Dit zijn echter niet de enige zorgverleners die voor een BAV kiezen. Ook huisartsen en bijvoorbeeld fysiotherapeuten doen er verstandig aan zich goed te dekken tegen het risico op het aanrichten van immateriële schade.

Vaak wordt de BAV voor zorgverleners door de verzekeraar aangepast naar de specifieke risico’s die men binnen bepaalde beroepen loopt. Deze risico’s zijn voor een huisarts anders dan voor een wijkverpleegkundige. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat een huisarts eindverantwoordelijke kan zijn bij het stellen van een diagnose, als een cliënt niet wordt doorgestuurd naar een medisch specialist. Een wijkverpleegkundige biedt weliswaar zorg, maar stelt geen diagnoses. Het maakt dat voor een wijkverpleegkundige andere risico’s gelden. Denk bijvoorbeeld aan het per ongeluk verkeerd aanbieden van medicijnen.

Vergelijkbaar is het verschil tussen een huisarts en een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut zorgt voor de behandeling van een cliënt, maar zal vaak geen diagnoses stellen.

Weigering van zzp’ers in de zorg bij een BAV

In sommige gevallen worden zzp’ers in de zorg geweigerd, wanneer zij een BAV aanvragen bij een verzekeraar. Op de website van de verzekeraar vind je meer informatie over de beroepsgroepen waar men verzekeringen aan aanbiedt. Overigens geldt niet alleen voor zzp’ers die medische hulp aanbieden dat het soms lastig is om een BAV af te sluiten. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor notarissen en advocaten. Gelukkig zijn er voldoende verzekeraars die deze verzekeringen wel aanbieden.

Tip: wanneer je voor een bedrijf werkt waarvan je niet zelf de eigenaar bent, is het niet noodzakelijk om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In dit geval is je werkgever verantwoordelijk voor jouw handelen. Informeer eens bij je werkgever welke verzekeringen zij hebben afgesloten om eventuele beroepsfouten te dekken.

Vergelijken van BAV voor zzp’ers in de zorg

Het is verstandig om een online tool te gebruiken voor het vergelijken van de BAV bij diverse verzekeraars. Het geeft je een goed beeld van de verzekeraar die jou een goedkope beroepsaansprakelijkheidsverzekering aanbiedt. Je kunt deze verzekering vaak rechtstreeks vanuit een online tool afsluiten. Verschillende factoren bepalen de hoogte van de premie voor een BAV voor zzp’ers in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan de omzet van je bedrijf, een eventuele collectiviteitskorting waarvan je kunt profiteren, de hoogte van het eigen risico dat je kiest, enzovoorts. Welke verzekeraar biedt jou een gunstige premie aan?

Veelgestelde vragen over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor de zorg

Heb je een vraag over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers in de zorg? We hebben de vragen die hier het meest over worden gesteld alvast voor je op een rijtje gezet. Vind jij het antwoord op deze vragen nog niet duidelijk genoeg? In dat geval kun je jouw vraag achterlaten in de reacties onder het artikel. Veel informatie over een BAV voor zzp’ers in de zorg is ook te vinden op de website van de verzekeraars die deze verzekeringen aanbieden.

Heb je als zzp’er in de zorg een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Als zzp’er in de zorg ben je vaak niet verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Lees op deze pagina in welke gevallen dit echter wel wordt aangeraden om immateriële schade te dekken.

Heeft een arts een BAV nodig?

Een arts heeft een BAV nodig om goed gedekt te zijn tegen immateriële schade, welke bijvoorbeeld voort kan vloeien uit een verkeerd afgegeven diagnose. De kosten hiervan kunnen flink oplopen. Lees daar op deze pagina meer informatie over.

Heeft een huisarts een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Net als voor een medisch specialist geldt ook voor een huisarts, dat het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering belangrijk kan zijn. Lees op deze pagina wanneer een BAV schade dekt die voortkomt uit bijvoorbeeld een verkeerd gestelde diagnose.

Heeft een psycholoog een BAV nodig?

Een psycholoog heeft een BAV nodig om hoge kosten als gevolg van aangerichte immateriële schade te voorkomen. Bij deze vorm van schade kun je denken aan een verkeerde diagnose. Lees daar meer over op deze pagina.

Heeft een fysiotherapeut een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Het is voor een fysiotherapeut niet verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Op deze pagina leggen we verder uit wanneer dit wel ten zeerste wordt aangeraden. De kosten als gevolg van immateriële schade kunnen hoog zijn.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?