Book holder
Home
Blog
Hoe Je Een Freelance SEO Specialist Inhuurt
Home
Blog
Hoe Je Een Freelance SEO Specialist Inhuurt

Hoe Je Een Freelance SEO Specialist Inhuurt

Jort Kuipers
Gewijzigd, 31 oktober 2023
Door Jort Kuipers
Gewijzigd, 31 oktober 2023

🎯 Op zoek naar betere online zichtbaarheid? Het inhuren van een SEO-expert kan het antwoord zijn, maar wat kost dat nu eigenlijk? Duik met ons in de kosten en samenwerkingsvormen van SEO in Nederland en ontdek wat je kunt verwachten voor jouw investering.

article-hero

Het digitale landschap verandert snel. Een website of webpagina een hoge ranking geven is tegenwoordig complexer dan een paar jaar terug. Overweeg je om een freelance SEO specialist in te schakelen om je concurrentievoordeel te behouden?

 

Het is niet alleen zo dat de concurrentie steviger is geworden, maar constante veranderingen in zoekmachine-algoritmen zorgen ervoor dat het een uitdaging is om aan de top van SEO te blijven. Veel ondernemers hebben simpelweg niet de tijd om deze veranderingen bij te houden, en hier komt de expertise van een freelance SEO specialist om de hoek kijken.

 

Dus, wat doet een freelance SEO specialist precies? Het is een professional die je helpt om beter zichtbaar te worden op zoekmachines. Als je de juiste kiest, kan deze specialist je helpen hoog te ranken voor je belangrijkste zoekwoorden, waardoor je veel verkeer naar je website trekt.

 

🤷 Waar Vind Je Een Freelance SEO Specialist?

 

Vóór je iemand inhuurt, moet je je specifieke SEO-behoeften begrijpen. Maar eerst, waar kun je zo'n specialist vinden?

 

Freelance Platformen en Vacaturebanken
Grote platforms zoals Indeed en Upwork zijn handig, maar overweeg zeker een kijkje te nemen op Boekhouder.nl voor een lijst van top freelance-platformen. En vergeet niet: voor Nederlandse websites is het essentieel om een Nederlandse freelance SEO specialist te kiezen.

 

Social Media
Sites zoals LinkedIn, Twitter en Facebook zijn tegenwoordig ideaal om talent te scouten. Gebruik relevante hashtags zoals SEOSpecialist voor betere resultaten.

 

Google
Als een freelance SEO specialist zijn vak verstaat, zal zijn of haar website waarschijnlijk hoog ranken. Probeer te zoeken naar specialisten in jouw buurt voor een nauwere samenwerking.

 

Netwerk
Mogelijk kent iemand in je zakelijke kring een betrouwbare freelance SEO specialist. Een persoonlijke aanbeveling kan goud waard zijn.

🎯 Schakel Je Netwerk In

 

Heb je een uitgebreid zakelijk netwerk? Grote kans dat iemand die je kent ooit met een fantastische SEO specialist heeft gewerkt. Vraag eens rond bij collega-ondernemers of ze iemand kunnen aanraden.

 

Hoe een SEO freelancer jouw bedrijf kan boosten SEO is een breed veld dat raakt aan bijna elk aspect van online marketing. Dit zijn de top werkzaamheden die een SEO freelancer vaak aanbiedt:

 

Zoekwoordonderzoek Een van de basisprincipes van SEO. Het gaat hier om het vinden van zoektermen die mensen gebruiken in zoekmachines. Het kennen van deze termen voor jouw producten of diensten is essentieel om hoger in Google te komen. Een goede SEO freelancer kan je hier enorm mee helpen.

 

Content Strategie Dit gaat niet alleen om wat je schrijft, maar ook hoe en waarom. Een goede strategie omvat:

 • Zoekwoordonderzoek
 • Begrip van wat de gebruiker wil
 • Sterke koppen maken
 • Content plannen
 • Bepalen welke soort content nodig is
 • Kiezen waar je deze content publiceert Vooral in een wereld waar iedereen content maakt, kan een SEO freelancer ervoor zorgen dat jouw content eruit springt.

