Als je een webshop hebt, kun je niet zonder e-commerce software systemen. Met deze systemen geniet je van veel gemak, van automatiseringsmogelijkheden en van optimalisatie. Bovendien heb je bepaalde systemen nodig om je webshop te kunnen laten ‘draaien’.
De keuze voor goede e-commerce software is cruciaal. Indien je een verkeerd systeem gebruikt, gaat dit ten koste van de winstgevendheid van je webshop. Of je moet plots veel meer tijd aan je webshop besteden. Met goede e-commerce software bespaar je juist ontzettend veel tijd.
Maak daarom altijd gebruik van alleen de beste e-commerce software. Wat de beste e-commerce software is, lees je in dit artikel. In dit artikel bespreken wij verschillende softwaresystemen waar eigenlijk elke winkelier gebruik van zou moeten maken. Of in ieder geval zou moeten overwegen.
E-commerce software is speciale software voor winkeliers. Met dergelijke systemen kun je van alles doen:
Al met al geniet je met e-commerce software van veel mogelijkheden. Dit komt onder meer doordat er heel veel e-commerce softwaresystemen op de markt zijn gebracht. Je hebt zodoende voldoende mogelijkheden om je webshop volledig naar wens te maken.
E-commerce software gebruik je niet alleen jezelf. Het klopt dat je je webshop hiermee beter maakt en dat je het werk voor jezelf makkelijker maakt, maar goede e-commerce software is ook in het belang van je klanten. Zij profiteren bijvoorbeeld van een perfect werkende webshop en van speciale kortingen.
In de basis is e-commerce software voor elke webshop geschikt. Voor kleinere webshops bieden de softwaresystemen veel gemak, terwijl dit ook geldt voor grotere webshops. Zelfs de grootste webshops op onze aardbol maken gretig gebruik van de vele e-commerce softwaresystemen.
Ben je op dit moment nog bezig met het ontwikkelen van een eigen webshop? Dan doe je er absoluut verstandig aan om dit van de e-commerce softwaresystemen gebruik te maken. Zo is het verstandig om je eigen webshop met bijvoorbeeld Shopify, Wix of WordPress te ontwikkelen. Dergelijke systemen bieden veel gemak en stellen je in staat om je webshop volledig naar wens te ontwikkelen. Ook in de toekomst geniet je van talloze mogelijkheden.
Voor goede e-commerce software moet je soms diep in de buidel tasten. Dit moet je echter zien als een investering en niet als uitgaven. Het klopt dat je in eerste instantie geld uit moet geven, maar dit verdien je op termijn absoluut weer terug.
Wel is het goed om te weten dat er twee soorten kostenposten bestaan:
Staar je in ieder geval niet blind op de kosten. Het is véle malen belangrijker dat het softwaresysteem naar je wens is. Met een goed softwaresysteem geniet je van een flinke groei van je webshop én daarmee van een flinke omzetstijging. Dit zet de investeringen die je moet doen ongetwijfeld in een ander daglicht.
Wil je meerdere e-commerce softwaresystemen met elkaar vergelijken? Dan is het uiteraard wel van belang om goed naar de kosten te kijken. Maar, ook hierbij geldt dat dit niet de bepalende factor moet zijn. Het gaat er vooral om dat het systeem volledig aan je wensen voldoet.
Heb je je ogen op meerdere e-commerce softwaresystemen gericht? In dat geval is het van belang om goed naar de functies van het systeem te kijken. Welke functies bieden de systemen aan? En aan welke functies hecht je persoonlijk veel waarde?
Het fijne is dat de beste e-commerce softwaresystemen onwijs veel functies aanbieden. Zo ben je met sommige systemen in staat om virtuele producten te verkopen, terwijl andere systemen zich beter lenen voor het verkopen van fysieke producten.
Ook is het bij veel e-commerce softwaresystemen mogelijk om deze volledig in je bedrijf te integreren. Dit betekent dat je bijvoorbeeld je voorraadbeheersysteem aan je webshop kunt koppelen, maar ook aan je boekhoudprogramma. Door dergelijke koppelingen te maken, heb je nóg minder omkijken naar alle randzaken.
Ga in ieder geval goed na wáár je precies naar op zoek bent. En zet vervolgens de mogelijke e-commerce softwaresystemen op een rijtje. Dit rijtje kun je vervolgens goed met elkaar vergelijken en nadien de knoop doorhakken.
