Book holder
Home
Blog
Goedkoopste bestelautoverzekering: de beste premie
Home
Blog
Goedkoopste bestelautoverzekering: de beste premie

Goedkoopste bestelautoverzekering: de beste premie

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

Wat is de premie van een bestelautoverzekering en waar hangt die vanaf? We zetten een aantal belangrijke punten voor je op een rij, die van invloed zullen zijn op de premie die je betaalt. Handig tijdens het vergelijken, omdat je daarmee beter weet waar je goed op moet letten.

Tip: de goedkoopste keuze voor de premie van een bestelautoverzekering lijkt verleidelijk. Kijk verder dan alleen de premie, ook naar de dekking. Voorkom op die manier dat je een goedkope polis hebt die niet of nauwelijks uitkeert als er een keer echt wat aan de hand is.

De premie van een bestelautoverzekering is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Het gaat om de manier waarop je de bestelauto gebruik, de (dag)waarde daarvan en een aantal persoonlijke gegevens. Die onderdelen samen geven de verzekeraar een goed beeld van wie er met welke auto zal rijden en wat de risico’s zijn.

Vind je het zelf lastig om de bestelautoverzekeringen en hun premies te vergelijken, bijvoorbeeld omdat je niet goed weet welke risico’s je loopt? Gediplomeerde verzekeringsadviseurs helpen je daar graag mee, zodat je een goede keuze kunt maken.

Premie van de goedkoopste bestelautoverzekering

De premie van een bestelautoverzekering hangt onder andere af van de dagwaarde. Een gloednieuwe bestelauto heeft meer waarde dan een ouder model dat al 5 jaar meegaat. Dit is van invloed op de premie, omdat je meer betaalt voor de dekking van een nieuwe bestelauto met een hoge waarde.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om aan te geven hoe je de bestelauto gebruikt, privé of zakelijk. Uitgaande van zakelijk gebruik als zzp'er heb je vervolgens de mogelijkheid om aan te geven hoe je omgaat met de BTW en BPM. Als je de auto zakelijk koopt heb je de kans om de BTW en BPM te verrekenen. Je hoeft die dan niet voor te financieren. Het betekent voor de verzekeraar dat de waarde van de auto exclusief deze onderdelen blijft, waardoor het verzekerde bedrag lager uitvalt. Vervolgens is het belangrijk om aan te geven hoe je de auto gebruikt, zodat de verzekeraar het risico kan inschatten.

Houd er rekening mee dat je als koerier, taxichauffeur, rij-instructeur, verhuurder en zzp'er in betaald personenvervoer een speciale verzekeraar zal moeten benaderen. Het is in die gevallen niet mogelijk om een reguliere autoverzekering af te sluiten. De risico’s zijn groter dan bij normaal particulier gebruik. Rijd je de auto zakelijk om collega’s te vervoeren, tijdgevoelige of diefstalgevoelige goederen te vervoeren? Of gaat het om het vervoer van maaltijden of andere dingen? In die gevallen is het iets makkelijker om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Toch is het belangrijk om nauwkeurig aan te geven hoe je de auto gebruikt, zodat een verzekeraar daarvoor de premie kan berekenen. Geef bijvoorbeeld aan in welke branche je actief bent als zzp'er.

Tenslotte dien je een paar persoonlijke gegevens te delen, om de premie van de bestelautoverzekering te berekenen en verzekeringen te vergelijken. Belangrijke gegevens zijn in ieder geval je geboortedatum en het aantal kilometers dat je per jaar denkt te gaan rijden. Vul dat aan met het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Met die gegevens in de hand kun je de premie berekenen van een bestelautoverzekering, om een vergelijking te maken tussen de diverse verzekeraars.

 

Goedkoopste bestelautoverzekering schadevrije jaren

Ook het aantal schadevrije jaren dat een zzp’er heeft kunne opbouwen over de loop der jaren heen kan voor een interessante korting zorgen. Elk gereden jaar zonder schade levert één schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren de zzp’er op kan bouwen, des te hoger de korting. Als een zzp’er besluit om een bestelautoverzekering af te sluiten voor een bestelauto, dan wordt er gekeken naar het aantal opgebouwde schadevrije jaren van de verzekeringsnemer, dus de zzp’er. Het aantal schadevrije jaren zijn namelijk aan de zzp’er gekoppeld en niet aan degene die het voertuig regelmatig bestuurt.

Verder is het nog belangrijk om rekening te houden dat het aantal schadevrije jaren slechts éénmaal gebruikt kunnen worden, voor maar één bestelauto. Verder zijn het aantal opgebouwde schadevrije jaren niet onbeperkt houdbaar, in de meeste gevallen geldt een duur van 3 jaar. Als de zzp’er al langer dan 3 jaar geen bestelautoverzekering heeft aangesloten, dan komen de schadevrije jaren te vervallen.

