Book holder
Home
Blog
Geel of grijs kenteken, de beste optie voor jou als zzp’er
Home
Blog
Geel of grijs kenteken, de beste optie voor jou als zzp’er

Geel of grijs kenteken, de beste optie voor jou als zzp’er

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

Bekijk ook:

 

Beste Tankpas
Beste Laadpas
Beste Rittenregistratie App
 

Als je als zzp’er veel zakelijke kilometers maakt, kun je de keuze maken tussen een geel of grijs kenteken. Laat je niet in de war brengen, je hoeft niet meteen je pasje om te ruilen en je nummerplaten van de auto af te trekken. Deze blijven gewoon groen en geel, maar fiscaal kunnen deze ook grijs zijn. Daarbij heb je zelfs de keuze tussen zakelijk- en privé grijs. Hoogste tijd voor een uitleg om te kunnen bepalen wat voor jou als zzp’er de beste optie is. De keuze tussen een geel en grijs kenteken is belastingtechnisch immers zeker een interessante overweging!

Zakelijk rijden met een geel of grijs kenteken?

Als je als ondernemer ervoor kiest om een auto te rijden die voorzien is van een grijs kenteken, kun je profiteren van de bijbehorende fiscale voordelen. In de praktijk is het zeker niet zo dat je een grijs kaartje in je portemonnee krijgt. Ook een grijs kenteken is immers groen van kleur. Een grijs kenteken is niet meer dan een term die de Belastingdienst gebruikt om voertuigen aan te duiden die gebruikt worden voor het zakelijk rijden. 

De term refereert naar het verleden toen er wel sprake was van een kleurverschil. Het kentekenbewijs deel 1 was toen nog een papier dat daadwerkelijk grijs van kleur was. Overigens is het een leuk weetje dat je een bedrijfsauto nog altijd kan herkennen vanaf de buitenzijde ook als hier géén reclame op staat. De nummerborden van bedrijfsauto’s beginnen altijd met de letter B of de letter V. Toch even naar de nummerborden kijken dus.

Wat wordt door de Fiscus gezien als zakelijk rijden?

Een auto gebruiken om zakelijk in te rijden is uiteraard een ruim begrip en kan op veel verschillende manieren worden ingevuld. Daarom heeft de fiscus een aantal regels verbonden aan het zakelijk rijden. De Belastingdienst ziet een auto met een grijs kenteken als bestelauto. Deze auto mag dan niet worden gebruikt voor personenvervoer. Daarnaast heeft de Belastingdienst een percentage aan het zakelijk rijden gekoppeld. Om aan de voorwaarden van een grijs kenteken te voldoen moeten minimaal 10% van de kilometers die afgelegd worden in de bedrijfsauto (bestelbus) voor zakelijk gebruik zijn. Het is dus noodzakelijk dat je dit inzichtelijk kunt maken met een sluitende rittenregistratie.  

Wat zijn de voorwaarden voor zzp’ers om te profiteren van de voordelen van grijze kentekens?

Naast de voorwaarden met betrekking tot de doelstelling van het gebruik van de bedrijfsauto, stelt de Fiscus een aantal voorwaarden aan de laadruimte van het vervoermiddel. De belastingdienst maakt hierin onderscheid tussen een grote bestelbus, een bestelauto met verhoogd dak, een middelgrote bestelauto zonder verhoogd dak, een bestelauto met open laadbak en een enkele cabine of een bestelauto met een dubbele cabine. Op de site van de Belastingdienst is een overzicht te vinden van de specifieke voorwaarden die de Fiscus gesteld heeft. 

Om als zzp’er te profiteren van de voordelen van grijze kentekens moet je uiteraard wel als ondernemer worden gezien door de Belastingdienst en in het bezit zijn van een BTW nummer. Als particulier kun je uiteraard wel in een bestelauto rijden maar niet profiteren van de fiscale ondernemersvoordelen van een grijs kenteken. Mindervaliden vormen hier overigens een uitzondering op als zij kunnen aantonen dat ze afhankelijk zijn van dit soort voertuigen.