Heb je het idee om met je eigen webshop te starten? Voordat je dit kunt doen, moet je eerst onderzoek doen naar de haalbaarheid van je idee. Welke producten wil je precies aan gaan bieden? Hoe kom je aan deze producten? Hoe wil je deze producten aan de man brengen? Hoe wil je marketing voeren? En wat verwacht je op het financiële vlak te bewerkstelligen?
Als je over dergelijke vragen goed nadenkt, kun je een compleet businessplan opstellen. Binnen dit plan geef je aan wie je bent, wat je wilt gaan doen én hoe je dit wilt gaan doen. Bij het uitrollen van je webshop speelt dit plan de centrale rol.
Daarbij is het ook zaak om de juiste softwaresystemen te gebruiken. Om je hier een handje bij te helpen, zijn wij op zoek gegaan naar de beste softwaresystemen van moment. Hierbij hebben wij ons met name gericht op softwaresystemen waarmee je je eigen webshop kunt ontwikkelen.
Met onderstaande systemen ontwikkel je snel je eigen webshop. Aan deze systemen kun je vervolgens meerdere andere systemen koppelen, waardoor je van veel mogelijkheden profiteert. Ook is het ideaal dat je op deze manier functies toe kunt voegen én je webshop kunt optimaliseren.
In de wereld van e-commerce is Shopify uitgegroeid tot één van de populairste softwaresystemen. Dit systeem werd in Canada ontwikkeld, maar heeft inmiddels de gehele wereld veroverd. Dit blijkt onder meer uit de website van Shopify; deze is volledig in het Nederlands.
Als je naar de website van Shopify gaat, zie je direct de volgende tekst staan: Eenvoudig een webshop beginnen. Als je je eigen webshop wilt beginnen, is juist eenvoud waar je naar op zoek bent. Met name als je dit nog niet eerder gedaan hebt of als je het aan het begin zo makkelijk mogelijk voor jezelf wilt houden.
Een belangrijk voordeel van Shopify is de diversiteit. Je kunt met dit systeem je eigen webshop starten, maar ook volledig online zetten en optimaliseren. Aan het begin van je e-commerce carrière is Shopify dus een prima systeem, maar ook als je een ervaren e-commerce bent.
De functies van Shopify zijn indrukwekkend te noemen. Je kunt dit systeem namelijk zien als een overkoepelend platform met daarop/daarin alle mogelijke e-commerce functies. Met dank aan deze functies zet je je webshop volledig online, werk je deze gemakkelijk bij en optimaliseer je deze tot in perfectie.
Shopify zegt hierover het volgende: “Met de functies kun je je bedrijf starten, runnen en laten groeien”. Men maakt daarbij zelf onderscheid tussen verschillende soorten functies:
Spreekt het systeem van Shopify je aan? Om dit systeem uit te proberen, biedt Shopify een gratis proefperiode van 14 dagen aan. Maak hier zeker gebruik van, zodat je een duidelijk inzicht in dit systeem en de vele mogelijkheden krijgt.
Vervolgens kun je voor één van de drie abonnementen kiezen:
Bij deze abonnementen hoef je verder geen rekening te houden met bijkomende kosten. Shopify rekent bijvoorbeeld géén opstartkosten of iets dergelijks.
Gratis je eigen website of webshop maken. Dat is mogelijk als je voor Wix kiest. Met dit programma ben je in staat om op een fijne manier je eigen webshop te ontwikkelen. Zonder dat je hier programmeerkennis voor nodig hebt, terwijl je hier ook geen duizenden euro’s aan uit hoeft te geven.
In de afgelopen jaren is Wix een bijzonder populair systeem geworden. Dit systeem leent zich prima voor het maken van een informatieve website, maar ook voor het maken van een professionele webshop.
Belangrijk voordeel van Wix is de simpele werking. Nadat je een account bij Wix aangemaakt hebt, krijg je toegang tot de Wix website maker. Met deze website maker ontwikkel je je eigen webshop, voeg je functies toe en pas je je webshop helemaal naar wens aan. Hier heb je geen enkele kennis over bijvoorbeeld programmeren voor nodig.
Dat het systeem van Wix populair is geworden, is onder meer aan de vele functies te danken. Het systeem biedt talloze functies waarmee je van de nodige voordelen geniet.
Zo is het een belangrijk voordeel dat je uit allerlei templates kunt kiezen. Dit zijn sjablonen die je kunt gebruiken en geheel naar wens aan kunt passen. Door een template te gebruiken, maak je gemakkelijk de basis van je webshop in orde. De template kun je vervolgens geheel naar wens aanpassen, waardoor de webshop volledig naar je wens wordt.
