Book holder
Home
Blog
Hoe bereken je BTW: De Ultieme Gids
Home
Blog
Hoe bereken je BTW: De Ultieme Gids

Hoe bereken je BTW: De Ultieme Gids

Jort Kuipers
Gewijzigd, 08 september 2023
Door Jort Kuipers
Gewijzigd, 08 september 2023

📟 Je kent het gevoel. Je staart naar dat totaalbedrag en denkt: "Hoeveel daarvan is eigenlijk BTW?" Maak je geen zorgen, ik heb je. In deze gids duiken we diep in de wereld van BTW-berekeningen, ontrafelen we het mysterie en maken we het simpel. En als je van 'simpel' houdt, dan zul je deze gids geweldig vinden.

article-hero

Bekijk ook:


Btw berekenenBtw terugrekenen: Jouw Sleutel tot Financieel Meesterschap


Oké, laten we eerlijk zijn. Niemand houdt echt van wiskunde. Maar als je een ondernemer bent, is BTW iets wat je onder de knie moet krijgen. Dus, waar begin je?


🧮 De formules die elke ondernemer zou moeten kennen


Stel je voor: het is vrijdagavond en je probeert die factuur af te ronden voordat je van je weekend gaat genieten. Je hebt een totaalbedrag. Maar hoeveel daarvan is 21% BTW? Of 9%? Hier zijn de lifesaver formules:

  • Voor 21%:
    1. Bedrag zonder BTW = Totaalbedrag / 1.21
    2. BTW = Totaalbedrag - Bedrag zonder BTW
  • Voor 9%:
    1. Bedrag zonder BTW = Totaalbedrag / 1.09
    2. BTW = Totaalbedrag - Bedrag zonder BTW

Maak je geen zorgen als het een beetje verwarrend klinkt. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

BTW-nummer: Meer dan zomaar een nummer

 

Denk aan je BTW-nummer als je zakelijke superkracht. Het verbindt je met de Belastingdienst, helpt je bij het indienen van je aangifte en zorgt ervoor dat je alles op de juiste manier doet. En het mooie is dat het aanvragen van een BTW-nummer vrij eenvoudig is.

 

Handelen met het Verenigd Koninkrijk: Wat Brexit betekent voor je BTW

 

Als er één ding is dat Brexit ons heeft geleerd, dan is het wel dat verandering de enige constante is. Handel je met het VK? Dan moet je weten hoe je je BTW afdraagt. We hebben hier een stapsgewijze handleiding die je door alles heen loodst.

 

Margegoederen & Betaling in Natura: Omdat zakendoen niet altijd standaard is

 

Of je nu tweedehands producten verkoopt of in natura betaald wordt, je BTW-verplichtingen veranderen. Het goede nieuws? We hebben gidsen die je precies vertellen wat je moet doen.

 

Afsluiting

 

Het berekenen van BTW hoeft geen hoofdpijn te zijn. Met de juiste tools, kennis en een beetje oefening, wordt het net zo eenvoudig als het strikken van je schoenveters. Dus, neem deze kennis, pas hem toe en kijk hoe je bedrijf groeit. En als je vragen hebt, weet dan dat Boekhouder.nl er altijd is om je te helpen.

Tot de volgende keer en succes met ondernemen!


 

Vind je deze informatie nuttig?
Samenvatting
BTW bereken
Formule BTW Berekenen
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?