 

💡Content is niet alleen maar text. Denk aan opmaak, beeld, video's en zelfs geluid.
 

 

Content Creatie SEO content schrijven is een kunst op zich. Het gaat niet alleen om goede teksten, maar ze moeten ook geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Een goede SEO freelancer weet precies hoe dat moet.

 

Linkbuilding Links zijn voor zoekmachines een teken van de autoriteit van een website. Een goede linkbuilding strategie is essentieel. Dit omvat:

 • Interne links: links tussen jouw eigen pagina's
 • Uitgaande links: links naar andere sites, maar let op! Je wil niet naar concurrenten of louche sites linken.
 • Inkomende links: andere sites die naar jou linken. Dit zijn als het ware 'stemmen' voor jouw site.

 

Een SEO freelancer weet precies hoe je dit aanpakt en houdt je linkprofiel gezond.

Dus, wil je echt knallen online? Dan kom je niet onder SEO uit. Overweeg dus zeker een freelancer.

Hoe Huur Je De Beste SEO Freelancer In? Een goede SEO freelancer vinden is makkelijker gezegd dan gedaan.

De meeste zijn autodidact en vaak moet je afgaan op hun portfolio. SEO verandert ook continu, dus hoe weet je of iemand up-to-date is?

Een paar tips:

 

Bepaal Wat Je Nodig Hebt Wat wil je bereiken met SEO? Als je dit niet weet, zoek dan iemand die je hiermee kan helpen, zoals een freelancer die SEO audits doet.

 

Wat Zoek Je In Een Freelancer? Als je weet wat je nodig hebt, let dan op het volgende:

 • Hun ervaring: hebben ze een portfolio?
 • Bezoek hun website
 • Vraag naar referenties
 • Lees reviews

Kortom, zorg dat je iemand vindt die weet wat hij doet. Anders is het zonde van je investering.

👁️ Interview Je Potentiële SEO Freelancers 



Zodra je een shortlist van kandidaten hebt, is het tijd om de beste SEO freelancer voor je bedrijf te vinden. Hoe? Door een interview af te nemen! Dankzij technologie zoals videogesprekken kun je dit vanuit elke hoek van de wereld doen. Probeer inzicht te krijgen in hun werkwijze en hoe ze jouw bedrijf hoger in de ranking willen krijgen.

 

Geef Je Potentiële SEO Freelancer een Testopdracht Een andere effectieve strategie is het geven van een (betaalde) testopdracht. Zo kun je:

 • hun vaardigheden peilen,
 • en aanvoelen hoe het is om met ze samen te werken. Zorg dat deze test representatief is voor de taken waarvoor je ze wilt inhuren. Zo krijg je een goed beeld van hun prestaties.




💰 Hoeveel kost het om een SEO-expert in te huren?
 

Als je ooit hebt geprobeerd te achterhalen wat een SEO (search engine optimization) specialist kost, heb je waarschijnlijk het frustrerende, maar eerlijke antwoord gekregen: "het hangt ervan af." 

De prijzen variëren sterk, van €35 per uur (buiten Nederland) tot meer dan €10.000 per maand. Hoe budgetteer je op basis van zo'n groot verschil? Hier lees je hoe je de kosten van een SEO-specialist kunt inschatten voor jouw project.

 

Typen SEO-diensten 

 

Voordat je iemand inhuurt, helpt het om te weten hoe je met hen wilt samenwerken. Dit zijn enkele van de meest voorkomende opties:
 

Per uur betalen WAAROM?

Je kunt eenvoudig de kosten berekenen als je iemand voor een vast aantal uren inhuurt. NADEEL: Bij SEO-projecten weet je nooit echt hoe lang iets duurt totdat het werk begint. Een ervaren SEO-specialist kan tot wel €300 per uur vragen, dus de kosten kunnen snel oplopen.