Qua functies heb je ook niks te klagen. Zo ben je in staat om je webshop direct te optimaliseren voor Google. Wix heeft hiervoor meerdere SEO tools geïntegreerd, waarmee je makkelijk je webshop optimaliseert. Het is hierbij ook mogelijk om je webshop voor mobiele bezoekers te optimaliseren.
Verder kun je allerlei functies en functies aan je webshop toevoegen. Om je hier een indruk van te geven: bij Wix kun je uit meer dan honderd verschillende lettertypes vinden. Heb je het gewenste lettertype niet gevonden? Dan kun je ook nog je eigen lettertype uploaden en gebruiken.
Wil je het systeem van Wix wel eens uitproberen? Dan is het goed om te weten dat je Wix 14 dagen gratis kunt proberen. Mocht je tijdens deze 14 dagen niet tevreden zijn, krijg je het geld terug.
Indien je een eigen webshop wilt ontwikkelen, zou je voor één van de business en e-commerce pakketten moeten kiezen. Je hebt hierbij tussen drie pakketten de keuze:
Je kunt bij Wix ook nog voor een ondernemingspakket kiezen. Dit pakket stel je geheel naar wens samen op basis van je eigen wensen. Mocht dit je aanspreken, kun je een gesprek bij Wix aanvragen. Men hoort graag je wensen aan en komt vervolgens met een voorstel op maat. Het tarief hiervoor is uiteraard niet te vergelijken met bovenstaande tarieven.
E-commerce voor het nieuwe tijdperk. Dat zijn de eerste woorden die je tegenkomt op de website van BigCommerce. Met dit platform/systeem zou je in staat moeten zijn om je omzet te vergroten. Het platform benadrukt hierbij zelf dat dit mogelijk is zonder extra kosten, zonder extra complexiteit en aan de hand van heel veel functies/mogelijkheden.
Een belangrijk voordeel van BigCommerce zijn de ongekende mogelijkheden. Dit systeem kun je eigenlijk zien als de opperbaas in de wereld van e-commerce systemen. Je ontwikkelt met dit systeem razendsnel je eigen webshop, je eigen online platform en je eigen goudmijn.
Het doel van BigCommerce is om uiteindelijk de omzet van je webshop te verhogen. Dit moet je voor jezelf mogelijk maken door gebruik te maken van de vele functies die het platform aanbiedt.
Binnen dit platform kun je bijvoorbeeld je webshop geheel naar wens ontwerpen. Men heeft hierbij voor een indrukwekkende tool gezorgd, waarmee creativiteit gestimuleerd wordt. Ongeacht wat voor webshop je hebt, kun je deze geheel naar wens ontwerpen.
Daarnaast is het mogelijk om je webshop direct te optimaliseren. Volgens BigCommerce is dit nodig om de concurrentie te verslaan. Daarnaast doet het platform er alles aan om je een zorgeloze bedrijfsvoering te bieden. Deze zorgeloze bedrijfsvoering is aan onder meer de veiligheid en de gebruiksvriendelijkheid van het platform te danken.
Leuk detail: BigCommerce biedt verschillende producten/oplossingen op maat aan. Dit doet men voor ‘normale’ webshops, maar ook voor specifieke branches. Op de website van BigCommerce vind je hier meer informatie over.
Wil je graag gebruik maken van het systeem van BigCommerce? Dan is het goed om te weten dat je online géén standaard tarieven kunt vinden. Mocht je interesse in dit platform hebben, zou je de prijzen op moeten vragen bij de klantenservice. Dit doe je gemakkelijk via de website van BigCommerce. Ga naar de website, klik op tarieven en klik op de zwarte button ‘Prijzen opvragen’. Je krijgt vervolgens de prijzen op maat voorgeschoteld.
Een andere interessante website maker is GoDaddy. Dit is een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf dat in eigen land een gigantische groei doorgemaakt heeft. Dit is te danken aan de website maker tool, maar ook aan de overige diensten die het bedrijf aanbiedt. Zo is het bij GoDaddy ook mogelijk om een domeinnaam te registreren en om een hostingpakket af te sluiten.
Met de website maker van GoDaddy maak je in ieder geval snel je eigen webshop. Deze webshop maak je qua ontwerp volledig naar je wens, terwijl je ook nog de gewenste functies aan de webshop toe kunt voegen. Belangrijk voordeel is dat je hier geen specifieke kennis voor nodig hebt. Binnen de kortste keren ontwerp je een prachtige webshop die aan je wensen voldoet.
