Book holder
Home
Blog
Hoe moet ik btw-aangifte doen bij de Belastingdienst?
Home
Blog
Hoe moet ik btw-aangifte doen bij de Belastingdienst?

Hoe moet ik btw-aangifte doen bij de Belastingdienst?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc] De btw aangifte: hoe werkt dat? Hoe je btw aangifte moet doen moet je goed onder de knie hebben. Twijfel je, neem dan vooral contact op met een belastingadviseur. Je dient vanuit jouw administratie het aangifteformulier in te vullen. Dat doe je online, op de website van de Belastingdienst. Je kunt daar inloggen voor ondernemers. Zodra je de aangifte dient te doen staat het online aangifteformulier voor je klaar.

Wanneer moet ik btw aangifte doen bij de Belastingdienst?

Alle zzp’ers die in Nederland ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel moeten verplicht btw aangifte doen bij de Belastingdienst. Na de officiële inschrijving zal de zzp’er een brief van de Belastingdienst ontvangen met alle informatie over de btw aangifte. In deze brief staat vermeld wat het tarief is van de btw en hoe vaak de zzp’er de btw aangifte moet indienen. De meeste zzp’ers moeten elk kwartaal zorg dragen voor de btw aangifte, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Naast elk kwartaal kunnen zzp’ers ook maandelijks of jaarlijks de btw aangifte indienen.

Een btw aangifte die maandelijks ingediend moet worden geldt alleen als de zzp’er per kwartaal meer dan ongeveer €15.000 aan btw moet betalen. Jaarlijks de btw indienen geld voor zzp’ers als er minder dan een bepaald bedrag aan btw moet worden betaald. Dit bedrag verschilt per jaar, maar er kan worden uitgegaan van gemiddeld €1.883. Daarnaast kan de zzp’er ook zelf ervoor kiezen om de btw aangifte elk jaar of elke maand te doen.
Het aangifteformulier bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Prestaties binnenland
 • Verleggingsregelingen binnenland
 • Prestaties naar of in het buitenland
 • Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht
 • Voorbelasting en kleineondernemersregeling

Voordat je de btw-aangifte kunt doen dien je een aantal persoonlijke gegevens op te geven, zoals het Btw-nummer van jouw eenmanszaak en jouw rol als eigenaar. Vervolgens heb je de kans om een oude aangifte te wijzigen. Pas daarna doe je de nieuwe btw aangifte.

Prestaties binnenland

Benieuwd hoe de btw aangifte werkt als je die moet doen? Het begint met het opgeven van de prestaties in het binnenland. Dit zijn de goederen en diensten die je levert in Nederland, aan particuliere en/of zakelijke klanten. De Belastingdienst maakt onderscheid tussen de volgende diensten:

 • Leveringen of diensten belast met hoog tarief
 • Leveringen of diensten belast met laag tarief
 • Leveringen of diensten belast met overige tarieven, behalve 0%
 • Privégebruik
 • Leveringen of diensten belast met 0% of niet bij jou belast

In de meeste gevallen zal je als zzp'er het hoge btw-tarief in rekening brengen. Uitzonderingen daarop zijn goederen die behoren tot de basisbehoeften, zoals brood, groenten, boeken en een aantal diensten. Stel vast welk btw-tarief jij in rekening dient te brengen. Tel vervolgens alle omzet met dat btw-tarief bij elkaar op over de afgelopen 3 maanden. Dat bedrag vul je in als bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend. Je gebruikt het btw-tarief om de daadwerkelijke omzetbelasting te berekenen.

Voorbeeld: je factureerde in het eerste kwartaal voor €12.000, waarover je 21% btw in rekening bracht. Daarnaast factureerde je voor €3.000 waarover je 9% btw in rekening bracht. Je vult dan €12.000 in bij de leveringen of diensten belast met een hoog tarief, net als de €2.520 die je aan btw in rekening bracht. Vul bovendien €3.000 in als leveringen of diensten met het lage tarief, net als de €270 btw daarover. Ga altijd uit van de omzet exclusief de btw.