 

Vaste projectprijs WAAROM? 

Je weet precies wat je betaalt voor het voltooien van het werk. NADEEL: Zoals eerder vermeld, kun je nooit precies voorspellen hoe lang een project duurt. Hierdoor kan het zijn dat de prijs tijdens het project aangepast moet worden.

 

Performance based afspraken  VOORDEEL: 

Je betaalt alleen als de specialist resultaat levert, waardoor al het risico bij de specialist ligt. NADEEL: Vanwege het hoge risico voor de specialist, zijn er niet veel gerenommeerde partijen die deze optie aanbieden. Je maandelijkse kosten zijn ook onvoorspelbaar omdat rankings dagelijks veranderen. Daarnaast kan er een prikkel ontstaan voor snelle resultaten, die niet duurzaam (en dus langdurig zijn).

 

Factoren die de prijs van een SEO-specialist kunnen beïnvloeden 


SEO-specialisten moeten veel vaardigheden bezitten. Naast kennis over het optimaliseren van webpagina's moeten ze ook begrijpen hoe content marketing, PPC, sociale media, video en andere factoren de rankings beïnvloeden. Vaak geldt: hoe meer ervaring, hoe hoger de kosten. Daarnaast veranderd het SEO landschap uitermate snel. Daarom moeten SEO specialisten bijna dagelijks trends in de gaten houden.

Je kunt ook met SEO-bureaus werken. Zij hebben vaak specialisten in dienst voor specifieke of technische SEO-uitdagingen. Maar bureaus hebben vaak meer overheadkosten dan een freelancer.
 

Gemiddelde kosten voor SEO-projecten 

 

Zorg dat je een duidelijke SEO-strategie hebt met vastgestelde doelen en meetbare statistieken voordat je over kosten gaat nadenken. Als je nog geen strategie hebt, kun je een specialist inhuren om je hierbij te helpen.

 

Wees realistisch met je doelen om adequaat te kunnen budgetteren. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een nieuwe klant? Een gekwalificeerde lead? Meer naamsbekendheid?

 

Het is lastig om exacte tarieven te geven omdat specialisten vaak per project factureren. Uit onderzoek blijkt echter dat de prijzen voor SEO-specialisten in Nederland doorgaans in de volgende ranges vallen: Uurtarieven: tussen de €76 en €150 per uur. 

Maandelijkse retentie: €1.000-€4.000 per maand.

 

Wanneer Je Geen SEO Freelancers Moet Inhuren 

 

Hoewel SEO freelancers veel te bieden hebben, zijn er momenten waarop je misschien beter voor een SEO-bureau kunt kiezen. Hier een paar voorbeelden:

 

Wanneer Je Behoeften de Capaciteit van een Freelancer Overstijgen
SEO is breed en geen enkel persoon kan elk SEO-taak aan. Als je een grootschalige SEO-campagne wilt uitvoeren, heb je misschien meerdere specialisten nodig. In zo'n geval is een bureau vaak efficiënter.

 

Als Je Verschillende SEO-diensten Nodig Hebt 
Een SEO-bureau heeft meerdere specialisten in huis waardoor al je SEO-behoeften onder één dak kunnen worden behandeld. Zo voorkom je een onsamenhangende campagne die je kunt krijgen door met meerdere freelancers te werken.

 

Wanneer Continuiteit Belangrijk Is 

Een bureau heeft alle nodige middelen om projecten snel uit te voeren. Daarnaast, als een freelancer ziek wordt, kan je project op pauze komen te staan. Bij een bureau is er altijd iemand anders die het kan overnemen.

 

Conclusie 

Hoewel er veel keuze is door de groei van freelancers, zitten er altijd voor- en nadelen aan. Het belangrijkste is om te weten hoe je de beste SEO-expert inhuurt die je helpt je zakelijke doelen te bereiken.

Vind je deze informatie nuttig?
Samenvatting
Hoe Start Je
Netwerk en SEO
Interview SEO experts
Freelancer of Bureau
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?