De website maker tool van GoDaddy is een waanzinnig fijne tool. Dit is te danken aan de werking, maar ook aan de aanvullende functies. In deze tool zitten namelijk meerdere tools geïntegreerd, waaronder tools voor SEO, e-mailmarketing en social media.
Dit is eigenlijk veelzeggend voor de mogelijkheden van GoDaddy. Met deze tool ontwerp je je website helemaal naar wens én voeg je de gewenste functies toe. Dit doe je ook nog eens via een gebruiksvriendelijk dashboard. Dit dashboard kun je prima via je pc gebruiken, maar ook via je smartphone of tablet.
Wil je alles zo makkelijk mogelijk voor jezelf maken? Dan kun je ook nog gebruik maken van de overige diensten van GoDaddy. Zo kun je direct je domeinnaam registreren en mailadressen aanmaken. Wel zo handig met het oog op de klantenservice van/voor je webshop.
Bij dit platform heb je de mogelijkheid om alles gratis uit te proberen. Ga hiervoor naar de website en maak een account aan. Nadat je dit gedaan hebt, krijg je gratis toegang tot je eigen account. Bevalt alles dat je ziet en de manier waarop deze tool werkt? Dan kun je een keuze maken tussen 4 abonnementen:
Belangrijk voordeel is het feit dat je uit meerdere abonnementen kunt kiezen. En bijkomend belangrijk voordeel is dat de kosten bijzonder interessant zijn. Het meest uitgebreide pakket kost slechts 13,99 euro per maand; dat ga je bij vrij weinig andere website makers goedkoper vinden.
Wil je bij het ontwikkelen van je eigen webshop alle touwtjes in eigen handen houden? Dan is het interessant om eens naar WordPress te kijken. Dit is van origine een Content Management Systeem, waarmee je bijvoorbeeld een blog kunt starten en bij kunt houden. Het is met dit systeem echter ook mogelijk om een eigen webshop te ontwikkelen. Je hebt daar het volgende voor nodig:
Belangrijk voordeel is dat WordPress en WooCommerce perfect met elkaar samenwerken. Met WordPress kun je het design van je webshop bepalen, pagina’s toevoegen en content aanpassen. Met WooCommerce kun je je assortiment bijwerken, producten toevoegen, foto’s toevoegen en orders verwerken.
Het fijne van WordPress is dat dit systeem ongekend veel mogelijkheden biedt. Dit komt onder meer doordat het een open source softwaresysteem beschikt. Dit betekent dat het voor een ieder mogelijk is om aanvullende plug-ins voor dit systeem te ontwikkelen. Met deze aanvullende plug-ins maak je je webshop helemaal naar wens.
Dit geldt overigens niet alleen voor plug-ins, maar ook voor de templates. Je kunt uit tienduizenden standaard thema’s kiezen; het gekozen thema kun je vervolgens naar wens aanpassen. Je hoeft hierdoor niet van de grond af aan je webshop op te bouwen. Nee, dankzij de templates en plug-ins maak je dit zo makkelijk mogelijk voor jezelf.
En kom je ergens niet helemaal uit? Dan kun je aan talloze specialisten en andere WordPress gebruikers je vragen stellen. Ook dat is een voordeel van het feit dat dit een open source softwaresysteem beschikt.
Het gebruik maken van WordPress is volledig gratis. Je kunt dit systeem gratis downloaden en vervolgens op je domeinnaam installeren. Dit geldt ook voor WooCommerce. Je kunt deze plugin gratis downloaden, waarmee je dus gratis je webshop op kunt starten.
Het is wel belangrijk om te weten dat je tegen meerkosten aan kunt lopen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je van een betaald thema of een betaalde plugin gebruik wilt maken. Voor zo’n thema of plugin moet je betalen, maar dit heb je uiteraard in eigen hand.
Belangrijk voordeel: je hebt dus niet met maandelijkse kosten te maken. Zeker als je nog niet weet of het runnen van een webshop wel iets voor jou is, is dit een onwijs belangrijk voordeel.
In dit artikel heb je kennis kunnen maken met 5 verschillende website builders. Met deze website builders kun je :
Voordat het zover is, moet je wel de juiste website maker uit zien te kiezen. Het lastige hierbij is dat elk systeem op zijn eigen manier uniek is. Je zou hierdoor een goede vergelijking tussen de verschillende softwaresystemen moeten maken.
Graag helpen wij je hier een extra handje bij. Dat doen we door hieronder de belangrijkste aandachtspunten te omschrijven. Let goed op deze punten en vind daarmee snel de beste e-commerce software voor je onderneming en je webshop.
