Book holder
Home
Blog
Digitaal ontwerp en rapid prototyping
Home
Blog
Digitaal ontwerp en rapid prototyping

Digitaal ontwerp en rapid prototyping

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc]

Dankzij de digitale prototyping oplossingen kunnen ontwerpen nu sneller en kostenefficiënter worden omgezet in fysieke projecten. Hier kan ook jij als zzp'er veel aan hebben als je in deze branche actief bent!

Voor de bouwsector worden plannen van een gebouw op de computer ontworpen,vertaald naar besturingsgegevens voor 3D-printen en vervolgens naar de 3D-printer gestuurd. Dankzij een 3D-print kan een zzp’er makkelijk zien hoe het gebouw er moet uitzien in werkelijkheid en waar eventueel problemen kunnen opduiken bij de constructie. Het is handig om een 3D-model te kunnen voorstellen aan de klant. Het kan ook gebruikt worden om het in jouw bedrijfsvoertuig bij te hebben om het regelmatig te vergelijken met de werkelijke toestand. In de bouwsector is men al zo ver gevorderd dat de 3D-printer een volledig geautomatiseerde portaalrobot zou kunnen zijn, die groter is dan het gebouw. De portaalrobot giet eerst laag voor laag een frame uit met speciaal beton. Dit proces zal pas tegen het eind van 2020 op grotere schaal gebruikt worden.

Wat kan jij ermee doen

Deze werkwijze maakt het mogelijk om in korte tijd prototypes te ontwikkelen. Deze zijn vaak onmisbaar voor de ontwikkeling van een product. Prototypes kunnen ook gepresenteerd worden op beurzen om investeerders te overtuigen. De snelle ontwikkeling van een nieuw model zou vaak niet mogelijk zijn zonder deze methode. De kostenfactor is merkelijk lager dan bij de kostbare productie van gefreesde gietmallen.

De voordelen van een snelle prototype productie kunnen niet worden ontkend

Hier zijn de drie belangrijkste voordelen in een oogopslag:

  • Fouten in een vroeg stadium opsporen
    Bij rapid prototyping komen fouten aan het licht voordat ze een belangrijk probleem worden in de latere productie. Omdat fouten snel zichtbaar worden zonder grote kosten, worden werknemers aangemoedigd om hun ideeën innovatief uit te voeren zonder angst voor een mogelijke mislukking.
  • Transparant werken met de klant
    De snelle creatie van modellen maakt het mogelijk om de ontwikkelingsstatus van een product in haptische vorm te documenteren.
  • Afzonderlijke producten in kleine hoeveelheden.
    Processen zoals 3D-printen bieden nog een ander voordeel: ook eindproducten kunnen in korte tijd worden gemaakt. Met weinig moeite kunnen producten specifiek worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Op deze manier kan met ook komen tot Rapid Tooling. Dit betekent dat de snelle productie van gereedschappen of onderdelen, die meestal in kleine hoeveelheden nodig zijn, snel kan worden uitgevoerd. Dit laatste kan ook nuttige zijn voor zzp’ers in de bouw, omdat het mogelijk is dat zij een uniek gereedschap nodig hebben om taken alleen te kunnen uitvoeren.

De verschillende technologieën

Naast 3D-printen en CNC-frezen zijn er heel wat andere technieken die gebruikt worden bij rapid prototypen.

Als je het prototype direct heel precies wilt hebben, zijn polygrafie- of polyjetprocessen geschikt. Het maakt een hoge mate van precessie mogelijk. Dit 3D-printproces maakt gebruik van duurzame en maatvaste kunsthars. Het is in eerste instantie vloeibaar. Wanneer het laag voor laag wordt aangebracht, verhardt een Uv-licht het. Met dit proces is het mogelijk om gedetailleerde objecten met een gelijkmatig oppervlak te produceren. Stereolithografie is even effectief. Hier worden de kunstharsen met een laser in dunne lagen uitgehard.

Het vacuümgietproces is net zo goedkoop en daarom ook perfect geschikt voor de productie van kleine series. Hier heeft men echter een al bestaand prototype nodig, het zogenaamde hoofdpatroon. Hieruit wordt dan een deelbare siliconenmal gemaakt.

Zoals je merkt, biedt rapid prototyping tal van mogelijkheden en voordelen. 3D Hubs Nederland is een belangrijke onderneming op dit vlak. Maak je ideën en ontwerpen zo snel mogelijk zichtbaar en tastbaar.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?