Book holder
Home
Blog
Bestelautoverzekering vergelijken: zo vind je de beste bestelautoverzekering
Home
Blog
Bestelautoverzekering vergelijken: zo vind je de beste bestelautoverzekering

Bestelautoverzekering vergelijken: zo vind je de beste bestelautoverzekering

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

Wil je een bestelautoverzekering vergelijken? Je kunt online de premie berekenen van de verzekeringen, zodat je een goedkope bestelautoverzekering kunt afsluiten. Kijk verder dan de premie alleen, door ook goed te letten op de dekking waar je op kunt rekenen.

Let op: je kunt een bestelautoverzekering afsluiten als de Belastingdienst jouw auto ziet als een bestelauto. Je dient aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Een bestelauto die je zakelijk rijdt kan met een grijs kenteken een aantal fiscale voordelen bieden. Dat zie je niet direct terug in de premie voor de verzekering. De fiscale voordelen bestaan bijvoorbeeld uit het aftrekken van de BTW over de aanschafprijs en de vrijstelling van de BPM. Bovendien betaal je een lager tarief voor de wegenbelasting.

Wil je een bestelautoverzekering vergelijken met een normale autoverzekering? Houd er rekening mee dat verzekeraars je verplichten een van de beiden af te sluiten, afhankelijk van de manier waarop je de auto gebruikt. Rijd je als koerier of taxichauffeur met de auto? Dan heb je daar een zakelijke verzekering voor nodig. Andersom mag je daar niet zomaar gebruik van maken als de Belastingdienst jouw auto niet ziet als een bestelauto.

Vergelijk je bestelautoverzekering: zakelijk of privé

Je dient een bestelautoverzekering af te sluiten als je een bestelauto voor je eigen bedrijf gebruikt. Je hebt als zzp'er een zakelijke verzekering nodig, omdat je hiervoor niet voldoende hebt aan een normale autoverzekering.

Een particuliere autoverzekering zou je niet de juiste dekking bieden, als je zakelijk gebruik maakt van de auto. De kans is groot dat je er veel kilometers mee maakt. Ook het zakelijke karakter van die ritten leidt ertoe dat je niet gedekt bent met een privé-autoverzekering. Benieuwd wanneer er sprake is van zakelijke ritten? We zetten 5 voorbeelden voor je op een rij:

Betaald personenvervoer

Rijd je als taxi of zorg je met een busje voor het vervoer van personen? Indien de ritten onderdeel uitmaken van jouw werk als zzp'er is er sprake van zakelijke ritten. Je dient de bestelautoverzekeringen te vergelijken om jouw bestelauto of andere zakelijke auto goed te verzekeren.

Goederenvervoer

Heb je een bestelauto met een laadruimte die je gebruikt om goederen te vervoeren naar klanten? Net als wanneer je werkt als pakketbezorger heb je daar een zakelijke autoverzekering voor nodig.

 

Rijlessen met kandidaten

Als rijschool gebruik je een zakelijke autoverzekering. Dat hoeft geen bestelautoverzekering te zijn, maar moet wel zakelijk dekking bieden voor de ritten die je zelf maakt en de kilometers waarbij er een kandidaat achter het stuur zit.

Ritten als garage of leasebedrijf

Als garage of leasebedrijf kun je rijden met auto’s van de zaak of van klanten, net als met bestelauto’s met materialen. In alle gevallen heb je daar een zakelijke autoverzekering voor nodig, omdat je niet genoeg hebt aan de dekking van een particuliere verzekering.

Koeriersdiensten

Koeriers maken gebruik van een bestelauto, dus daarvoor sluit je een bestelautoverzekering af. Vergelijk de verzekeringen voor bestelauto’s, zodat je daar een goede en goedkope keuze uit kunt maken.

Gebruik je als zzp'er een auto waarmee je naar klanten rijdt? Of rijd je daarmee naar kantoor en weer terug om je werk te kunnen doen? Als je daarvoor een personenauto gebruikt heb je daar geen bestelautoverzekering voor nodig. Sterker nog, je kunt een privé-autoverzekering gebruiken om jouw auto te verzekeren. Een zakelijke autoverzekering is niet nodig, omdat je de auto daarvoor niet voldoende gebruikt om te spreken van zakelijke ritten.

Vergelijken van je bestelautoverzekering: zakelijk gebruik

Een bestelautoverzekering vergelijken doe je op een vergelijkbare manier als voor personenauto’s. Het is belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren, zoals de risico’s die je loopt op schade die je aan anderen toebrengt. Je kunt je daarvoor verzekeren met een WA-bestelautoverzekering. Dit is het verplichte onderdeel van de verzekering, voor iedereen die in Nederland de weg op wil met een motorvoertuig.

Daarnaast heb je de kans om de dekking uit te breiden, om ook schade te verzekeren die ontstaat aan jouw bestelauto. Je kunt daarvoor gebruik maken van een WA Beperkt Casco dekking of een WA Allrisk dekking. In het eerste geval verzeker je schade die buiten jouw schuld om ontstaat. Je kunt denken aan invloeden van het weer of joyriding. En wil je ook de schade die je zelf per ongeluk veroorzaakt verzekeren? Met een WA Allrisk bestelautoverzekering ben je ook verzekerd als je per ongeluk tegen een paaltje aanrijdt of op een andere manier schade veroorzaakt.