Ten eerste is het onwijs belangrijk om over je wensen na te denken. Wil je een simpele webshop kunnen ontwikkelen? Of wil je een webshop ontwikkelen die direct mee kan strijden met de grootste webshops in ons land?
Ook moet je goed nadenken over de functies die je toe wilt voegen, over het design van de webshop en over aanvullende wensen die je hebt. Onder aan de streep is dus vooral van belang dat je je wensen op een rijtje zet.
Ten tweede moet je goed naar de functionaliteiten van de e-commerce softwaresystemen kijken. Hierbij valt direct op dat geen enkel softwaresysteem gelijk is aan een ander systeem.
Bij de functionaliteiten moet je zowel naar de kwantiteit als naar de kwaliteit kijken. Je kunt namelijk voor een e-commerce softwaresysteem met heel veel functies kiezen, maar ook voor een softwaresysteem met specifieke functies. Ook dit is weer afhankelijk van je eigen voorkeuren.
Hoe je kunt bepalen welk softwaresysteem de beste functionaliteiten aanbiedt? Dit doe je door bij de verschillende systemen een gratis account aan te maken. Je kunt vervolgens het systeem uitproberen en kennismaken met de (vele) functies. Dit stelt je uiteindelijk in staat om tot de juiste keuze te komen.
Ten derde moet je goed naar de gebruiksvriendelijkheid van het systeem kijken. Is het systeem fijn te bedienen? Spreekt het systeem direct voor zich? En is het systeem ook geschikt voor beginners zonder enige vorm van kennis? Dat zijn belangrijke vragen waar je goed naar moet kijken.
De vijf website makers die we hierboven hebben besproken, zijn allemaal gebruiksvriendelijk. Dit zijn ze echter wel allemaal op hun eigen manier. Je moet dus goed bepalen welk systeem jij het meest gebruiksvriendelijk vindt.
Wil je hier een goede indruk van krijgen? Dan kan het geen kwaad om eens naar de ervaringen van andere gebruikers te kijken. Sowieso is dat iets dat wij je aanraden; de ervaringen van andere gebruikers zijn erg waardevol.
Ten vierde wijzen wij je graag op de ontwerpmogelijkheden. Is het met het e-commerce softwaresysteem mogelijk om zelf een ontwerp te maken? Of kun je gebruik maken van standaard templates die je naar wens aan kunt passen? Beide mogelijkheden bieden in ieder geval hun eigen voordelen.
Ook op dit gebied moet je weer goed kijken naar je persoonlijke voorkeuren. Je moet goed bepalen wat je het prettigste lijkt en waar je behoefte aan hebt. Met bovenstaande e-commerce softwaresystemen heb je in ieder geval voldoende om uit te kiezen.
Ten vijfde moet je goed kijken naar de aanvullende mogelijkheden. Zo ben je met sommige e-commerce softwaresystemen in staat om de webshop direct te optimaliseren voor Google. Ook is het met sommige systemen mogelijk om bijvoorbeeld met e-mailmarketing aan de slag te gaan.
Bepaal voor jezelf goed aan welke aanvullende mogelijkheden je waarde hecht. En analyseer vervolgens bovenstaande vijf website makers. Je ziet dan al snel dat veel van deze website makers aan veel aanvullende eisen (kunnen) voldoen.
Tot slot wijzen wij je graag op het prijskaartje van het e-commerce softwaresysteem. Dit moet volgens ons niet de bepalende factor zijn, maar het is wel één van de belangrijkere factoren. Indien het prijskaartje van het e-commerce softwaresysteem naar je wens is, is de keuze mogelijk al snel gemaakt.
Sommige e-commerce softwaresystemen zijn gratis, zoals de combinatie van WordPress en WooCommerce. Voor andere systemen moet je een vast bedrag per maand betalen. Bij beide varianten moet je goed kijken naar eventuele aanvullende kosten.
Staar je in ieder geval niet blind op het prijskaartje. Het is vele malen belangrijker dat alle componenten van het e-commerce softwaresysteem naar je wens zijn. Is dat het geval? Dan moet je het prijskaartje puur als een investering zien.
Een goed e-commerce softwaresysteem is onmisbaar voor elke webshop eigenaar. Met zo’n systeem geniet je van veel mogelijkheden en maak je je webshop volledig naar wens. Ga daarom direct op zoek naar het beste e-commerce softwaresysteem, werk je idee uit en ga vol goede moed van start. Met een goed idee, doorzettingsvermogen en geduld ben je absoluut in staat om een winstgevende webshop uit te rollen. Veel succes!