Book holder
Home
Blog
Financial lease, is dat iets voor mij?
Home
Blog
Financial lease, is dat iets voor mij?

Financial lease, is dat iets voor mij?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

Financial lease zal veel zakelijke rijders bekend in de oren klinken. Aan het einde van het contract ben je volledige eigenaar van de auto. De vraag die je jezelf uiteraard stelt, is dit voordeliger dan operational lease? Dit hangt allemaal af van persoonlijke omstandigheden. Ook is er nog de keuze om een auto privé of zakelijk te leasen.

 

Hoe werkt het precies?

Bij financial lease leent men het volledige of een gedeelte ervan. De leasemaatschappij is hier de partij die de aankoop financiert. Jij betaalt de aankoop in termijnen terug. Economisch gezien ben je tijdens deze leaseperiode al eigenaar van de auto. Dat heeft tot gevolg dat er diverse kosten zijn die je op zakelijk vlak kunt aftrekken. Na afloop van de leaseperiode ben je ook op juridisch vlak eigenaar van de auto.

Hoe werkt het financial leasecontract?

De looptijd van het contract is volgens de regels 12 tot 72 maanden. Tevens heb je ook nog de keuze voor een aanbetaling en een slotsom. De keuze van deze factoren hebben natuurlijk allemaal hun eigen invloeden op het bedrag dat je maandelijks betaalt aan de leasemaatschappij. Je betaalt aflossing, en natuurlijk ook rente. Want in de praktijk is financial lease gewoon een lening. Als de BTW van de auto verrekenbaar is dan moet de deze aanbetalen, de leasemaatschappij financiert alleen het bedrag exclusief BTW. Ook kun je kiezen voor een zogenaamde ‘marge’-auto, hiervan is de BTW niet te verrekenen en hoef je hem dus ook niet aan te betalen.

Welke auto's kan ik leasen?

Welke type auto’s zou ik kunnen leasen met financial lease? Bij veel leasemaatschappijen kun je een auto naar keuze uitkiezen. Van de Opel Corsa tot een Range Rover. Wat hierbij echter wel belangrijk is, is dat de keuze voor een duurder type een hogere maandprijs met zich meebrengt. Sommige leasemaatschappijen hebben een lijstje met auto’s. Deze onderscheid zich vaak in een aantal goedkopere en een aantal duurdere modellen. Maar bij veel leasemaatschappijen kun je een auto naar keuze uitzoeken. Het enige wat de financial leasemaatschappij in feite doet is het financieren van de aankoop. En hiermee onderscheid het zich in het leasen wat de meeste mensen kennen.

Wat zijn de voordelen?

Een voordeel van financial lease is sowieso al dat men aan het einde van de looptijd volledig eigenaar is van de auto. Het is dus het geval dat het bedrag aan de leasemaatschappij niet voor niets wordt betaald. Dit is soms wel het geval met gewoon leasen, hoewel je wel profiteert van het gebruik van de auto, is het soms onvermijdelijk dat men het gevoel heeft dat het bedrag eigenlijk voor niets wordt betaald. Bovendien kan men met financial lease diverse kosten aftrekken, zoals net al eerder is benoemd. Maar daarnaast heeft financial lease nog een aantal andere voordelen.

  • Bij de financial lease is er de rente aftrek, het volledige bedrag dat aan rente wordt betaald aan de leasemaatschappij, mag worden afgetrokken van de winst.
  • Er bestaan uiteraard ook auto's met een grijs kenteken, voor hen is er ook de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.
  • Wanneer men gaat voor het leasen van een volledige elektrische wagen, dan kan er ook gebruik worden gemaakt van de milieu-investeringsaftrek. Dit kan oplopen tot wel 36% van de aanschafprijs van de auto! En het beste van allemaal, deze komt nog eens bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek.
  • Wanneer men een leaseauto afschrijft, dan moet er een inschatting worden gemaakte van de gebruiksduur van de auto, en de restwaarde. Hierbij geldt een grens van 20% van de aankoopwaarde aan afschrijving per jaar.

Zijn er ook nadelen?

Het financial leasen kent helaas niet alleen maar voordelen. Hoe mooi deze voordelen ook mogen klinken, er zitten aan financial lease ook een aantal nadelen. Ten eerste, men betaalt rente over de investering. Ten tweede, je loopt als eigenaar risico op eventuele waardevermindering. Wanneer de restwaarde een stuk lager ligt dan van tevoren gedacht, dan moet je dit helaas uit eigen portemonnee betalen.

Ook betaalt men bij financial lease zelf de verzekeringskosten, houderschapsbelasting, onderhoudskosten, en mocht dit nodig zijn, eventuele reparatiekosten. Dus ook wanneer je verzeild raakt in een ongeluk of wanneer er iets stuk gaat aan de auto, dan draai jij, of je verzekeringsmaatschappij, hier zelf voor op.

En tot slot, wanneer je het contract tussendoor wilt stopzetten, dan is dit alleen onder voorwaarden mogelijk. Je hebt dus minder vrijheid dan bij de andere opties. Wanneer je onder bepaalde omstandigheden vanwege financiële moeilijkheden het contract niet meer kunnen betalen, dan kun je er lastig mogelijkheid onderuit.

Financial lease, zakelijk, of toch liever privé?

Je kunt financial lease zowel zakelijk, als ook privé doen. Je moet 4 tot 25% fiscale bijtelling betalen (afhankelijk van het bouwjaar en de co2 uitstoot) wanneer je gaat voor zakelijk leasen en op zijn minst 500 kilometer per jaar met de auto privé aflegt.
Als je privé leaset, dan kan men een vergoeding verrekenen van €0,19 per gereden kilometer voor zakelijke doeleinden. De auto kan overigens alleen privé worden geleaset wanneer op zijn minst 10% van de kilometers die gereden worden privé worden gemaakt.


In de basis is het zakelijk leasen voordeliger, wanneer je ook veel kilometers privé maakt met de auto. Maar hoe dit voor jou precies zit moet je even precies uitrekenen. Bij de ene auto zou je namelijk ineens een heel andere uitkomst kunnen krijgen als bij de ander.

Moet ik kiezen voor financial lease?

Uiteindelijk is de keuze uiteraard helemaal aan jezelf. Waar je voor moet gaan kan alleen jij bepalen. Wat wij kunnen doen is algemeen advies geven, maar een kant en klaar advies voor een wel of niet bestaat op dit gebied niet. Wat we wel kunnen zeggen, is dat er zeker meer voordelen, als nadelen aan zitten. En deze nadelen zijn ook allemaal met de juiste aanpak te omzeilen of te voorkomen.

Financial lease online regelen

Hoe regel je een online lease? Dit kan je op verschillende plekken op internet doen. Een van de bekende partijen is MrWheelson. Via hen kun je eenvoudig online een financial lease aanvragen. Op de website zijn meer dan 100 duizend auto’s te vinden die hiervoor in aanmerking komen. Bij een investering tot 50 duizend euro hoef je alleen maar je KvK nummer, geboortedatum en NAW gegevens door te geven. Vaak weet je dan al binnen twee uur wat de mogelijkheden zijn. En dit is ook nog eens geheel vrijblijvend en kosteloos.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?