Het is verleidelijk om de meest goedkope bestelautoverzekering te kiezen uit de vergelijking. Let er wel altijd goed op dat je geen appels met peren vergelijkt. Ga uit van alleen maar WA bestelautoverzekeringen, WA Beperkt Casco dekkingen of WA Allrisk polissen. Schat eerst de risico’s in die je loopt, houd rekening met de leeftijd van de bestelauto en kies op basis daarvan het type verzekering dat je wilt afsluiten. Binnen dat type kun je zoeken naar de goedkoopste bestelautoverzekering uit de vergelijking. Let wel goed op eventuele verschillen in eigen risico en de verzekerde bedragen. Vind je het lastig om een goede keuze te maken uit het aanbod? Een erkend adviseur helpt je daar graag bij, zodat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Goedkope bestelautoverzekering: dekking en premie

Een goedkope bestelautoverzekering sluit je af door goed te kijken naar zowel de dekking als de premie. Een polis is pas echt goedkoop als je een lage premie betaalt en je daar toch op kunt rekenen als er een keer iets aan de hand is. Je hebt uiteindelijk niets aan de goedkoopste bestelautoverzekering die niet uitkeert in het geval van schade, omdat je een hoog eigen risico hebt of de dekking toch tegen blijkt te vallen.

 

image-discount
Goedkope bestel autoverzekering
Direct een goedkope bestel autoverzekering

De hoogte van de premie

De hoogte van de premie van een bestelautoverzekering van flink verschillen per zzp’er. Elke situatie is anders en elke zzp’er maakt een eigen persoonsgebonden keuze. De premie die de zzp’er gaat moeten betalen hangt af van bepaalde factoren. Zo is het van groot belang om na te gaan:

  • Wat de verzekeringsvorm is die de zzp’er gaat kiezen.
  • Wat de dagwaarde is van de bestelauto.
  • De postcode van de zzp’er.
  • De leeftijd van de bestuurder van de bestelauto.
  • Het aantal schadevrije jaren die de zzp’er heeft opgebouwd.

De beste bestelautoverzekering kiezen

Elke zzp’er heeft een goede bestelauto nodig. Het is dan natuurlijk ook essentieel om een goede bestelautoverzekering af te sluiten. Het is belangrijk om voor een voordelige prijs te gaan, maar ook een goede dekking is van groot belang. Kies voor een WA bestelautoverzekering alleen als je zelf de schade aan je eigen bestelauto kunt betalen in geval van een ongeluk. De schade aan een tegenpartij wordt met een WA bestelautoverzekering volledig gedekt. Daarnaast is dit de goedkoopste verzekeringsvorm voor een bestelauto. Kies voor een WA+ beperkt casco bestelautoverzekering als je budget niet ruim genoeg is voor een allrisk bestelautoverzekering maar toch optimaal gedekt wilt zijn tegen schade waaronder ruitschade, stormschade, aanrijdingen met loslopende dieren en vogels, bliksemschade, hagelschade, brand, ontploffing en diefstal. Tenslotte is het verstandig om te kiezen voor een allrisk bestelautoverzekering als je als zzp’er volledig gedekt wilt zijn tegen de meeste schadesoorten. Ook je eigen bestelauto wordt vergoed bij schade.

Een zzp’er kan ook kiezen om aanvullende verzekeringen af te sluiten voor de bestelauto. Denk zo aan de ongevallen inzittendenverzekering, de schade inzittendenverzekering en de aanvulling eigen vervoer. Ga je binnenkort als zzp’er een bestelauto verzekeren? Dan is het verstandig om eerst bestelautoverzekeringen te vergelijken om de beste bestelautoverzekering te kiezen.

Veelgestelde vragen:

Kan een zzp’er zelf de hoogte van de premie van een bestelautoverzekering bepalen?

Ja, een zzp’er kan zeker zelf bepalen wat de hoogte van het eigen risico van de bestelautoverzekering is. Zo kan een zzp’er zelf kiezen tussen een standaard dekking, een beperkte dekking of een volledige dekking voor de bedrijfsauto.

Is het verzekeren van een bestelauto verplicht voor zzp’ers?

Ja, zodra de bestelauto op naam van de zzp’er staat dient de zzp’er binnen 14 dagen minstens een WA verzekering af te sluiten voor de bestelauto. Daarnaast kan de zzp’er ook kiezen voor een WA+ beperkt casco of WA+ volledig casco.

Kan een bestelauto worden verzekerd zonder dat de zzp’er over een geldig rijbewijs beschikt?

Nee, het is wettelijk verboden om in Nederland zonder een geldig rijbewijs te rijden in een bestelauto. Het is dus ook niet mogelijk om een bestelautoverzekering af te sluiten zonder over een geldig rijbewijs te beschikken.

Wat voor soort auto’s kunnen worden verzekerd met de bestelautoverzekering voor zzp’ers?

Een zzp’er kan een bestelautoverzekering afsluiten voor een bedrijfsauto met een grijs kenteken. Daarnaast dient de bestelauto een ledig gewicht hebben tot maximaal 3.500 kilogram. Voertuigen die niet aan deze voorwaarden voldoen kunnen niet met de bestelautoverzekering worden gedekt.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?