Fiscale voordelen van het gebruik van een Grijs kenteken

  • Je betaalt géén Belasting op Personenauto’s en motorvoertuigen (BPM). Je voordeel is eenvoudig vast te stellen als je weet dat de BPM betrekking heeft op een derde van de volledige aanschafwaarde van je bedrijfsauto.
  • Je hoeft minder wegenbelasting te betalen. De belastingdienst hanteert speciale tarieven voor bestelbussen die rijden met een grijs kenteken.
  • De verzekeringstarieven zijn gunstig. Omdat de aanschafprijs van een auto met een grijs kenteken vaak lager ligt dan een personenauto, betaal je ook een lagere verzekeringspremie. Tevens wordt het verzekerde bedrag lager door de BTW aftrek.
  • Door de bovenstaande voordelen is de leaseprijs van een auto met een grijs kenteken vaak lager. De meeste leasemaatschappijen rekenen de voordelige investeringswaarde en verzekeringspremie (voor een deel) door aan de gebruiker van het vervoermiddel.

Wat betekent BPM?

BPM betekent voluit de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Over alle auto’s die nieuw gekocht zijn en in Nederland geregistreerd zijn moet BPM betaald worden. Dat geldt ook als de auto niet in Nederland geregistreerd staat maar wel op de Nederlandse weg rijdt met een Nederlandse bestuurder. Je mag pas met je nieuwe auto de weg op als de BPM is betaald. De enige uitzondering op deze regel is dus als je als ondernemer wordt aangemerkt voor de omzetbelasting en in aanmerking komt voor de ondernemersregeling. Ook moet het voertuig voldoen aan een aantal voorwaarden die gaan over de zijruiten, de hoogte en de breedte van de laadruimte en of de auto een aparte cabine heeft. Als je aan al deze voorwaarden voldoet kun je een vrijstelling krijgen voor het betalen van de BPM. Dat geldt overigens niet als je auto minder dan 5 jaar oud is, of als je de bestelauto hebt omgebouwd tot personenbusje. En als je de onderneming staakt moet je weer BPM gaan betalen.

Hoe kun je de BPM terugvragen?

Als je ondernemer bent voor de Wet Omzetbelasting kun je de BPM terugvragen. Om de BPM terug te krijgen moet je hier eerst een formulier aanvragen bij de belastingdienst, of wachten totdat de RDW de registratie van jouw bedrijfsauto heeft gemeld aan de belastingdienst. Het formulier wordt dan automatisch naar je opgestuurd. Als je het formulier voor de BPM hebt ingevuld moet je het terugsturen naar de belastingdienst en dan zal binnen een maand het bedrag van de BPM op je rekening worden gestort, en wordt ook de motorrijtuigenbelasting verlaagd. Als je een auto overneemt van een particulier die nog niet op een grijs kenteken staat moet je de auto opnieuw laten registreren bij de RDW als bedrijfsauto. Je krijgt dan ook een ander kenteken. 

Veelgestelde vragen:

Wanneer kom je als zzp’er in aanmerking voor een grijs kenteken?

Als zzp’er kom je in aanmerking voor een grijs kenteken als:

  • Je een btw-nummer hebt.
  • De bestelauto op jouw naam staat en jij ook de rechtspersoon bent.
  • Minimaal 10% van alle kilometers gereden met deze bestelauto zakelijk zijn geweest.

Wanneer komt een auto in aanmerking voor een grijs kenteken?

Als de auto voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De auto is bedoeld voor goederenvervoer.
  • De laadruimte van de auto heeft een vaste, vlakke vloer.
  • De auto heeft geen zitplaatsen in de laadruimte
  • De bestelauto weegt niet meer dan 3500 kilo.

Hoe kun je aantonen dat minstens 10% van alle gereden kilometers zakelijk zijn geweest voor een grijs kenteken?

De belastingdienst kan controleren of minstens 10% van alle gereden kilometers met de auto zakelijk zijn geweest. Je kunt aantonen dat de ritten ook echt een zakelijke reden hadden door een rittenregistratie bij te houden.

Wat houdt een grijs kenteken in?

Dat betekent dat het om een auto gaat die goederen vervoert. Daarom betaal je minder wegenbelasting ofwel motorrijtuigenbelasting. Je betaalt ook geen BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) en als je bestelbus 30 jaar of ouder is, of elektrisch aangedreven wordt kun je volledige vrijstelling van wegenbelasting krijgen.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?