Verleggingsregelingen binnenland

De tweede rubriek om de btw aangifte in te vullen is voor de verleggingsregelingen in het binnenland. Je krijgt daar bijvoorbeeld mee te maken als je een onderaanneming hebt of personeel uitleent in de scheepsbouw, metaalconstructie, bouw, schoonmaakbranche of groenvoorziening. De Btw-heffing wordt verlegd naar een onderaannemer of uitlener.

Je kunt ook in een aantal andere gevallen te maken krijgen met deze verleggingsregeling. Let op: het gaat om verleggingen voor binnenlandse facturen. Btw die vanuit het buitenland naar jou verlegd wordt vul je hier niet in.

Prestaties naar of in het buitenland

Werk je als zzp'er of met een eenmanszaak voor buitenlandse klanten? Dan is er sprake van prestaties naar of in het buitenland. De Belastingdienst hanteert drie verschillende categorieën:

 • Leveringen naar landen buiten de EU (uitvoer)
 • Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU
 • Installatie en afstandsverkopen binnen de EU

Is er sprake van uitvoer? Over die bedragen aan omzet hoef je geen btw te berekenen. Je brengt geen btw in rekening bij die klanten, waardoor je over die omzet ook geen bedragen hoeft af te dragen. In plaats daarvan is er sprake van 0 procent btw, waardoor je gewoon het bedrag exclusief btw kunt factureren.

Gaat het om verkopen binnen de EU? In dat geval breng je 0% btw in rekening, maar vermeld je op de factuur ‘Btw verlegd’. Daarmee geef je aan dat je de btw verlegt naar de klant. Die dient zelf btw af te dragen in het eigen land. Werk je bijvoorbeeld voor een klant in België? Je factureert het bedrag exclusief btw, vermeldt ‘Btw verlegd’ en zorgt er daarmee voor dat de klant in België Btw zal afdragen.

Let op: zodra je aangeeft dat je prestaties hebt verricht naar of in het buitenland zal je een extra formulier moeten invullen. Het gaat om de btw aangifte voor intracommunautaire prestaties (ICP). Daarmee geef je aan voor welke klanten met welke Btw-nummers je de prestaties verrichtte. Op die manier kan de EU controleren of de Btw daadwerkelijk door jouw klant wordt afgedragen.

Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht

Ontvang je aan de andere kant prestaties of leveringen vanuit andere landen aan jou? Opnieuw is er sprake van leveringen vanuit binnen de EU of door organisaties in landen daarbuiten. Vanuit buiten de EU hoeft een onderneming jou geen Btw in rekening te brengen en hoef je die ook in Nederland niet af te dragen. Je betaalt dus gewoon het bedrag exclusief de Btw.

Ontvang je prestaties of leveringen door een andere organisatie in een ander land, maar binnen de EU? In dat geval zal dat bedrag de Btw aan jou verleggen. Dat betekent dat jij daarover btw dient af te dragen. Door in dit gedeelte van de btw aangifte aan te geven dat je leveringen of diensten hebt ontvangen zorg je ervoor dat je dit bij de Belastingdienst op de juiste manier kunt laten verwerken.

Voorbelasting en kleineondernemersregeling

Het laatste onderdeel van de btw aangifte die je moet doen bestaat uit de voorbelasting en de Kleine Ondernemersregeling (KOR).

Het overzicht begint met de omzetbelasting uit de rubrieken 1 tot en met 4. De Belastingdienst telt die bedragen voor je bij elkaar op. Je krijgt daarmee het overzicht van de btw die je van klanten hebt ontvangen of nog zal ontvangen, als de facturen nog niet voldaan zijn. Jij hebt nu al de plicht om dat bedrag op tijd aan de Belastingdienst over te maken.