Goedkoopste bestelautoverzekering grijs kenteken

Bestelauto’s komen in aanmerking voor een bestelautoverzekering als ze over een grijs kenteken beschikken. Meestal beginnen kentekens die grijs zijn met de letters V of B. Het grootste voordeel van het bezitten van een bestelauto met een grijs kenteken als zzp’er is dat dit een voordelig tarief oplevert. De bestelautoverzekering is namelijk exclusief BTW en BMP af te sluiten als zzp’er. Als de zzp’er kiest voor een WA+ beperkt casco of een WA+ casco, dan levert dit de zzp’er een mooie besparing op. Een zzp’er kan een bestelauto ook als particulier laten verzekeren, maar dan geldt de vrijstelling op de BTW en BMP niet aangezien het voor particulieren niet mogelijk is om deze kosten te verrekenen. Ga je als zzp’er een bestelauto met grijs kenteken zakelijk verzekeren? De goedkoopste bestelautoverzekering vind je door slim te vergelijken.

Veelgestelde vragen:

 

image-discount
Goedkoopste Autoverzekering
Vergelijk de goedkoopste autoverzekeringen

In hoeverre heeft het soort zaken wat er wordt vervoerd met de bestelauto invloed op de premie?

De zaken die met de bestelauto worden vervoerd hebben meestal wel een invloed op de hoogte van de premie. Zo betaalt een zzp’er meer als er brandgevaarlijke stoffen of diefstalgevoelige spullen worden vervoerd.

Welke gegevens zijn nodig om een bestelautoverzekering af te sluiten?

Een zzp’er heeft alle gegevens nodig van de bestelauto, de meldcode, de woon- of vestigingsplaats, de geboortedatum van de regelmatige bestuurder, het doeleinde van de bestelauto, het aantal kilometers dat er wordt gereden, de gewenste dekking en het aantal schadevrije jaren.

Wat zijn de belangrijke factoren bij het berekenen de schadevrije jaren?

Om de schadevrije jaren te berekenen moet er worden gekeken in hoeverre de zzp’er in de afgelopen 3 jaar een bestelautoverzekering heeft afgesloten en hoeveel jaar de bestelautoverzekering op eigen naam heeft gestaan. Ook het aantal opgelopen schades is belangrijk.

Kan een bestelauto met de goedkoopste bestelautoverzekering ook voor privé zaken worden gebruikt?

Ja, een bestelauto kan zowel privé als zakelijk gebruikt worden door een zzp’er. Door de bestelauto zakelijk te verzekeren met een bestelautoverzekering is het privé gebruik meteen ook gedekt mocht er wat verkeerd gaan tijdens privé zaken.

Bestelautoverzekering vergelijken: kijk niet alleen naar de goedkoopste

Wil je de premie van een bestelautoverzekering vergelijken? Houd er rekening mee dat je geen appels met peren kunt vergelijken. Ga bij iedere verzekeraar uit van dezelfde dekking. Je hebt de keuze uit drie soorten verzekeringen:

WA-bestelautoverzekering

De goedkoopste bestelautoverzekering, waarmee jij je verzekert tegen de wettelijke aansprakelijkheid. De verzekering biedt dekking bij schade die je aan anderen toebrengt, zowel materiaal als in de vorm van letsel. Schade aan je eigen bestelauto is niet gedekt.

WA Beperkt Casco bestelautoverzekering

Een meer uitgebreide bestelautoverzekering. Je verzekert de wettelijke aansprakelijkheid, plus schade aan jouw eigen bestelauto die je niet zelf veroorzaakt. Je kunt denken aan schade door weersinvloeden of joyriding. Schade die je zelf aan je eigen bestelauto veroorzaakt is niet gedekt.

WA Allrisk bestelautoverzekering

De meest uitgebreide bestelautoverzekering. Je verzekert de wettelijke aansprakelijkheid, plus schade aan jouw eigen auto. Ook schade die je zelf veroorzaakt is gedekt, behalve als je die met opzet veroorzaakt.

Zorg er altijd voor dat je de premie van bestelautoverzekeringen vergelijkt door uit te gaan van dezelfde WA-dekking, WA Beperkt Casco dekking of WA Allrisk dekking bij de verschillende verzekeraars.

Tip: de dekking van een WA-autoverzekering is bij de verschillende verzekeraars gelijk. Er kunnen verschillen ontstaan als je een Beperkt Casco dekking of een Allrisk dekking afneemt. Kijk dus goed naar zowel de premie als de dekking, bijvoorbeeld om de hoogte van de verzekerde bedragen te vergelijken.

Aanvullende modules vergelijken

Wil je gebruik maken van aanvullende dekkingen? Je hebt daarvoor verschillende mogelijkheden:

  • Ongevallenverzekering inzittenden (OVI)
  • Schadeverzekering inzittenden (SVI)
  • Verhaalrechtsbijstand
  • Eigen vervoerverzekering
  • Mobiele apparatuur

De verschillende aanvullende modules helpen jou de bestelautoverzekering helemaal naar wens samen te stellen. Wil je de premies van verzekeraars vergelijken? Ga opnieuw uit van een verzekering die je op dezelfde manier samenstelt. Inclusief dezelfde aanvullende modules of op basis van WA, Beperkt Casco of Allrisk. Voorkom op die manier dat je appels met peren vergelijkt, waardoor je de premies eigenlijk niet eerlijk naast elkaar kunt zetten.

Kom je er niet goed uit met de soorten bestelautoverzekeringen en de aanvullende modules die er beschikbaar zijn? Een adviseur kan je helpen een goede vergelijking te maken, gebaseerd op de risico’s die jij loopt en graag af wilt dekken als zzp'er met een bestelautoverzekering.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?