Book holder
Home
Blog
Gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor zzp’ers
Home
Blog
Gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor zzp’ers

Gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor zzp’ers

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc] De gevolgen van de uitbraak van het COVID-19 coronavirus in ons land zijn groot. Dit zal uiteraard niemand ontgaan zijn. Het virus heeft ervoor gezorgd dat vrijwel het hele land tot stilstand is gekomen. Een groot aantal evenementen zijn afgelast en vakanties geannuleerd. Alle onderwijsinstellingen en horecagelegenheden zijn dicht en veel bedrijven, instanties en overheden hebben hun deuren moeten sluiten. De gevolgen van de uitbraak van het coronavirus is uiteraard ook voor zzp’ers zeer groot. Veel zelfstandigen zonder personeel lopen grote financiële schade op en wacht een onzeker tijd.

Gevolgen coronavirus op de economie

Niemand kan een gerichte inschatting maken hoe groot de gevolgen zullen zijn van de snelle verspreiding van het coronavirus. Daarnaast is er geen mens die een voorspelling durft te doen hoe lang dit virus voor overlast zal zorgen. Naast de onzekerheid met betrekking tot de gezondheidsrisico's van het virus heeft dit onzichtbare gevaar ook een enorme impact op de economie. Veel bedrijven worden direct getroffen en zien hun omzet vrijwel volledig verdampen. Het ziet er dan ook naar uit dat een economische bloeiperiode abrupt is afgebroken en plaats heeft moeten maken voor een directe recessie. 

Opdrachten als zzp’er mislopen als gevolg van de verspreiding van het coronavirus  

Vrijwel iedere zzp’er ziet opdrachten mislopen of gecanceld worden als directe gevolg van de verspreiding van het coronavirus. Dit komt uiteraard omdat bedrijven gesloten zijn of er in deze onzekere periode voor kiezen om opdrachten zelf uit te voeren of dit te laten uitvoeren door het vaste personeel. In dat geval zijn zzp’ers uiteraard als eerste “het kind van de rekening”.   

Ook van de “andere kant” is niet veel te verwachten. Het is nu al duidelijk te merken dat de particuliere klant een hand op de knip houdt en zich beperkt tot het doen van noodzakelijke aankopen. Dit is uiteraard voelbaar voor zzp’ers die zich richten op deze sectoren.

Daarnaast bestaat er een praktisch probleem bij zzp’ers die bijvoorbeeld als kapper, schoonheidsspecialist, masseur of als pedicure werkzaam zijn. Het RIVM (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft immers dringend geadviseerd om sociale contacten tot het minimum te beperken en hierbij een afstand van 1,5 tot elkaar te houden om de kans op besmetting van het virus zoveel mogelijk te beperken. Hierdoor is het voor deze uitvoerende zzp’ers vrijwel onmogelijk om hun werkzaamheden goed uit te voeren. 

Tot slot kunnen stagnaties in de toeleveringsketens een rol spelen bij een eventueel verlies aan inkomsten van zzp’ers. De transportlijnen vanuit vele landen zijn bijna volledig tot stilstand gekomen. Het gevolg is dat de aanvoer van voorraden stil is komen te liggen wat uiteraard voor een flinke stagnatie zorgt in het bedrijfsproces. 

Financiële noodmaatregelen voor zzp’ers

Het kabinet heeft inmiddels een pakket van financiële noodmaatregelen ter beschikking gesteld voor ondernemers die getroffen zijn door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. De komende maanden worden tientallen miljarden uitgetrokken om bedrijven en zelfstandigen (zzp’ers) overeind te houden. Bij de presentatie van de plannen werd aangegeven dat er budgettaire ruimte is om deze ondersteuning een langere tijd vol te kunnen houden. 

Het noodpakket bevat de volgende maatregelen:

  • Er komt een directe hulp voor bedrijven waarvan hun werknemers thuiszitten als gevolg van gemiste omzet door de verspreiding van het coronavirus. Deze Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) heeft betrekking op werktijdverkorting.
  • Er is een noodvoorziening van 4000 euro voor ondernemers uit branches die direct getroffen worden door het virus en in deze periode vrijwel geen omzet kunnen genereren zoals ondernemers die werkzaam zijn in de reisbranche, de horeca of de cultuurbranche. Ook de ondernemers die in de problemen komen door de 1,5 meter afstandseis maken aanspraak op deze regeling.
  • Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) kunnen voor drie maanden een uitkering aanvragen bij hun gemeente om hun inkomen tot op bijstandsniveau aan te vullen. Er wordt hierbij niet gekeken naar de financiële situatie van de aanvrager. Er vindt dus geen vermogens- of partnertoets plaats.
  • Ondernemers die in de problemen zitten krijgen toestemming om in later stadium belasting (inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen) te betalen en er wordt geen invorderingsrente berekend.
  • Het kabinet trekt meer geld uit voor leningen waar de Staat garant voor staat. Het wordt dus makkelijker om geld te lenen. Leningsvoorwaarden worden sterk versoepeld.

De regering geeft aan “te doen wat nodig is omdat uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen.” Tevens werd er aangeven dat dit waarschijnlijk niet de laatste maatregelen zullen zijn en er steeds meer aanpassingen zullen komen als de situatie hierom vraagt om banen te behouden en de economie te ondersteunen. De maatregelen worden dan ook goed ontvangen omdat veel zzp’ers vrezen voor de onzekere toekomst. Niemand weet immers hoe groot de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus exact zullen zijn.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?