Andersom kun je zakelijke aankopen doen, waarover je btw betaalt aan het bedrijf waarbij je afrekent. Die btw mag je verrekenen. Het gaat om voorbelasting, die je af mag trekken van het bedrag dat je af dient te dragen. Op die manier krijg je de betaalde btw terug, zodat je zakelijke aankopen kunt doen zonder dat je daar het bedrag aan btw over dient te betalen.

Daarnaast kun je in aanmerking komen voor de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Hoef je in een jaar tijd minder dan 1.883 euro aan btw af te dragen? De Belastingdienst behandelt je dan als een kleine ondernemer, waardoor je de btw niet hoeft te betalen. Zolang je binnen deze grens blijft en aan de andere voorwaarden voldoet ben je vrijgesteld van het afdragen van btw. Dit wordt duidelijk in de btw aangifte, dankzij de ‘vermindering volgens de kleineondernemersregeling’.

Hoe doe ik btw aangifte: online per tijdvak

Btw aangifte doen en benieuwd hoe dat werkt? Je doet dat altijd online op de website van de Belastingdienst, en netjes per tijdvak waarin je wat aan te geven hebt. En wil je voorkomen dat je het bedrag aan btw niet op je rekening hebt staan? Het is verstandig om de btw die je ontvangt apart op een spaarrekening te zetten. Voorkom daarmee dat je voor vervelende verrassingen komt te staan en zorg ervoor dat je het geld in plaats daarvan gewoon kunt overmaken.

Als je een fout maakt in de aangifte

Fouten kan elke zzp’er wel eens overkomen, ook tijdens het indienen van de btw aangifte. In dat geval is het noodzakelijk om een correctie uit te voeren en deze direct naar de Belastingdienst op te sturen. In bepaalde gevallen is het noodzakelijk om zorg te dragen voor een suppletie. Dat geld alleen als het bedrag boven de €1.000 ligt. Om de suppletie aan te vragen moet de zzp’er naar de website van de Belastingdienst gaan. Als de zzp’er samen met een boekhouder werkt en de fout is door de boekhouder gemaakt, dan dient de zzp’er direct contact op te nemen met de boekhouder om de situatie te bespreken en om te zoeken naar mogelijke oplossingen.

Veelgestelde vragen:

Hoe vaak moet een zzp’er btw aangifte doen?

Alle zzp’ers zijn in Nederland wettelijk verplicht om elk kwartaal btw aangifte te doen. Het gaat dus om de maanden april, juli, oktober en januari. Het is belangrijk om op tijd te zijn met indienen anders riskeert de zzp’er onnodig een boete.

Wanneer ben je als zzp’er btw plichtig?

De Belastingdienst bepaalt helemaal zelf wie er in Nederland belastingplichtig is. In hoeverre de zzp’er belastingplichtig is hangt af van het moment van inschrijven bij de Kamer van Koophandel als ondernemer. De bedrijfsactiviteiten van de zzp’er zijn namelijk van groot belang voor deze beslissing.

Wat is het tarief van de btw van een zzp’er?

De hoogte van het tarief van de btw is afhankelijk van de diensten of goederen die de zzp’er te bieden heeft. Het standaard tarief bedraagt 21%, het verlaagd btw tarief is 9% en indien vrijstelling dan geldt een tarief van 0%.

Kan een zzp’er in Nederland zelf de btw aangifte indienen?

Ja, elke zzp’er in Nederland is zelf verantwoordelijk voor het indienen van de btw aangifte. Het is wel aan te raden om gebruik te maken van een goed boekhoudpakket of om de diensten van een professionele belastingadviseur in te huren

Kom je er met de btw aangifte en hoe dat werkt zelf nog niet helemaal uit? Belastingadviseurs helpen je er graag mee, zodat je precies weet wat er moet gebeuren en je daar netjes op tijd mee bent om een boete te voorkomen.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?